Yatırımcı Arıyorum

Balık Üretim Çiftliği Kurmak

Balık Üreticiliği Yapmak

Balık üretim çiftliği işine girip, balık yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin aklında bazı sorular vardır. Balık üretim çiftliği kurduğumda ne kadar kazanç elde ederim? Bu işi nasıl yapabilirim? Ne kadar sermaye gereklidir? gibi vb. Her işletmenin kuruluş amacı kar elde etmektir. Doğru doğal kaynaklara, iyi yönetim yeteneklerine ve işletmeye yatırım için yeterli sermayeye sahipse, oldukça karlı olabilir. Bu işi yapmak biraz sabır ve bilgi ister ama tüm kaynaklarınızı doğru kullandığınızda, iyi kazanç elde edebilirsiniz.

Türkiye, üç tarafı bereketli denizlerle çevrili bir ülkedir. Hayvancılık ya da tarım, hangi işi yapmak isterseniz isteyin, iyi kazanç elde edebilirsiniz. Gölleri, dereleri ve akarsuları açısından da zengin bir ülke olan Türkiye’de, balık üretim çiftliği işine gereken değer fazla verilmemektedir. Ancak belirttiğimiz üzere, kaynaklar doğru kullanıldığında gerçekten kazançlı bir iştir. Küçük bir işletmeyle açtığınız çiftliğinizi, kısa zamanda büyük bir balık üretim tesisi haline getirebilirsiniz. Ancak, burada önemli olan şey, bölgenizde hangi tür balıkların yetiştirilebileceğini öğrenmeniz olmalıdır.

Örneğin Alabalık ve Sazan, pek çok bölgede yetiştirilirken, Levrek ve Çipura Akdeniz ve Ege bölgesinde daha çok bulunur. Diğer talep gören balıklar ise; Palamut, Somon ve Mercan balıklarıdır. Bir balık üretim tesisi kurmak istiyorsanız, Maliye ve Gümrük Bakanlığı ayrıca, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan da gerekli izinleri almanız gerekir.

Balık Üretim Çiftliği Kurmak İçin Nelere İhtiyaç Vardır?

Balık, sağlık açısından çok fazla faydalı besinlerin başında gelir. Uzmanlar balık tüketiminin insanlarda kalp ve damar hastalıklarını azalttığını belirtmektedir. Balık son derece besleyicidir, yağ ve kalorisi düşüktür. Bu yüzden özellikle çocuklarda balık tüketimi artırılmalıdır. Balık üretim işi yapmak istiyorsanız, bazı gereksinimlere ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar, doğal kaynak gereksinimi, yönetsel gereksinimler, sermaye gereksinimidir.

Balık Üretim Çiftliği İçin Doğal Kaynak Gereksinimleri

Balık üretim çiftliği kurma aşamasında doğal kaynak gereksinimleri olarak su, mevcut havuzlar ve toprak ihtiyacı bulunan gereksinimlerdir.

Su

Kanıtlanmış balık kültürü teknolojisini kullanarak, büyük miktarda hazır suya ihtiyaç vardır. Stoklama oranları havuz hacmine göre değil, yüzölçümüne göredir. Derin havuzlar, uygun şekilde inşa edilmiş balık kültür havuzlarını doldurmak için, depolama rezervuarı olarak kullanılmadıkça bir varlık değildir.

Bu havuzların derinliği sadece 4-6 feet olmalıdır. Stoklama oranları tecrübe, havalandırma, ekipmanların mevcudiyeti ve balık çiftçisinin üstlenmek istediği risk miktarı ile belirlenir. Nispeten az miktarda devridaim suyu, sürekli havalandırma ve filtrasyon kullanan yüksek yoğunluklu tank veya oluklu balık kültürü, teknolojiler geliştikçe bir olasılıktır.

Ancak; Başarılı bir su ürünleri yetiştiriciliği işletmesi için gerekli su miktarı, işletme türüne, pazarlama planına ve balık çiftçisinin ihtiyaç duyduğu gelir düzeyine bağlıdır. Büyük bir yerleşim yerinin yakınında bulunan ücretli bir balıkçılık işletmesi, 1 ila 2 dönüm kadar az su ile çok başarılı olabilir. Balık bir işlemciye toptan satılacaksa, bir kuluçkahane/ balık üretim merkezi, daha küçük dönümlerle (10 dönüm ve üstü) iyi sonuç verebilir, ancak bu tür balık kültürü daha fazla teknik bilgi ve deneyim gerektirir. Balık komisyonculuğu işletmeleri daha küçük alanlarda faaliyet gösterebilir.

Mevcut Havuzlar

Mevcut havuzlar, balık kültürü için kullanılabilir, ancak bunların kullanımı genellikle sınırlıdır. Çünkü verimli bir hasat için drene edilmezler. Gölet en az 1 dönüm büyüklüğünde ise, kafes kültürü bir olasılık olabilir. Büyük toprak koruma gölleri, ticari kafes kültürü için iyi adaylardır.

Mevcut küçük havuzlar için diğer seçenekler arasında büyük (6–8 inç) büyük boy balık stoklama, ev tüketimi için kanca ile hasat, daha büyük balık hasadı için bir araç olarak kaldırma ağları kullanılır. Mevcut küçük havuzlar, balık yetiştiriciliğini denemek veya az miktarda balık yetiştirmek için iyi olabilir ancak, ticari balık üretimi için uygun değildir.

Toprak Kaynakları

Bir su ürünleri yetiştiriciliği işletmesi planlanırken, arazi kaynakları da dikkate alınmalıdır. Arazinin topografyası, inşa edilebilecek havuz türlerini belirleyecektir. Düz veya hafif eğimli, bol killi temizlenmiş arazi, balık kültürü için en ekonomik olanıdır. Balık kültürüne uygun, büyük dike havuzları en düşük maliyetle inşa edilebilir.

Büyük havuzlar, genellikle dönüm başına küçük havuzlardan daha ucuzdur. İnşa edilen tepe havuzları, balık yetiştiriciliği için, tohumlama için uygun düz bir tabanla inşa edilmiş ve hasadı kolaylaştırmak için tahliye edilebilirse kullanılabilir.

Balık Üretim Çiftliği İçin Yönetsel Gereksinimler

Büyük ölçekli balık kültürü, yoğun çalışma, hayvanların beslenmesi, sağlığı ve bakımı gibi detayların yanı sıra, sağlam ekonomik kararlar alınması nedeniyle diğer yoğun hayvan işletmelerine benzer.

1 metrik ton = 1,1023 kısa ton (2000 lb), 2000 Ib/dönümden fazla yükselen balık yetiştiriciliği, geceleri su izleme kalitesini izlemeyi gerektirir ve acil durum havalandırması bazen bir havuzdaki toplam balık kaybını önlemelidir. Su ürünleri yetiştiriciliği de zaman zaman ağır fiziksel emek gerektirir. Balık yetiştiriciliği, başarılı olmak için sıkı çalışma gerektiren diğer işlere benzer.

Balık yetiştiriciliği, diğer işletmeler gibi yem, tırtıl ve ilgili ürün veya stratejilerin bilinçli ekonomik kararlar alması için doğru kayıt tutmayı gerektirir. Yani bu iş, bir emeklinin hobi olarak yapacağı bir iş değildir ve ciddi yönetim sorumluluğu gerektirir.

Not: Balık çiftliği iş modeli ile birlikte midye üreticiliği de yapabilirsiniz. Konu hakkında detaylı bilgi için: Midye Üretim Çiftliği Kurmak adlı içeriği okuyabilirsiniz.

Balık Üretim Çiftliği İçin Sermaye Gereksinimleri

Balık üretimine girme maliyeti diğer tarımsal emtialara göre yüksek olabilir. Başarılı bir işletme için iyi planlama yapmak gerekir. Su ürünleri yetiştiriciliği, genellikle finansal sıkıntıları olan bir çiftçiyi kurtaracak bir işletme değildir. Başlangıç maliyetleri genelde çok yüksektir ve sürekli olarak karlı bir hasat üretmek için deneyime ihtiyaç vardır.

Balık çiftliği işi yapmaya karar verdiğinizde, bu işi yapan kişilerden bilgi almanız yararınıza olacaktır. Balık üretim çiftliklerini gezerek, işleyişlerine bakmanız ve teknik bilgileri öğrenmek de sizin açınızdan yararlı olacaktır.

Balık üretim çiftliği için almanız gereken en önemli ekipmanlar kafes, ağ, makara ve havalandırma pompasıdır. Kafeslerin özelliği eğer farklı balık türleri yetiştirecek iseniz, bu balıkları birbirinden ayırmaya yarar. Bir çeşit bu duvarı vazifesi gören kafes, içeriye diğer balıkların ya da başka su canlılarının içeriye girmesini engeller. Bu işi ağ ile de yapabilirsiniz.

Havalandırma pompası ya da diğer adı ile Aerator, sudaki oksijen miktarını düzenleyen cihazdır. Makara ise, bir seferde çok sayıda balığı çekmek için kullanılır. Tüm bu gereksinimleri karşılamak için iyi bir bütçeniz olması gerekir. Ayrıca enerji kesintisi gibi durumlarda kullanmak üzere jeneratör de işletmede bulunmalıdır. Böylece kesinti nedeniyle havalandırma pompasının çalışmaması da önlenmiş olur.

Balık Üretim Çiftliği Kurmadan Önce Ne Yapılmalıdır?

  • Su ürünleri yetiştiriciliğine yatırım yapmadan evvel, yapabileceğiniz her şeyi öğrenin.
  • Uzmanlar, diğer balık çiftliği sahipleri ile konuşun. Toplantılara, saha günlerine ve atölyelere gidin.
  • Uygun arazi bulun. Düz araziler ve doğal kaynak sularının bulunduğu araziler daha çok işinize yarayacaktır. Ayrıca arazinizin ulaşım imkânı da rahat olmalıdır.
  • Sel ve kirlilik olanaklarının fazla olduğu arazilerde asla bu tarz bir tesis açmayın. Aksi takdirde suların sürekli kirlenmesi gerçekleşeceğinden, balık yetiştiriciliği yapamazsınız.
  • Bir işletme bütçesi ve pazarlama stratejisi geliştirin.
  • Kaliteli tedarikçileri bulun. Gerekli ekipmanları alın.
  • Küçük başlayın, deneyim ve pazarlarla genişleyin.

Balıklar, tüm yaşamlarını aynı suda harcadıkları için, suyun kalitesini korumak esastır. Su temiz olmalı, doğru sıcaklıkta tutulmalı ve yeterli oksijen içermelidir. Daha küçük havuzlarda hata payı daha azdır ve daha fazla yönetim gerektirir. Bahçecilik ve balık yetiştiriciliği arasında benzerlikler bulunmaktadır. Hem bitkiler hem de balıklar yiyecek ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bazı bitkiler farklı mevsimleri tercih ettiği gibi, soğuğa dayanıklı balıklar ve ısı seven balıklar vardır. Her iki tür bahçe, düzenli bakım gerektirir.

Son Olarak;

Hangi balık türünü yetiştireceğinizi bilmek önemlidir. Bölgenizde yaşayamayan bir balık türünü yetiştirmeyi tercih ederseniz, zarara uğrama olasılığınız yüksektir. Çok fazla talep gören ve yüksek fiyattan satışa sunacağınız balıkları tercih edin. Fiyat-iklim-maliyet kapsamında açacağınız işletmeden yarar görebilirsiniz.

Yetiştirdiğiniz balıklar için daha önceden bir satış anlaşması yapmadıysanız, balık pazarları ve marketler, satış için ideal alanlardır. Ayrıca balık üretim çiftliği yanına ya da yakınına bir balık restoranı açtığınız takdirde kazancınız kat kat artacaktır.

Kelp Yetiştiriciliği Yapmak

Balık üreticiliği yanında ek olarak arzu ederseniz kelp üretimi de yapabilirsiniz. Konu hakkında detaylara ulaşmak için tıklayın


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz