Girişimcilikte İflas Sebepleri
Bir iş fikrini hayata geçirme ve ömrünü garanti etme deneyimi öğrenme eğrileriyle doludur. Bazı deneme yanılmalar ya da yavaşlamalar elbet olabilir. Ancak bazı hatalar vardır ki, bir iş hayatında girişimde ölümcüldür ancak daha önce hata yapanların tecrübelerinden faydalanılarak onlardan kaçınılması mümkün hatalardır.
İşte onlardan nasıl kaçınılacağına dair bir bakış açısı;
Girişimcilikte 5 Farklı İflas Nedeni
Hata 1 – Anlaşmaların Resmileştirilmemesi
Herhangi bir işte satış yapmak veya anlaşmaları tamamlamak zordur. Bazen karşı tarafın aciliyet veya diğer tarafın fikrini değiştirmesinden korkması nedeniyle, anlaşmayı yazılı olarak resmileştirmek için zaman veya çaba harcanmaz. Müşteriye bir satış yapılırken veya ortak ile yapılan bir çalışma da, anlaşma olup olmadığı bu anlaşmanın özellikle yazılı olarak resmileştirilmesi çok önemlidir. Bu, her iki taraftan da beklenenin netliğini sağladığı gibi bir kimsenin bazı maddeleri yanlış kabul etmesinin de önüne geçer.
Herhangi bir kişi, herhangi bir iyi sebepten dolayı yazılı olarak resmileştirilmemeyi teşvik ederse, bu anlaşmayı işiniz için çok pahalıya mal olabileceğini düşünün. Yasal ücretler bazı durumlarda çok istense bile anlaşma hazırlamak için bazı kesin ücretler sizi ve işinizi kurtarabilir. Kendinizi ve işinizi koruyun ve her şeyi yazılı olarak ortaya koyun!
Hata 2 – Sosyal medyanın yanılgısı
Sosyal medya herhangi bir şirket için ücretsiz ve süper güçlü olmakla birlikte, pazarlama bütçelerinin gerçekliğini değiştirdi ve yeni işletme sahiplerine hayati pazarlama bütçelerinin ne olması gerektiği konusunda yanlış bir varsayım verdi. İşletmelerin pazarlama bütçeleri için ortalama tahsis brüt satışların %10’udur. Sosyal medya çok önemli ve ucuz olsa da, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi uygun şekilde tanıtmak için pazarlama bütçenize ayırmanız gerekenleri yanıltmasına izin vermeyin.
Ürününüz henüz tanınmamış olabilir ve en iyi ürüne veya hizmete sahip olup olmamanız da önemli değildir. Burada bilmeniz gereken ürününüz sosyal medya pazarlama pastasının küçük bir parçasıdır. Bu yüzden bu uyarıyı dikkate alın! Girişiminizi Hareketlendirmenin Yolları
Hata 3 – İş Planı Yapmamak
Girişimlerin başlatılmasında kendinden emin olmak ve her şeyin tam hazır olmadan önce bir şeye başlamak için cesarete sahip olmak övgüye değerdir. Ama güven ve umursamazlık arasında ince bir çizgi vardır. Bir iş planı minimum düzeydedir. Bir iş planı olmadan, farklı zorluklar veya fırsatlar ortaya çıktığında dikkatinizi dağıtmak çok kolaydır.
İş planınızı planlamak ve geliştirmek için harcanan zaman, bu dikkat dağıtıcı şeylere harcadığınız zamandan kazanacağınız zamanın bir bölümüdür. Sadece size katlanmanız için güven vermekle kalmaz, aynı zamanda ekibinize kör bir lider takip etmediğinizin güvencesini verir.
Hata 4 – Yanlış ekip
Şirketler büyüdükçe, yeni ihtiyaçlar ve pozisyonların doldurulması önem kazanmaktadır. Çoğu zaman, bu hızlı bir şekilde gerçekleşir, böylece birisini işe almak için aciliyet veya çaresizlik ortaya çıkar. İş için doğru kişiyi bulma da kendinize yeterli zaman ayırdığınızdan emin olmalısınız. Doğru kişiyi bulmak için zaman kazanırken alınan yanlış kişiler çok fazla zaman, para kaybettirir ve hatta başınızı ağrıtır.
Asla şirketinizi, bir ihtiyacı doldurmak için çok çaresiz bir yere koyarak yanlış alımlar yapmayın. İhtiyacı karşılayacak doğru kişiyi bulmak için zamana veya kaynaklara sahip olmadığınızı belirtiniz. Yavaş işe alın ve yanlış insanları şirketinize olabildiğince çabuk çıkarmanız için elinizden geleni yapın. Bordro genellikle bir şirketin en büyük gideridir, ancak aynı zamanda bir şirketin en büyük yatırımıdır. Doğru insanlara yatırım yaptığınızdan emin olun. Startup ve Doğru Ekip
Hata 5 – Düşük Fiyat
Başlangıçta, yeni girişimciler pazarda pay elde etmeye başlamak için çok istekli olurlar. Müşterilerine ve rakiplerine ürünlerinin ve hizmetlerinin piyasadakine göre daha üstün olduğunu göstermek isterler. Ayrıca satışların asla yalan söylemediğini ispatlamaya çalışırlar. Bu nedenle, bu satışların iyi olmasını sağlamak için fiyatları rakiplerinin altında tutmaya çalışırlar. Ve marjlarının sürdürülebilir olmasını ve yüksek olmasını umarlar. Yeni bir işletme olarak, büyük şirketlerin faaliyet gösterdiği marjlar üzerinde faaliyet gösterebilmek çok zordur, bu nedenle fiyatları her zaman rakiplerinden daha düşük tutmaya çalışmak tehlikeli ve yorucu bir oyun planıdır.
Bunun yerine, yeni veya daha küçük işletmelerin, ürün veya hizmetlerinin neden ekstra değer taşıdığına ve yalnızca işletmenizin neler sağlayabileceğine odaklanması gerekir. Neden farklı olduklarını vurgulamaları gerekmektedir.
Girişimcilikte Hedefe Ulaşmak İçin Çok Çalışmak
Yeni kurulan bir firmanın ayakta kalması için girişimcinin normalden çok fazla efor ve zaman harcarken bunun yanında hedefine ulaşması için ısrarcı olması şarttır.