Yatırımcı Arıyorum

Sponsor Bulmak

Bir sponsor, bir bireyin ya da işletmenin amaçlarını ve hedeflerini destekleyen bir dizi sağlayıcı ve kuruluş olabilir. Sponsorlar, finansal hizmetler endüstrisinde destek sağlayan kişi ya da kurumsal varlıklardır. Bu destek, bir hisse senedi, yatırım fonu veya borsa yatırım fonu teklifi için yüklenim sağlamayı içerebilir

Sponsorlar, özel şirketlere yatırım yaparlar. Halka açık menkul kıymetler için talep yaratır, halka arzlar için yatırım fonu paylarını taahhüt eder, borsada yatırım fonları çıkarır, faydalar için platformlar sunar ve daha fazlasını yapar.

Kimler Sponsor Olabilir?

Genel olarak tanımına bakıldığında sponsorlar, büyüme isteyen şirketlere, bir iş kurmak isteyen ya da bir fikrini hayata geçirmek isteyen girişimcilere, sanatçılara ve sporculara finansal destek sağlayan, maddi durumu oldukça iyi kişi ya da kuruluşlardır. Bazen, devlet de bazı kişi ya da kuruluşlara sponsor olabilir. Şirketler, kişilere sponsor olabilir. Bankalar bile sponsor olabilir.

Sponsorluklar yarışmalar, bağış toplama, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, ticari girişimler veya yarışmalar dâhil olmak üzere, etkinlikler ve işlevler için yararlı olabilir. Sponsor, bir olayı, etkinliği veya kişiyi finansal olarak ya da alan ve hizmetlerin tanıtımı yoluyla destekleyen kişi veya şirkettir.

Sponsorluklar, dâhil olan herkese fayda sağlamaktadır. Sponsor, marka ya da isim tanınırlığını geliştirebilirken, sponsorluğu alan kişi ya da grup, mali yardım veya değerli başka bir şey alır. İyi bir sponsor bulmak her zaman kolay değildir. Potansiyel bir sponsora, yatırıma değer olduğunuzu gösterebilmelisiniz.

Sponsor Teklif Dosyası Hazırlamak

Sponsor bulmanın temel anahtarlarından biri, kazanan bir sponsorluk teklifi oluşturma yeteneğinizdir. Teklif dosyası, sponsorluk arayandan, pazarlama ortağına geçiş sürecinde önemli bir belgedir. Anlaşmayı tam olarak yapabilir veya bozabilir.

Etkili bir sponsorluk teklifi oluşturmak, muhtemelen tüm sponsorluk sürecinin en çok istenen ancak yanlış anlaşılan yönlerinden biridir. Aşağıda belirttiğimiz adımları takip ettiğinizde, başarıya ulaşacak bir sponsorluk teklifi oluşturabilirsiniz.

Konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için: Sponsorluk Dosyası adlı içeriği incelemenizi tavsiye ediyoruz.

1. Adım – Bir Sponsora Ne Sunmanız Gerektiğini Anlayın

Potansiyel bir sponsora bir teklifle yaklaşmadan önce, neler sunabileceğiniz anlamalısınız. Bu, ne tür kuruluşları hedefleyeceğinizi netleştirmenize yardımcı olacaktır.

Kişisel Nitelikleriniz ve Becerileriniz

Sponsora değer katacak masaya neler getirebilir siniz? Bu, sosyal medya becerilerini, toplum içinde konuşma becerisini, basın bültenleri yazma becerisini, belirli satış veya pazarlama becerilerini ya da benzersiz ve planlanabilir bir görünümü içerir.

Hedef Kitleniz

Hedef kitlenizin kim olduğunu ve sponsorun hedef kitlesiyle nasıl örtüştüğünü iyi anladınız mı? Hedef kitlenizi ve onlar hakkında bir sponsora hitap edecek şeyleri tanımak için zaman ayırın.

Benzersiz Pazarlama Girişimleri

Sizi, bir sponsorun kullanabileceği alternatif pazarlama kanallarının önüne geçirecek ne sunabilirsiniz?

Sponsor için Sonuçlar ve Değer

Yukarıdakiler göz önüne alındığında, bir sponsorun işini, kendinizle ortaklık kurarak nasıl geliştirebilirsiniz? Artan satışlar, sadık hayranlar ve distribütörler ve çalışanların morali. İşi kapmaya başladınız bile.

Sponsorluk Yönetici Özeti

Sponsorluk yönetici özeti, sponsorun faydalarına ve sonuçlarına odaklanan bir yönetici özetidir. Birkaç paragrafla ve madde işaretlerinin kullanımıyla, üst düzey yöneticiler sponsorluk teklifinizin bu bölümünü okuyabilmeli ve ne yaptığınız, kim olduğunuz ve onlar için neyin içinde olacaklarına dair bir fikir edinmelidir.

Pazarlama Hedefleri

Örneğin;

  • Etkinliklerde dağıtılan kuponlarla, doğrudan ilgili olarak doğu bölgesinde brüt satışları %5 artırmak
  • Mali yılın sonuna kadar sosyal medya stratejisi uygulamak ve 5000 kişilik Facebook hayran kitlesi oluşturmak
  • Distribütörleri en son ürün yelpazesini stoklamaya teşvik etmek vb.

Başarı Ölçütleri

Sponsorlarla tartışıldığı ve kabul ettiği şekilde sponsorluk programının başarısını ölçmek için kullanacağınız nicel ve nitel ölçütleri belgeleyin.

Örneğin, Önlemler şunları içerecektir:

  • Doğrudan satış rakamlarının aylık analizi ve hedeflerle nasıl ilişkili olduğu
  • Marka farkındalığını belirlemek için, etkinlik katılımcılarının anketine katılmak
  • Sosyal medya kanallarında, olumlu geri bildirime kayda değer bir değişim

Sponsora Değerini Göstermek  

Teklifin en önemli bölümlerinden biri, sponsorun değerini detaylandırmaktır. Sponsorun değeri şunları içerir.

  • Doğrudan sponsorluk programına ve benzersiz pazarlama girişimlerinin uygulanmasına atfedilen, doğu bölgesinin karlılığında ölçülebilir artış,
  • Daha yüksek dönüşüm oranlarına ve tekrar satışlara yol açan hayranlarla güçlü bir ilişki,
  • Yeni ürünlerin araştırma ve geliştirmesine daha fazla fon yaratmanıza olanak tanıyan ek satışlar vb.

Benzersiz Pazarlama Girişimleri

Şimdiye kadar sponsorluk teklifindeki bilgilerin çoğu, sponsorla hâlihazırda tartışılan ve üzerinde mutabık kalınan unsurların yeniden yinelenmesi olmuştur. Bilgilerinize geri dönüp bakınca, sponsorların hedeflerini karşılamak için tasarlanmış, bir dizi benzersiz pazarlama girişimleri önerisi ölçülebilir ve gerekli değeri sağlayabilir.

Sponsorlarla İlgili Hedef Kitleye İlişkin Bilgileri Ekleyin

Sponsorlarla alakalı hedef kitleye ilişkin bilgilere eklemelisiniz.

  • Toplam izleyici sayıları
  • Demografi – yaş, cinsiyet, gelir, eğitim durumu ve meslek gibi hedef kitlenin istatistiksel görünümü,
  • Psikografi – kişilik, değerler, tutumlar, ilgi alanları ve yaşa tarzları gibi özellikler
  • Benzersiz pazarlama girişimlerini içeren ve sponsorun beklenen yatırım getirisine uyan bir dizi seçeneği detaylandırın. Tahmini bütçenin altında bir bütçeye uygun ya da üzerinde bir seçenek sunabilirsiniz. Algılanan değere göre, sponsor daha yüksek seçeneğe gidebilir.

Hüküm ve Koşullar

Kazandıran bir sponsor teklif dosyasında işin özü: hüküm ve koşullardır.

Sponsorluk teklifinin hüküm ve koşullar bölümü şunları içerebilir.

  1. Sponsorluk seçeneği başına maliyet (yukarıdaki 5. bölümde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır)
  2. Sponsorluk teklifinin zaman çerçevesi
  3. Ödeme koşullarınız (Örneğin; teklif 1 yıl içinse, %50 peşin, %30- 6 ay sonra ve %20–9 ay sonra)
  4. Sahip olduğunuz herhangi bir sigortanın ayrıntıları
  5. Sponsorun bilmesi gereken diğer koşullar ve özel teklifler

Harekete Geçirici Mesaj

Son olarak teklifin sonuna bir eylem çağrısı dâhil edin. E-posta, cep telefonu, sosyal medya ve web sitesi dâhil tüm iletişim bilgilerinizi ekleyin. Uygunsa, sizi eylem sırasında görmeleri için fırsat verin. Spor etkinliğinize ya da diğer etkinliklerinize davet edin. Ayrıca sponsorlara size zaman ayırdıkları ve teklifinizi değerlendirdikleri için bir teşekkür mesajı iliştirin. Etkinlik İçin Sponsor Bulmak

2. Adım – Potansiyel Sponsorları Araştırmak

Ne teklif etmeniz gerektiğini anladıktan sonra, potansiyel sponsorlarınızı araştırmanın zamanı geldi. Bu adam, hayati önem taşımaktadır.

Süreç;

  • Sponsorlar için bir istek listesi oluşturun
  • Sponsorların her birini araştırın
  • Ayrıntıları kaydedin

Hangi sponsorla ne kadar uyumlu olduğunuzu analiz edin. Sürecin sonunda size uyan 10–20 sponsorluk bir listeye sahip olacaksınız. Ardından, sponsorluk teklifinize evet diyebilecek kişi ya da kişilerle iletişime geçin.

3. Adım – Potansiyel Sponsorlarla İletişime Geçmek

Şimdi, uyumlu sponsorların bir listesi ile sponsorluk teklifinize evet diyebilecek kişi/kişilerle iletişime geçme zamanı. Teklifinize pek çok insan hayır diyebilir ancak evet diyen kişiler de çıkacaktır. Doğrudan kaynağa gitmek ve teklifinizi onaylama yetkisi olmayan insanlarla zamanınızı boşa harcamamak sizin yararınızadır.

Doğru kişiye ulaşma teknikleri;

Habersiz Arama Yapmak

Habersiz arama yapmak, bir sponsorla iletişim kurmanın en az etkili yolu olsa da, görüşme sırasında sponsorla biraz yakınlık kurduğunuz takdirde, hedefinizi tartışabileceğiniz bir konuma geçebilirsiniz.

Sponsoru hiç tanımıyorsanız, bu elinizin altındaki birkaç seçenekten biridir. Amaç, sponsorla biraz yakınlık geliştirmektedir.

Posta Göndermek

Araştırma süreci sırasında, sunduğunuz ürünlerle ilgileneceğini düşündüğünüz sponsorlara, dosyanızın olduğu bir postayı gönderin. Bunu, sponsor kişinin kendi adına gönderdiğinizde, bireysel olarak ilgilenme olasılığı yüksek olacaktır. Ayrıca bu, araştırmanızı yaptığınızı ve benzersiz pazarlama girişimleri konusunda usta olduğunuzu da gösterir.

Postalarınızı, gerçekten ilgilenebilecek sponsorlara gönderin. Her birine bir örnek çıkartın ve kişiye hitaben gönderin. Ve varsa bir kartınızı da iliştirmeyi unutmayın.

Sponsorluk Web Siteleri

Sponsorluk web siteleri, sponsorlar ve sponsor arayanlar arasında bağlantı sağlayan sitelerdir. Bir sponsorluk arayan olarak, sponsorların daha sonra inceleyebileceği ve fırsatı daha ayrıntılı tartışmak için sizinle iletişime geçebileceği bu sisteme bir ilan eklemeniz gerekir. Sponsorlara, belgelenmiş pazarlama hedeflerine uygun bir teklifle de doğrudan yaklaşabilirsiniz.

Bu sistemler aynı zamanda araştırma araçları, sponsorluk uzmanları, marka yöneticileri ile sosyal ağ aracılığıyla, markanızı online oluşturmanıza yardımcı olacak etkili yollar olarak ikiye katlar.

Eğer bu aşamada sizde uzman bir kuruluştan destek almak istiyorsanız, Türkiye’nin en büyük sponsor bulma sitesi Kobi Vadisi desteğinden faydalanabilirsiniz. Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: sponsor arıyorum sayfasını ziyaret ederek, birkaç dakika içinde ilan oluşturabilirsiniz.

Ağ Kurmak

Eski moda ağlar, işinizi kurmanın harika bir yoludur ve sponsorluk ararken eşit derecede etkilidir. Ağ kurma, potansiyel sponsorlarınızla doğrudan bağlantı kurmakla ilgilidir.

  • Spor dernekleri
  • Sanayi dernekleri
  • Üniversite mezunları
  • Konferanslar
  • Fuarlar
  • Sanayi kuruluşları
  • Ağ grupları
  • Facebook, LinkedIn gibi vb. online ağlar
  • Yerel yönetim atölyeleri
  • Ağızdan ağza yönlendirmeler

Bir futbol takımına üye olmak, iş adamlarının gittiği bir tenis kortunda üyelik başlatmak bile sponsor adaylarınızla, gerçek iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Kar amacı gütmeyen bir kuruluşa üye olarak gönüllü çalışmak bile, sponsor arama faaliyetlerinize yardımcı olur.

4. Adım – Sponsorla Güvene Dayalı İlişki Geliştirmek

Sponsorluk karar vericiyle bağlantı kurmak, size güvenebilecekleri ve algılanan riskleri en aza indirmek için bir ilişki geliştirmek, sizin elinizdedir. Bu süreç, sponsorla başlangıçta nasıl bağlantı kurduğunuza bağlı olarak daha uzun ya da daha kısa olabilir.

Güveni geliştirmek için;

  • Söyleyeceklerini dinleyin
  • Araştırma yaptığınızı gösterin
  • Profesyonelliğinizi güçlendirmek için yerleşik markanızı iyi kullanın
  • İstendiğinde tavsiye ve referans sağlayın
  • Sponsora faydaları ve değeri vurgulayan pazarlama materyalleri kullanın

5. Adım – Sponsorun Pazarlama Hedeflerini Belirleyin

Bir sponsorla gerekli uyumu ve güveni geliştirdikten sonra, pazarlama hedeflerini araştırır ve keşfedersiniz. Sponsorluk tekliflerinin çoğunun başarısız olduğu nokta budur. Bunun nedeni, çoğu zaman sponsorluk arayanlar, hedeflerini belirlemek için sponsorla doğrudan görüşmeden teklif hazırlarlar. Hiç sormadan, ne istediklerini ve neye ihtiyaç duyduklarını nereden bileceksiniz?

Eğer varsa, bir sponsorun pazarlama hedeflerini belirlemek için zaman ayırın. Ne istediklerini, onlarla ilgili olduğunu gösteren ve hedeflerine nasıl ulaşacaklarını belirten benzersiz pazarlama girişimleri kullanabilirsiniz.

Sponsorla bu pazarlama hedeflerini oluşturmak sizin sorumluluğunuzdadır.

Bu hedeflerin ne olduğunu öğrendikten sonra şunları yapabilirsiniz:

  • Başarıyı nasıl ölçeceğiniz konusunda anlaşın
  • Sponsorluğun değerini tanımlayın
  • Sponsorun hedeflerine ulaşmak için yararlanacağı benzersiz girişimleri sağlayın

6. Adım – Sponsor için Değeri Belirleyin

Pazarlama hedefleri ve tanımlanan başarı ölçüleri ile sponsor için değer ve ardından sponsorluk teklifinin maliyetini belirlemek için iki girdiye sahipsiniz. Değeri belirlemenin en bariz yolu, basitçe bir bütçe istemektir. Ancak, bu nadiren işe yarar. Sponsorların bütçelerini açıklaması pek olası değildir. Sponsorluktan yararlanmanın veya etkinleştirmenin, sponsorluk tutarının 2-3 katı arasındaki normal maliyetlerini unutmamanız gerekir.

Zor olan yaklaşım, ancak sonuçta hem siz hem de sponsor için daha gerçekçi ve faydalı olan değeri göstermek ve bu değere göre gerekli yatırımı yapmaktır.

7. Adım – Mevcut Seçenekleri Keşfedin

1. adıma geri dönün. Sponsora neler sunabileceğiniz gözden geçirin.

  • Tüm yeni bilgiler bağlamında, sponsorun pazarlama hedeflerini karşılamak için bütçe dâhilinde gerçekçi olarak neler yapabilirsiniz?
  • Yaklaşımınızı en yüksek değeri sağlayacak şekilde nasıl özelleştirebilirsiniz?

Size özel olan alanlara ve yakaladığınız sponsorluk fırsatına odaklanın.

  • Yaptığınız şeyde benzersiz olan nedir?
  • Siz ve sponsor, pazarlama hedeflerine ulaşmak ve değer sağlamak için bunlardan nasıl yararlanabilirsiniz?

8. Adım – Sponsorluk Teklifinizi Geliştirin

Tüm temel çalışmaları en iyi şekilde hazırladığınızda, kazanan bir sponsorluk teklifini bir araya getirmek aslında hiç zor değil. Aslında süreç sorunsuz ilerlediyse ve adımları takip ettiyseniz, sponsorluk teklifi öncelikle daha önce tartıştığınız ve kabul ettiğiniz şeyleri belgelemekle ilgilidir.

Sponsorluk teklifi, ne kadar uzun olursa o kadar başarısız olacaktır. Bu nedenle kısa ve isabetli tutun. Sponsorluk karar vericilerin uzun belgeleri incelemek için zamanları yoktur.

9. Adım – Sponsorluk Teklifini Sunun ve Takip Edin

Sponsorluk teklifinizi hazırladığınızda ona nasıl teslim edeceğinizi düşünün. Word’ü kullanabilir ve e-postayla gönderebilirsiniz. E-postanın açılmasından ve kişileri ilgilenmesinden pek emin olamadıysanız, taahhütlü bir pastayla gönderebilirsiniz. Böylece kimin eline geçtiğinden de emin olursunuz.

Bir diğer yöntem de, bir randevu talep ederek dosyanızı kendiniz elden teslim etmeniz ve gerekli görüşmeyi yapmak olarak da olabilir. Gönderdiğiniz teklifin bir nüshasını da kendiniz için saklayın. Tüm işlemleri bitirdiniz. Derin bir nefes alın ve rahatlayın. Bir sonraki aşamanız ise size geri dönüşü beklemek olmalıdır. Birkaç gün bekleyin ve sponsorla iletişim kurarak, teklifle ilgili geri bildirimleri alın.

Eğer geri bildirim olumsuz olursa, bunun nedenini anlamayla çalışın. Sponsor adayınızla iletişimi kopartmayın çünkü ileride bu durum değişebilir. Olumsuz bir yanıtın olumluya dönüşme ihtimali de vardır.

Sponsor bulmak, doğru strateji uygulandığında ve doğru adımlar atıldığında, girişiminizi destekleyecek, işletmenizi geliştirecek gücü bulmanızı sağlar. Bu yüzden, sponsor arayışında her adım dikkatli ve kuralına uygun atılmalıdır.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz