Yatırımcı Arıyorum

Gül Yağı Üretimi İş Fikri

Gül Yağı Üreticiliği Yapmak

Gül Yağı Sektörü

Araştırmalar Türkiye’de, dünya Gül Yağı ihtiyacının %50 oranında karşılandığını yapılan gül üretiminin 4 Ton, Gül Yağı üretiminin ise yaklaşık 1.5 Ton civarında olduğunu söylüyor. Gül bitkisinin merkezi sayılan Isparta ilimiz kozmetik sektörüne hizmet verecek potansiyel güç olarak tanımlanmakta.

Yağ gülü yetiştiriciliğinde daha fazla verim ve daha yüksek kalite hedefine ulaşmak için üretim koşullarının iyileştirilmesi çalışmalarına daha fazla hız verilmiş. Gül üretiminde Türkiye’nin dünya lideri olduğu ardından Bulgaristan, İran, Fas, Çin ve Hindistan’ın geldiği belirtiliyor.

Gül yağının değerinin altın ile ölçüldüğünü belirten kaynaklar 2016 yılında Gül Yağının kilosunu 11.250 Euro olarak açıklamışlar ayrıca en fazla ihraç edilen ülkenin, parfümün dünya merkezi Fransa olduğu bilgisine de yer verilmiş.

Kilosu 50 Bin Lira olan Gül Yağının tamamının ihraç edildiği başı çeken ilk ülke Fransa olsa da Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın pek çok bölgesine satışının gerçekleştiği belirtiliyor.

Gül Üretiminde Verilen Teşvikler

Ülkemizde yağlık gül yetiştirme alanı Isparta-Göller yöresi ile sınırlı. Hasat zamanı ise Mayıs-Haziran aylarını kapsayan süreç. Yağlık Gül, ülkemizde çok yıllık olarak yetiştiriliyor ve yağlı tohumlu bitkiler, endüstri bitkileri grubunda değerlendirildiğinden Bakanlar Kurulu kararına göre desteklenecek 3.grup içinde yer alıyor. Yağlık Gül destekleme bilgilerine Isparta Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü’nün kendi sayfasında yer veriliyor.

2015 yılında Dekar başı 7,9 Lira Mazot, gübre için 8,25 Lira olmak üzere 16 Lira destek belirlenmiş.

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI FAALİYET ALANI NEDİR?

2018-2023 Aralığında Isparta ilinde gerçekleştirilecek yatırım ve bu ilimizdeki üretime verilecek destek stratejilerinden söz edilmiş. Bölgede yapılan araştırmaya göre 12 yaş üzeri nüfusun %57 civarında bölümünün geçimini tarım ile sağladığı ardından hizmet sektörünün geldiği ve son sırada sanayi sektörünün bulunduğu belirtilmiş.

38 sektöre yönelik teşviklerin bölgeye verildiği bölgenin her yönden gelişmeye ve üretime açık coğrafi avantajlara sahip olduğu açıklanmış. Sığla Yağı Üretimi Yapmak

Gül Konkreti Nedir?

Rengi ve yapısı bozulmadan, Fermantasyona uğramadan pembe renkli taze güllerin extraction yöntemi ile işlenmesinden elde edilen katı gül yağına verilen isim Gül Konkreti.

2017 yılı itibarı ile 1500 Kilo Gül Yağı ve 15 Ton Gül Konkreti üretilmiş. Gül, süs bitkisi statüsünden çıkarılarak Yağlı Tohum grubu içinde yer alması sağlanırken, 2018 Yılı tarım faaliyetlerine verilecek teşvik tutarının 14,8 Milyar Lira olduğu açıklanmış.

Gül Vadisi Projesi Nedir?

Süleyman Demirel Üniversitesi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı iş birliği ile başlatılan çalışmanın 2015 yılında bitirilmesi hedeflenmiş daha sonra maliyetlerin giderek yükselmesi sebebi ile Rektör tarafından durdurulmuş.

Isparta’nın Gül turizminde popülaritesini ve gücünü artırmak, Sağlık – Araştırma – Yaşam Merkezi ve Isparta Gülünün markalaşması amaçlarını gerçekleştirmek için başlatılan dev çalışma Ekolojik, Bilimsel, Ticari, Turistik dünya kenti Isparta’yı baştan yaratacaktı.

Yağ Gülü Üretiminde Önemli Hususlar

Yağ gülü sektörüne giriş yapmak isteyen girişimci adayları dünya lideri olduğumuz, küresel gül yağı ihtiyacının yarısından fazlasını ürettiğimiz bir coğrafyada getirisi yüksek uluslararası talebi yüksek bitkinin üreticisi ve ihracatçısı olmak istiyorlar ise ve daha önce bu bitki ile hiç ilgilenmemişler ise önce gül yağı bitkisinin üretim aşamasını araştırarak çalışmalarına başlamaları gerekecektir.

  • Ilıman iklimde üretilebiliyor
  • İlkbaharı kurak geçen, erken veya geç don olaylarının yaşandığı doğa koşulları yağlık Gül üretimine uygun değil
  • Güneye bakan biraz meyilli arazilerin sağlıklı üretime uygun olduğunu söylüyor uzmanlar
  • Soğuk ve sert rüzgârlardan korunacaklar
  • Kireçli ve süzekli topraklar kaliteli üretim için uygundur diyen konunun duayenleri organik, kumlu, tınlı toprakları da daha iyi üretim için öneriyorlar.

Gül Yağı Üretiminde Rekabet Koşulları

Bilimsel kaynaklar Gül Yağı üretiminin ilk kez İran’da başladığını ardından Cezayir, Hindistan, Bulgaristan gibi ülkelerde yayıldığını belirtiyor. Ülkemize 1880 yıllarında gelmiş Isparta’ya Gül Yağı üreticiliği ardından Burdur, Denizli ve Afyon’da yaygın biçimde uygulanır olmuş. Göller Bölgesi olarak tanımlanan iller zaman içinde dünyanın en önemli Yağ Gülü üretim merkezi konumuna gelmiş. Limon Üreticiliği Yapmak

Bölgeyi bu denli özel kılan en önemli ayrıcalık, Rosa Damescena isimli gül türünün maksimum yağ potansiyeline sahip olması ve sadece Ülkemizde bir de Bulgaristan’ın Kazanlı ilçesinde üretilebiliyor olması bu nedenle Türkiye uluslararası platformda oldukça avantajlı.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz