Nohut Yetiştiriciliği Yapmak
İçindekiler
Nohut yetiştiriciliği gerçekten karlı tarım işlerindendir. Kolay ve uğraştırmayan bir ekim biçimidir.
Nohut yetiştiriciliği nasıl yapılır? Nohut nasıl ekilir? Karlı bir iş midir? Bütün soruların cevabını yazımızda cevaplamaya çalışacağız.
Nohut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Öncelikle nohut ekmek için uygun bir tarlaya yani araziye ihtiyacınız olacak. Bu arazi sürümde derin sürülmüş olmalıdır. Sonbaharın başında ortalama 18-20 cm derinliğinde sürülmelidir. Ek olarak da arazi yeterli kıvama geldikten sonra ortalama 8 cm derinliğinde de kazayağı vurulmalıdır ve ek olarak da ekeceğiniz toprağın nemli olması gerekir. Nohut çok kaliteli toprak seçmeyen bir ekim seçimidir. Bu yüzden diğer ekim ürünlere göre daha zahmetsiz ve kolaydır. En önemli kolaylıklarından biriside kökünün uzun olduğundan ve kurağa dayanıklı olduğundan asla su ihtiyacı yoktur. Herhangi bir sulama işlemine gerek yoktur.
Kökü uzun olduğu için söylediğimiz gibi arazi derin sürülmelidir. Sonbahar da tarla sürüldükten sonra ekim Mart ayının başlarında başlar ve Nisan ayının sonlarına kadar sürer. Nohudun birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan örnek olarak; inci, hasan bey, damla98 ve seçkin gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlilik nohut verimine, büyüklüğüne ve kalitesine göre değişebilir. Bunlardan araştırıp gerekli seçimi yapmak sizin görevinizdir.
Ekim aşamasında serpme ekimde yapabilirsiniz. Yani kendi elinizle bile ekebilirsiniz. Ekimde 5-6 cm derinliği olmalıdır ve daha fazlası yapılırsa çimlenme olur, verim azalır. Serpme ekimde dekara 15 kilogram tohum yeterli olacaktır. Sıralı ekim otlanma kısmında temizlemek için işinizi kolaylaştıracaktır. Peki, sıralı ekim nedir? Serpme ekim yapıldığı zaman genellikle tarlanın her bir tarafına ekim yapılır. Lakin sıralı ekimde tarlanın belirli sıra ölçüleriyle tohum serpilir. Bu yüzden sonradan yapacağınız işlemlerde kolaylık sağlarsınız. Toprak hazırlığı süresinde azotlu gübre de kullanabilirsiniz. Dekara 3-7 kilo arasında azot kullanılabilir.
Nohut Yetiştiriciliğinde Bakım ve Hasat Zamanı
Dediğimiz gibi diğer tarım ürünlerine rağmen daha kolay ve zahmetsiz bir bakımı olan nohudun da elbet önemli noktaları var. Daha çok verim almak için nohudun alanının sürekli nemli tutulması gerekir. Bunun sebebi ektiğiniz nohudun kardeş nohutlar çıkararak 3-5 kat daha fazla kar etmenizi sağlar. Kardeş nohutlar nedir? Kardeş nohutlar bir nohut dalında birçok nohut dalının sonradan oluşmasıdır. Bu kardeş nohutlar nem ile sağlanır ve sizi ciddi oranda kar ettirir. Bu Nohudunuzu ektikten sonra bitki 10-15 cm civarlarında boylanınca tarlaya kazayağı ile bir toprak işlemesi yapılmalıdır. Ek olarak da bitkiniz boylanınca yabancı otlar kendini belirtecektir. Bunları yok etmek içinde toprak işlemesi önemlidir. Eğer toprak işlemesi yapılamıyorsa el çapası ile de bu sorun halledilebilir.
Peki, hiç mi sulamaya ihtiyacı yok? Nohut çok dayanıklı bir bitkidir ve bu yüzden sulanmasa da olur. Lakin çok daha fazla verim almak istiyorsanız dane dolumu sırasında çok göl yapmayacak şekilde sulama yapabilirsiniz. Eğer zaten yağış alan bir yerde bu işi yapacaksanız gerek yoktur. Nohutta dane dökme sorunu yoktur. Yani bitki üzerindeki daneler asla dökülmez ve bitki üzerinde kalır. Yapraklar kahverengimsi renge dönüştüğünde hasat vaktinin gelmiş olduğunu anlarız. Peki ya hasat nasıl yapılacak? İsterseniz hasadı elinizle yolarak da yapabilirsiniz ve bir orak yardımı ile de yapabilirsiniz.
Uğraşmak istemiyorsanız ve nohudunuz uzun ve büyük ise biçerdöver ile de toplanabilir. Topladığınız tohumları tarla yüzeyinde bir haftalık bir süre ile bekletmelisiniz. Nohutlar gerekli kıvamına gelecek ve depolamaya hazır bir hale gelmiş olacaktır. Ürününüzü saklayacağınız yani depolayacağınız yerin temiz ve ilaçlanmış olması gerekmektedir. Nohudun nem oranının %10 un altına olması önerilir. Depolandığı yer ne yüksek sıcaklıkta ne de çok soğuk bir alanda olmalıdır.
Yorumlar(3)
Cemil yorumu:
30/12/2020 / 05:51Ben ihracat için kırık nohut ekmeği düşünüyorum Kars uygunmudur sizce
Cüneyt yorumu:
16/03/2020 / 00:11Arazinin hazırlanması, gübre atılması, toplatılması yok mu? Neden sadece tohum bedeli.
Ahmet yorumu:
15/08/2021 / 10:53Bence de haklısınız gübre mazot ve toplanma veya toplatma ücreti yok burada Ayrica 200 kilo tohum 700 kilo ürün mü vermiş?