Yatırımcı Arıyorum

Girişiminiz İçin Doğru Ortak Seçimi

Girişim İçin Doğru İş Ortağı Nasıl Bulunur?

Bir işi kendi başına kurmak ve işletmek çoğu zaman zor ve stresli bir süreçtir. Bu nedenle, birçok girişimci iş kurarken güvenilir bir ortakla başlamayı tercih etmektedir. Ortak seçerken güvenilir kelimesine özellikle odaklanmak gerekir çünkü güvenilir bir ortak bulmak hiç de kolay bir iş değildir. Bunun yanında pek çok girişimci ortak seçerken, finansal istikrar konusuna odaklanmaktadır. Fakat bu özellik yeterli midir? Diye iyice irdelemek gerekir.

Ortaklık konusuna göz attığımızda girişimcilerin kendilerine iş ortakları aramasının temel nedeni sorumluluklarını paylaşmak istemeleridir. Sorumlulukların paylaşılması demek, elbette sadece işin kurulmasında gerekli olan sermaye desteği ile sınırlı değildir. İş ortaklığı demek; işin başlangıcında ve yürütülmesinde karar verme, planlama, zaman yönetimi, pazarlama ve riskleri göğüsleme gibi tüm süreçlerde sorumlulukların paylaşılması demektir.

Bununla beraber herkesin vakıf olduğu bir durum vardır ki sözlere ve deyimlere bile farklı şekillerde konu olmuştur. “Akıl akıldan üstündür” yada “Bir elin nesi var iki elin sesi var” Bu sözlerden de belli olduğu gibi bir kişinin her alanda uzman olması imkânsızdır ve iki kişi yeteneklerini, fikirlerini, becerilerini birleştirdiğinde, sonuçlar şaşırtıcı derecede mükemmel olabilir. Ve bu durum işe entegre edildiğinde, bir iş başlangıcından yürütülmesine kadar her süreçte, iki kişi güçlerini birleştirdiğinde çok daha kolay bir hale gelecektir ve başarı şansı artacaktır.

Sebebiniz ne olursa olsun, eğer sizde yeni iş ortaklıkları arıyorsanız, nasıl bulabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Arzu ederseniz; Kobi Vadisi platformu desteğiyle; ortak arıyorum sayfasını ziyaret edip ilanınızı verebilirsiniz. Tek yapmanız gereken: hazır veya yeni kurulacak olan şirketinizin tüm detaylarını ilanınıza ekleyin ve birbirinden farklı yeni ortaklara ulaşmanızda destek alın.

Girişim Ortağı Arayanlar

Potansiyel olarak iş ortağınız kimler olabilir? Bu sorunun genel cevabı, iş ortağı arayan girişimciyle aynı hedeflere ve ilgi alanlarına sahip olan herkestir. Genellikle kişiler çevredekileri kişileri az ya da çok tanırlar, tanıdık birinin iş ortağı olması durumunda ise o kişinin kusurlarına ve erdemli yanları konusunda bilgilidirler. Fakat yabancı biri ortak olarak seçilecekse, bazı temel kontrollerin yapılması ve bilgi sahibi olunması gerekir.

Küresel olarak yapılan bir araştırmaya göre şirketlerin yaklaşık %35’i genellikle aile şirketidir. Bu, durum değerlendirilmesi yapıldığında bir ortak seçerken öncelikle kişinin ebeveynlerine, akrabalarına veya çevresindekilere ortaklık önermesi tavsiye edilmektedir. Ancak, sık sık kişinin sevdikleriyle aynı çıkarlara sahip olmadığı durumlarda yok değildir. İşte böyle durumlarda doğru iş ortağını bulmaya yardımcı olacak bazı adımlar atılması gerekir. İş Ortağı Bulmak

İşte iş ortağı seçerken doğru seçim yapılmasına yardımcı olacak bazı adımlar:

İş Ortağı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle bir ortak seçerken bir ve iki görüşmenin yeterli olmayacağını bilmek gerekir. Çünkü seçilecek olan kısa süreli bir iş birlikteliği değil belki de onlarca yıl sürecek bir ortaklığıdır. Ortak olmak istenen kişi ya düşünülen kadar dürüst değilse? İşte bu gibi risklere karşı her şeyden önce kişiyle ilgili biyografiler kontrol edilmesi ve araştırma yapılmalıdır. Kişinin anlattığı kişi olup olmadığı doğrulanmalıdır ve bu doğrulandıktan sonra, ortak olacak kişiyle ilgili diğer detaylara geçilmelidir.

Beceri ve Deneyim

Potansiyel iş ortağı olacak kişi ile ilgili edinilecek bilgilerde, o kişinin becerileri ve istihdam geçmişi kişi hakkında bilgi sağlayabilir. Fakat kişi geçmişinde güçlü bir biyografiye sahip olsa dahi çok fazla etkilenmemek gerekir. Çünkü sahip olduğu beceri ve tecrübelerin yapılacak ortak iş için ne derece yararlı olabileceği önemli bir konudur. Örneğin, potansiyel iş ortağı olacak kişi, girişimci ile tamamen aynı becerilere sahipse, bu işletme için avantajlı bir durum mudur? Gözden geçirilmesi gerekir. Çünkü bunun gözden geçirilmesi mesela her iki ortakta pazarlama uzmanıysa, finans konuları ile kim ilgilenecek gibi detayları düşünmeye olanak sağlar. Bu nedenle, hangi beceri kombinasyonun işin gelişimi için mükemmel olacağını planlanmalıdır.

İlgi Alanları, Değerler ve Vizyon

Genellikle ortak olacak kişilerin beceri ve yeteneklerinin birbirinden farklı olması tercih edilirken, hedeflerinin aynı olması şarttır. Örneğin, girişimcinin önümüzdeki 5 yılda hedefi işletmesini ülke çapında genişletmekse, ancak iş ortağı işin küçük kalmasını tercih ediyorsa bu ilerideki dönemlerde problem olabilir. Genellikle bu düşünce farklılığı ortaklığın ilk 2 yılında pek problem oluşturmaz ancak, işin ilerlemesi gerektiğinde anlaşmazlıklar çıkabilir ve iş başarısız olabilir.

Bu yüzden daha ortaklığın başlangıç döneminde net bir vizyon oluşturulmalıdır ve bu vizyon planlanması yapılırken her iki ortağında bu sürece eşit olarak katılması önemlidir. Sahip olunan her hedef yazılmalı ve tarihsel olarak planlama yapılmalıdır. Ve bu koyulan hedefler konusunda gerçekçi olmaya dikkat ederken, o tarihlerde hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı kontrol edilmelidir.

Finansal İstikrar

Parasız bir iş kurmak zordur ve bir girişimcinin niyeti buysa, bunu akıllıca planlaması gerekir. Çünkü finansal olarak ortağa ve işe para yatırılması gerekir ve bu finansal istikrar sadece işin başlangıcı için önemli değil her süreç için önemlidir. Ve bazı durumlarda bir şeyler ters gittiğinde de para kaynaklarına sahip olunması gerektiği anlamına gelmektedir. İşte ortak olunacak kişinin böyle bir finansal istikrara sahip olup olmadığını bilmek gerekir.

İş Bağlantıları

Bir iş ortaklığının sağladığı fırsatlar sadece para ve bilgi değildir. Bunun yanında sahip oldukları iş bağlantıları da kıymetli değerlerdir ve özellikle sektörde yeni olanlar için avantajlı olacak bir durumdur. Peki, iş bağlantıları tam olarak neleri içermelidir? Her şeyden önce, partnerin diğer girişimcilerle bir şekilde bağlantılı olması gerekirken bu bağlantıların illa girişimci ile aynı sektörden olması gerekmez. Mesela özel bir dişçi muayenehanesi işletmeyi planlayan bir girişimci, rakiplerinden daha iyi olmak için yüksek kaliteli ekipman satın alması ve işletmenin hangi tedarikçinin güvenilir olduğunu bilmesi gerekir. Ortağının böyle bir bağlantısı varsa, hangi tedarikçiden satın alınması gerektiği konusunda kesinlikle çok faydası dokunur.

Bunun yanı sıra, partnerin bir müşteri portföyüne sahip olması ayrıca avantajlı bir durumdur. Mesela dişçi örneğinden devam edersek, iş ortağının yıllardır başka bir diş hekimi ofisinde çalıştığı düşünüldüğünde, kendisinin işinde ne derece başarılı olduğu araştırılabilir. Gerçekten işinde başarılı olması durumunda ise, birçok müşteriyi peşinden getirecektir. Yalnız potansiyel iş ortağının getireceği potansiyel müşterilere aynı kalitede hizmet sunulması, bu durumun avantajlı bir başlangıç yapma şansı sunması açısından önemli bir kriterdir.

Takım çalışması

Bütün takım çalışmalarında olduğu gibi ekip üyeleri içindeki güçlü iletişim organizasyonu daha da başarılı kılar. Başarılı bir iş ortaklığının anahtar özelliği de güçlü iletişimdir. Mesela partnerin yüksek kaliteli dış iletişim becerilerine (iş bağlantıları, sözleşme, pazarlama, markalaşma vb.) sahip olması gibi bir koşulda, ekip içi iletişim güçlü değilse, o beceriler fark edilmez ve değerlendirilmez. Bir iş ortaklığında da durum aynıdır. Aksi takdirde, evlilik başarı ile yürütülemez ve sonucu boşanma ile biter, işte iş dünyasında da durum tamamen aynıdır. Güçlü bir iletişim olmadan bağımsız alınan kararlar neredeyse her zaman o işin iflasıyla sonuçlanabilmektedir.

Kişisel özellikler

Bir iş ortaklığı kurarken ortakların kişilikleri önemlidir. Sözlerine sadık, dürüst ve çalışkan olarak nitelendirilen kişilerle ortaklık yapıldığında, karşılıklı olarak güven duygusu daha çok pekişir. Bu yüzden potansiyel ortağın kişiliği hakkında bilgi sahibi olunması ileride yanılgıya düşmeyi önler ve sağlıklı bir başlangıca zemin hazırlar. Bu anlamda potansiyel iş ortağının kişilik özellikleri sosyal medya hesapları dahil araştırılmalı, kişinin paylaşımları takip edilmeli ve fikir sahibi olunmalıdır.

Doğru İş Ortaklığı Kurmak

İyi bir iş ortağına sahip olmak girişimci için adeta bir şanstır. Ortaklı iş yapmanın her ne kadar kendine has dezavantajları olsa da,iyi bir ortakla daha hızlı yol kat edilebilir ve iş daha hızlı büyütülebilir. Bir işin sorumluluğunu biriyle paylaşmak o işin ezici ve yorucu yüklerinin bir kişinin omuzlarında kalmasını önlerken, iş ortamını da daha zevkli ve üretken bir ortam haline getirebilir. Yalnız ortaklık kararı verildikten sonra, seçim yapılırken atılacak adımlar iyi planlamalı ve titizlikle vakit ayrılmalıdır.

Ortaklıklar bir nevi evlilik gibidir. Nasıl doğru eşi bulursanız hayatınız zevkli ve bir o kadar yaşanası olur, ortaklıklarda da durum böyledir. Doğru ortak seçildiği zaman iş daha başarılı, daha kazançlı ve dolayısıyla daha keyifli olur.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz