Yatırımcı Arıyorum

S-Ticaret Nedir?

Sosyal Ticaret Nedir?

S-ticaret kavramı sosyal medya ticaretinin kısaltılmış halidir. S-ticaret, e ticaretle sosyal medyanın birleşmiş haline verilen isimdir. S-ticaret sosyal medyadan yapılan tüm alışverişleri ifade eder.İnsanlar için sosyal medyanın önemi arttıkça firmalarda sosyal medyada yer almaya başladılar. Firmaların sosyal medyada yer almasıyla birlikte sosyal medya ticareti olan s-ticaret kavramı doğmuş oldu. 2005 yılında Yahoo’nun adlandırdığı s-ticaret, e-ticarete rakip olabilecek bir sistemdir. Firmaların hem e-ticaret hemde s-ticaret içinde olması firmalar için daha kârlı olacaktır.

S-Ticaret Hangi Platformlarda Yapılabilir?

S-ticaret tüm sosyal medya kanallarında yapılabilir. S-ticaretin yapıldığı bazı platformlar şu şekildedir;

  • Facebook

Facebook pek çok kişinin kullandığı sosyal medya platformudur. Firmaların müşterilerinin olduğu sosyal medya kanallarında var olmaları satış potansiyelini arttırır ve yeni müşteriler kazanmasına yardımcı olur. Bu nedenle firmaların Facebook’un sunduğu Facebook Business Manager modülü ile s-ticaret yapması ve pek çok kişiye ulaşması mümkündür. Facebook Business Manager paneli ile firmaların sosyal medya üzerinden reklam vermesi, anket yapabilmesi, satmak istediği ürünlerle ilgilenebilecek kişileri demografik özelliklere göre seçebilmesi mümkündür.

  • İnstagram

Instagram Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya kanallarından biridir. Özellikle uygulamada yapılan son değişiklikler ile alışveriş sekmesinin eklenmesi, instagram üzerinden beğenilen bir ürünle Whatsapp üzerinden sipariş verebilme özelliğiyle birlikte instagram s-ticaret yapılabilecek en iyi sosyal medya kanallarından biridir. Bir ürünü satmak isteyen kişilerin instagram üzerinden reklam verebilmesi mümkündür. İnstgram platformu birçok kişi için alışveriş yapabileceği bir kanal olarak görülmektedir. Bu nedenle firmaların s-ticaret yapabileceği en iyi platformlardan biri instagramdır.

  • Twitter

Türkiye’de Twitter kullanımı oldukça fazladır. Twitter üzerinden pek çok kullanıcının bir marka için düşüncelerini, yorumlarını, şikâyet ve önerilerini paylaşmasıyla birliktemarkalar twitter üzerinden hesap açmaya başlamıştır. Firmalar hesaplarında satmak istedikleri ürünleri paylaşarak, tweet atan kullanıcıları web sitesine yönlendirerek ürünlerini alması için takipçilerini teşvik edebilir.

  • TikTok

Tik tok uygulaması s-ticaret yapılmaya en uygun olan sosyal medya kanallarından biridir.Türkiye’de bulunan sosyal medya kullanıcılarından pek çoğu ve dünyada hemen hemen her ülkede gündemde olan uygulama firmalara ve markalara reklam yapabilmesi için imkân tanımaktadır. Firmalar ve markalar tik tok uygulaması üzerinden reklam vererek ürünlerine yönlendirme yapabilir ve satış sağlayabilir. Tik tok uygulaması üzerinden yapılacak her yönlendirme ve satış s-ticaret olacaktır.

  • Google

Google daha çok bir arama motoru olarak ön plana çıksada aslında s-ticaret yapılabilecek en önemli kanallardan biridir. Google üzerinden verilen reklamlar sayesinde kullanıcılar ihtiyaç duydukları şeyleri ararken karşılarına reklam veren firmalar ve markalar çıkıyor. Bu sayede firmaların ürünlerine ihtiyaç duyan kişiler gerekli yönlendirilmelerle web sitesine veya sosyal medya hesaplarına yönlendiriliyor. Hatta Google üzerinden s-ticaret yapılabilmesi için firmaların sosyal medya hesaplarının bulunması oldukça önemlidir. Google’ın ayrıca sunduğu alışveriş sekmesiyle birlikte kullanıcıların aradıkları ürünü firmalardan bularak satın alması ihtimali yüksektir. Bu nedenle firmaların s-ticaret yaparken Google platformuna özen göstermesi gerekir.

  • Pinterest

Pinterest uygulaması Türkiye’de kullanımı oldukça fazla olan uygulamalardan biridir. Pinterest uygulamasında kullanıcıların pano oluşturması, katalog oluşturmasıyla birlikte kolay alışveriş yapabilmesi mümkündür. Firma ve markaların ürünlerine yönelik oluşturacakları fotoğraflarla Pinterest uygulaması üzerinden pano ve katalog oluşturması mümkündür. Firma ve markalarınoluşturdukları panolar gerekli yönlendirmelerle web sitesine, sosyal medya hesaplarına kullanıcıları yönlendirebiliyor. Pinterest uygulamasıyla firmalar ve markalar ürünleriyle ilgili olan kişilere kombin önerileri gibi pinler sunabiliyor ve kullanıcıları alışveriş yapmaya teşvik ediyor. Bu nedenle Pinterest uygulaması en iyi s-ticaret yapılabilecek platformlardan biridir.

  • YouTube

Youtube platformu en çok kullanılan sosyal kanallardan biridir. Youtube üzerinden markalar ve firmalar reklam vererek ürünleriyle veya hizmetleriyle ilgilenen kesimlerin web sitesine yönlendirilmesini sağlıyor. Bu sayede Youtube kullanıcıları aradıkları şeyi izlerken ilgilerini çekebilecek ürünlerle alışveriş yapabiliyor. S-ticaret yapmak isteyen firma veya markaların Youtube platformunda yer alması oldukça önemlidir.

Sosyal Ticaretin Süreçleri Nelerdir?

S-ticaret firmalar ve markalar için belirli bir işleme süreci oluşturması gereken bir süreçtir. Sosyal medya platformları üzerinden pek çok satış yapan küçük ve büyük işletmeler bulunmaktadır. Bu nedenle marka bilinirliği olmayan firmaların özellikle kullanıcılar üzerinde güven oluşturması gerekmektedir. Sosyal medya kullanıcıları üzerinde güven oluşturabilmek ve etkili şekilde s-ticaret yapabilmek için belirli bir sürecin işlenmesi gerekmektedir.

S-ticaret süreçleri şu şekildedir;

  • Sosyal medya kullancılarının firmaların sunduğu ürünlerin ilgisini çekmesi halinde firmaların müşterilerle iletişim kuracakları bir kanal oluşturması gerekir. Bu sayede ürünlere ilgi duyan müşteriler ürün hakkında firmalara soru sorabilir ve gerekli olan bilgileri edinebilir.
  • Firmaların s-ticaret yapabilmesi için ürünleri hakkında fiyat bilgilerini içerin bir sayfası olması gerekmektedir. Sosyal medya kanalları üzerinden ürünlerin fiyat bilgisini içeren bir web sitesine yönlendirme yapılabilir veya iletişim kurulacak olan kanal üzerinden fiyat bilgisi sunulabilir.
  • Firmaların ürünleriyle ilgilenen ve satın almaya karar veren müşterileri için güvenli bir ödeme şekli oluşturması gerekmektedir. Bu sayede müşteriler özellikle marka bilinirliği olmayan firmalara güvenebileceklerdir. Sosyal medya kanalları üzerinden ödeme yapılabilecek bir araç geliştiren markalar s-ticaret alanında rakiplerine karşı avantaj elde edecektir.
  • S-ticaret yapmak isteyen firmaların ürünlerini detaylı şekilde müşterileriyle buluşturması gerekmektedir. Ürünlerin detaylı fotoğrafları ve videolarıyla birlikte müşteriler ürün hakkında detaylı bilgiye ulaşabilecektir.
  • S-ticaret bir mesafeli satış türüdür. Bu nedenle s-ticaret yapan firmaların web sitesi yönlendirmesi yapması veya direkt olarak sosyal medyadan ödeme alması halinde bir aydınlatma metni ile müşterilerine haklarını bildirmesi gerekir.
  • Sosyal medyadan satış yapan firmaların ETBİS sistemine kayıt olarak tüketiciler üzerinde güven sağlaması gerekir.

Sosyal Ticaretin Avantajları Nelerdir?

  • S-ticaret yapan firmalar Google’da arama yapan kullanıcıların önüne çıkabilmesini kolaylaştırıyor.
  • S-ticaretle markaların sürekli tüketicilerin önüne çıkabilmesi ve güven sağlayan markaların marka bilinirliğini arttırmasına yardımcı oluyor.
  • S-ticaretle marka bilinirliği sağlamış olan firmaların sürekli alışveriş yapan, markayı ve ürünlerini takip eden müşterileri oluşuyor ve marka sadakati sağlanıyor.
  • S-ticaret ile birlikte sosyal medyada yer alan kitlenin dikkatini çekmenize yardımcı oluyor.
  • S-ticaret markalara reklam verebilme özelliği sunduğu için pek çok amaçla reklam verilebilir.

Sosyal Ticarette Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya üzerinden butik ve işletme açan pek çok marka bulunmaktadır. Bu markalar s-ticaret yolunu kullanarak kendi kurallarını oluşturmaya başlıyorlar. Tüketicilerin ise internet üzerinden yaptığı alışverişlerde belirli hakları vardır. Bazı işletmeler s-ticaret yaparken tüketicilerin haklarını görmezden gelerek kendi kurallarını oluşturuyor. Bu durumun önüne geçebilmek için tüketicilerin s-ticarette dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Tüketicilerin s-ticaret yapan firmalardan alışveriş yaparken dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Tüketicileri Koruma Kanunu’nun 6502 sayılı kuralına göre mesafeli satışlarda tüketici 14 gün içinde herhangi bir neden göstermeden ve cezai şart ödeme zorunluluğu olmadan cayma hakkına sahiptir. Aynı zamanda tüketicinin sahip olduğu bu hakkı satıcı tarafın tüketiciye bildirmesi gerekmektedir. S-ticaret yapan firmaların tüketicilere bu konuda bir aydınlatma metni sunmaları veya iade kabul etmeleri gerekmektedir. Ancak sosyal medyada pek çok kullanıcı ve işletme faaliyet gösterdiği için tüketicilerin bu hakları görmezden gelinebiliyor. Bu nedenle sosyal medyadan alışveriş yapan tüketicilerin dikkat etmesi gerekenlerden biri haklarının sağlanıp sağlanmadığıdır.
  • Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş olan ETBİS sisteminde elektronik ticaret yapan firmaların bilgileri yer almaktadır. Tüketicilerin sosyal medya üzerinden gördükleri bir markanın güvenli olup olmadığını araştırmak istemeleri halinde ETBİS sisteminden yardım alması gerekir. Bu sayede sosyal medya üzerinden satış yapan firmaların güvenli olup olmadığı sistem üzerinden yardım alarak tüketiciler öğrenebilir ve güvenli şekilde alışveriş yapabilirler.

bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz