Yatırımcı Arıyorum

Evden Ticaret Yapacaklara Vergi Muafiyeti

Evden Vergisiz Ticaret Yapmak

Ticaret artık çok değişti. Eskisi gibi dükkân açmak ya da ofis kurmak yerine, insanlar ev çalışmasını tercih etmekte, evden çalışabilecek nitelikte iş sahibi olanlar ya da evden üretim yapanlar, ürettiklerini internet üzerinden pazarlama ve satışını yapma imkânına da sahip olmaktadır.

Ayrıca evden üretim yapan bu kişiler, evden ticaret yapacaklara vergi muafiyeti de getirilmesi gibi pek çok imkânı da değerlendirme yoluna gitmektedirler.

Sektörler artık dijitalleşiyor. İnsanlar web siteleri açıp internet üzerinden satış yapabiliyor ve sipariş alabiliyor. Ticaretin geleneksel şekli değişti ve internet ortamından satış yapanların sayısı her geçen gün artmakta. Artık sadece belli bir meslek sahibi olanlar değil, ev kadınları da ürettiklerini internet yoluyla satıyor ve bu da internet satışlarına olan ilgiyi vazgeçilmez kılıyor. Yani, kişiler artık satış yapmak için bir şirket kurmak zorunda değiller.

İş dünyasında artık sadece şirketler değil, bireysel üretim ve satış yapanlar da söz sahibi. 2021 Ocak ayından itibaren başlayacak olan vergi muafiyeti, daha fazla kişinin iş hayatına aktif olarak katılımını sağlayacak.

Evden Ticarette, İnterneti ve Sosyal Medyayı Kullanmak

Elinde akıllı cep telefonu, evinde bir bilgisayarı ya da tableti olmayan kişi sayısı, her geçen gün azalıyor. Neredeyse tüm dünya artık internet ortamından alışverişlerini yapıyor ve sosyal medya aracılığıyla iletişimi sağlıyor.

Gitti Gidiyor, Hepsi Burada, Amazon, N11, Trendyol gibi vb. alışverişin dev siteleri her gün milyonlarca alıcıyı, satıcılarla buluşturuyor. Bu kanallardan alışveriş yapma hacmi çok büyük. Ünlü mağazalar bile bu sitelerde sanal mağazalar açıp satış yaparak, aylık cirolarını ve net kazançlarını ikiye, üçe, beşe katlıyor. Ayrıca sosyal medyayı da aktif kullanıyorlar. Bu da akıllara hep bu soruyu getiriyor. Biz neden bu platformlarda satış yapmıyoruz?

Bir internet sitesinde satış yapmak için artık belli bir miktara kadar vergi muafiyeti getirildiğinden, evden üretim yapan kişilerin de, internet satış sitelerine ve sosyal medya platformlarında satış yapmak için, pek çok prosedürle uğraşmak zorunda kalmaması imkânı da doğmuş oldu.

Sosyal medya, kuruluş amacı olarak insanları bir araya getirme ve haberleşmelerini sağlamak amacıyla kurulsa da, artık evden çalışan kişilerin işlerini tanıttıkları, satış yaptıkları, müşterilerine ve müşteri adaylarına kolaylıkla ulaşıp, sipariş alabildikleri ortamlar haline geldi.

Türkiye’de e-ticaret yapanların oranı en son açıklamalara göre %36,5. Bir önceki yıl %31,4 idi. Salgının da etkisi ile insanlar fiziki bir mağazaya gidip alışveriş yapmak yerine, internetten satışları tercih ettiler. Bu da işini e-ticarete dökenlerin sayısında ciddi miktarda artış görülmesini sağladı.

Evden üretim yapan kişilerin, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesapları en çok kullandığı platformlar. Kişisel sayfalar oluşturuluyor ve ürettikleri ürünleri sosyal medyadan pazarlayarak ciddi kazançlar elde ediyorlar.

Devletin hem ekonomiyi canlandırmak, hem kişilerin üretime katkısını sağlamak hem de bireylerin vergi yükünü hafifletmek için, evden ticarette ve e-ticarette belli bir miktara kadar vergi muafiyeti başlatması, pek çok üretici kişinin kendi işini kurarak, ekonomiye katılmasını sağlayacaktır.

Evden Ticarete ve E-Ticarete Vergi Muafiyeti

Evden ticaretin ve e-ticaretin ülkemizde yaygınlaşmasıyla ve pazarda önemli bir hal alması nedeniyle, devlet tarafından bu tür satış yapanlara da pek çok kolaylık ve imkân tanınmaya başlandı. Bunlardan biri de vergi muafiyeti. Belli bir miktara kadar satış yapanlara vergi muafiyeti geldi ve bu pek çok insanın da internet üzerinden satış yapmalarına yönelmesine de destek oldu.

Özellikle, evden dikiş nakış işi yapıp satarak kazanç elde eden ev kadınları, hobilerini kazanca dönüştürmek için satış yapanlar, kısacası kendi imkânlarını kullanmak suretiyle ürettiklerini satanlar, vergi muafiyetlerinden yararlanma hakkına sahip olacak.

Bu vergi muafiyetinden, sadece kendi kurdukları satış sitelerinden satış yaparak değil, sosyal medya hesaplarından ya da diledikleri E-ticaret sitelerinden satış yaparak da, belli bir kazanca kadar yararlanma imkânına sahip olacaklar.

Öncelikle vergi muafiyeti nedir ve kimler yararlanabilir, buna bir göz atalım.

Vergi Muafiyeti Nedir ve Kimler Faydalanır?

Ticaretle uğraşan ya da belli bir kazanca tabi olan herkesin devlete karşı en büyük yükümlülüğü, vergisini zamanında ödeme yükümlülüğüdür. Ancak bazı işletmeler ve bireysel çalışan kişiler, vergi muafiyetinden yararlanmaktadır.

Mükelleflerin, kanunda belirtilen hükümler çerçevesinde, vergi dışında kalmaları yanı vergiye tabi olmamaları durumuna vergiden muaf olma, yani vergi muafiyeti adı verilmektedir. Vergi muafiyeti; kısmi muafiyet ve tam muafiyet şeklinde iki kısımdır.

Bir işyeri açmadan vergi muafiyetinden yararlananlar;

Gezici perakende ticaret işi yapanlar ki nakil için motorlu taşıt kullanılmaması gereklidir.

Yine gezici olarak tüketiciye odaklı çalışan kişiler (kalaycı, çilingir, fotoğrafçı, berber, çamaşır yıkayan kişiler, ayakkabı boyacıları, ayakkabı tamircileri, hamal ve kalaycı gibi işleri yapanlar)

Yine bir işyeri açmamak şartı ile evlerinde ürettikleri turistik eşya, nakış işi yapanlar, boncuk işleme, payet ve pul işleri, tığ ve örgü işleri, erişte ve mantı yapıp satan kişiler, çarşaf, çorap ve örtü işleri yapanlar,

Hurda toplayan ve bunları satarak ticaretini yapanlar,

Yapmış oldukları sanatsal işler, gezici olarak köylerde yapanlar ya da bir işyeri açarak kanunun 47. maddesindeki şartları sağlayan kişiler, muafiyetten yararlanmaktadır.

Özellikle el emeği ürünleri yapan kişilerin yanlarında işçi çalıştırmaması gereklidir.

Kaynaklardan Yararlanılarak Yapılan İşler

Su kaynaklarını kullanarak motorsuz ya da makinesiz nakil aracı işletenler (50 rüsum tonilatoya kadar), hayvan ya da hayvan arabası ile nakliye yapanlar,

Ziraat işinde kullanılan motor, traktör, hayvan arabası ve hayvan gibi vasıtalar, sandallar ile geçici bir süre nakliye işi yapanlar.

Kişilerin kendi ürettikleri bastonculuk, yorgancılık, çömlek ve çini yapımı, ahşap boyama işleri, oya ve yemeni işleri gibi sanatsal, kültürel ve geleneksel mesleklere ait iş yapanlar,

Elektrik enerjisi üretimi yapanlar yenilenebilir enerji kaynakları işi yaparak, kullanılandan fazlasını enerji tedarik şirketine satan işletmeler,

Maliye Bakanlığı’nın onayladığı sanat ve ticaret işleri vergiden muaftır.

Esnaf Muafiyeti Nedir?

Ülkemizde faaliyet gösteren bazı esnaflar, Gelir Vergisi Kanunu 9.maddeye göre, esnaf muafiyetine tabiidir. Bu muafiyetten yararlanmak için en önemli kural ise, kişinin ticari faaliyetlerini bir işyeri ya da ofis açmadan yürütüyor olmasıdır. Burada da kural, kişinin yanında bir ya da daha fazla kişi çalıştırmıyor olmasıdır. İşçi çalıştıranlar vergiye tabidir.

Esnaf Muafiyet Belgesi

Yaptığınız faaliyete bağlı olarak, muafiyetlerden yararlanmak için öncelikle şartları sağladığınızdan emin olmanız gerekir. Şartları sağladıktan sonra, yine faaliyetlerinizi sürdürdüğünüz yerin vergi dairesine başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuz olumlu sonuçlandığında belgenizi alabilirsiniz.

Esnaf muafiyet belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır ve 3. yılın bitiminde, hala faaliyetlerinize devam ediyorsanız, yine vergi dairesine başvurarak, belgenizi yine 3 yıllığına anabilirsiniz. Belge verilişi sırasında, vergi dairesi tarafından herhangi bir ücret talebi olmamaktadır.

Ayrıca Esnaf Odalarına kayıt yaptırmanız gerekmemektedir. Muaf olduğunuz dönemlerde yaptığınız satışlar için belge düzenlemeniz de gerekmeyecektir. Fakat sattığınız ürünleri alan müşteriniz bir şirket ya da şahıs şirketi ise yani vergi mükellefi ise, satılan ürünler için gider pusulası düzenlenmelidir.

Gider pusulası, fatura niteliğindedir ve vergiden muaf kişi ve esnafça, alıcıya verilmek ve bir kopyası kendisinde olması kaydıyla düzenlenmelidir. Gider pusulası, kırtasiyelerden alınabilir veya internetten şablonlara rahatça ulaşılabilir.

Evden Ticaret Yapacaklara ve E-Ticaret Yapanlara Vergi Muafiyeti

Çalışma hayatına baktığımızda ve ekonomik hayata baktığımızda, insanların büyük oranda e-ticarete geçtiğini görmekteyiz. Bir ofis açmanın maliyetlerine katlanmadan ve daha doğrusu hiçbir maliyete ihtiyaç olmadan satış yapmak, insanların üretime ve ürettiklerini satmaya olan potansiyellerini anlamalarını sağladı.

Üretim işi yapanlar, evde faaliyetlerine devam edenler hatta evde tığ ve örgü işleri yapan ev kadınları bile e-ticaretin önemli birer üyesi oldular. Bu ekonomik büyümenin farkında olan devlet de, aldığı kararla 1 Ocak 2021’den itibaren, evinden üretim yapıp internet ortamında satan kişilere vergi muafiyeti getirdi.

Yukarıdaki paragrafta saydığımız evden çalışma işlerini yapanlar, yaptıkları işlerde, seri üretim yapan ve sanayi tipi alet ve makineleri kullanmamak şartı ile bu muafiyetten yararlanabilecek. Muafiyet kararı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi, Cumhurbaşkanı’nın onayından geçti ve Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bu kapsamda, seri üretim yapan sanayi tipi makineler kullanmamak, yanlarında işçi çalıştırmamak koşullarıyla, evlerinden üretim yapan ve bunların satışından kazanç sağlayan kişiler, vergiden muaf tutulacaklar.

Muafiyet Şartları

2000’li yıllardan günümüze kadar internet ticareti büyük hız kazandı. Sosyal medyanın da hayatımızın önemli bir parçası olması ve iş paylaşımlarının da buralarda yapılması nedeniyle, Instagram ve Facebook gibi platformlarda, üretim yapan kişiler kendilerine ait satış sitesi açmak durumunda kaldılar, bu uygulama kazançlarına kazanç ekledi. Müşteri sayıları ve ürünlerine olan talepler arttı.

Özellikle salgın döneminde, alım ve satımlarda e-ticarete olan ilgiyi artırdı. Sokak kısıtlamaları da başlayınca insanlar hobilerini geliştirip üretim yapmaya ve bunları ya kendileri satış siteleri kurarak ya da e-ticaret sitelerine üye olarak satmaya başladılar.

Vergi muafiyeti, pek çok kişinin üretime katkıda bulunarak satış yapmalarına ve ekonomiye katkıda bulunmasını sağlayacaktır.

Muafiyetten Yararlanmak için;

  • Vergi dairesinden muafiyet belgesi almak
  • Bankaya ticari hesap açılması ve tüm kazancın bu hesap üzerinden alınması
  • Kazanç tutarının 220 Bin TL’yi geçmemesi gerekmektedir. 220 bin TL’yi geçtiğinde ise çalışanı olmayanlara %4, çalışanı olana ise %2 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak.

Vergi muafiyeti, e-ticaret satışı yapanlara, e-ticaret sitelerinde satış yapanlara ve satış yapmak isteyenlere oldukça iyi avantajlar sağlayacaktır. Bu kanun kapsamında sadece kendi ürettiği ürünlerin satışlarını yapanlar yararlanabilecek, yani aracılar ya da alım satım işi yapanlar yararlanamayacak.

İşletmelerin ürün ihracatından elde ettikleri kazançların %50’lik kısmı için de gelir vergisi beyannamesinde bildirilmek şartıyla gelirden düşülme hakkı tanındı. İndirimden yararlanmak isteyen işletmeler, istihdam durumları incelenerek bu indirime tabi tutulabilecek.

Evden Ticaret Yapan Ev Kadınlarına Vergi Muafiyeti

Ev hanımları son dönemlerde, boş vakitlerini oldukça iyi yönde kullanmaya başladılar. Tığ ve örgü işlerini daha çok üretip internetten satış yapmaya başladılar. Kendilerine sosyal medya hesapları açarak, hem satış yapmaya hem de sipariş almaya başladılar.

Sadece el ürünlerinin satışından değil, videolar çekerek insanlara yaptıkları işlerini öğreterek, ciddi kazançlar elde etmeye başladılar. Tüm bunlar, üreten kadın olma çabalarını daha da artırdı. Özellikle ev ekonomisine yaptıkları katkılar arttıkça, daha çok üretmeye başladılar.

15 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete ile yayınlanan kararla, evden üretim ve satış yapan ev kadınlarına belli bir miktara kadar vergi muafiyetinden yararlanması sağlanmıştır. Bu muafiyetin miktarı o yılın asgari ücret yıllık brüt ücretini geçmemelidir.

Örneğin: 2020 yılı için asgari ücret 2.943,00 TL’dir. Vergi muafiyeti miktarı ise;

2.943,00 X 12 = 35.316,00 TL’dir. Yani 35.316,00 TL ve altı miktar, vergi muafiyeti kapsamındadır.

Dışarıdan işçi çalıştırmamak ve sanayi makine ve aletlerini kullanmamak koşuluyla, evde ürettikleri örgü, dikiş ve nakış işleri, turistik eşya, dantel işleri, tığ işinden yapılan örgü işleri, tarhana, mantı ve erişte gibi dayanıklı yiyeceklerin yapımı, hasır ürünler, kilim ve halı gibi dokuma işleri, çarşaf ve örtü, çorap yapımı, hazır çiçek yapımı, boncuk işleri gibi genelde el emeğine dair tüm ürünleri imal eden ev kadınları, vergiden muaf tutulmaktadır.

Bu ürünlerin üretim ve hazırlanması aşamasında evde kullanılan ev tipi dikiş ve nakış makineleri, ütü, mutfak robotu vb. cihazlar kullanılmalıdır. Sanayi tipi makine kullanarak ürünlerini imal edenler, vergi muafiyetinden yararlanamamaktadır.

Evden Ticaret Yapılırken İnternet ve Elektronik Ortamlar Kanalıyla Yapılan Satışlarda Muafiyet

2020 yılı içinde internet ve elektronik kanallardan yapılan satışlarda önemli derecede artış sağlandı. İnsanlar, neredeyse tüm alışverişlerini internet ortamından yaptılar. Son yıllarda internet aracılığıyla yapılan alışverişlerde artış gözlense de, 2020 yılında ihtiyaç duyulan tüm ürünler, yüksek oranda internet sitelerinden satın alındı.

Gelir Vergisi Kanunu ilgili maddesine göre, vergi muafiyetinden yararlanacak kişiler için, fiziki bir işyeri açmadan, o yıl için geçerli asgari ücret yıllık brüt tutardan fazla olamamak ibaresi ile birlikte, satışların internet ve benzeri ortamlar üzerinden yapılması ibaresi de eklenmiştir. (Gelir Vergisi Kanunu)

Buna göre;

Dışarıdan işçi çalıştırmamak ve sanayi makine ve aletlerini kullanmamak koşuluyla, evde ürettikleri örgü, dikiş ve nakış işleri, turistik eşya, dantel işleri, tığ işinden yapılan örgü işleri, tarhana, mantı ve erişte gibi dayanıklı yiyeceklerin yapımı, hasır ürünler, kilim ve halı gibi dokuma işleri, çarşaf ve örtü, çorap yapımı, hazır çiçek yapımı, boncuk işleri gibi ürünleri, bir işyeri açmamak, yıllık asgari ücreti brütünden fazla olmamak ve satışların internet ve benzeri elektronik ortamlardan yapılması şartıyla, vergi muafiyeti sağlanacaktır.

Bu tür üretilen ürünler, kurumlarca belirlenen yerlerde, panayır, festival ve kermeslerde satılabilir, bu durum muafiyetten yararlanmaya engel teşkil etmez.

Muaflıktan Yararlanabilmek için;

  • İmal edilen ürünlerin bir işyeri açılmadan satılması
  • Ürünlerin pazar takibi yapılarak satılmaması
  • Evde işçi çalıştırılmaması
  • Gerçek usulde gelir vergisini tabi olmamak (meslek, ticari ve zirai faaliyetler)
  • 193 sayılı kanunun, 9.madde 1.fıkra, 6 numaralı bend kapsamında olması
  • Evde kullanılan ev tipi makinelerin kullanılması, sanayi ya da seri üretim yapanmakinelerin kullanılmaması
  • İmal edilen ürünlerin, kurumlar vergisi mükellefi kuruluş ya da kurumlarca düzenlenenetkinliklerde satılmaması (Bu şartlar dışındaki kermes, panayır ve festivallerde satış yapılabilir.)
  • Yapılan tüm faaliyetlerin, kurumlar vergisi mükelleflerine bağlı olacak şekilde yapılmaması gereklidir

Belirlenen miktar, imal edilen her ürün çeşidi için ayrı şekilde değil,  satılan bütün ürünlerin toplam satışı için geçerlidir. Yani ev kadınları için 2020 yılını baz aldığımızda, tüm tutar olarak 35.316,00 TL ve diğer ürün satışlarında 220 Bin TL’lik satış yapılması gerekir. Bu tutarlar geçildiğinde satış yapan kişi, esnaf muafiyetinden yararlanamayacak ve o yılı izleyen takvim yılı başından itibaren, gelir vergisi mükellefi olarak vergilendirilecektir.

Vergi Muafiyetinden Yararlanmak

Ürettiğiniz ürünlerin satışını yaparken vergi muafiyetinden yararlanmak istiyorsanız, 4 Ocak 2021 Pazartesi gününden itibaren, bulunduğunuz yer vergi dairesine başvuruda bulunarak bu uygulamadan faydalanabilirsiniz.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz