Yatırımcı Arıyorum

İşini Devredecekler

İşi Devretmek

Devren işyeri, devren mağaza ilanlarını sıkça ilan sayfalarında görmekteyiz. Bir iş sahibi olarak işinizi devretmek, alacağınız en zor kararlardan biridir. Emekli olmak, başka bir yere yerleşmek, başka bir sektörde faaliyet göstermek isteyebilirsiniz. Artık çalışmak istemiyor ya da iş yaptığınız sektörden sıkıldıysanız, işi tamamen kapatmak yerine, işinizi devretmek kararı alabilirsiniz.

Devren işletmeler hem işini devretmek, hem de bir iş sahibi olmak isteyenlerin en çok tercih ettiği işletmelerdir. İşini devreden, işi tamamen kapatmak gibi prosedürlerle çok fazla vakit kaybetmezken, işi devir alacak kişi ise kurulu bir düzeni olan bir iş sahibi olmaktadır. Bu yüzden iş devri daha çok tercih edilir.

İşinizi Nasıl Devredersiniz?

Sahip olduğunuz işletmeyi devretme kararı almış iseniz, devir işlemlerinin nasıl yapılacağını araştırmanız ve hangi şekilde devir yapacağınızı belirlemeniz gerekir. Bir işi devretmenin;

  • İşi ilan yoluyla başkasına devretmek
  • Bir şirkette hisse sahibi iseniz hissenizi devretmek,
  • İşinizi bir aile üyesine devretmek
  • Devirden önce bir ortak alarak, tüm işi ona devretmek

gibi pek çok şekli olabilir.

İşinizi devretme kararınız ne için olursa olsun, işin devredilmesinden önce, bir avukat ve bir muhasebeci ile ön görüşme yapmanız yerinde olacaktır. Böylece hem yasal hem de zararınıza olmayacak bir devir sürecine karar vermiş olabilirsiniz.

İşyerini Devretmenin Yolları Nelerdir?

Bir işletmenin sahipliğini birden çok yolla veya bir iş ortaklık planı aracılığı ile devretmek mümkündür. Sahibin, işletmenin belirli faktörlerini göz önünde bulundurması gerekecektir. Hissedarlar, ortaklar, diğer mal sahipleri veya başka unsurlar varsa, devir belli prosedürleri gerektirir. Hangi şekilde devredilecek olursa olunsun, her yol farklı bir dizi evrak ve işlem gerektirecektir.

Şirketi Devretmek

Mevcut iş sahibi, işin başındaki tek kişi ise, hazır olduğunda herhangi bir noktada şirketi devredebilir.  Şirket sahibi, işi devir almak isteyen birini bulduğunda, evrakları dosyalamak, bir devir sözleşmesi oluşturmak ve devirle ilgili en iyi sonucu almayı sağlamak için bir iş avukatı tutması ve yardımını alması gerekecektir.

İş Ortağı

Mevcut mal sahibi, işi başka bir kişiye devretmek istediğinde, şirketin faaliyetlerini ve diğer yönlerini dengelemek için bir iş ortağı alabilir. Bu durumda yeni ortak, işin başında bulunduğu süre boyunca, işletmenin geleceği için devralacağı iş hakkında, yeterince bilgi edinecektir.

Ardından asıl iş sahibi, zamanla daha küçük bir ortak haline gelir ve sonunda işletmenin tüm mülkiyetini diğer ortağa devredebilir. Bu, alıcı ortak kişinin, şirketin tüm unsurlarından ve gelirin nasıl arttırılacağından haberdar olması için, uzun zaman sürebilen aşamalı bir süreçtir. Siz de bir iş sahibi olarak, güvenebileceğiniz bir iş ortağı bularak, işinizi rahatlıkla devredebilirsiniz.

Aile Üyesi Transferi

Ülkemizde de çok görülen bir devir türüdür, işleri bir aile üyesine devretmek. İşe yatkın ve sahip çıkacak aile üyesine iş devri yapılabilir. Burada önemli olan gerçekten işe ve işletmeye kendisininmiş gibi sahip çıkabilecek aile üyesi tercih edilmelidir. İş konusunda eğittiğiniz kişiye işinizi devretmek, daha akıllıca olacaktır.

Tüm yasal prosedürler tamamlandıktan sonra iş devri yapılabilir.

Bir işletmenin sahipliğini başka birine devrederken, mevcut iş sahibinin bir iş avukatının hizmetlerine ihtiyacı olacaktır. Bu hukukçunun sözleşme taslağı yapması veya devir sözleşmesini gözden geçirmesi gerekebilir.

İşi Devretmek İçin Atmanız Gereken Adımlar Nelerdir?

İşini devretmek isteyen iş sahiplerinin atması gereken bazı adımlar vardır. Devir süreci ne kadar sorunsuz ilerlerse, o kadar başarılı olur.

  • Bir Danışman Ekibi Oluşturun

İşinizi devretmeyi düşünüyorsanız, ilk adım doğru danışman ekibiyle çalışmak olmalıdır. En azından, koşullarınıza göre en iyi yaklaşımı belirlemenize yardımcı olacak bir avukat veya muhasebeci ya da mali danışman ile çalışmanız gerekir.

İşinizi devretmek ile ilgili evrak işleri ve ayrıntılar karmaşık olabileceğinden, doğru hukuk ve finans ekibiyle çalışmak, süreçteki hiçbir önemli adımı kaçırmamanıza yardımcı olacaktır.

  • İşletme Değerlemesi Alın

Henüz yapmadıysanız, işletmenizin bağımsız bir üçüncü şahıs tarafından değerlemesini sağlamak iyi fikirdir. İşletmedeki kendi hissenizi devredecekseniz ya da tamamen işinizi devredecekseniz, güvenilir bir değerleme karşılığında adil bir fiyat almanıza yardımcı olacaktır.

İşlem sonuçlansın ya da sonuçlanmasın, işinizin değerini bilmek, hazırlıklı olmak isteyeceğiniz birçok durumda size fayda sağlayabilir.

  • Hissedarlar / Üye Sözleşmelerini Gözden Geçirin

Bir şirkette hisse sahibi iseniz ve hissenizi devretmek istiyorsanız, mülkiyet devri söz konusu olduğunda, hissedarlara ve üyelere ait sözleşmelerin gözden geçirilmesi gereklidir. İşletmenin hissedar sözleşmesi, hisseleri yeni sahiplere devretmek için açık yönergeler sağlar.

Öte yandan limited şirketler, genellikle mülkiyetin çeşitli yönlerini özetleyen bir işletme sözleşmesi ile yönetilir. Planlarınızda ilerlemeden önce, yönetim belgelerinizin, devir sürecini yürütmeniz için, yeterli esnekliği sağladığından emin olmak çok önemlidir.

  • Transferin Yapısını Belirleyin

Mülkiyeti başka bir tarafa devretme konusunda birkaç seçeneğiniz vardır. Zaman çizelgeniz genellikle en iyi yaklaşımın belirlenmesinde önemli rol oynar.

Transferi yapılandırmaya nasıl karar verirseniz verin, sözleşmenizdeki her şeyi anladığınızdan emin olmanız gerekir.

  • Satıcıları, Müşterileri ve Tedarikçileri Bilgilendirin

İşten tamamen çıkıyorsanız ve sahipliği yeni bir tarafa devrediyorsanız, sözleşmelerin büyük olasılıkla değerlendirilmesi veya yenilenmesi gerekeceğinden (işlem tamamlandıktan sonra) işletmenize bağlı çalışan satıcılarınızı ve tedarikçilerinizi bilgilendirmek iyi fikirdir.

Müşterilerinizi bilgilendirmek, yalnızca işleri için teşekkür etmekle kalmayıp, aynı zamanda onları yeni liderlik altında, olası değişikliklere hazırlamak için iyi bir uygulamadır. Yeni devralan ile çalışıp çalışmamak, bu kişilerin alacağı kararlara bağlıdır.

  • Çalışanları Bilgilendirin

İster tek sahipli ve az çalışana sahip bir işletme olsun, isterse daha fazla çalışana sahip olunsun, işletme devredileceği zamandan kısa bir süre önce, çalışanların devir konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Pek çok çalışan, işyeri sahibi değiştiğinde, kendilerinin de işten çıkartılacağı korkusunu yaşamaktadır.

İyi çalışanlara sahipseniz, yeni devir alan kişiye, çalışanların işte kalacağına dair bir garanti almanız (sözleşmeye dâhil edebilirsiniz) ve bunu çalışanlarınızla paylaşmanız, yersiz endişeleri ortadan kaldıracaktır. Emeklilik ve sağlık sigortası gibi önemli durumların yeni işletmeye geçtiğinden emin olmalısınız.

Her iş devrinin kendine özgü gereksinimleri ve değerlendirmeleri vardır. Oluşturduğunuz işletme varlığının türü ve transferin yapısı, atmanız gereken adımları belirler.

Doğru danışman ekibi ve akılda net bir yedek plan ile sürecin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamak için, kontrol listenizi bir araya getirebilirsiniz. İş sahipliğinde değişiklik yapmak, basit bir işletme devri için bile uzun ve karmaşık bir süreç olabilir.

  • Bir Avukatın Yardımını Alın

İşletmenizin devir aşamasında ve devirden sonra, bazı yasal belgelerde yardımcı olması için bir avukata ihtiyacınız olacaktır. Bu avukatın iş ve sözleşmeler konusunda deneyimli olması yararlıdır.

Vergi dairesi ve SGK gibi kurumlarda işletmenin devri sürecinde başvuruların yapılmasını avukatınız ve muhasebeciniz aracılığı ile yapabilirsiniz. Ayrıca ilgili oda ve kurumlardaki tüm yasal süreçleri avukatınız takip etmelidir.

Eksik İşleri Tamamlayın

İşletmenizin yapmak zorunda olduğu projeler ve üretmek zorunda olduğu ürünler olabilir. Bunlar işletmenin devrine kadar tamamlanmamış olabilir. İşletmenizi devretmeden evvel, kendi sorumluluğunuzda olan işlerinizi ve projelerinizi tamamlamanız önemlidir.

Bunun nedeni o işlerin, müşteriler tarafından size verilmiş olmasıdır. Müşteri yeni devir alan kişiyi tanımadığından, tamamlanmayan işlerden sizi sorumlu tutacak ve zarar görmesi halinde, zararın tazminini sizden talep edecektir. Bu yüzden devirden önce tüm eksik işlerinizi tamamlamanız gerekir.

Ayrıca Şirket Devri Nasıl Yapılır adlı içeriği de incelemenizi tavsiye ediyoruz.

İş Devri Yaptıktan Sonra Önemli İşler

İş Devrinden Sonra İsim ve Bankacılık Değişiklikleri

İşin devri sürecinde müşteriler, alıcılar, satıcılar, tedarikçiler ve distribütörler gibi tüm iş ilişkisinde olunan kişi ve kuruluşlara, yeni değişiklik bildirilmeli ve tüm sözleşme ve evraklar, eğer bu kişiler işin yeni sahibi ile çalışmak isterse, yeniden düzenlenmelidir.

Ayrıca işletmenin adı değiştirilecekse, bu konu hakkında da değişiklik yapıldıktan sonra, ilgili kişilerin bilgilendirilmesi gerekir.

Kişinin, çalıştığı bankalara da işletmesinin devrini yaptığına dair bilgilendirme yapması, ticari faaliyet hesabını kapatması ve varsa çek defterlerini iadesi gerekecektir.

Varlık ve Yükümlülükler

Yeni ticari varlık yaratıldıktan sonra, eski işletmenin varlıkları ve borçları yenisine aktarılmalıdır. Fikri mülkiyet (patentler ve ticari markalar) dâhil olmak üzere, varlıklar devir sürecinde değerlendirilmiş olmalıdır. Mülkiyet devirleri belgeli olmalıdır.

Örneğin, eski işletmenin araç sahibi olması durumunda, araçlara ilişkin kayıtların ve her türlü kredinin yeni işletmeye devredilmesi gerekir. Devir sözleşmesine bağlı olarak, eski işin mevcut ve uzun vadeli yükümlülükleri, yeni işletmeye devredilebilir veya devredilmeyebilir.

İşinizde kullandığınız araçlar, işyeri ofisi ya da ekipmanlar kiralıksa, yeni değişiklik, mülklerin sahiplerine bildirilmelidir. Kiralama sözleşmesinin uzatılıp uzatılmayacağına mülk sahiplerinin karar vermesi gerekir. Bazı durumlarda kiraya veren, daha yüksek vadeli yeni bir kiralama isteyebilir.

Devren İlanı Vermek

Kobi Vadisi ile İşyeri İlanı Verin

İşinizin devrine karar vermiş iseniz ve farklı birisine iş devri yapmayı düşünüyorsanız, ilan vererek, uygun bir alıcı bulabilirsiniz.

Kobi vadisi devren ilanlar kategorisine devren işyeri ilanı vererek, sektörünüzle ve işinizle ilgilenen bir alıcı bulabilirsiniz. İşinizi devir almak isteyen alıcı, size bu ilan sayesinde ulaşabilir ve siz de işinizi en uygun kişiye gönül rahatlığıyla devredebilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz