Yatırımcı Arıyorum

İş Kurmadan Önce Bilinmesi Gereken 20 Soru

İş Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken Cevaplar

Kendini yeni bir iş kurmaya hazır hisseden birçok girişimci, iş fikri seçimi aşamasında ve kuracağı işin hangi süreçlerden geçeceğini hakkında bazen çok fazla ayrıntıya sahip olamıyor. Bu durumda zamanla hem girişimci için hem de işletme için zarar verici bir hal almaya başlıyor.

Kendi işinizi kurmak, meslek seçimi söz konusu olduğunda nihai özgürlüğü sunan göz alıcı bir yaşam tarzı olarak görülüyor. Özellikle de reklamlar, girişimciliği zenginliğe giden bir yol olarak gösteriyor. Örneğin; televizyonda veya internette bir e-ticaret sitesinin reklamını gördüğünüzde, birçok kişinin aklına bu fikir geliyor: bende bu e-ticaret sitesi üzerinden satış yaparak para kazanabilirim.

Erken girişimciliğe atılmadan önce, girişimci olmanın sizin için doğru yaşam tarzı olduğundan emin olmak için kendinize doğru soruları sormanız gerekir. En basitinden yeni bir iş kuran girişimcinin belirli bir çalışma saati olmayacaktır. Sorumluluk duygusu her zaman en yüksek seviyede olacaktır.

Girişimci olmak, üstlenilmesi gereken çok fazla sorumluluk gerektirir. Eğer sizde bir girişimci adayı iseniz ve aklınızda yeni bir iş kurma planı varsa, kendinizi neyin içine soktuğunuzu tam olarak anlamak için aşağıda yer alan soruları detaylı olarak inceleyip ön çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

İş Kurmaya Başlamadan Önce Cevaplamanız Gereken 20 Soru

1- Neden İş Kuruyorum?

Yanlış nedenlerle bir iş kurmaktan kaçınmaya çalışın. Bunu yapmak, imkanlarınızın çok üzerinde bir şeye girmenize neden olabilir. İş kurmayı düşünmek kolay görünebilir, ancak sıfırdan bir iş kurmaya adım attığınızda, süreçler zaman içinde bunaltıcı bir hale gelebilir.

Çalışan olmaktan bıktığınız ve kendi işinizin patronu olmak istediğiniz için bir iş kuruyor olabilirsiniz. Belki de sabit bir ücret almak yerine sınırsız miktarda para kazanma yeteneği istiyorsunuz. Sebebiniz ne olursa olsun, bir girişimci olarak görülmek istemek ile gerçekten bir girişimci olarak faaliyet göstermek arasındaki farkı anlamanız önemlidir.

2- Ne Tür Bir İş İstiyorum?

Şimdi işletmeyi planladığınız işi düşünmeye başlamanın zamanı geldi. Bir ihtiyacın veya yüksek talebin nerede olduğunu belirleyin ve iş modelinizin tüketicilere hizmet edecek bir iş modeli olduğundan emin olun. Seçeceğiniz işin sadece hoşunuza gittiğini düşünerek hareket etmemeye çalışın. Egonuzu yükseltmek için bir iş kuruyorsanız para kazanamazsınız! Başarılı ve güvenilir bir işyeri kurana kadar, müşteriler sizi çok fazla önemsemezler, sadece işinizin onların ihtiyaçlarına nasıl etkili bir şekilde hizmet ettiği ile ilgilenirler.

Beceri alanlarınızı düşünün. Bu beceriler, seçtiğiniz iş operasyonunun başarılı olmasına yardımcı olacak mı? Ayrıca, sahip olmadığınız becerilere sahip bir ortak getirmeniz gerekip gerekmediğini belirleyin. Müşterinizin taleplerini etkin bir şekilde karşılayabildiğiniz için işletmenizin başarı şansının yüksek olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Ne İş Yapabilirim?

3- İdeal müşterim kim?

Herkesin müşteriniz olduğuna inanma hatasına düşmeyin. Bu tam olarak doğru değildir. Buna inanan bir girişimci, başarısız olması garantili bir iş kuracaktır. Tüm işletmeler, belirli ihtiyaçları ve istekleri olan belirli bir müşteri tabanına hizmet edecek şekilde geliştirilmelidir.

Fiyatlandırmaya daha fazla odaklanan insanlara mı yoksa değer ve deneyime daha fazla odaklanan insanlara mı hizmet edeceğinizi belirleyin. Bu bilgiyi bilmek, tercih ettiğiniz hedef müşteriyi çekmek için çalışan bir pazarlama stratejisi tasarlamanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın almayacak kişiler için zaman kaybetmemiş olursunuz.

4- İşletmem hangi ürünleri veya hizmetleri sağlayacak?

Müşterilerinizin ihtiyaçlarına ve isteklerine en iyi şekilde nasıl hizmet edebileceğinizi anlamak için doğru araştırmaları yapmalısınız. Müşterilerinizin gerçekte ne istediğini değil, sizin istediğinizi düşündüğünüz için hedef müşterilerinizin satın almadığı ürün veya hizmetleri geliştirmek gereksiz bir zaman kaybı olabilir.

Hedef pazarınıza doğrudan ne tür ürün veya hizmetler satın alacaklarını araştırmak en iyisidir. Bu bilgiyi bilmek, tekrar tekrar satın alınma olasılığı yüksek bir ürün veya hizmet yaratmanıza olanak tanır. Ayrıca rakiplerinizin ürün veya hizmetlerini geliştirebilir, geliştirilmiş versiyonlarını işletmeniz üzerinden satabilirsiniz.

5- İşimi başlatmak için gereken zaman ve parayı harcamaya hazır mıyım?

Bir işletme kendi kendini inşa etmez. İşinizi sıfırdan inşa etmek için çok zaman ayırmanız gerekecektir. Bu, bazen çok az uyuyacağınız anlamına gelir. Kişisel zamanınızın artık kalmayacağı anlamına da gelebilir.

İşletmeniz ayrıca gelişimi için para yatırmanızı gerektirecektir. İşinizi başlatmak, pazarlama hizmetleri satın almak, satış giderleri ve iş yapmanın diğer maliyetleri için para harcamanız gerekecektir. İşinizi yeniden başlatmanız ve büyütmeniz için kişisel fedakarlıklar yapılması gerekecektir.

6- İş fikrimi ve sağlayacağım ürün veya hizmetleri pazardaki rakiplerden farklı kılan nedir?

Günümüzde rekabet neredeyse artık her alanda ve hatta her sokakta bulunan işletmelerde bile vardır. Sunduğunuz ürün veya hizmetleri sunan başka birçok işletme muhtemelen vardır. Bu, tüketicilerin, bu bilgiler etkin bir şekilde iletilmiyorsa, işletmelerin gerçekte en iyi değeri sunduğu şeyler arasında ayrım yapmasını zorlaştırır.

Ürün veya hizmetlerinizin sizi rekabette nasıl farklılaştırdığını belirlemeniz önemlidir. Ürün veya hizmetlerinizin neyi daha iyi yaptığını, ürün veya hizmetlerinizin kalitesini ve sağlanacak değeri belirlemelisiniz. Bu, tüketicilerin her bir sağlayıcı tarafından ne sunulduğunu daha iyi anlamalarını sağlayarak en iyi seçeneklerin ne olduğuna karar vermelerini kolaylaştırır.

Not: yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan iş kurma rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

7- İşletmem nerede yer alacak?

İşletmenizin konumu, işletmenizin başarısı için çok önemli bir faktördür. Konumunuz, işletmenizin değerini tüketicilere yansıtacaktır. Kötü bir konumdaysanız, tüketiciler işletmenizin düşük kalite sağladığına inanacaktır. İşletmeniz iyi bir bölgedeyse, tüketiciler işletmenizin yüksek kalite sağladığına inanacaktır. Bu nedenle, faaliyet gösterdiğiniz bölgenin sağladığı algı, tüketicilerin işletmenizi nasıl gördüğü konusunda çok önemlidir.

İyi bir bölgede olmayı göze alamıyorsanız, işinizi karşılayabileceğiniz bölgede bir işyeri kurmaya çalışmanızda fayda vardır. Müşterilerinizin illaki bulunduğunuz adrese gelmesi gerekmez. Hizmet sunan bir işletme yönetecekseniz, müşterilere ait ofis, şirket veya evlerini ziyaret ederek buluşabilirsiniz. Ürün satın almaları gerekiyorsa, aynı şeyi yapabilir veya bir e-ticaret sitesi gibi online seçenekler de sunabilirsiniz. Aralarından seçim yapabilecekleri uygun seçenekler isteyen tüketicilerden yararlanın. Bu aslında, siz büyümeye doğru ilerlerken uzun vadede işinize yardımcı olacaktır.

8- Kaç çalışana ihtiyacım olacak?

İş hayatınıza daha yeni başladığınız için, para büyük olasılıkla çözülmesi gereken bir sorun olacaktır. Bu nedenle, istediğiniz yardımı karşılayamayacaksınız. Bu, her şeyi yaptırmanın başlangıçta sizin sorumluluğunuzda olacağı anlamına gelir. Başarılı personellere sahip olmak, büyümeyi planlamaktır. Belli bir seviyeye geldiğinizde ihtiyaç duyacağınız personel ihtiyaçlarını, şimdiden aklınızda bulundurun. Amaç, gelecekte kaç çalışana ihtiyaç duyulacağını belirlemektir.

İlk dönemlerinizde mümkünse bölgenizde tam zamanlı yakın çevrenizde bulunan insanlarla çalışmaya başlayın. Bu fikir size doğru veya yanlış gelebilir. Ama paylaşma sebebimiz şudur: yeni açılan bir işletme, müşterilere güven sağlamak ister. Bu güveni de ancak iletişim kurarak yapabilirsiniz. Müşterilere iyi bir izlenim bırakabilmek için mümkün olduğunca onlarla kalıcı iş dostlukları oluşturabilecek insanları tercih edin.

9- Ne tür tedarikçilere ihtiyacım var?

Bir işletmeyi işletmek, karşılıklı çıkarlara dayalı bir iş birliğidir. Bu, işletmenizin başarılı bir şekilde çalışması için diğer işletmelerin katılımına ihtiyaç duyacağınız anlamına gelir. Bu nedenle, müşterilerinizin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak için gerekli araçlara ve kaynaklara sahip olabilmeniz için diğer işletmelere dış kaynak sağlamanız gereken hizmet türlerini belirlemelisiniz.

Tedarikçileriniz; ofis ürünleri aldığınız bir işletmeden, yan komşunuza kadar birçok işletme olabilir. Mümkün olduğunca bulunduğunuz bölgede birçok tedarikçiyle tanışmanızda fayda olacaktır. İllaki bu tedarikçilerle ticaret yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Ama analitik düşünerek hamleler yapmalısınız. Örneğin; anlaşmalı olduğunuz bir tedarikçi var. Düzenli olarak ürün alımı yapıyorsunuz. Yeni bir müşteriden sipariş aldınız fakat tedarikçinizde bu ürün 2 hafta süresince stoğunda olmayacak. Peki bu durumda siparişi geri mi çevirirsiniz yoksa farklı tedarikçilere ulaşarak ihtiyaçları mı karşılarsınız. Tedarikçi Firmalar

10- Başlamak için ne kadar paraya ihtiyacım var?

Bir işin kuruluş sürecinde para, tüm işletmeler için en önemli faktördür dersek abartmış olmayız. İşletmenizin elde edeceği para miktarı (ciro), işinizin büyümesini ve uzun ömürlü olmasını belirler. Bu nedenle, işinizi kurmak ve çalıştırmak için yatırım yapmanız gereken para miktarını belirlemelisiniz.

Bugün iş dünyasının en güzel yanı, internet sayesinde çok yalın bir iş yürütmenize izin vermesidir. Bu, yeni başlayan girişimciler için idealdir. Pazarlama, ürün veya hizmet geliştirmenize yatırım yapmak için ihtiyaç duyacağınız temel konudur. İşinizin büyümesine yatırım yapabilmek için hemen para kazanmaya başlamak istiyorsunuz. Gösterişli bir ofis ve hemen ihtiyaç duyulmayan şeyler için bütçe ayırmayın. Daha fazla para kazanmak için yalnızca paranızı yatırmaya odaklanmanız gerekir. Diğer her şey işinizin başlangıç ​​aşamanızda acil ihtiyaç olmayabilir.

11- Kredi almam gerekecek mi?

Kredi almak, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi geliştirmek ve ticari faaliyetlerinizi destekleyen ödeme yapan müşterileri güvence altına alana kadar işinizi ayakta tutmak için gerekli olacak yatırım ihtiyaçlarına dayalı olacaktır. Bu nedenle pek çok kişi, az yatırım gerektirme eğiliminde oldukları ve genel gider maliyetleri düşük olduğu için hizmet sektöründe çalışmayı seçerler. Ürün satışına dayalı bir işte yatırım daha yüksektir ve genel giderler daha fazla artış gösterebilir.

Kredi almadan önce ailenizden veya arkadaşlarınızdan destek almaya çalışın. Bir kredinin güvence altına alınması daha zor olacak ve yeni işinizin kendisine ait hiçbir varlığı olmadığı için kişisel varlıkları teminat olarak göstermeniz gerekebilir. Bir kredi gerekiyorsa, sadece gerektiği kadar alın ve krediyi belirtilen süre içinde düzenli olarak geri ödemeye yönelik bir strateji geliştirdiğinizden emin olun. Aksi halde ilerleyen süreçte hem bankaların nezdinde kredi puanınız düşer hem de ekonomik olarak zorlu bir sürece girebilirsiniz.

12- İşletmenin açılışı veya aktif olması ne kadar sürer?

İşletmenizi tanıtmaya başlamadan önce ürün veya hizmetlerinizin kullanılabilir olmasını beklemeniz gerektiğini düşünmeyin. Eğer işyeriniz hazırlık aşamasına doğru gidiyorsa, belirli ürünleri tedarik ettiyseniz hızlı bir şekilde reklam/pazarlama çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

İşyerinizin potansiyel müşterilerinize açılış tarihini bildirmeye başlayın. Sosyal medyayı ve Google haritalar uygulamasını kullanmaya başlayın. İşyerinize branda vb. materyaller yerleştirin (çok yakında açılıyoruz vb). Bu, müşterilerinizin taleplerini karşılamak için karşılanması gereken tedarik ihtiyaçlarınızı satıcılarınızla birlikte planlamanıza olanak tanır.

Birçok işletme işyeri açmaya karar verdikten sonra yapacağı tadilat, onarım, yenileme çalışmaları beklenenden uzun sürdüğünü dile getirir. Sizde benzer problemler yaşamamak adına gerekli önlemleri alınız. Küçük veya orta ölçekli bir işletme açıyorsanız şayet bu süreci en fazla 1 ay içerisinde tamamlamanızı tavsiye ederiz. İş Yeri Açmak

13- Kâr etmeye başlayana kadar ne kadar sürem var?

Ülkemizde çok bilindik bir söz vardır: bir işin tutması için en az 6 ay gereklidir diye. Muhtemelen sizde böyle bir söz duymuş olabilirsiniz.

Kâr ve gelir (ciro) arasındaki farkı bilmelisiniz. Pek çok girişimci işletmeci, işletme gelirlerini kâr ile karıştırır. Kâr, tüm işletme giderleri ödendikten sonra kalan paradır. Bu nedenle, işletmenizin giderleri çok yüksekse, çok az kar elde edeceksiniz ve büyük olasılıkla sizi tatmin etmeyen bir karlılığa sahip olacaksınız. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi çok düşük bir fiyata sunuyorsanız, sadece başa baş ve dar bir kâr elde etmek için büyük miktarlarda satmanız gerekecektir. İşte bu aşamada da büyük zorluk durumları yaşamamanız için, reklam ve pazarlama çalışmalarınızı etkin bir şekilde yürütmelisiniz. İşletmenizi açtıktan sonra belirli bir süre hareket görebilirsiniz (eş, dost, arkadaş, akrabalar tarafından). Fakat sonraki süreçte bir boşluk yaşamamak için planlı ve programlı olmalısınız.

swot analizi nedir

14- Rakibim kim?

Asla rakibim yok söyleme hatasına düşmeyin. Bu, bilgisizliğin acemice bir ifadesidir. Her ikisi de işinizin daha başlamadan başarısız olmasına neden olur. Tüm işletmelerin hem doğrudan hem de dolaylı rekabeti vardır.

  • Doğrudan rekabet: sizinkiyle aynı işi yapanlardır
  • Dolaylı rekabet: sizinkine benzemeyen, ancak işletmenizle aynı müşterilere hizmet veren bir işletmeyi işletenlerdir

Rakibinizin kim olduğunu ve oluşturdukları iş tehdit düzeyini belirlemelisiniz. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini ve kendinizinkiyle nasıl karşılaştırdıklarını belirlemeniz akıllıca olacaktır. Bu, rakiplerinizi yapmakta çok daha üstün oldukları bir şeyde yenmeye çalışmak yerine, en iyi yaptığınız şeye odaklanmanıza olanak tanır. Swot Analizi Nasıl Yapılır?

15- Rakiplerime kıyasla ürünümü nasıl fiyatlandıracağım?

Ürün fiyatlandırması önemlidir. Çünkü, tüketicilerin ürünleriniz hakkında sahip olduğu algıyı geliştirir. Birçok girişimci, düşük fiyatlandırma ile rekabetlerini alt etmeye çalışır ve bu da onlara ters tepme eğilimi gösterir. Düşük fiyatlandırma, o fiyat modelinde takılıp kalma eğiliminde olduğunuz anlamına gelir. Fiyatlandırmanızı daha yüksek ayarlarsanız müşteriler işinize değil fiyatlarınıza sadık oldukları için işinizi bırakabilirler.

Ürününüzü kaliteye veya miktara dayandırmak en iyisidir. Değerine göre satın alan kişilere yüksek fiyattan satmaya odaklanıyorsanız, fiyatlandırmanız kaliteye dayalı olmalıdır. En ucuz fiyata odaklanan insanlara düşük bir fiyat noktasında satış yapıyorsanız, fiyatlandırmanız miktar bazında olmalıdır.

16- İşimin resmi hazırlıklarını nasıl yapacağım?

İşletmenizin yasal olarak faaliyet gösteren bir işletme olarak tanınması için bir şirket olması gerektiğidir. Bunu yapmak yalnızca işletmeniz için yasal koruma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda işletme sahibi olarak sizin içinde yasal bir koruma sağlar.

İşyerinizin kuruluş sürecinde mutlaka bir muhasebeciye / mali müşavire ihtiyacı vardır. Ayrıca sadece kuruluş değil, sonraki süreçte de muhasebeciniz işletmenizi gerekli olan tüm süreci sizin adınıza yönetecektir.

17- Hangi vergileri ödemem gerekiyor?

Bir önceki soruda verdiğimiz yanıt gibi bu sorunun da cevabını muhasebeciniz size verecektir. Muhasebeciniz aslında işletmenizde sabit olarak çalışmayan ama işin perde arkasında yer alan sizin sabit bir personeliniz gibidir.

İşyeri resmi açılışı, vergi süreçleri, çalışma ruhsatı, aylık vergilendirilme, resmi defter kayıtları, personel sgk hizmetleri gibi vb. birçok aşamadan size destek olmaktadırlar.

İşyeri açılış sürecinizde bulunduğunuz şehirde yer alan başarılı bir muhasebeciyle anlaşmanız, ilerleyen süreçte bir problem yaşamamanız için oldukça önemlidir. Kuracağınız işin modeline göre tüm vergilendirilme süreçlerinde size gereken desteği sağlayacaktır.

18- Bir Sigortaya ihtiyacım var?

Tüm işletmelerin meydana gelebilecek öngörülemeyen durumlardan korunmak için sigortaya ihtiyacı vardır. Kendiniz için sigorta, çalışanlarınız için sigorta, ürünleriniz için sigorta ve şirketiniz tarafından kullanılan tüm araçlar için sigorta yaptırmanız gerekecektir.

Sigorta yaptırmayı gereksiz bir masraf olarak değil, daha çok korunma için önemli bir yatırım olarak bakın. Günümüzde birçok sigorta şirketi işletmenizin değerlerini sizden öğrenerek en kapsamlı sigorta hizmetlerini size sunabilirler. Deprem, yangın, sel, hırsızlık vb. büyük maddi hasarlarda sigorta yaptırmış olduğunuzun faydasını göreceksiniz.

İşletmecilik Nedir?

19- İşimi nasıl yöneteceğim?

Size ait olan işyerinizi yönetmek ile farklı bir işletmede çalışmanın arasındaki farkı anlamanız oldukça önemlidir. Bu farkı anlamanız, işletmenizin büyüme yörüngesini belirleyecektir. Yeni bir iş kurduğunuzda, hem patron olup hem de bir işçi gibi davranmanız gerekecektir. Ancak zamanla bu durum, daha profesyonel bir işletmecilik yapmanız gerektiğini de ortaya çıkaracaktır.

İşletmeniz büyüdükçe, yönetici değil, gerçek bir işletme sahibi olmanız gerekecektir. Bir işletme sahibi, yöneticilerinin çevresinde hedefler ve girişimler geliştirmeleri için bir vizyon belirler. Yöneticiler, görevlerin yapılmasına odaklanır ve işletme sahibi işlerini büyütmeye odaklanır. İşletmecilik Nedir?

20- İşletmemin reklamını nasıl yapacağım?

Harika bir ürün gamınız veya profesyonel hizmetler sunan bir işletmeniz olsa bile, eğer müşteriler bu özellikleri bilmiyorsa açıkçası çokta bir işe yaramayacaktır. İşe yarar bir hale getirmenin en etkili yolu: reklamdır. Piyasada tüketicilerin dikkatini çekmek için mücadele eden çok fazla rakip vardır. Bu nedenle işinize gereken ilgiyi gösterecek etkili bir stratejiye sahip olmanız gerekir.

Etkili reklamcılık, çeşitli eylemlerin stratejisine bağlı olacaktır. Hem dijital hem de fiziksel reklamcılık yapmanız gerekecektir. Dijital reklamlarınız için Facebook ve Google reklamlarına yatırım yapın. Ve yapmaktan korkmayın. Sadece reklam çalışması yaparken işletmenize en uygun hedef kitleleri belirleyin. Her ikisinin bir karışımını yapmak, işletmenizin mümkün olduğunca çok kişiye ulaşmasını sağlar. Eğer mümkünse sadece bu iş için bir personeli işe alın veya reklamlarınızı yönetecek bir firma ile anlaşın.

İş Kurma Süreci

Artık bu soruları yanıtladığınıza göre, girişimci olmak için gerekenlere sahip olduğunuza inanıyor musunuz? Gördüğünüz gibi, bir iş sahibi olmak çok zor bir iştir. İşinize başlamadan önce bile işinizin başarılı olması için geliştirilmesini sağlamak için çok çalışmanız gerekecek. İş fikrinizi ileriye taşımaya hazır olduğunuza inanıyorsanız, başarılı bir iş kurmak için çok çalışmaya hazır olun.

Umut ediyoruz ki; iş hayatınızda hem başarılı bir noktaya gelirsiniz hem de çalışacak insanlara istihdam sağlayarak ülke ekonomimize katkıda bulunursunuz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz