Yatırımcı Arıyorum

Kosgeb ile İş Kurmak

Kosgeb’den Destek Almak

Ülke sınırlarımız içerisinde meydana getirilen bu kurum ekonomiye katkı sağlayabilecek tüm girişimcilere desteğini sağladığı belirtiliyor. Herhangi bir kişinin iş kurmak için yeterli sermayesi olmaması durumunda bu kuruma başvuru yaparak destek alabilir ve de KOSGEB iş kurmak desteği ile yolunu çizebilir. Kişilerin genel olarak açacakları dükkanlarının değerleri 10 000 TL ya da 20 000 TL arası değişim gösteriyor ise ya da herhangi bir meslek dalı içerisinde uzman olunan bir alan var ise bu kurumdan destek alınabiliyor.

Son dönem içerisinde oldukça girişimcinin oluştuğu belirtiliyor. Öyle ki KOSGEB kurumu tarafından uygun görülen destekler içerisindeki yeni girişimci desteği, düşünüldüğü gibi iş yeri açmak isteyen kişilere sağlanacak destek olmamak ile birlikte sadece girişimciler için devlet desteği olarak belirtiliyor. Yeni girişimci desteklerinin amacı genel olarak ülke sınırları içerisinde girişimciliğin desteklemek, yaygınlaştırmak ve de başarılı işletmeler oluşturulabilmesi açısından Devlet desteklerinin sağlanması olduğu nitelendiriliyor.

KOSGEB Desteği Alabilmek İçin Hangi Yöntem izlenmeli?

Kişilerin iş kurabilmeleri için KOSGEB kurumuna başvurularını gerçekleştirmeleri ve de onay almaları gerekiyor. Bir sonraki aşama ise ön onay verilmesi durumunda kişilerin iş yerlerini açabilmelerine olanak sağlanıyor. Meydana getirilen ön onay sistemi 2017 senesinde oluşturulduğu gözlemleniyor. Sağlanan bu değişiklik ile KOSGEB iş kurma desteğinin sağladığı bu durum girişimci ya da herhangi bir kişinin sahip olduğu kendi imkanları doğrultusunda işletmelerini kurabiliyor. Sonraki aşamada ise kurum içerisindeki belirlenen evrakları imzalayarak işletmelerinin açılışlarını yapabildikleri belirtiliyor.

KOSGEB veri tabanına kişinin açacağı işletmeyi kayıt etmesinden sonra KOBİ Bilgi Dokümanı ve KOBİ Beyannamesi’nin çıktılarını alarak kaşeli ya da imzalı olarak kabul gören bu belgeler ile birlikte bağlı olunan yere teslim edilmesi uygun görülüyor.

Belirlenen çıktılara ek olarak istenen;

  • İmza Beyannamesi
  • Ticaret Sicil ya da Esnaf Sicil Gazetesi
  • Faaliyet Belgesi istendiği gözlemleniyor.

KOSGEB desteği almak isteyen herhangi bir girişimcinin yapması gereken bir diğer aşama ise destek başvurusu, iş planını ve de eklerinin kaşeli ve imzalı olarak kuruma teslimi sağlaması gerekiyor. Kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar meydana geliyor. Bu kuruma yapılan başvurular kredi talebi içeriyor. Kişilerin iş planları incelenerek ön değerlendirme neticesi sonucunda kuruma sevk ediliyor. KOBİ uzmanları tarafından kişilerin meydana getirdiği ürünler incelenerek işlemler gerçekleştiriliyor ve de kişinin iş kurabilmesi gereken miktar belirlenerek destek ödemesi yapılıyor.

Bu ödemelerin miktarları;

  • İşletme Kuruluş Destekleri (2 000 TL geri ödemesiz)
  • İşletme Kuruluş Dönemi Makine, Yazılım, Teçhizat ve de Ofis Donanım Destekleri (18 000 TL geri ödemesiz)
  • İşletme Gideri Destekleri (30 000 TL geri ödemesiz ve toplam olarak 50 000 TL hibe desteği)
  • Sabit Yatırım Destekleri (100 000 TL geri ödemeli) verildiği belirtiliyor.

KOSGEB İş Kurma Desteği ile Ne Yapabilirim?

Herhangi bir kişinin KOSGEB kurumundan destek alabilmesi için iş planında desteklenebilen sektörlerin arasında olması gerekiyor. Kişilerin hayal gücünün yüksek olması durumunda hayata geçirmek istedikleri iş fikirlerini ya da küçük bir dükkân açmak istiyorlar ise bu kurumdan yararlanması uygun bulunuyor. Fakat kişilerin dikkat etmeleri gereken önemli bir nokta meydana geliyor. KOSGEB herhangi bir iş yeri açmak, dükkân açmak, hayvancılık, tarım ya da benzeri bir sektör içerisinde para kazanabilmek adı altında destek sağlıyor. Kısaca “Bu parayı al iş kur” demiyor. Kendi işlerini hayata geçirebilecek kişilerin bu duruma önemle dikkat etmeleri gerekiyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kişilerin hiçbir işi olmamasına rağmen destek almak istemeleri olduğu belirtiliyor. Öyle ki KOSGEB kurumu uygun bulunan projelere destek sağladığını belirtiliyor. Kişilerin bu kurumdan destek alabilmeleri için hayal güçlerinin sağlamış olduğu iş fikirleri doğrultusunda destek alabiliyor. Çünkü bu kurumun sağladığı destekler Devletimizin kasasından sağlandığı için esnaf olduğunu iddia edilen kişilere verilecek desteklere sıcak bakılmadığı önemle vurgulanıyor. Destek alabilmek, herhangi bir iş yeri açabilmek ya da ekmek parası derdinde olan kişilere sağlanabilecek desteklerin de bu tarz kişiler sayesinde mağdur olabildiğine dem vuruluyor. Kısaca KOSGEB iş kurmak için kişilerin bir iş planı olması, sektör içerisinde geçerliliği olması ve de bir iş fikrinin olması gerekiyor.



kobi vadisi

Yorumunuz