Yatırımcı Arıyorum

Kurumsal Risk Yönetimi (ERM) Nedir, Neden Önemlidir?

Kurumsal Risk Yönetimi Ne Demek?

ERM’nin Tanımı

Kurumsal Risk Yönetimi (ERM), bir kurum için güvenliği garanti eden bir çerçeve oluşturulmasıdır. Kurumsal risklerin sürekli olarak ele alınması gelişim ile ilgili diğer konulara şüpheli bir yaklaşım getirirken, tehditleri en aza indirmek ve böylece hedeflere ulaşmaya yardımcı olmanın en kesin yoludur.

Bir kuruluşun müşterileriyle arasında olan güveni geliştirmesi için, yerine getirilmesi gereken çeşitli standartlar vardır. Bu işletmenin faaliyetlerini tehlikeye atabilecek çeşitli riskleri tanımlamak ve ortadan kaldırmak için gerekli tüm şartlarla odaklanmak demektir. Ve riskleri ele almanın, onları işletmeye ve çalışanlarına değer katabilecek fırsatlara dönüştürmenin bir yöntemi olarak tanımlanmalıdır.

Kurumsal Risk Yönetiminin Ana Unsurları

ERM, büyük ölçüde birbiriyle ilişkili olan 8 bileşenden oluşur ve bu bileşenler ideal yönetim ve karar verme öncülüğünde belirlenmiştir. Tüm kurumda risk yönetimine bütüncül bir yaklaşımı garanti eden bir ERM programı geliştirmeden bu bileşenler harici önce iş alanı göz önünde bulundurulması gerektiği de unutulmamalıdır.

1- Hedef belirleme

Şirketin bir risk alıp almayacağını belirlemeden önce, iş hedeflerini sıralaması gerekir. Yönetim, Yönetim Kurulu ile birlikte, kararın misyonunu ve başarı ölçütlerini belirlemelidir. Bu adım, işletmenin yalnızca yönetebilecekleri riskleri almasını sağlayacaktır.

2- Risk değerlendirmesi

ERM’in temel fikri işletmeler için risk değerlendirme rehberliği sunmaktır. Bir risk değerlendirmesi yaparken, ortaya çıkabilecek bir riskin olasılığını ve taşıyacağı etkinin belirlenmesidir. Risk yönetimi programı geliştirirken bilgiler çok önemlidir.

3- Risk tepkisi

Bu, bir riske karşı işletmenin verdiği yanıttır. İşletmeyi olumsuz yönde etkileyebilecek bir risk belirlediğinde, iş hedeflerine uygun yanıtların aynı hizada tutulması gerekir. Cevap, riskin önlenmesi, kabul edilmesi veya paylaşılması olabilir. Ayrıca belirli riskler için gerçekleştirecek özel bir eylem planı oluşturulması gerekir. Risk Yönetimi Sürecinde Atılacak Adımlar Nelerdir?

4- Şirket kültürü

Bir riskin bir kuruluşun birçok bölümünü etkileyebileceğinin çalışanlar tarafından fark edilmesi çok önemlidir. Bu yüzden çalışanların uygulaması için kolay ve kabul edilebilir bir kurumsal kültür oluşturmaya dikkat edilmelidir.

5- Etkinlik kimliği

Kuruluşun risk ve başarı ölçüsünü oluşturulduktan hemen sonra, hedefleri etkileyen etkinlikleri gözden geçirmenin zamanı gelmiştir. Bu bir iç veya dış faktör olabilirken bunlar bir risk ya da iş hedeflerine uydurmaya yardımcı olacak bir fırsat olarak sınıflandırılmalıdır.

6- Kontrol aktiviteleri

Tüm risk yanıtlarını uygulamayı sağlamak için kontrol politikaları uygulanmalıdır. Çünkü cevapların gerekli bir şekilde uygulanmaması durumunda olayları sınıflandırmak yeterli olmayabilir.

7- Bilgi ve iletişim

Çalışanların görevlerini kuruluşun hedeflerine göre yerine getirmelerini sağlamak için bilgi toplamalı ve paylaşılmalıdır. Daha iyi iletişim ve yönetim tarafından alınan tüm kararların doğru zamanda alınması için bölümler arası bilgi akışına izin verilmelidir.

8- İzleme

ERM’yi izlemek ve değişen risklerde değişiklik yapmak için bir dış denetçiden yardım alarak iç denetim yaptırılabilir.

Kurumsal Risk Yönetiminin Önemi

ERM programı bir kurumun yönetiminde risk uyum döngüsünde yarar sağlamaktadır. Finansal raporlama kuralları üzerinde daha geniş kontroller sağlarken, bu da işin zorlukla uğraşmadan tüm gereklilikleri yerine getirmesini kolaylaştırmaktadır. ERM üzerinden işleyişini daha da geliştirmek için strateji, gözetim ve iletişim fonksiyonları da güçlendirilmelidir. Risk Yönetimi Nedir?

Teknoloji Uygulamaları Kurumsal Risk Yükünü Nasıl Hafifletir?

Teknolojinin kullanımı, ERM çerçevesinin tüm gereksinimlerine uymayı kolaylaştıracak şekilde düzenlemeye yardımcı olmaktadır. ERM platformları, risk değerlendirmeye rehberlik eden ve kurumsal riski yönetme iş hedeflerine ulaşılmasını sağlayan kullanımı kolay içerikler sunar. Uygulamalar, işletme riskini daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yönetmede çok önemli olan satıcı yönetimi özelliklerini içerir. Ayrıca, bu teknoloji uygulamalarında çalışanların riskin doğrudan yönetimine dahil edilmesine olanak sağlayan rol tabanlı yetkilendirme yetenekleri vardır. İşçiler, risk yönetimi politikalarını uygulamak için gerekli tüm bilgilere erişme olanağına sahip olacaklardır.

Raporlama, ERM yönetiminde birincil zorluk olabilir. Azaltıcı faktörlerin riskleri, politikaları ve başarısı hakkında yönetime ayrıntılı raporlar sunma ihtiyacı vardır. Yıllık raporlar dahil bunlar çok zaman alabilir. Ancak, teknoloji uygulamaları hızlı bir şekilde anlaşılması kolay raporlar hazırlanmasına yardımcı olan raporlama araçlarına sahiptir ve böylece uygulayıcı şirkete zaman kazandırır. Ve denetçilerin ihtiyaç duyduğu tüm belgeler çalışmalarını kolaylaştıran tek bir yerde verilmektedir.

Şirketlerde Denetim Süreci

Kurumlarda teknoloji tabancı ERM uygulandığında, bu denetim sürecini düzenler, kolaylaştırır böylece zaman kazanırken doğru sonuçlar elde edilmesini sağlar. Dolayısıyla firmanın büyümesi için gerekli olan çalışmalara çok daha fazla zaman ayırma şansı yakalanmış olur.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz