Yatırımcı Arıyorum

E-ticarette Fark Yaratmanızı Sağlayacak İpuçları

Geleceği en parlak sektörlerden biri olan e-ticaret perakende satışlarda her geçen gün pazar payını arttırmaktadır.

Durum böyle olunca da pek çok girişimci e-ticaret sektörüne atılmayı düşünmektedir. E-ticaret sektörü dışarıdan kolay gibi gözükse de rekabetin oldukça yoğun olduğu sektörlerin başında gelmektedir. Rekabet koşulları zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir.

E-ticaret sitesi kurmak isteyen kişiler pek çok zorlukla karşı karşıya gelmektedir. Bu anlamda temel zorlukları aşağıda listeledik:

  • Marka bilinirliği yaratmak konusunda yaşanan sıkıntılar
  • Müşteriler üzerinde yeterince güven oluşturamamak
  • E-ticaret sitesini açan kişilerin yeterli pazarlama bilgilerinin bulunmaması
  • Doğru yapılamayan SEO çalışmaları
  • Operasyon süreçleri

Doğru araştırmalar ve profesyonel destekle birlikte bütün bu sorunların üstesinden gelmeniz mümkündür. Şimdi gelin e-ticaret sektörüne girmek isteyen kişilerin işini kolaylaştırabilecek püf noktalarını paylaşalım.

E-Ticarete Atılmak İsteyenler için 7 Tüyo

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi e-ticarete atılmak isteyen kişiler marka bilinirliği, müşteri desteği, SEO gibi konularda zorluklarla karşılaşmaktadır.

E-ticaret sektörüne giriş yapan pek çok kişinin yaşadığı problemleri yaşamamak için uygulayabileceğiniz bazı formüller bulunmaktadır.

1- Global Düşünün

E-ticaret sektörüne giriş yapmak istiyorsanız büyük düşünmenizde hiçbir sakınca yoktur. Ürünlerinizi yurt dışına ihraç etmek, diğer bir deyişle e-ihracat yapmak ve döviz geliri elde etmeniz mümkündür. Bunun için Etsy ve Amazon gibi sitelerde sanal bir mağaza oluşturabilirsiniz.

Etsy üzerinden daha çok el yapımı ürünler satılsa da Amazon’dan her şeyi satabilmeniz mümkündür. Ancak satış yapmak istediğiniz ülkelerin gümrük prosedürlerini öğrenmeniz gerekir.

Her ülke için izlenmesi gereken adımlar birbirinden farklıdır. Sonradan yaşanacak sorunların önüne geçmek için bu konuda profesyonellerden yardım alabilirsiniz.

Özellikle yurtiçi imalatlı ürünler ya da Etsy için bahsettiğimiz gibi el yapımı ürünleri dövizle satmayı başarmak e-ticarette kazancınızı katlamanızı sağlar.

2- Uzmanlardan Destek Alın

E-ticaret sektörüne girdiğinizde marka değerinizi oluşturana kadar pek çok konuya hâkim olmanız gerekmektedir. Bir kişinin de her konuyu bilmesi mümkün değildir.

Ayrıca tanıtım ve pazarlama faaliyetleri konusunda da her geçen gün bilmeniz gereken pek çok yeni gelişme yaşanmaktadır. Bu gelişmeleri takip edebilmek ve kendi pazarlama stratejinizi oluşturmak için dijital pazarlamanın farklı alanlarında çalışan ajanslar ya da danışmanlarla çalışarak markanızı güçlendirebilirsiniz.

Ayrıca e-ticaret sektörü hakkında ücretsiz içerik üreten internet sitelerini de takip ederek pek çok sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

E-ticarete dair öğrenmek istediğiniz temel birçok bilgiye internetten doğrudan ücretsiz şekilde ulaşmak da mümkündür. Bu konu üzerine yabancı ve Türkçe uzmanlaşmış web siteleri ve sosyal medya hesapları bulunur. Örneğin Eticaretyardım sitesi bu alanda uzmanlaşmış Türkçe web sitelerinden biridir.

3- Hızlı Müşteri Destek Sağlayın

E-ticaret sektöründe müşterilerin kendini güvende hissetmesi oldukça önemlidir. Eğer markanıza ve sitenize güvenmezlerse alışveriş yapmazlar.

Müşterilerin güvenini kazanmak için yapabileceğiniz bazı doğru hamleler bulunmaktadır. Bunlardan birisi de müşterilerinizin size hızlıca ulaşabileceğini bilmeleridir. Bu durum müşterilerinizi rahatlatır.

Satış öncesi verdiğiniz destek hizmetini satış sonrasında da sürdürmeniz önemlidir. Canlı destek hizmeti sunmanın dışında robot yazılımlarla da müşterilerinize destek olabilirsiniz. Sık sorulan soruları derleyip hızlı otomatik cevaplarla müşterilerinize yardımcı olabilirsiniz.

4- Doğru Ürünü Bulun

E-ticaret sektöründe yoğun bir rekabet yaşadığından bahsetmiştik. Ancak bu rekabetten sıyrılmak için deneyebileceğiniz farklı yollar bulunur. Bunlardan birisi de trend olan ya da olabilecek, kargolaması kolay, niş ürünler tercih etmenizdir.

Niş ürünler her dönem e-ticaret sektöründe en çok satılanlar arasında olmaktadır. Örneğin araba içi aksesuarları, yoga ekipmanları, kamp eşyaları gibi spesifik niş alanlarda ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz.

5- Pazar Araştırması Yaptırın

Doğru ürünü satabilmek için satmayı düşündüğünüz ürünlerle ilgili pazar araştırması yaptırmanız gerekmektedir. Bu konuda profesyonellerden destek alabilirsiniz.

İyi bir pazar araştırması satmayı düşündüğünüz ürünle ilgili kapsamlı bir rapor sunmalıdır. Bu ürünü şu an satan kişiler, ne kadar satılıyor, nerelerde satılıyor gibi soruların yanıtlarını satışa başlamadan önce biliyor olmanız gerekir.

Ayrıca pazar araştırması yaptırdığınızda rakiplerinizle ilgili de önemli bilgiler elde etmiş olursunuz. Bu bilgileri pazarlama stratejilerinizi oluştururken de kullanabilirsiniz.

6- Reklam ve Tanıtım

E-ticaret sektöründe uzun süreler var olabilmek için reklam ve tanıtım alanında yatırım yapmanız gerekmektedir.

Potansiyel müşterilerin markanızı tercih etmeleri ve ürün satın almaları için markanızı biliyor olmaları gerekir. Bu nedenle markanızı hedef kitlenize duyurabilmek için reklam ve tanıtıma ihtiyacınız vardır. Bu konuda kendiniz çalışmalar yapabileceğiniz gibi profesyonel ajanslardan da destek alabilirsiniz.

7- Dropshipping Yapın

Eğer e-ticaret sektörüne girmek istiyor fakat yeterince sermayeniz yoksa ürünleri satın almadan da internet üzerinden satabilirsiniz. Bu yönteme dropshipping adı verilmektedir.

Müşteriler sitenize koyduğunuz ürünleri satın aldığında anlaştığınız tedarikçi firma ürünü müşterinize gönderir ve size düşen karı hesabınıza yatırır. Bu şekilde olası zararları minimuma indirmiş olursunuz. Ancak bu konuda en önemli olan şey doğru tedarikçiyi bulmaktır.

Doğru bir tedarikçi ile anlaşmazsanız kargolama aşamasında sorun çıkabilir ve müşteri memnuniyet oranınız zarar görebilir.

Sonuç olarak e-ticaret sektörüne giriş yapmak isteyen kişilerin karşılaşabileceği sorunlar ve olası çözümleri hakkında bilgilerimizi paylaştık. Sizler de daha fazla araştırma yaparak olası sorunlara karşı hazırlıklı olabilir, önlemlerinizi alabilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz