Yatırımcı Arıyorum

İplik Sektöründe Neler Oluyor?

İplik Sektörü

Türkiye, dünyanın önemli iplik ve tekstil üreticilerinden biri olarak küresel platformda söz sahibi bir ülke konumunda. Sahip olduğu olanaklar ile gerçekleştirdiği üretim ve ihracat dünya pazarında önemli bir yer edinmesini sağlamış.

Türkiye iplik üretimindeki küresel önemini yeniliklere çabuk ayak uydurması özelliği ile pekiştiriyor, Yeşil ekonomi anlayışının üretimin tüm aşamalarına yaklaşım olarak yerleşmesi organik iplik üretimini de gerekli hale getirdi. Organik ip elbette doğal koşullarda yaşayan koyun ve keçilerin yünlerinin yine organik olan boyalar ve koşullarda üretilmesi elde ediliyor.

Triko iplik, Angora, Doğal elyaf, Kaşmir, Yün iplik üretildiği gibi 21.Yüz Yıl gelişmesine uygun teknolojik iplik üretimi de başlamış hem organik hem teknolojik olan ipliklerin Bambu ve Soyadan iplik çekmek sureti ile üretildiğini belirtiyor yetkililer. Türkiye’nin dev iplik üreticileri binlerce çalışanlar ile istihdamda büyük rol oynarken uluslararası alanda kurdukları iş birlikleri ile dünya sahnesinde etkin rol oynuyor ihracat yaptığı ülkeler arasında Asya ülkeleri de yoğun yer tutuyor.

2009 yılında küresel düzeyde ekonomik kriz baş gösterir ve Türkiye uzun yıllardan sonra ilk kez ihracat rakamlarında düşüş yaşar 2012 senesinde biraz büyür fakat beklendiği gibi değildir, bu yılda ihraç edilen ürün sentetiktir dünya ihracat oranı %54 civarındadır. En büyük rakibimiz Çin dünya iplik ihtiyacının %21 kadar bir bölümünü karşılamaktadır.

İplik Fuarı

Alt sektör ürün ihracatı, 436 milyon 836 Bin Dolar ile Dokuma kumaşta gerçekleşmiş. 102,1 Milyon Dolar ile İplik ürünleri ikinci sıraya yerleşirken, 38,8 Milyon Dolar ihracat ile elyaf Üçüncü sırada yer almış. Küresel tekstil ham maddesi ihtiyacının %6 kadar bir bölümünü Türkiye karşılamış.

Türkiye’nin ve dünyanın dev iplik üreticileri modern anlayış ile üretilmiş yeni ürünlerini fuarda sergileyecekler, uluslararası iplik ticaretine yön veren nerede ise tüm dev kuruluşlar fuarda olacaklar.

İplik sektörünün en önemli liderlerinin, organik ve teknolojik, iyi kalite ürünlerini sunacağı fuar, sektörü tanımak ve anlamak, iplik sanayisindeki yeni uygulamaları öğrenmek isteyen sektör ile ilgili herkes için fırsatlar içerecektir. Türkiye, Avrupa, Asya ve yakın pek çok ülkeden ziyaretçi ağırlayacak.  Sektörün üreticileri, tedarikçileri, ithalatçı şirketleri fuarda buluşacaklar.

2017 Şubat ayında gerçekleşen Uluslararası İstanbul İplik Fuarı’nı 123 ülkeden 8.755 ziyaretçi katılmış.  Dünyanın 2. en büyük ve en önemli iplik fuarı konumuna gelen etkinlik, 22 ülkeden 258 şirketin katılımıyla hayat bulmuş. İplik sektörünün küresel düzeydeki mevcut pazarının genişlemesi, pazarın daha geniş alanlara yayılarak iplik sektörünü büyütmesi amaçlanıyor.

Başarılı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirildiğinde fuar konuk sayısı önemli rakamlara ulaşabiliyor, fuar etkinliklerinde emeklerin boşa gitmemesi için katılımın yoğun gerçekleşmesine yönelik davet çalışmalarının da bilinçli yürütülmesi önemli bir unsur. Bir önceki fuar sunduğu ihracat olanakları ile katılımcı firmalardan olumlu puan almış ve son 14 yılın en başarılı İplik Fuarı olduğu belirtilmiş.

Uluslararası Tekstil üreticileri Federasyonunun yaptığı açıklamaya göre 2017 yılında iplik üretimi küresel düzeyde %11 büyüme sağlamış, federasyonunun verilerine göre 2017 sonu itibarı ile hem iplik hem kumaş sektöründe istikrarlı büyüme bekleniyor.

Endüstriyel İplikler

Endüstriyel iplikler gelişen ivme kazanmış bir başka platform emniyet kemerleri, hava yastıkları gibi kullanım alanları bulunan endüstriyel iplik Pazar talebinin hızla arttığı belirtiliyor. Polyester ve poliamid ipliklerin otomotiv sektöründe tercih edildiğini belirten uzmanlar ham maddelerin sürekli gelişen özelliklerinden yararlanıldığını belirtiyor.

Türkiye’deki elyaf ve giyim endüstrisindeki gelişmelere paralel olarak, Türk iplik ve elyaf endüstrisi, son yıllarda gelişme gösterdi ve yükselen talep sonucunda elyaf ve iplik ürünlerinde yerli ve yabancı marketlerde, iplik ve elyaf üretimi ihracatı endüstriye yapılan yatırımlarla beraber yükseldi.

İplik Üretimi

Tekstil sektörü giyim, imalat ve ihracat gelirleri açısından ulusal ekonomi içindeki en büyük paylardan birine sahip. 2011 yılı toplam ihracat içindeki büyüme oranı yüzde 19 civarında gerçekleşmiş. 2011 sonu araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de 35,000 adetten fazla tekstil ürünleri, giyim eşyası firması faaliyet gösteriyor, işletmelerin 2,200 adedi, iplik ve elyaf sektöründen faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Pamuk Türkiye’nin tekstil sanayisinin temel ham maddesi ve ülkemiz dünyanın en önemli pamuk üreticilerinden biri. 2011 yılında üretilen toplam pamuk 954,000 ton. Bu rakam ile uluslararası platformda yedinci sıraya yerleşmiş. Bugün pamuk iplik üretim potansiyeli açısından Türkiye, uluslararası arenada önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde Türkiye sentetik, elyaf iplik üretimi ve işleme faaliyetlerinin tümünde söz sahibidir.



kobi vadisi

Yorumunuz