Yatırımcı Arıyorum

Peynirci Dükkanı Açma – İş Fikri

Peynircilik Yapmak

Tarım sektörü denilince sadece sebze ve meyve üretimi gelse de akıllara aslında hayvancılıkla ilgili yapısı bulunan ve kendi içinde büyük ekonomik potansiyel barındıran ticari bir yapıdır. Uluslararası platformda peynir, 2016 senesinde 95 Milyarlık Pazar büyüklüğüne ulaşmış. Araştırma sonuçlarına göre 2022 yılında ulaşacağı öngörülen rakam 124 Milyar seviyesindedir.

İnek sütünden yapılan peynir çeşitlerinin yanı sıra Manda, Keçi ve Koyun sütünden imal edilen peynir çeşitleri de küresel düzeyde tüketiliyor. Günümüz koşulları küreselleşme nedeni ile pek çok alanda ortak hareket etmeyi gerektiren standartlar ortaya koymuş bölge ve yörelere göre ülkelere göre üretimler tescil edilmeye başlamış ve dünya pazarlarında tescil ettirdiği marka ile yerini almaktadır.

Avrupa ülkeleri yemek kültürü birbirine yakın özellik gösteriyor yemeklerinin nerede ise hepsinde peynir kullanma alışkanlıkları bulunuyor. Fast Food tüketim alışkanlığı yine Avrupa ülkelerinde çok yaygın ve peynir çok kullanılıyor. Dünya sıralamasının başında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri bulunsa da dünyanın her yerinde peynir tüketiliyor.

Fırsat Pazar olarak peynir tüketme alışkanlığı yeni gelişen, Fast Food yiyecek kültürü ile yeni tanışan toplumlar gösteriliyor. Asya ve Pasifik ülkeleri bu listenin ilk sıralarında bulunuyor, bu ülkelerde hamburger ve pizza tüketimi gittikçe yaygınlaşacak dolayısı ile peynir tüketimi hızla artacak.

2016 yılında Türkiye peynir ihracatı rakamları 150 Milyon Dolar olarak telaffuz edilirken bu rakamın yeterli olmadığı bulgusuna vurgu yapılıyor. Türkiye’de 200 çeşide yakın geleneksel peynir üretimi yapılıyor fakat tescili yapılmamış çok fazla çeşit bulunduğu sorununu da kaynaklar dile getiriyorlar.

Türkiye’de Peynir Sektörü

1950 yıllarından itibaren peynir üreten 40.000 metrekare alandaki fabrikalar ile üretim yapan yaklaşık Bin kadar tesis bulunuyor ülkemizde. Türk insanının kahvaltı anlayışı dünya ülkeleri ile ciddi farklılıklara sahip sabah kahvaltısını peynir, zeytin, domates gibi ürünler ile her sabah aynı biçimde gerçekleştiren zaman zaman akşam yemeği yerine kahvaltı etmeyi tercih eden ve ikindi dediğimiz çay saati olarak tanımladığımız zamanlarda kek börek yerine yine bol peynir çeşitlerinden oluşan kahvaltı yapmayı tercih eden bir toplumuz.

Peynir tüketme alışkanlıklarımıza birkaç yeni alışkanlık da dahil oldu pizza ve hamburgerler ile tanıştıktan sonra ve Batı kültürü ile tanıştıktan sonra pek çok yemeğimizde de peynir kullanmaya başladık böylece peynir tüketimi Türk toplumunda eskisinden çok daha fazla arttı.

ÖRNEK BAŞARI HİKÂYESİ

Girişimcimiz Anadolu’da küçük bir mandıraya sahiptir, Bir Ton süt işleyerek beyaz peynir üretmektedir. Bulunduğu bölgede süt işleme süresinin kısıtlı olması nedeni ile ve üretim kapasitesini artırmak arzusu nedeni ile risk alarak mandırasını başka bölgeye taşıma kararı alır ve planladığı başarıyı yakalayarak Tüm Türkiye’ye peynir satmak ile kalmaz ihracat rakamları da yükselir ve günümüzde halen başarı ile varlığını sürdürmektedir.

Başarılı iş adamlarının yeni girişimcilere önerisi: ‘İşin Hakkında Her Şeyi Bil. İşini En İyi Şekilde Yap’

DÜKKÂN AÇMAK

İş adamının önerisini dikkate alarak ticaretini yapmayı düşündüğünüz ürün hakkında eksik bir nokta bırakmadan her bilgiyi edinin. Ülkemizde ve dünyada gıda sektörü krizlerden en az etkilenen sektör özelliği göstermesi nedeni ile ticari yaşamınıza için avantajlı bir alanda başlayacağınızı söylenebiliriz. Peynir tüketimine gelince ülkemizde daha fazla büyümesi beklenen bir potansiyele sahip ayrıca dünya sahnesinde daha fazla yer alması ihracat rakamlarını yükseltmesinin bekleniyor olması ürünün yine avantajlı yanlarını oluşturuyor.

Peynir tüketiminin artması beklenen yeni Pazar niteliği taşıyan coğrafyalar da dikkate alındığında perakendeci ya da ihracatçı olarak ne kadar büyümek isterseniz ürünün Pazar potansiyeli bulunuyor. Perakendeci olarak adım atacağınız ticari yaşamınız sağlıklı büyüme hedefleri ve çalışmaları ile yeni hedeflere ulaşabilir.

Bağımsız bir işletme açmak planlı ve sistemli bir araştırma düzeni gerektirir ki riskleri en az seviyeye çekerek başarılı olma şansınız garanti sayılabilecek bir noktaya taşınsın. Satacağınız ürün hijyen ve sağlıklı koruma ayrıca uygun satış alanı koşulları gerektirmesi nedeni ile Belediyeden gerekli tüm koşulları öğrenmeli ve büyük bir özenle yerine getirmelisiniz. Titiz yaklaşımız size ruhsat aşamasında hiçbir sorun bırakmaz.

Bağımsız işletme açarak bazı riskleri göze almak yerine günümüz çalışma anlayışının teşvik ettiği ve desteklediği iş birliği faaliyetlerini düşünebilirsiniz. Sektörde yıllardır var olan kalite ve hijyen güvenilirliği edinmiş, marka olmuş bir firmanın ismini ve piyasa gücünü arkanıza alarak kendi işinizin patronu olabilir tüm bilgi desteğinden de yararlanarak başarıya çok daha hızlı yaklaşabilirsiniz.

Şarküteri Bayiliği Almak

Arzu ederseniz Kobi Vadisi portalında yer alan, Şarküteri Sektöründe Bayilik veren firmaları da araştırabilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz