Yatırımcı Arıyorum

Ambalaj İmalatı İş Fikri

Ambalaj İmalatı Yapmak

AMBALAJ SEKTÖRÜ GEÇTİĞİMİZ YILLARDA 548 MİLYON DOLAR İHRACAT FAZLASI VERDİ

Plastik ambalajlar %66, kâğıt ambalajlar %24, metal ambalajlar %8 oranında ihracat rakamları içinde yer almış. Ambalaj sektörü en fazla katma değer yaratan, malın satılmasındaki en büyük etkiyi sağlayan ve en fazla ihracat yapılan sektör olarak anılıyor.

Sektör dünyadaki rakipleri ile rekabet edebilecek alt yapı ve teknolojik olanaklara sahip, uluslararası platformdaki Pazar hacmi giderek büyüyor, sektörün 2023 yılında ulaşmayı hedeflediği Pazar büyüklüğü 30 Milyar Dolar.

Ambalaj Sektörü yaklaşık 20 Bin kişilik istihdam sağlamış ülke ekonomisine katkıları büyük olan imalat sanayi içinde yer alıyor. Sektörün gelişimini tüketici bilincinin gelişmesi ile tüketici davranışları ve tercihlerinin değişmesi etkilerken, sağlıklı tüketim bilincinin oluşması gıdalarda hijyen ve dayanıklılık gibi niteliklerin önem kazanması sektörün gelişmesinde etkili olan bir başka tetikleyici unsur olmuş. Ambalaj imalatında akıllı teknolojilerin uygulanmaya başlaması ile israfın da önüne geçilmeye başlanmış zararlar minimum seviyeye çekilmiş.

Ambalaj sanayisi geri dönüşüm teknolojilerinin kullanılabildiği üretim karakterine sahip dolayısı ile katma değer yaratan sektör olma niteliği bu alanda da ön plana çıkmakta. Oluklu mukavva üretiminin %70 kadar bölümünün geri dönüşümden elde edildiğini belirtiyor kaynaklar. Sektörü geliştirecek önemli etkenlerden biri de geri dönüşüm faaliyetleri.

Uluslararası platformda WPO Dünya Ambalaj Örgütü, IAPRI Uluslararası Ambalaj Araştırmaları Enstitütüsü Birliği görev yapmakta. Ambalajın ürünün satılmasındaki en büyük etken olduğu gerçeğinden hareketle ambalaj tasarımının, renk seçiminin, tüketici profili ve insan psikolojisi ile ilgili algı yönetimi bilgisinin sektörün başarısını belirleyen zemini oluşturduğunu dolayısı ile grafik tasarım gibi pek çok alt sektöre dinamizm kazandırdığını söyleyebiliriz.

Avrasya Ambalaj Fuarı 31 Ekim-3 Kasım Tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde konuklarını ağırlayacak. Ambalaj ve Gıda Teknolojileri Fuarı ise 27-29 Eylül 2018 Tarihinde kapılarını endüstri dünyası için aralamış olacak.

Ambalaj İmalat Sektörü

Kobi Vadisi platformu; cam sanayi, oluklu mukavva sanayi, plastik sanayi, ahşap sanayi kollarını sektörlerin yakın geçmişleri güncel durumları sektördeki yatırım olanakları ve mevcut koşulları ile birlikte olabildiğince aydınlatıcı biçimde KOBİ yatırımcılarının bilgisine sunmuştu. Ambalaj sektörü küçük ve orta ölçekli yatırım yapmayı düşünen ya da mevcut yatırımını büyütmeyi düşünen girişimciler için cazip bir sektör olma niteliğini Bir’den fazla alanda sürdürmeye devam ederken geri dönüşüm fonksiyonunun sektörün cazibesini artıran en önemli etkenlerden biri olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekir.

Sektörün imalat sanayi içinde yer alması, üretim yapıyor olması, yüksek istihdam yaratması, kendi alt sektörlerine dinamizm kazandırması nedeni ile ülke ekonomisini canlandırması, ihracata dayalı büyümeye açık olması, dünya standartlarına sahip rekabet gücü yüksek bir sektör olması Ambalaj sanayini cazibe merkezi haline getirmektedir.

Ahşap Ambalajlar; dayanıklılıkları nedeni ile genellikle kırılgan veya havalandırılması gereken ürünlerde tercih edilmektedir. Ahşabın bakımı ve hijyeninin sağlanması özel yöntemler gerektirdiğinden uygulanması da farklılıklar göstermektedir.

Cam Ambalajlar; Kumun eritildiği içine dayanıklılığı artıran yeni maddelerin katılması sureti ile güçlendirilen ürünlerdir. Camın estetik oluşu, sağlıklı oluşu, geri dönüşüme olanak sağlaması, gelişen teknolojinin camın niteliklerini artırması dolayısı ile tercih edilirliğinin yükselmesi cam ambalajın cazip yönlerini oluşturmaktadır.

Plastik Ambalajlar; kullanım oranı en yüksek ambalaj çeşidi olarak sektörde varlığını sürdürüyor, geri dönüşebilir oluşu, hafif oluşu ürünün cazibesini artıran etkenler. Plastik ambalajların geri dönüştürülme süreci ise ayrı bir sektörel faaliyet olarak ticari yaşamın içinde yerini aldı dolayısı ile gelişimi birbirlerine bağlı olarak ilerleme kaydeden büyüme potansiyeli artan sektörel kimlik sergilemekte.

Metal Ambalajlar; Alüminyum ve sac olmak üzere iki çeşit malzemeden imal edilmekteler. Gelişen teknolojilerin metal malzemelere uygulanabiliyor olması kullanışlılık ve biçimlendirme konusunda kolaylıklar sağladığından tercih edilirlikleri yüksek. Boya ve kimya sektöründe metal ambalaj kullanımı yaygın.

Geri dönüşüm konusunda metal ambalajlar da cam ve plastik gibi katma değer yaratma niteliğine sahip. Toplanıp eritilerek yeniden kullanılabilen malzeme niteliğinde olması metal ambalajın tercih edilirliğini sürekli kılan özelliklerinden biri.

Ambalaj Sektöründe Tedarikçiler

İhracat potansiyeli yüksek, rekabet gücü yüksek, istihdam gücü yüksek, geri dönüşüm olanağına sahip, uluslararası Pazar gücü bulunan sektörde girişimci olmak için bayilik ve tedarikçi seçenekleri de oldukça fazla. Sektöre daha az risk ve daha çok fırsat ile giriş yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmeci adayları bayilik ve tedarikçi fırsatlarını değerlendirebilirler.

Bu alanda birçok firmaya ulaşmak için: Plastik Ambalaj Tedarikçileri adlı sayfayı inceleyebilirsiniz.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz