Yatırımcı Arıyorum

Silaj Yetiştiriciliği İş Fikri

Silaj Yetiştiriciliği Yapmak

Ülke sınırlarımız içerisinde oldukça yaygın olarak devamlılık gösteren alanlardan bir tanesi de silaj yetiştiriciliği olarak görülüyor. Tarım ile ilgilenmek isteyen kişilerin dikkatini çeken alanlardan ve de elde edilebilecek yüksek gelirlerden bir tanesinin de silaj yetiştiriciliği olduğu belirtiliyor. Genel olarak bu sektör ile ilgili bilinmesi gereken bazı durumlar meydana geliyor. Öncelikle sıradan bir silaj üretimi yapacak herhangi bir kişinin çok fazla bir detaya ya da üst donanımlara ihtiyaç duyması gerekmiyor fakat kaliteli bir silaj elde edilmek isteniyor ise izlenilmesi gereken yöntemlerden en önemlisi de silaj için gerekli bilgi ve de araç, gerece ihtiyaç duyulduğu nitelendiriliyor.

Türkiye sınırları oldukça verimli topraklardan ve bitki örtülerinden meydana geliyor. Çoğu ilimiz içerisinde oluşan mesleklerden ve de birçok ailenin geçimini sürdürdüğü mesleklerden bir tanesi de tarım olarak gözlemleniyor. Doğu illerimizde oldukça yaygınlaşmış olan bu sektör, hemen hemen tüm illerimiz içerisinde devamlılık gösteriyor. Öncelikle kişilerin bu tarz durumlar karşısında sektör içerisinde devamlılık gösterebilmesi adına çevresindeki bilir kişilerden ve de tarım ile uğraşan çiftçilerden destekler ve bilgiler alarak bu sektör içerisine adım atması uygun bulunuyor. Kişilerin yapması gereken öncelikle hangi alanda yoğunlaşması gerektiğine karar vermesi gerekiyor.

Genel olarak silaj, yeşil ve sulu bitkilerin havasız ortamlar içerisinde turşulaştırılması ile elde edilebilen hayvan yemlerine deniyor. Meydana getirilmiş olan bu yöntem sayesinde elde edilen yemlerin, özellikle de yeşil bitki bulunmayan yaz ayları ve de kış ayları içerisindeki hayvanların beslenmeleri oldukça sağlıklı bir şekilde devamlılık gösterdiği belirtiliyor. Fakat kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı durumlar meydana geliyor. Öyle ki her yeşil bitki silaj yapımı için uygun olmayabiliyor. Fakat silaj yapımındaki en önemli bitkilerin başında ise mısır bitkisinin geldiği belirtiliyor. Dane ve de sap veriminin yüksek olmasından dolayı herhangi bir çeşit mısır, silajlık olarak yetiştirilebildiği belirtiliyor.

Silaj Yetiştiriciliği Yapabilmenin Uygun Zamanlaması

Öncelikle bu sektör içerisine girmekte kararlı olan kişilerin izlemesi gereken yöntemlerin başında zaman kavramı oluşuyor. Kişiler zaman kavramlarını çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor çünkü meydana gelebilecek üretim yaz ve kış aylarına göre değişim göstererek elde edilebilecek gelirlerin miktarlarına etki edebildiği nitelendiriliyor. Herhangi bir kişinin silaj yapabilmesi için üretilebilecek mısırların ekim zamanları ana ürün olması koşulu ile nisan ayı ve mayıs ayı, ikinci ürün olarak elde edilebilecek olanlar ise haziran ayı ve temmuz ayı olması gerektiği belirtiliyor.

Genel olarak silaj yapımı için en uygun zamanlardan bir tanesi de oluşan koçanlardaki danelerin olgunlaşma süreçlerinin başlaması ile iç bünyesinde meydana gelen suyu kaybetmediği dönemlerde üretimin yapılması gerektiği önemle vurgulanıyor. Oluşabilecek hasadın daha fazla gecikme durumları başlamasından sonraki zamanlarda daneler sertleşebiliyor. Sertleşen daneler ise hayvanlar tarafından tercih edilmiyor. Çünkü hayvanlar sertleşen danelerin tatlarını tam anlamı ile sindiremedikleri nitelendiriliyor. Tarımsal Girişimcilik Nedir?

Silaj Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Silaj makineleri ile hasat edilebilen mısırlar, silo çukuruna dolduruluyor. Traktör yardımı ile iyice sıkıştırma yöntemi uygulanıyor. Sıkıştırılmış olan silajlık mısırların hava almaması gerekiyor. Meydana gelebilecek bu tarz durumlara karşı kişilerin izlemesi gereken yöntemlerden bir tanesi de silajlık mısırların hava almayacak şekilde plastik bir örtü ile sarması gerekiyor. Silo kapatılmasından sonraki 45 gün ve 60 gün sonrasında silaj yemleri hazır hale geliyor. Mısır silajı et ya da süt sığırlarının beslenebilmesi için koyun ya da atların da içerisine dahil olabildiği bir kaba yem kaynağı haline gelebildiği gözlemleniyor.

Silaj Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle kişilerin dikkat etmesi gereken durumlardan bir tanesi de silaj kalitesini, mısırın çeşidini, hasat zamanlarını, koçan oranlarını, silonun durumlarını, doğru sıkıştırma yöntemlerini belirlemeleri gerekiyor. Bu yöntemlerden herhangi birinde meydana gelebilecek her bir hata silaj kalitesini düşürebilmeye olanak sağladığı belirtiliyor. Kişilerin bu sektör içerisinde devamlılık gösterebilmesi için örneğin; 60.000 TL gibi bir sermayelerinin olması gerektiği belirtiliyor. Meydana gelen bu rakam bölgelere göre değişim gösterebiliyor. Fakat öncelikle dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesi de kişinin bu iş alanını ne kadar istemesi ve de sevebileceği gibi konuları kendi iç bünyesinde belirledikten sonra silaj yetiştiriciliğine adım atması uygun bulunuyor.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz