Yatırımcı Arıyorum

İş Fikirleri, Girişime Nasıl Dönüşür?

Girişimcilik Nedir, Nasıl Olunur?

Girişimcilik uzun bir serüvendir ve çoğu zaman netleşen bir iş fikri ile başlar, yani her girişimcinin hayata geçirmek istediği bir iş fikri muhakkak vardır. Heyecanla geliştirilen bir iş fikrinin, nasıl sürdürebilir bir girişime çevrileceği aşamasına gelindiğinde ise, girişimcilerin çoğunlukla kafaları karışır ve gözleri korkar. Kendilerinden önceki girişimcilerin izlediği yollara baktıklarında ise hepsi birbirinden farklı olabilir ve bu yollar herkese uymayabilir.

Bununla birlikte, her yeni girişimcinin fikirlerini harekete geçirmek için atabileceği bazı temel adımlar vardır. Bu temel adımları izleyerek bir iş fikrini, işleyen bir işletmeye dönüştürmeye çalışmak, bu sürecin daha sağlıklı ve planlı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.

Bu yazımızda bir iş fikrini sürdürebilir bir girişime dönüştürmek için atılması gereken temel adımlar hakkında bilgi vermeye çalışacağız:

Girişimcilik Adımları

Hangi sorunun çözüldüğünü belirlemek

Bir şirketin temel işlevine bakıldığında, bir sorunu çözdüğü ya da bir ihtiyacı karşıladığı görülür. Girişimci adaylarına iş fikri sorulduğunda, tümü kendi iş fikrinin bir soruna çözüm ürettiğini iddia ederler, fakat gerçekten spesifik olup olmadığını sorgulamazlar. Oysa bu iş fikri hangi spesifik soruna çözüm getirmektedir veya hangi spesifik ihtiyacı karşılamaktadır, titizlikle ele alınmalıdır. Örneğin Amazon, e-ticaretin bir zamanlar pahalı ve rahatsız edici noktaları tespit etmiş ve bu soruna çözüm getirmiştir. Spesifik bir hizmet ürettiği içinde müşteri ve satış hacmini günümüzde devasa rakamlara ulaştırmıştır. Sonuç olarak: tüm başarılı şirketlerin ürünleri veya hizmetlerine bakıldığında bir sorunu ortadan kaldırarak müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırırlar. Peki, sizin iş fikriniz hangi sorunu çözüyor veya hangi ihtiyacı karşılıyor?

Pazar bulmak

Bir iş fikrini girişime çevirirken ideal müşterilerin kim olduğunu belirlemek gerekir, çünkü ancak bu şekilde bir fikrin bir tüketiciye neden uyduğu belirlenebilir. Her müşterinin farklı alışkanlıkları ve ihtiyaçları olsa da ortak buluştuğu bir nokta muhakkak vardır. İşte bu ortak nokta belirlenerek çözümün pazara ve hedef kitlelerin hayatlarına nerede uyacağı bulunmalıdır ve işte bu pazardır. Bu düşünce tarzı en iyi pazarın tespit edilmesini sağlar ve doğru pazar seçimi sürdürebilir iş girişimi için en önemli faktörlerden biridir. Bunun yanında bazı durumlarda potansiyel pazar o kadar küçüktür ki, bundan asla sürdürülebilir bir gelir elde edilemeyebilir. İşte bu iş fikrinin gerçekten bir ihtiyacı karşılayacağından emin olmak için fikrin ve hedef kitlenin tam bir pazar analizinin yapılması gerekir ve bu da en iyi swot analizi ile yapılabilir. SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Nereden başlanacağını tespit etmek

Yeni başlayanların yaptığı en büyük hatalardan biri, insanların ürünü veya hizmeti anlamasını ve istemesini sağlayamamaktır. Eğer bir iş fikri iş aşamasına geçtikten sonra hizmet veya ürün satılmazsa pazarı suçlamanın bir manası yoktur. Bunun yerine, hedef pazardaki kitlenin neyi çekici buldukları veya zaten sahip olduklarından farklı bir şey istemelerini sağlamak için ne yapılması gerektiği belirlenmelidir. Bilinmelidir ki; bir iş fikrinin bir soruna çözüm getirmesi veya bir ihtiyacı karşılaması için doğru hedef kitlelerin önünde olması şarttır.

Tek başına girişim yapmaktan kaçınmak

Yapılan araştırmalara göre tek kişi olarak başlatılan girişimlerde başarılı olanların sayısı, ortaklı girişimlere göre daha azdır. Şayet bir girişim iş ortaklığı şeklinde yapılacaksa, özellikle de ilk defa bir işe başlanıyorsa birçok faydası vardır. Kişi ortağından fikirleri için destek alır, sorumluluklarını ve risklerini paylaşır,aynı zamanda iş fikrinin gerçekten iyi olduğuna dair bir nevi kanıt olabilir. Bunun yanında ortaklık yapma düşünülmüyorsa bile yola yalnız devam etmemek başarılı bir girişimde önemlidir. Bunun içinde iyi bir ekip oluşturmanın yanı sıra, diğer girişimcilerle sıkı ilişkiler içinde olunması gerekirken bu ilişkiler çok değerli bilgiler ve tecrübeler sunar. Çünkü hemen hemen herkes kendisi hakkında konuşmayı sever ve deneyimlerinden öğrendiklerini yeni iş kuran biriyle paylaşmaktan mutluluk duyarlar. Bilinmelidir ki; başarılı girişimcilerin bulunduğu topluluklarda bulunmak onların tecrübelerinden faydalanma fırsatı sunar.

Girişimcilik Sürecinde Planlama

Planlama yapmak

Pazar araştırması olumluysa ve devam etmeye karar veriliyorsa, bir sonraki adım finansal bir tahminde bulunmaktır. Bu, finansal plan hazır ve çalışır durumda olunduğunda değerli bir rehber olurken, ayrıca finansman için başvuru yapılacaksa çok önemlidir. Çünkü pazar araştırması ve finansal plan ne kadar kapsamlı olursa, yatırım sağlama şansı o kadar artar. Bu planda ilk aşamada basit fikirler uygulamaya alınırken ekip ve varsa danışmanlarla birlikte şirketin misyonu, hedefi, başarının anahtarları, hedef pazar, rekabet avantajı ve temel stratejileri planlanmalıdır.

Finansal plan, genel iş planının önemli bir parçasıdır. Genellikle üç ila beş yıl arasında öngörülen genel giderler, nakit akışı, gelir, kar / zarar ve yatırım aşamalarının sağlam tahminlerini içermelidir. Tabii ki, bu rakamlar büyük ölçüde teorik olacaktır, ancak gerçekliğe dayanmaları gerekmektedir. Bu yüzden bir uzmandan yardım alınması büyük fayda vardır.

Sermaye kaynağı bulmak

Girişimcilerin hepsi sadece para kazanmak için bir iş girişiminde bulunmasalar bile, işin kurulması ve devam edilmesi için hepsinde para şarttır. Ulaşılabilir bazı finansman kaynakları arasında; kendi kendini finanse etme, çevredeki kişilerden (arkadaşlar ve aile) ve kredi kartları veya kredilerden finansal kaynak sağlamak bunlar arasındadır. İhtiyaç olan miktara bağlı olarak, daha yararlı bir kaynak melek yatırımcıları ve girişim kapitalistleri olabilir. Her finansal kaynağın kendine ait risk ve avantajları olduğu bilinerek, hangisinin kendisine uyacağına karar verilmeli ve seçim yapılmalıdır. Özellikle aile ve arkadaşlardan alınan yatırım desteği kanuni bir prosedürle alınmadığı için kesin borcun geri ödeme tarihi gibi durumlar kesinleştirilmeli ve yazılı bir anlaşmaya dökülmelidir.

Ürününü veya hizmeti konumlandırmak

İş fikri için bir pazar olduğu ve fikrin işe yaradığı tespit edildiğinde pazara hazırlama zamanı gelmiştir. Ne satıldığını hızlı ve net bir şekilde tanımlayabilmek gerekir. Potansiyel müşterilerin çok kısa bir dikkat süresi vardır, bu yüzden onları birkaç saniye içinde etkilemek gerekir. Bunun için ürünün veya hizmetin öncelikle sunacağı avantajlarla başlanmalıdır. Ürün veya hizmet müşterileri için ne yapacak? Hangi ihtiyacı veya problemi tatmin edecek? Gibi soruları cevaplayarak ürün veya hizmetin sağlayacağı avantajların tespit edilmesi ve hedef müşterilerin 30 saniyenin altında anlayacağı dilde açıklanması gerekir.

Mesela Apple Steve Jobs 2001’de iPod’u piyasaya sürdüğünde, yeni cihazı 5GB sabit diskli bir MP3 çalar olarak tanımlamıyordu. Ürünü piyasaya “Cebinizde bin şarkı” olarak tanıttı ve hedef kitlesi teklifi hemen anladı. Ancak bu konumlandırma iyileştirilebilir ve geliştirilebilir olmalıdır. Ve ürünü erken benimseyenlerin ürünü kullandıklarında yaptığı yorumlar ile daha iyi hale getirilmesi için alınan geri bildirim değerlendirilmelidir.

Müşteri geri bildirimlere göre işin yönünü belirlemek

Ürün veya hizmeti erken benimseyenlerden toplanan bilgiler, hedef kitlelerde neyin işe yaradığını ve nelerin en çok yanıt aldığını anlamaya yardımcı olur. Geri bildirimlerinin beklenen ve planlanandan tamamen farklı olduğunu görülebilir ve bu durumda işin yönünün değiştirilmesi gerekebilir. Bu iş modelini tamamını başka bir iş modeline döndürülmesi veya temel bir parçasını değiştirilmesi şeklinde olabilir. Yön değiştirmek, tamamen başarısız olunduğu anlamına gelmez; aslında karşılaşılan arızaları ya da problemleri önlemeye yardımcı olur.

İş modeli üzerinde değişiklikler yapmak mutlaka öğrenilen her şeyi terk etmek anlamına gelmez, edinilen tecrübelerden faydalanılarak işin başarılı olacağı öngörülen yeni bir yöne çekilmesini sağlar. Hedef noktası ve rota belli olduktan sonra işin yönünün değiştirilmesi sadece oraya ulaşmak için farklı bir yoldan gidilmesi anlamına gelir.

Marka oluşturmak 

En başarılı işletmeler isimleri, logoları, renkleri, gibi unsurlar sayesinde birçok şekilde anında tanınabilirler. Tüm bu faktörler markalarını oluşturmaktadır. Güçlü bir markaya sahip olmak için büyük ve köklü bir şirket olmaya gerek yoktur. Tüm bu yönlere dikkat ederek, hızla yakalanan ve tanınan yeni bir marka oluşturabilmek mümkündür ve tutarlılık anahtardır. Markanın değerlerinin değişmez bir yansıması olması gerekir, ancak aynı zamanda hedef müşterilerin değerlerini de yansıtması gerekir. Örneğin, ürün veya hizmetleri bir kişi olarak düşünülerek marka kişiliği geliştirebilir. Marka Oluşturma Stratejileri

Yasal bir şirket kurmak

İş fikri geliştirilip test edildiğinde, işi resmi olarak kurma aşamasına gelinmiştir. Yasal bir şirket kurmak için en iyi yaklaşım, saygın bir şirket kurma uzmanından yardım almaktadır. Bu uzman kişi ihtiyaçları dinleyecek, seçenekleri açıklayacak ve en iyi yolu önerecektir. Ayrıca tüm evrak işlerini tamamlayabilir, kurumsal bir banka hesabı oluşturabilir ve yasal olarak uyumlu olunduğundan dan emin olmayı sağlar. Konu hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için: Şirket Kurmak kategorisinde bulunan tüm içerikleri inceleyebilirsiniz.

Olumlu kalmak

Yeni başlangıçlar zordur ve özellikle çevredeki kişiler tarafından çok eleştirilirler. Sabır, bir iş fikrini gerçeğe dönüştürürken anahtardır. Yukarıdaki adımları sırayla uygulamak, işin dayanaklı temeller üzerinde inşa etmeye yararken tuzaklarından kaçınmaya yardımcı olur. En önemlisi, bu süreci fikirlerine ve tecrübelerine güvenilen kişilerle paylaşmak, yapıcı eleştiriyi dinlemek ve profesyonel tavsiye almak gerekir.

İş Fikrini İşletmeye Dönüştürmek

İşletmelerin başarılı olamamasının çeşitli nedenleri vardır, ancak erken dönemde başarısız olan firmalara bakıldığında genellikle planlamalarının zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. Bir iş fikrinin başarılı olması için, sağlam bir temel atmak ve metodik prosedürleri izlemek gerekir. Ve sorulması gereken ilk soru şudur: Girişim yapılacak olan iş fikri gerçekten akıllıca seçilmiş ve orijinal bir iş fikri mi?

Yeni İş Fikirleri

Eğer sizde yeni bir iş kurmayı düşünüyorsanız ve tam anlamıyla bir girişimci olduğunuza inanıyorsanız, Türkiye’nin en büyük iş fikirleri deposu Kobi Vadisi platformundan yararlanabilir, yüzlerce farklı yeni iş fikirleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz