Yatırımcı Arıyorum

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yapmak

İstiridye Mantarı Üretmek

Kendi işini kurmak isteyen, ekonomik bir sermaye ile yapılabilecek tarım üreticiliğine ilgi duyan girişimci adayları için istiridye mantarı yetiştiriciliği cazip bir tercih olabilir.

Mantar ülkemizde market raflarından eksik olmayan mutfaklarımızda lezzetiyle sofralarımızı süsleyen, dünya sofralarının da vazgeçilmezi olan harika bir lezzet.

Beyaz kültür mantarından sonra en çok tüketilen mantar türü bölgelere göre isimleri farklılık gösterebiliyor. Kulak mantarı, Kavak mantarı gibi pek çok başka isme sahip. Uzak doğuluların ölümsüzlük yiyeceği olarak adlandırdığı bu kalp dostu şifalı bitki ev ortamında bile yetiştirilebiliyor. Araştırmalara göre istiridye mantarı yetiştiriciliğinde Kom post fermantasyon gerekmiyor. Besin değeri diğer mantarlardan yüksek olduğu gibi koşullara da daha dayanıklı.

Kom post fermantasyon bu mantar türü için gerekmese de mantar yetiştiriciliği hakkında daha detaylı bilgi vermek adına açıklamakta yarar var.

Kom post fermantasyon, toprağa organik besin maddesi kazandırıyor, toprağın kalitesini yükselten bir etki yaratıyor. Kom post hayvansal ve bitkisel atıkların teknoloji kullanılarak mikroorganizmaların organik yararlı madde haline getirilmesi ile oluşan yararlı bir ürün. Bu işlemin gerçekleştirilmesi toprağa organik madde sağladığı gibi verimi artırıyor. Toprağın rengini koyulaştırarak daha fazla güneş ışığı çekmesini sağlıyor, toprakta ki yararlı organizmaları çoğaltıp içinde barındırdığı mikroorganizmalarla da toprakta ki zararlıları etkisiz hale getiriyor.

İstiridye mantarı, zararlılara karşı dayanıklı olduğundan bu çok yararlı ama biraz zahmetli ve maliyeti de bir ölçü de artıran yönteme ihtiyaç duymuyor. Ancak yine de diğer mantar türlerini yetiştirecek olan girişimci adaylarının kom post hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmalarında fayda var. Kom post bir gübre çeşidi ve kullanım alanı sadece mantar değil süs bitkilerinde de kullanılıyor, en iyi solucan yemi olduğu profesyonel solucan yetiştiricilerinin en çok tercih ettiği ürün olduğu da edinilen bilgiler arasında. (solucan gübresi üretimi)

İstiridye Mantarı Nasıl Üretilir?

İstiridye mantarı üretim aşamasına gelince ilk aşama pastörize ile başlıyor genellikle küçük işletmeler tarafından tercih edilen bir yöntem buğday kepeği ve buğday samanı ayrı ayrı pastörize ediliyor ve steril bir biçimde birleştiriliyor. Daha teferruatlı ve bilimsel bilgilere üretmeye karar veren girişimci adayları ulaşacaktır. Bu bilgiler için çok fazla kaynak, danışman firma, mantar tohumu satıcılarına kolayca ulaşmak mümkün.

Korunmalı çatı katlarında bodrum katlarında gerekli ısı sağlanarak kolayca üretilebiliyor. Yeterli büyüklüğe ve ideal renge ulaşması için günde 12 saat ışığa ihtiyaç duyduğu toplamasına yakın bu işlemin yapılması gerektiği belirtiliyor. Beyaz ışık veren floraysan lambalar da bu işlem için yeterli olabilmekte. Alınacak toplam ürünün ise kom post ürünün içinde ki kuru madde oranı kadar olduğu göz önünde bulundurulursa oldukça verimli olduğu söylenebilir.

Peki mantarı ürettiniz nasıl pazarlayacaksınız? kimlere pazarlayacaksınız? bu konuda da yapılan araştırmalar gösteriyor ki talep oldukça fazla hatta pek çok firmanın talebi karşılamakta eksik kaldığı gözlemlenmekte. Pazar ‘ı oluşturan sektörler incelendiğinde konserveciler, restoranlar, marketler, manavlar, yemek şirketleri gibi neredeyse saymakla bitmeyecek geniş bir yelpaze var. Sevindirici bir başka araştırma sonucu mantar üreticiliğinde rekabet ortamının pek hissedilmediği yönünde. Bir başka iyi haber ise mantar tüketim talebinin piyasalarda yükselen bir grafik izlediği şeklinde.



İstiridye Mantarı İşinin Karlılığı

Günde bir ton mantar alan firmalar olduğu bazen kısa aralıklarla firmaların bu taleplerini iki katına çıkarabildiklerini bu sebeple mantar piyasasında zamanlamanın çok önemli olduğu ifade ediliyor. Mantar üretmeye karar verdiğinizde, iş dünyasında üretici olarak yerini almış ve belli bir büyüklüğe ulaşmış firmaların hem danışmanlık hizmeti verdiğini hem üretim için gerekli malzemeleri tedarik ettiğini hem de ürettiğinizi satma aşamasına geldiğinizde bu ürünü sizden alabileceği vaadinde bulunduğunu görüyoruz.

Talebin çok, rekabetin az, maliyetin düşük, pazarın geniş, üretimin karlı, ürünün hızlı ve her ortamda yetiştirilebildiği düşünülürse iyi bir planlama ile düşük risk içeren sağlıklı bir girişim olacağı düşünülebilir.

Yeni bir iş kurma düşüncesinde olan girişimci adaylarının bu bilgiler ışığında daha kapsamlı bir araştırma yaparak üreticileri ziyaret etmeleri bir maliyet risk analizi çıkarmaları ve üretim aşamalarını iyice öğrenmeleri pazarı inceledikten ve hatta birkaç firma ile görüştükten sonra atağa kalkmaları yerinde olacaktır. Böylece riski minimuma çekmiş hata payını ortadan nerede ise kaldırmış başarılı üretimini satacağı kısmi pazarını da oluşturmuş olacaklardır.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    birol yorumu:

    güzel video tesekkürler

Yorumunuz