Uygun Bir Pazarlama Karması Stratejisi Pazarda Niş Kurmaya Yardımcı Olur
Pazarlama, işletmelerin cirolarına ürün veya hizmetleri satmak için yaptıkları eylemdir. Küçük veya büyük her işletme için, yaptıkları veya sattıkları ürünün satışında, onlara yardımcı olabilecek doğru pazarlama karması stratejisini anlamak ve uygulamak önemlidir.
Pazarlama Alanları
Pazarlama karmasına katkıda bulunan dört pazarlama alanı vardır ve pazarlamanın 4 noktası olarak kabul edilir.
Bunlar;
- Ürün
- Fiyat
- Yer
- Tanıtım
Bu faktörlerin her birinin kendi değişkenlikleri vardır ve doğru bir şekilde tanımlandıktan sonra ürün veya hizmetinizin pazarlanması için bir taslak verir. Sattığınız ürün veya hizmetin doğru bir şekilde tanımlanması gerekir. Özellikleri, nasıl paketlendiği açık olmalı ve daha sonra müşterilere kullanımlarından tahakkuk edecek faydalar geliştirilmelidir.
Bu aşamada pazarlanabilir ürünlerinize stil, ambalaj veya garanti vermek isteyip istemediğinize karar vermelisiniz.
Fiyatlandırma, pazarlama karması stratejinizin, ürününüzün sahip olacağı görüntüde ve yaratacağı markada, çok önemli bir rolü olduğu için, tanımlanması gereken bir sonraki yönüdür. Bu oldukça zor olabilir ve çok sayıda faktörü göz önünde bulundurmak gerekir ve iş yaptığınız sektörde, çok fazla değişken varsa bu daha da zorlaşır. Fiyatlandırma konusunda bir stratejiniz olması gerekir. Toptan ve perakende satış için, toplu satış ve müşteri sadakatini sağlamak için, indirimler sunacak bir konumda olup olmadığınızı anlamanız için gereklidir.
Ürünün dağıtımı, ürününüzü nasıl dağıtmayı planladığınıza göre belirlenir. Doğrudan müşterilere satış yapmak için bir sistem kurabilir misiniz veya perakende mağazalarla uğraşmak mı istiyorsunuz. Ürününüz sadece toptan pazarlama yöntemlerine uygun mu?
Bu kararlar, depolama ihtiyacını etkiler ve bu karar nedeniyle maliyetler eklendiğinde pazarlama karmanızı etkileyebilir. Ayrıca şu anda ürününüzün pazarın bulunduğu bölgelerde kullanılabilir olmasını sağlamak için envanterinizi, proses siparişlerinizi nasıl saklayacağınıza karar vermelisiniz.
Pazarlama karması stratejinizde, tanıtım yönüne geçmeden önce bu üç öğenin yani ürünün, fiyatın ve yerin tamamen kararlaştırılması gerekir. Promosyon de dâhil olmak üzere bunların her biri diğeri ile koordine edilmelidir ve pazarlama çabasına kendi katkısı ile onu etkileyebilir.
Potansiyel müşterilere ürünün, işletmenizin kullanılabilirliği hakkında bilgi sahibi olması için bir ürünün tanıtımına girişilmelidir. Bu, bir dizi strateji ve çeşitli medyaların kullanılmasını gerektirebilir ve pazarlamanın bu yönü için kullanılabilecek stratejiler o kadar çeşitli ve geniştir ki, uyarlanan herhangi bir stratejinin, nihai satışlar üzerindeki etkisinin sürekli farkındalığını gerektirir. İşletmelerde Pazarlama ve Satış
Rakamlar
Her stratejinin başarısını sürekli olarak gözden geçirmek ve satışları sürekli artırmak için yenilerini bulmak gerekir. Halkla ilişkiler ve işletmenizin müşteriler ve genel olarak pazar tarafından nasıl algılandığı, başarılı tanıtım faaliyetlerinde de rol oynayabilir.
Bir pazarlama karmasının bu dört yönünün de sürekli olarak gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Çünkü hepsinin nihai satış rakamlarına ve kârlılıklarına önemli bir katkı sağlayabilir. Bir ürün, diğer rakiplerinin eşleşmesini zor buldukları bir UPS vermek için her zaman geliştirilebilir.
Fiyatlandırma, işletmenin pazardan daha büyük pay almasını sağlayan müşterilere avantajlar sunabilir. Teslim sürelerinin kısalması veya daha güvenilir hale getirilmesi için ürünü doğru ve yeni yöntemlerle yerleştirme, işletmenin imajını iyileştirebilir. Promosyon etkinlikleri sürekli olarak değiştirilebilir ve ürünü tanıtmak için her yaklaşım, ürünün geri bildirimlerinin belirlenmesine yardımcı olabilecek ürünün farklı yönlerine odaklanmalıdır.
Potansiyel pazarlar üzerine doğru araştırma ve ürününüze ihtiyaç duyan toplumun çeşitli bölümlerinin satın alma gücü, pazarlama çabalarının yoğunlaşmasına yardımcı olabilir, öylece işin büyümesini ve genişlemesini sağlamak için doğru karışıma sahip olur.
4C Pazarlama Modeli
4C pazarlama modeli, 1990 yılında Robert F. Lauterborn tarafından geliştirilmiştir. 4P modelinin bir modifikasyonudur. Pazarlama karması tanımının temel bir parçası değil, bir uzantısıdır.
Pazarlama Modelinin Bileşenleri
Maliyet
Lauterborn’a göre, bir ürün satın alırken ortaya çıkan tek maliyet fiyat değildir. Vicdan maliyeti veya fırsat maliyeti de ürün sahip olma maliyetinin bir parçasıdır.
Tüketici İstek ve İhtiyaçları
Bir şirket, sadece tüketici talebini karşılayan bir ürün satmalıdır. Bu nedenle, pazarlamacılar ve iş araştırmacıları, tüketici isteklerini ve ihtiyaçlarını dikkatle incelemelidir.
İletişim
Lauterborn’a göre, iletişim kooperatif iken, terfi manipüle edicidir. Pazarlamacılar, potansiyel müşterileri ile ihtiyaçlarına ve isteklerine göre açık bir diyalog kurmayı hedeflemelidir.
Kullanışlılık
Ürün, tüketiciler tarafından kolayca bulunmalıdır. Pazarlamacılar ürünlerini stratejik olarak birkaç görünür dağıtım noktasına yerleştirmelidir.
İster 4P, ister 7P isterseniz 4C’leri kullanın, pazarlama karması planınız hayati bir rol oynar.
Kâr, müşteri memnuniyeti, marka bilinirliği ve ürün kullanılabilirliğini dengeleyen bir plan hazırlamak önemlidir. Sonunda başarınızı veya başarısızlığınızı belirleyecek genel “nasıl” yönünü de dikkate almak son derece önemlidir.
Pazarlama karmasının temel kavramını ve uzantılarını anlayarak, ister kendi işiniz olsun isterse iş yerinizin iş başarısına yardımcı olun, finansal başarı elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. İşletmenin nihai hedefi kâr etmektir ve bu, hedefe ulaşmanın kesin ve kanıtlanmış bur yoludur.
Pazarlamanın 4Ps’leri
Pazarlama, tüketicinin ihtiyaçlarını belirleyen bir iş fonksiyonudur. Ayrıca hedef pazarları tanımlar ve bu pazarlara hizmet etmek için hizmet ve ürünler uygular. Ayrıca, pazarda hizmet ve ürünlerin tanıtımını da içerir. Pazarlama, müşteri memnuniyeti, kalite ve tüketici değerine odaklanan bir işletmenin başarısı için çok önemlidir.
Pazarlama karması, en yaygın kullanılan stratejilerden biridir. İdeal sonuçlar elde etmek için integral değişkenlikleri bir araya getirir.
Ürün açısından baktığımızda; ürün, işletme sahibinin hedef pazarına satış için sağladığı bir mal veya hizmettir. Bir ürün geliştirme söz konusu olduğunda, tasarım, kalite, paketleme, özellikler, satış sonrası servis ve müşteri hizmetleri dikkate alınmalıdır.
Bir iş kurmak istiyorsanız, ne satacağınızı bilmeniz gerekir. 4Ps pazarlama kolay görünebilir ama aynı zamanda zor olabilir. Hedef kitlenize hitap ettiğini düşündüğünüz herhangi bir ürünü satabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak ne satacağınızı gerçekten anlayabilmeniz için pazarı araştırmanız ve incelemeniz gerekir.
Ne sunacağınızı dikkatli düşünmelisiniz. Hizmetinizin özelliklerini tanımlamayı ve müşterilerinizin talep ve ihtiyaçlarını karşıladığınızı görmeyi unutmayın. Garanti, servis ve destek çok önemlidir.
Yer açısından baktığımızda; bu konum, dağıtım ve ürünün müşteriye teslim edilme yolları ile ilgilidir. Yer, işletmenizin yerini, distribütörleri, mağaza önünü, internetin olası kullanımını ve lojistiği içerir. Konumlandırmanın veya yerin arkasındaki stratejiyi iyi anlamanız önemlidir.
Fiyat, müşterilerin ürünü satın almak veya hizmetlerinden faydalanmak için ödemesi gereken para miktarıdır. Fiyat söz konusu olduğunda dikkate almanız gereken faktörler; iskonto, fiyat belirleme, kredi tahsilâtı ve nakit-kredi alımlarını içerir. Yeni bir girişime yatırım yapmadan önce, 4 Ps pazarlamayı da dikkatlice tanımladığınıza bakın. Aksi takdirde mükemmel sonuçlar elde edemezsiniz.
Fiyatlandırmada da etik uygulamayı unutmamalısınız. Fiyatlarınızı belirlemesine yardımcı olmak için bir anket yapabilir veya anket gönderebilirsiniz. Bununla birlikte, fiyatınız ne çok düşük ne de çok yüksek olmalıdır. Fiyatınız çok düşükse, pazarlık fiyatlarına karşı dikkatli olan potansiyel müşterileri kaybedebilirsiniz. Çok yüksekse de belli bir bütçede olan müşteriyi çekemezsiniz. Bu nedenle, fiyatlarınızı sunduğunuz hizmetlerin yanı sıra eğitim ve uzmanlık seviyenize dayandırmalısınız. Ayrıca vergiyi ve genel giderleri de göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Tanıtım faaliyetleri, müşterileri işletmenize ikna etmek için, doğrudan pazarlama, satış promosyonu, reklâmcılık ve kişisel satış gibi farklı yöntemlerin kullanılmasını içerir. Paradan tasarruf etmeyi düşünüyorsanız, kendiniz tanıtmayı düşünmelisiniz. Ayrıca, işletmeniz için bir promosyon oluşturma söz konusu olduğunda, hedef pazarınızı motive etmelisiniz.
4Ps pazarlama, bir iş kurmak söz konusu olduğunda çok yararlıdır. Belli bir girişimde başarılı olmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip olmanız gerekir 4Ps pazarlama hakkında bilgi edinerek, tipik pazarlama tuzaklarından kaçınabilir ve başarılı bir iş sahibi olabilirsiniz.