Tarımsal İşletme Nasıl Açılır?
İçindekiler
Nereden başlamalı?
“Tarımsal işletme” kavramı; balıkçılık, tarım, hayvancılık, işleme alanları gibi geniş bir yelpazedeki faaliyetleri kapsar. Çoğu zaman, bir tarım üreticisi, birçoğunu aynı anda tek bir işletmede birleştirir. Örneğin; hayvancılık, etçilik, yün, süt, balıkçılık ve yarı mamul ürünlerin imalatı, konserveler ve havyar yetiştiriciliği gibi.
Nihai ürün, ham maddeler (çiğ etler, kürkler, taze balıklar, sebzeler, meyveler) şeklini alabilir veya işleme aşamasını (konserve, pastörizasyon, temizleme, vakumlu paketleme, derin dondurma ve diğerleri) içerebilir. Tarımsal işletme ölçeği ayrıca 5–10 kişilik küçük bir çiftlikten 1000’den fazla çalışanı olan çok aşamalı bir tarım kompleksine kadar değişmektedir.
Bu nedenle, bir tarımsal işletmeyi açmak ve bu işletmeyi tanıtmak için faaliyet yönüne, üretim aşamalarına ve nihai ürün türlerine karar vermeniz gerekir. Hammaddeler ve işleme endüstrileri de dâhil olmak üzere daha karmaşık bir işletme planı düşünün. Örneğin, büyük finansal yatırımlar olmadan organize edilebilen küçük bir çiftliğe sahip olabilirsiniz. Bir işleme atölyesinde sebze, meyve, bitki yetiştiriciliği.
Tarımsal İşletme İçin Yatırım Hacmi
Orta büyüklükte bir iş kolunda, bir tarımsal işletme açma seçeneğini düşünelim. 1 hektarlık arazinin sebze tarlasına ve bahçeye tahsis edildiği ekonomideki yatırım hacmini hesaplayacağız. Böyle bir alanı işlemek için mini ekipman satın almak daha uygundur. Her zamanki yerine 3 adet mini traktör satın alarak bitki örtüsünü bir kerede değil 3 arazide işleyebilirsiniz. Tarım sektöründe bu işlev, çok kısa sürede (böcek istilası, hasat, ilaçlama gübreleri, vb.) büyük çapta işlem gerektirdiği için çok önemlidir. Ayrıca, otomatik sulama, drenaj sistemi, aydınlatma, otomotiv ekipmanı için palet ve platform ekipmanlarının montajı gerekecektir.
İlk maliyetler örnek olarak aşağıdaki gibi olacaktır:
- Saha düzenlemesi – 5.000 TL
- Bahçe düzenlemesi – 20.000 TL
- Tesislerin inşaatı – 600 Bin TL – 750 Bin TL arası
- Ekipman alımı – 1 milyon TL
- Fide, tohum, fidan alımı – 20 bin TL
- Evrak işleri – Belediyeye ve faaliyete göre değişir
- Toplam: 1 Milyon 795 Bin TL
Bu rakamların göreceli olduğunu unutmayın. Çünkü; tohumun maliyeti çeşitlere, donanıma miktarına bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, bazıları kullanılmış ekipmanı satın almayı, yavaş yavaş yenisiyle değiştirmeyi tercih ediyor. Uzun süreli kiralamada ekipmanı almak harika bir seçenek olabilir. Toprak ayrıca doğurganlık, asitlik ve diğer özelliklere göre de değişiklik gösterir. Buna göre, normale döndürmek için farklı bir miktarda yatırım yapılması gerekecektir. Bölgede zaten inşa edilmiş, ancak tahrip edilmiş nesneler olabilir, çünkü ülkemizde uygun fiyata satılan birçok bina/yapı bulunduğundan, inşaat ve onarım tahmini önemli ölçüde azalacaktır.
Tarımsal İşletme Açmak İçin Adım Adım Talimatlar
Faaliyet yönüne karar verdikten sonra (bu durumda, tarımsal ürünlerin ekimi ve işlenmesi), arazi mülkiyeti kiralamanız veya edinmeniz ve işinizi kaydetmeniz gerekir. Sonra, alanları donatmaya başlayabilirsiniz.
Böyle bir tarımsal teşebbüsün bölgesinde:
- Sebze yetiştirme alanı
- Orchard
- Yeşillik ve fide seraları
- Hammadde depoları
- Bitmiş ürünlerin depolanması
- Konserve için atölye çalışması
- Aletler için garaj
- İdari blok bulunmalıdır
İşletmeyle ilgili bilgisayar ve belgelerin bulunduğu bir ofis bulunmalıdır. Ürünlerin birinden diğerine taşınmasının uygun olması için nesnelerin yeri dikkatlice düşünülmelidir. Bitmiş ürün deposu, konserve dükkânının yanında, bölge çıkışının yakınında bulunmalıdır. Tarlaların yakınında seraların yerleştirilmesi daha rasyoneldir.
Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan seracılık iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.
Konserve mağazasında; otomatik bir şişeleme hattına sahip bir bölmeye, meyve suyunu sıkmak ve sebzeleri ve meyveleri primer işlemek için bir odaya, temizlik, kesmek, yemek pişirmek için bölmelere ihtiyacınız vardır. Ayrıca bitmiş ürünler için kaplar için bir depolama alanına ihtiyacınız olacaktır, cam ve teneke kutular, meyve suyu kutuları ve şişeleri, dondurulmuş çantalar ve kurutulmuş meyveler ve diğer ambalaj malzemeleri. Çok sayıda bölgeye rağmen, her biri seçilen işlemin türüne bağlı olarak 15 ile 40 metre arasında binalar tahsis edilebilir. Tesislerin inşaatı ve dekorasyonundan sonra ekipman ithal edilir, tohum alınır ve işçiler işe alınır.
Söz konusu tarımsal işletmede çalışmak, işe alım için gerekli olacaktır: tarım sektöründeki işçiler, otomotiv ekipmanı, teknoloji uzmanı, işleme atölyesi çalışanları, sürücü, tarım uzmanı, güvenlik görevlilerinden oluşur.
Not: yeni bir işletme açarken ihtiyacınız olacak; Tarım İşletmesi Açmak İçin Gerekli Evraklar adlı makaleyi de okumanızı öneririz.
Tarımsal İşletmeler İçin Yer Seçimi
Bir tarım işletmesi açmak için arazinin kiralanacağı veya satın alınacağı alan özenle seçilmelidir. Satış ve satış maliyeti buna bağlıdır. Taze sebzelere ve yeşilliklere odaklanmayı planlıyorsanız, bir tarımsal işletmeyi şehirden en fazla 50 km uzakta olacak şekilde donatmanız tavsiye edilir, çünkü günlük ürün teslimi gerekecek ve uzun bir mesafeden taşınması benzin için ek maliyet gerektirir. Bu da malların tazeliğini etkileyebilir.
Sadece konserve malı üretmeye dayanan işletmeler, satış yerinden uzak olduğu için etkilenmeyebilirler ancak işyerinde çalışan personelin yol durumunu unutmamak gerekir. İşletmeyi yollardan ve yerleşim yerlerinden uzakta organize ettikten sonra, ek bir masraf kalemi olacak çalışanları kendi aracınıza getirmeniz ya da servis aracı kiralamanız/satın almanız gerekecektir.
Gelecekteki kârlılıkta önemli bir faktör, zararlı endüstriyel ve ekstraktif endüstrilerin uzaklığıdır. Kimse silikat veya kimyasal bir bitkinin yakınında yetiştirilen elma, salatalık ve maydanoz almak istemez. Bu tür tehlikeli komşuların uzaklığı size ek bir avantaj sağlayacaktır. Bu yerde, sebzelerinize ve meyvelerinizi organik ürünlerle yetiştirmenizde fayda var. Çevre dostu ürünler her zaman talep görmekte ve daha pahalı satılmaktadır.
Destek Almak
Tarım sektöründe yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, yatırım yapacağınız bölgede uzman olan bir kişi/kurumdan destek almanız mutlaka faydanıza olacaktır.