Yatırımcı Arıyorum

İş Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

İş Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Herkesin hayalidir kendi işini kurmak ve para kazanmak. Peki bunları yaparken dikkat edilmesi gereken çok şey var. Bu yazımızda İş kurarken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? Bunun cevabını arayacağız.

İşinizi kurmadan önce yapacağınız işi insanlara danışın. İnsanlardan fikir alarak bu fikirleri değerlendirdin. Bir kişiden değil, birçok kişiden fikir almaya dikkat edin. Olumlu olumsuz bütün eleştirilere açık olun. Lakin kuracağınız işinizi ailenizden değil de daha çok toplumdan insanlara sorun. Çünkü aileniz siz bir iş kurarken kuracağınız işe gerçekçi bakmaz. Yani ya çok olumlu bakarlar “Tabi ki yaparsın” tarzı sizi gaza getirebilirler ya da “Ne yapacaksın? Memur ol kurtul.” Tarzı sizi kötü etkileyecek yorumlarda yapabilirler. Bu yüzden dışarıdan insanlardan fikir almanız daha gerçekçi olacaktır. Soracağınız kişiler tecrübeli ve kuracağınız sektör dalında bilgi sahibi olsun.

İşinizi Kurmadan Önce

İşinizi kurmadan önce elbet bir kar oranı hesabı yapacaksınızdır. Yaptığınız bu hesaplamalarda çok para kazanacağınızı düşünüp işe hemen girebilirsiniz. Bu yanlış bir tutumdur. Örneğin; ürün yurtdışından 400 TL, bu ürünü Türkiye’de 600 TL’ye rahat bir şekilde satacağınızı düşünüp 200 TL kar yaparım, gün 5 ürün satsam 1000 TL vb. kafasıyla işinizi hemen kurmayın. Çünkü yaptığınız hesaplamalar kafanızdaki kadar kolay olmuyor. Devlete vergi ödüyorsunuz, dükkan kirası, çalışan maaşı, dükkan; su, elektrik, doğalgaz vb. gibi masraflar karşınıza çıkacaktır. Tabi ki bu ürünleri satarken de elbette sattığınız ürün başka dükkanlar tarafından satılıyor olacaktır. Aranızda rakipleşme olacaktır. Rakipleşme fiyatı ucuzlaştıracak, karınızı düşürecektir.

Bu yüzden Türkiye’de yaygın olmayan bir ürünü satmanız size daha fazla kar sağlayacaktır. İşyerinizi uygun bölgelerde açmanız satış açısından çok önemlidir. Bir çiğköfteci açtıysanız, bu dükkanın okulların sıklıkla bulunduğu bölgelerde olması sizin işinize yarayacaktır. Böyle bir çok örnek verebiliriz.

Pazarlama ve Ortak Alımı

Bir iş kurarken mümkünse 3-4 ortak yapmayın. Eğer illa bir ortak alman gerekiyorsa tek bir ortak alman daha sağlıklı olur. Bu alacağınız ortağa %50 den fazla pay verilmemelidir. Ortak neden alınır? Ortak almanın muhtemelen iki sebebi vardır. Birisi alacağınız ortağın parası vardır. Diğer bir sebep ise, alacağınız ortağın pazarlama yapabilecek geniş bir çevresi vardır. Satış yapmanı sağlar ve size müşteri bulur. Gerçek ortak budur. Bir iş kurduğunuz zaman ilk zamanlar kazandığınız para size çok fazla gelebilir.”Böyle giderse bir daha ki seneye zenginim.” Kafalarına girebilirsiniz. Kurduğunuz işin aslı ilk zamanlarda belli olmaz. İşiniz ilerledikçe masraflar da artar. Hiçbir zaman size yeterli olan müşteri ileride size yeterli olmayacaktır. Çünkü olur olmaz işi büyütmek isteyeceksiniz. Daha çok müşteriye erişmek için reklam vereceksiniz. Yani bir iş kurduktan sonra sabırlı olmak gerekir.

Siz işinizi kurar kurmaz size müşteri akınları olmayacak. Bir dükkan gün geçtikçe daha çok müşteri alır ve tanınır. Daha çok müşteriye ulaşmak için ise sektörünüze göre değişebilen reklamlar verebilirsiniz. Dijital bir ürün satıyorsanız internet reklamları kullanabilirsiniz. Sektörünüze göre reklam alanınızı da seçersiniz. Eğer kendinize ait mantıklı bir fikriniz var ise Kosgeb’in ve Tubitak’ın çok değerli yatırımları olmakta. Bu yatırımlardan ve desteklerden yararlanabilirsiniz. Kosgeb ile iş kurmak yazımızı okuyarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Kadın girişimcilere 150.000 TL’ye kadar erkek girişimcilere 100.000 TL’ye kadar destekler sağlanmakta. Bu destekleri biraz araştırıp sizlerde yararlanabilirsiniz.

İş Kurarken En Sık Yapılan Hatalar

Yanlış Ortak Seçimi: İş kurarken dediğimiz gibi seçeceğiniz ortağa çok dikkat etmelisiniz. %50’den fazla pay vermemelisiniz. Sonraki süreçlerde işiniz iyi derece ilerlerse sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Pazarlama: Pazarınız ne kadar büyükse o kadar çok iş yaparsınız. Ürününüzü illa satacağım diye de kalitesinden taviz vermeyiniz. Kendinize bir ticaret politikası belirleyin.

İşletme Profili: Kendinize bir işletme profili belirleyin. İşinizi duygularınız ile değil mantığınız ile yönetin. Duygularınız sizin karınıza değil zararınıza yanıt verir. Bu sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Müşteri Memnuniyeti: “Müşteri her zaman haklıdır.” Diye bir söz vardır. Müşteri kendini her zaman haklı çıkarır. Müşterileriniz ile aranızı iyi tutmalı. Politikanızı iyi ayarlamalısınız. Aranız çok iyi olursa da müşteri bu samimiyetten yararlanmak isteyecektir.

İş Kurarken Maddi Kaynak Gerekebilir

Yeni bir iş kurmaya adım atarken zorluklar yaşayabilirsiniz. Kiraydı, demirbaşlardı, stok üründü vs. ve bunların hepsinin üstesinden de gelemeyebilirsiniz. Yapacağınız iş için bankaya ihtiyaç duymadan para bulmak için yeni yatırımcılara ulaşabilirsiniz. Yapacağınız iş hakkında detaylı bilgiyi yatırımcılara tanıtarak, hem sermaye konusunda zorluk çekmezsiniz hemde yatırımcının da desteği pazarlama faaliyetlerinizi daha fazla arttırabilirsiniz.

İşyeriniz için yatırımcıları bulmak çok kolay. Kobi Vadisi desteği ile, yatırımcı arıyorum sayfasını ziyaret edin. Ardından paylaşmak istediğiniz tüm bilgileri ekleyin, yeni yatırımcıların size ulaşmasını bekleyin.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz