Yatırımcı Arıyorum

İş Eylem Planı Nasıl Oluşturulur?

Eylem Planı Oluşturmak

Birçok insan planlamayı sevmez. Ancak iş dünyasında eylem planınız, doğru bilgilere doğru sırada odaklanmanın anahtarıdır. Basitçe söylemek gerekirse, bir eylem planı önceden tanımlanmış başarılı bir sonuç elde etmek için gerekli adımları atar ve kişisel gelişim için mükemmel bir araçtır. ve bir eylem planı yapılacaklar listesinden tek bir hedefe yönelik olmasıyla ayrılır. Çünkü yapılacaklar listeleri genellikle aynı anda birkaç küçük projeyi kapsar.

Swot Analizi Yapmak

Bir eylem planı, işinizin vizyonunun somutlaştırıldığından emin olmanın bir yoludur. Şirketinizin amaç ve hedeflerine ulaşmak için izleyeceği yolu açıklar ve birkaç eylem adımından oluşur. Herhangi bir önemli aşamayı kaçırmadan bir projeyi verimli bir şekilde tamamlamak için adım adım bir çerçeve sunar. Bir eylem planı, hedeflerinize ulaşmak için gerekli somut adımların ayrıntılarını verir ve genellikle gelecek yılı kapsayan, her görev için bir zaman çizelgesi, kimin neyi yapacağı ve bir takip süreci gibi adımlardan oluşur. Genellikle stratejik planlama sürecinin sonunda, vizyonunuzu belirledikten, bir SWOT analizi yaptıktan ve hedefler oluşturduktan sonra oluşturulur. SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

İşte büyümeyi hızlandırmak, gelirinizi ve karınızı artırmak için bir eylem planında uygulamanız gereken adımlar;

Ekibinizi Dâhil Edin

Eylem planını oluşturmak için mümkün olduğunca çok sayıda çalışanın katılmasıyla en iyi sonucu elde edersiniz. Çalışanlar, hedeflerinize ulaşmak için hangi adımların gerekli olduğu ve bunları nasıl en iyi şekilde uygulayacağınız konusunda paha biçilmez girdiler verebilirler. Aynı zamanda, en başından beri, sürece dâhil olmaları durumunda uygulama üzerinde özenle çalışma olasılıkları daha yüksektir. Sonuç olarak başarı bir ekip işidir ve iyi bir ekip başarıya en kısa yoldan ulaşmayı sağlar.

Not: Türkiye’de ilk ve tek iş planları Kobi Vadisi’nde. Ayrıntılı bilgi için; iş planları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Hedeflerinizi Listeleyin

Eylem planının özü, hedeflerinize ulaşmak için yapılan görevlerin bir listesidir. Finansman düzenlemekten ekipman, araç satın almaya, belirli bir uzmanlığa sahip personeli işe almak veya bir web sitesi geliştirmek gibi her şeyi içerebilir. Ve her eylem daha sonraki bir karışıklığı önlemek için açıkça tanımlanmalıdır.

Spesifik Olun Kaynak ve Zaman Belirleyin

Planınızı adımlandırarak, her adıma gerçekçi bir son tarih eklenmelidir. İlerlemenin nasıl ölçüleceği belirlenmeli ve bu ölçümler sizin gerçeklik kontrolünüz olmalıdır. Ardından, yatırımınızı tanımlamalı ve her bir adımın ücret, zaman, araştırma ve enerji açısından maliyeti ne olacağını belirlemelisiniz.Hangi kaynaklardan yararlanabilirsiniz ve hangi ek kaynaklardan yararlanmanız gerektiğini bildiğinizde tamamen gelişmiş bir eylem planına sahip olacaksınızdır. Planınızı gözden geçirmek ve plana sadık kalmanızı sağlamak için düzenli olarak kontrol etmeli ve bunun devam eden bir çalışma olduğunu bilerek ilerledikçe gereken değişiklikleri yapmalısınız. Yeter ki bu eylem planının üzerinde çalışmayı bırakmayın.

Akıllıca bir takip ve ölçüm süreci oluşturun

Daha önce resmi bir hedef belirlemediyseniz, akıllıca bir hedef belirleme biçimini izlemeyi deneyebilirsiniz. Bu süreçte, hedeflerinizde şu özellikler bulunmalıdır;

  • Özel olmalı
  • Ölçülebilir olmalı
  • Ulaşılabilir olmalı
  • Gerçekçi olmalı
  • Zaman odaklı olmalı

Başka bir deyişle, ne elde etmek istediğinizi açıkça belirtmeli, etkinliğinizi ölçmenize ve bir son tarih eklemenize izin verecek şekilde çerçevelemelisiniz. Adımların yerine getirildiğinden emin olmak için eylem planını nasıl takip edeceğinizi açıklamalı, bu dâhili raporlamayı ve planın ilerlemesini tartışmak için düzenli toplantılar yapmalısınız.

Planı iletin ve aktif tutun

Tüm çalışanların, uygulamadaki rolü de dâhil olmak üzere eylem planından haberdar olduklarından emin olmalı ve planın genel iş stratejinize nasıl uyduğunu açıklamalısınız. Eylem planınızı uygulamaya başladığınızda, ana hatlarıyla belirttiğiniz takip ve ölçüm sürecine bağlı kalmakta disiplinli şarttır. Ayrıca çalışanların sorumluluklarını yerine getirmeleri veya sorumluluklarını aşmamaları için eylem planı önemlidir. Eylem planını dâhili olarak düzenli aralıklarla tartışmak, tüm stratejik planınızı canlı tutmak ve çalışanların dikkatini ön planda tutmak için iyi bir yoldur.

Çalışanlar uygulamanın nasıl gittiğine ilişkin geri bildirimler vermeye teşvik edilmeli, alınan geri bildirimlerle gereken düzenlemeler ve önlemler alınmalıdır. Ve bir plan sürekli olarak güncellenmelidir. Şirketlerde bir eylem planı şirket kültürüne dâhil edilmeli ve en az yılda bir kez yenilenmelidir.

Eylem Planının Amacı

Bir eylem planı sadece hedeflerinizi tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda bunları başarmak için yatırım yapmanız gereken kaynakları, zamanı ve parayı tanımlamak anlamına gelir.

Unutmayın! Planlamazsanız, başarısız olmayı planlıyorsunuz demektir.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz