Yatırımcı Arıyorum

Güçlü Bir Marka Nasıl Oluşturulur?

Marka Oluşturmak

Bir marka oluşturmak ve bu markayı güçlü bir hale getirmek, biraz zaman istese de olanaksız değildir. Marka kimliğiniz, dünya ile iletişim kurmanızı, kendinizi rakiplerinizden farklı kılmanızı ve insanların sizinle iletişim kurmasını teşvik eden, bir marka deneyimi yaratmanın yoludur.

Zayıf kimlikli markalar kendilerine piyasada yer edinmek için mücadele ederler, ancak güçlü firmaların böyle bir sorunu yoktur. Onlar her daim piyasanın gözdesidir ve daima kazanırlar.

Markalaşma nedir ve neden ihtiyaç duyulur? Özelikle yeni piyasaya atılan firmaların, kendilerini diğer üreticilerden ve markalardan ayırması için, gücünü yükseltmesi ve kendini geliştirmesi elzemdir.

Bazı markalar sanatsal anlamda marka kimliğini güçlendirirken, bazı markalar da oyun sektöründe kimliklerini güçlendirmektedir.

Markanızın büyümesini ve başarılı olmasını istiyorsanız, özünüzü tam olarak ileten ve gelişebilecek bir marka kimliği oluşturmanız gerekir. Doğru rehberliğe, derin düşünmeye ve güçlü iletişim becerisine sahip bir ekiple marka büyümesi gerçekleştirir.

Bir marka oluşturmak, bir logo tasarlamak, birkaç reklam yapmak ve bir web sitesinin olması anlamına gelmemeli, duruma daha geniş bir çerçeveden bakılmalıdır. Markayı oluşturmak kadar onu korumakta bir gerekliliktir.

Bir marka oluşturmak; sabır gerektiren, zamana yayılmış, sıkı bir çalışma sonucu oluşan, uzun bir süreçten ibarettir.

Şirketlerin Marka Oluşturmada Başarısız Olma Nedenleri

Piyasaya baktığımızda, farklı sektörlerde ya da aynı sektörlerde, birbiriyle kıyasıya mücadele eden firmaların ve şirketlerin varlığını görürsünüz. Bunların bazıları marka olarak liderliğe oynarken, bazıları da başarısız marka stratejileriyle kendini gösterememektedir.

Bu başarısızlığın nedenlerine baktığımızda ise;

  • Şirketlerin vermiş olduğu hizmet ya da ürünleri, kullanamayan hedef kitleleri tercih ettikleri görülmektedir ki bu bir hatadır. Ürünleri ya da hizmetleri kullanan müşterilere odaklanmak gerekir.
  • Müşterilerin ihtiyaçlarını görmezden gelmiş olmakta yapılan bir hatadır. Güçlü markalara baktığınızda, müşterileri ile iletişim halinde olan, onların ihtiyaçlarını gidermek için enerji harcayan ve saygı duyan firmaların olduğu bariz bir şekilde görülmektedir.
  • Uzun vadede oluşturamayan bir vizyona sahip olmaları da başarısızlığa etkendir.
  • Marka kimlikleri ile müşteriye ya da pazara verdikleri mesajın uyumlu olmaması da bir başka etkendir.

Marka stratejilerinizi planlarken ve eyleme dönüştürürken, çok iyi düşürerek hareket etmeniz ve iyi bir planlama yapmanız gerekir. Zira plansız yapılan hiçbir iş başarılı olmaz.

Marka Stratejisi Oluşturma Adımları

Bir sektörde iyi kazanç sağlamak, adınızı dünyaya duyurmak ve marka oluşturmanın yolu, marka stratejisi oluşturmaktan geçer. Marka stratejileri oluşturmanın adımları şunlardır.

  • Hedef kitlesini/kişileri belirlemek,
  • Marka tutarlılığını korumak,
  • Müşterilerle olumlu ilişkileri devam ettirmek,
  • Çalışanları marka elçisi yapmak,
  • Markalaşma için hangi kanalların kullanılacağını belirlemek,
  • Müşteriye çevrim içi ya da çevrim dışı nasıl ulaşılabilir?
  • Medyada yer almak,
  • Bir etkinliğe sponsor olmak,
  • Çevrim dışı etkinliklere, bağlantı kurma faaliyetlerine, fuarlara ve seminerlere katılmak,
  • Kartvizit, markalı ürün ve basılı malzeme oluşturmak.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: Marka Oluşturma Stratejileri

Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur?

Markanız başlangıç aşamasında, yeniden markalaşma aşamasında ya da nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. İşte size birkaç tavsiye.

Marka Stratejinizi Tanımlayın

Bir şirket için neden marka stratejisi gerekir? Her şeyden önce şirketinizin marka stratejisini geliştirmek için, kendinize bir amaç ve hedef belirlemeniz gerekir. Bir amacınız ve hedefiniz yoksa şirketinizin başarılı olmasını bekleyemezsiniz. Geçen yıl nasıl bir büyüme gösterdiniz? Şu anki pazar payınız ne? 5 yıl içinde dünya pazarının yüzde kaçlık diliminde olmayı hedefliyorsunuz?

Bütün bunlar, marka stratejinizi tanımlamak ve geliştirmek için sizi teşvik eden unsurlardır. Strateji, neyi başarmaya çalıştığınızı ve nasıl başarılı olacağınızı özetler.

Marka Kimliğinin Neyi İfade Ettiğini Anlamak

Logo ve renkler, tek başına marka kimliği oluşturmaz. Kimliğinizi tasarlarken, web sitenizden, paketlemenize kadar her şeye uygulanabilecek kapsamlı bir görsel dil oluşturmalısınız. Tasarımlarınızın benzersiz olmasına özen gösterin. Güçlü bir marka kimliği, marka ile etkileşime girecek herkes için çalışmalıdır.

Bununla birlikte marka kimliği;

  • Belirgin olmalıdır. Rakipler arasında öne çıkıp, insanların dikkatini çekmelidir.
  • Unutulmaz olmalıdır. Görsel özelliği asla unutulmamalıdır. Örnek olarak Apple’ı verebiliriz. Logo görselliği öylesine güçlüdür ki, insanların bir ürünün Apple olduğunu anlaması için logosuna bakması yeterlidir. Başka bir ad ya da kelimeye ihtiyaç yoktur.
  • Ölçeklenebilir ve esnek olmalıdır. Marka büyüyebilmeli ve gelişebilmelidir.
  • Yapıştırıcı etkisi vardır yani her parça marka kimliğini tamamlar.
  • Uygulanması kolaydır. Tasarımcıların kullanması sezgisel ve açıktır.

Bu unsurlardan biri dahi eksik olsa, marka ekibiniz işini yaparken zorlanacaktır.

Araştırma Yapmak

Kusursuz bir marka oluşturmak istiyorsanız, bunun için çok kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekecektir. Zahmetli bir aşamadır ancak sizi en iyi sonuca götürecektir.

Kimlerle iletişim kuracaksınız? Rakipleriniz kimler ve stratejileri, markanızın nerede durduğu hakkında mümkün olduğunca çok bilgi toplamanız yararınıza olacaktır. Marka Kurma Çalışmaları

Kaliteli Personel Oluşturun ve bir Marka Yüzünüz Olsun

Marka demek, logo ya da ürün kalitesi anlamına gelmemelidir. Sizi, en iyi personeliniz temsil edebilir. Personel, sizin dış temsilcinizdir ve özenli seçilmelidir. Pek çok şirketin ya da firmanın

“Marka Yüzü” adı altında temsilcileri bulunmaktadır. Ve bu marka yüzü sizin kalitenizi yansıtmaktadır ve en etkili reklam aracınızdır.

Rekabeti Belirlemek

Bir marka kimliği oluşturmak, markanızı görünür, alakalı ve benzersiz kılmakla ilgilidir. Rekabet ortamını iyi tanımanızda ve rakiplerinizi tanımanızda her zaman fayda vardır. Rekabeti belirlemek; markanızın sunum ve algı açısından nasıl karşılaştırılacağını anlamak için önemlidir.

Kapsamlı bir rekabet analizi yapılması önemlidir. Bu süreç içerisinde; rakiplerinizin kendilerini ortak görsel unsurlar, trendler, sektöre özgü görsel temalar ve marka kişilikleriyle nasıl temsil ettiklerine bakmanız gerekmektedir.

Markanızı Son Kez Gözden Geçirin

Marka kimliğinizin son durumu ne?

Bir marka kimliği, ileri ki hedeflerinizle uyumlu olması için nasıl düzenlenmiş ya da hazırlanmış olabilir?

Markanızı oluştururken, güncelleme yaparken bur durum değerlendirmesine ihtiyacınız olacaktır.

Amaç, markanızın iç ve dış olarak nasıl algılandığını anlamaktır. Dürüst ve doğru yansıma elde ekmek, nasıl ve nerede başarılı olduğunuzu, doğru eğilimi nasıl yapmanızı anlamanın bir yoludur.

Bunun için iç ekibiniz odaklı bir marka denetimi anketi yapmanız da yararınıza olacaktır.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz