Markalaşmak
Markalaşmak gerekli midir sorusunun cevabını ürünlerin satışa sunulduğu pazarı inceler incelemez cevaplamak mümkün ama önce Markalaşmak nedir hangi süreçlerden geçerek oluşur sorularını yanıtlamak daha uygun olacaktır. Çok emek, bilgi birikimi, profesyonellik ve bilimsel yaklaşım gerektirmektedir ayrıca hukuki boyutu da mevcuttur.
İlk aşamaya dönecek olursak ürün toplumun hangi tüketici kesimine hitap edecektir firmanın hedef kitlesi kimlerdir tanımlanır yelpaze geniş olacaksa ya da özellikle seçilmiş bir hedef kitle var ise hazırlıklar bu yönde oluşturulur.
Pazar’a yeni sunulan bir ürün için, ulaşılacak tüketici kesiminin ihtiyaçları, beklentileri, ürünü tüketme sıklıkları, konumları, ulaşılabilirlikleri pek çok özellik detaylandırılır tabii ki belirli büyüklüğe ulaşmış şirketlerde bu çalışmalar AR-GE ekibi tarafından yerine getirilir küçük ve orta büyüklükte ki işletmeler de mâli güçleri çerçevesinde bu çalışmaları yapmak durumundalar. Markalaşmaya giden yolun arka planında ki hazırlıklarının son bulduğu aşamada reklam çalışmaları başlayacaktır.
Ürünün tanıtılması işletmenin büyüklük durumuna göre sermayesinin yeterliliği oranında reklam çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir merhum Sabancı’nın söylediği gibi kazancımızın neredeyse üçte ikisini reklama versek yeridir özü doğrudur. Reklam ürün ve tüketici üzerinde kesinlikle etkilidir.
Marka İmajı Oluşturmak
Henüz marka olmamış bir firma her türlü iletişim reklam araçlarını kullanarak tabi ki işletmenin gücü çerçevesinde tüketiciye ulaşmalıdır. Satış Pazarlama dünyasında çok bilinen bir sözü burada hatırlatmak ta yarar var ‘Marka değilseniz siz tüketiciye ulaşmalısınız, Marka iseniz tüketici sizi bulur.’
Üretici tüketiciyi arar pozisyondadır. Ancak markalaşma çalışmalarını gerçekleştirmiş bir üretici işletme artık tüketiciye gitmez tüketici ona gelecektir zaten. Markalaşma gerekli midir sorusunun cevabı bu bilgiler ışığında evettir. Markalaşma gereklidir bu sonuca ulaşmak için çalışılmalıdır.
Markalaşmanın özelliklerini dolayısıyla yararlarını sıralayacak olursak marka firmaya KİMLİK KAZANDIRIR. Herkesin tanıdığı bildiği bir firmadır artık adı geçtiğinde herkesin kafasında oluşturduğu ismi ile bütünleşmiş bir algı vardır
Firma isminin herkes tarafından bilinmesi tanınması markalaşmayı TANINMA özelliğini kazandırır firma tüketiciden bir parça olmuştur artık kendisine yakın bulduğu tarzı olmuştur.
Tanınmak, firmanın isminin duyulması güven oluşması tüketicilerin tercih ettiği ziyaret ettiği bir firma olması başka bir ifade ile markalaşması o işletmeye pazarda SEÇKİN KİMLİK İMAJI kazandırır.
Markalaşmak gerekli, fakat hayata geçirilmesi çok da kolay olmayan profesyonel çalışma ve emek gerektiren belirli harcamaların da yapılmasının zorunlu olduğu bir süreç öncelikle işletmenin VİZYONU oluşturulmalı, MİSYONU belirlenmeli ve DEĞERLERİ açıklanmalıdır bu kategorilerin başarı ile uygulanması şirketin rekabet ortamında ki kimliğinin oturmasını sağlayacak rakiplerinden farklı ve güçlü yanlarının ortaya koyacaktır.
İşletmenin tüm aşamalarında olduğu gibi marka oluşturma aşamasının da arka planında AR-GE çalışmasının sonuçları vardır. Firmanın vizyon, misyon ve değerlerini belirleyen sonuçları AR-GE çalışmalarının ve araştırmalarının faaliyetleri sonucunda firmanın kimliği ortaya çıktıktan sonra artık reklam çalışmaları ile ürün tüketici bağının kurulması kalmıştır geriye.
Marka imajının başarıya ulaşması ürünün özelliklerinde değil tüketici kimliğinin tercihlerinin bilgisi üzerinde şekillenir.
Marka Tescili Yapmak
Markanın hukuki boyutunu da irdelersek bu kadar emek zaman ve maliyetle oluşturulan tanınmış ticari kimlik hakları, kanunda 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile güvence altına alınmıştır. Tanınmış Markaların Türk Patent Enstitüsü bünyesinde bulunan Markalar siciline kayıt olmaları gerekiyor. Tanınmış Markalar için bu tescil gerekmeye de bilir. Paris Sözleşmesi gereğince maddelerin sayıldığı farklı uygulama koşulları mevcut her markanın mutlaka bir hukuk danışmanı da olacaktır bu işlemlerin takibi hakların korunması için. Marka Tescili Nedir?
Tanınmış Markalar siciline kayıt olmak için firmanın gerçekleştirmesi gereken oldukça uzun bir liste var. Birkaç madde ile özetlemek gerekirse ülke içinde ki reklam materyalleri, var ise tüketici anketleri, marka altında ki ürünün pazarda ki payını gösterir belge, satış potansiyeli kâr zarar gösterir belgeler ve pek çok belgenin sunulması gerekmektedir.
Tescilli Markalar
Tescilli Markaların kullanım hakkı sadece marka sahibine aittir. Başka firmalar ürünlerini veya hizmetlerini aynı marka adı altında hizmete sunamazlar. Firmanın marka haklarının başkaları tarafından kullanıldığı veya taklit edildiği fark edilir ise Marka sahibinin dava ve tazminat hakları mevcuttur.
Marka hakları miras olarak da mirasçıya devir olabiliyor Marka bir değer ifade ettiği için teminat gösterilebiliyor devir edilebiliyor.