Yatırımcı Arıyorum

Yatırımcılardan 10 Dakikada Fon Elde Etmek

Yatırımcıya 10 Dakikada Satış Yapmanın Yolları

Hem melek yatırımcılar hem de risk kapitalistleri; yatırımcılara satış yapmanın ne olduğunu, girişimcilerin pek çoğu bilir. Bazen iş fırsatlarınızı yaratmak için, satış yapmak için 10 dakika ve bazen de daha az vaktiniz olabilir. Önemli olan bu fırsatları, en ince ayrıntısına kadar düşünerek planlamak ve buna göre hareket etmektir.

İş dünyasının en önemli kuralı vakit, nakittir. Bunu iyi bilen özellikle yatırımcı olan iş insanları, günlük iş hayatını dakikası dakikasına planlar. Bu planlar içinde yer alabilmek için, uzun uğraşlar vermeniz gerekebilir. Diyelim ki; bir yatırımcı ile 10 dakikalık bir görüşme isteğiniz onaylandı, bu yatırımcının günlük planında yer aldığınızda da bu şansınızı iyi değerlendirmeniz gerekir, çünkü bir daha bu imkânı bulamayabilirsiniz.

Kendinizi 10 dakika içinde nasıl ifade edersiniz, ne yapmanız, toplantıya nasıl hazırlanmanız gerekir? Bunları iyice belirledikten sonra, faaliyetlerinize başlayabilirsiniz.

Yatırımcılar Nasıl Etkilenebilir?

Araştırma Yapmak

İşinizle ilgili satış yapmak ve kendinize gerekli fonu sağlamak için, evvela iyi bir araştırma yapmanız gerekir. Fon sağlayabileceğiniz melek yatırımcı ya da şirket sahibi yatırımcıların kimler olduğunu belirleyin. Bir liste oluşturun.

Randevu Talep Edin

Görüşme yapacağınız kişi ya da kişileri belirledikten sonra, telefon ya da e-posta aracılığıyla bir randevu talep edin. Size hala geri dönüş yapmadılarsa, kendinizi birkaç kez hatırlatın. Ancak yine geri dönüş sağlayamadıysanız, listedeki diğer alternatif kişilerden randevu alın. Sizinle ve işinizle ilgilenen birilerini muhakkak bulacaksınız.

Randevuyu aldığınızda, gerekli hazırlıklarınızı yapmaya başlayın. Randevudan bir gün önce, arayıp teyit alın. Görüşme konusunda bir aksilik çıkmasını da engelleyebilirsiniz.

Sunu Oluşturma

Ürününüzün ve hizmetinizin tanıtımını yapmak için bir sunu oluşturmak önemlidir. Özenli hazırlanacak bir sunu, ürününüzü, hizmetinizi, işinize verdiğiniz önemi ve kişiliğinizi de yansıtacaktır. Bu yüzden sunu hazırlarken dikkatli olmanız gerekir. Bilgisayarda oluşturduğunuz sununuzu, yedeklemeyi unutmayın. İlk sunuda sıkıntı olursa, yedek sunuyu aktifleştirebilirsiniz.

Sunu oluşturmak için, Canva, Google Slâytlar, Slides, Prezi ve Zoho Show gibi programları kullanabilirsiniz. Bunlar, profesyonel görünümlü bir sunum oluşturmanıza yardımcı olacak araçlardır.

Not: Kobi Vadisi olarak girişimciler için ücretsiz olarak sağladığımız yatırımcı sunum şablonu‘nu kullanabilirsiniz.

Prova Yapmak

Etkili sunumunuzu hazırladınız. Ancak ya bir aksilik çıkarsa ne yapacağınızı biliyor musunuz? Böyle bir durumda bir ya da birkaç kez prova yapmak, olası aksilikler karşısında nasıl davranmanız gerektiğini de belirleyecektir. Aksi takdirde satış için 10 dakika süre verildiğinde, sürenin 20. dakikasında, hala 5. slâytta olma ihtimaliniz olabilir.

Slâydınızı açın, notlarınızı elinize alın ve sanki toplantıda sunum yapıyormuş gibi konuşma yapın. Sizi izlemesi için ailenizden ya da arkadaşlarınızdan destek alabilirsiniz. Onlar size tepkileriyle ve önerileriyle yol gösterecektir.

Hazır ve Dakik Olun

Toplantı için hazırlıklarınızı son bir kez kontrol etmeniz önemlidir. Trafik malum. Gideceğiniz yer uzaksa ve toplantı talebinde bulunduğunuz kişi, bu konularda dakik ve titiz ise, toplantı saatinden evvel ( en az 10 dakika) mekânda bulunmanız gerekir.

Hazırladığınız sununun yanında en fazla iki sayfadan oluşan bir iş planı hazırlayın. Pek çok yatırımcı, iyi bir iş planı ister, neye yatırım yapacaklarını ve kendilerine getirilerini bilmek zorundadır. Görüşme yapacağınız kişi, birden fazla ise, her bir kişi için iş planını çıkartın ve toplantıdan birkaç dakika önce, iş planını incelemeleri için önlerine bırakın.

Siz sunumunuzu yaparken, onların da iş planı incelemesine fırsatları olacaktır. Sununun sonunda, iş planınızdan da kısaca bahsedin. Bu da bir destek oluşturur. Paylaşmak için iyi düşünülmüş bir iş planına sahip olmalısınız.

Yatırımcılara 10 Dakikada Etkileme Yöntemleri

Bir Hikâyeniz Olsun

Satış konuşmanıza ilgi çekici bir hikâye ile başlayın. Hikâyeniz, pazarda çözdüğünüz sorunu ele almalıdır. Hikâyenizi kitleniz ile ilişkilendirebiliyorsanız, bu daha da iyi. Yatırımcı hakkında yaptığınız araştırmanız bu kısımda işinize yarayacak çünkü hikâyenizi onlara uyarlayabilirsiniz.

Çözümünüz

Ürününüz ya da hizmetiniz, bir sorunu çözüyorsa, slâyda ilk olarak sorunun ne olduğuyla başlayın, daha sonra ürününüzle ilgili benzersiz özellikleri ve önceki slâytta paylaştığınız sorunun nasıl çözüleceğini açıklayın.

Açıklamaları kısa ve öz tutun. Ayrıca yatırımcı kişi, sektörünüze pek aşina değilse, anlayamayacağı terimleri kullanmayın. Diliniz basit ve sade olsun. Ya da terimleri anlayacakları şekilde açıklayabilirsiniz.

Hedef Pazarınız

Aslına bakarsanız, dünyadaki herkes sizin hedef pazarınız. Ürününüzü kimler için oluşturduğunuz konusunda gerçekçi olun ve pazarınızı TAM, SAM ve SOM’a göre dağıtın. Bu sadece kitlenizi etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda sunum planınız hakkında daha stratejik düşünmenize yardımcı olacaktır.

Geliriniz veya İş Modeliniz

Yatırımcılar, slâytta en çok bu kısmı önemser. Çünkü yaptıkları yatırımın kendilerine geri dönüşünü bilmek durumundadırlar. Nasıl para kazanacaksın? Ürünleriniz ve fiyatlandırmanız konusunda çok net olun ve pazarınızın gelişinizi nasıl beklediğini vurgulayın.

Etkileyin

Sunumunuzun başından itibaren, güvenirlilik oluşturmanız gerekir. Ayrıca yatırımcıları, sizin ve varsa ekibinizin başardıkları şeylerle etkileyin. Satışlar, sözleşmeler, ürün lansmanları gibi.

Müşteri Kazanımı: Pazarlama ve Satış Stratejisi

  • Bu genellikle bir yatırımcı sahasının ve tam bir iş planının en atlanan bölümlerinden biridir.
  • Müşterilerinize nasıl ulaşacaksınız?
  • Kaça mal olacak?
  • Başarılı nasıl ölçeceksiniz?

Kişisel finans, size müşteri edinme maliyetini hesaplamak için izin vermelidir.

Ekibiniz

Yatırımcılar, önce insanlara ikinci olarak da fikirlere yatırım yaparlar. Eğer varsa yıldız ekibiniz ve bu şirkete liderlik etmek için neden doğru kişiler oldukları hakkında bilgi paylaştığınızdan emin olun. Ayrıca ekibinizdeki eksik olan beceri setlerini de paylaştığınızdan emin olun. Çoğu başlangıç takımının pazarlama, yönetim uzmanlığı, satış, operasyon ve finansal yönetim gibi önemli yetenekleri olmayabilir. Eksik yönleri de belirtmelisiniz.

Finansal Projeksiyonlarınız

Önümüzdeki 3-5 yıl boyunca öngördüğünüz gelirinizi (ürün başına) yansıttığınız gösterin. Hesaplamalarınızın doğru olduğunu göstermek için onlara gereken bilgileri verin. Akıllı telefon hesap makinelerini, rakamlarınızın anlamlı olduğundan emin olmak için kullanan yatırımcılara şahit olabilirsiniz.

Rakipleriniz

Yine bu, satış konuşmanızın çok önemli bir parçasıdır ve birçok kişi bu bölümü atlar veya rakiplerinden neden bu kadar farklı oldukları hakkında yeterli ayrıntı vermez. Sizin ürün ya da hizmetinizi, diğer rakiplerden ayıran özellikler neler, bunları da ayrıntılı belirtmeniz gerekir.

Finansman İhtiyaçlarınız

Şirketinize daha önceden ne kadar para yatırıldığını, kimin tarafından yatırıldığını ve sahiplik yüzdelerini, bir sonraki seviyeye yükselmek için daha ne kadar fazlasına ihtiyacınız olduğunu açıkça belirtin.

Hedef kitlenize, yönetim ekibinizi büyütmek için yatırımlarını neden yönetebileceğini hatırlatın. Yatırımcılara ne kadar ihtiyacınız olduğunu, neden paraya ihtiyacınız olduğunu, ne için kullanılacağını ve amaçlanan sonucu anlatın.

Çıkış Stratejiniz

1 milyon lira gibi büyük miktarda yatırım sermayesi arıyorsanız, çoğu yatırımcı çıkış stratejinizin ne olduğunu bilmek isteyeceklerdir. Satın almayı, halka açılmayı (çok az şirket bunu yapıyor) veya başka bir şey mi planlıyorsunuz. Hedeflediğiniz şirketler ve bunun neden 3, 5 veya 10 yıl sonra mantıklı olacağı da dâhil olmak üzere, bu çıkış stratejisi üzerinde gerekli özeni gösterdiğinizi yatırımcılara gösterin. Stratejik Planlama Nedir?

Yatırımcılara kendinizi tanıtıp, 10 dakikada satış ve pazarlama yapmak için, gerekli çalışmayı titizlikle yerine getirmeniz gerekir. Bu sayede istediğiniz mali desteği elde edebilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz