Yatırımcı Arıyorum

Bankacılık Sektörü 2017’ye Bakış

Bankacılık Devlet Denetleme Kurulu’nun basında yer alan açıklamalarından edinilen bilgiye göre, Bankacılık sektörü 2017 yılı aktiflerinin artışı 860 Milyar dolar olarak açıklanıyor. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında toplam aktiflerin %21 artış gösterdiği kredilerin mevduat ve mevduat dışı kaynaklardan daha hızlı büyüdüğü ifade ediliyor.

Yapılan açıklamaya göre, Bankacılık sektörü öz Kaynak artışı yolu ile kaynak üretimine devam edildiğini kredilerin %14 lük kısmının öz Kaynaklardan karşılandığını bildiriyor.

Bankacılık Devlet Denetleme Kurulu raporunda yer alan bilgiler arasında Mevduat Dışı Kaynakların da 2017 itibari ile %19 artarak 822 Milyara ulaştığı Bireysel Kredilerde ki büyüme oranının %12, Kurumsal Kredilerde ki büyüme oranının ise %28 olarak gerçekleştiği belirtiliyor.

Takipte ki alacaklar kredi oranının geçtiğimiz yıla göre 0,3 oranında gerilediği net faiz geliri artış oranının %21 de gerçekleşerek 107 Milyarı bulduğu yıl sonu itibarı ile kar artış oranının %26 ile 40 Milyara ulaştığı bilgisine yer veriliyor.

Bankacılık sektörünün uluslararası platformunda gerçekleşen gelişmelere gelince, geçtiğimiz yıl Bank Of Tokyo’nun Rekabet Kurulu’na başvurusu ile 13 uluslararası bankayı içine alan soruşturma başlamıştı. Basında yapılan açıklamalara göre soruşturmanın 29 Kasım da karara bağlanacağı belirtiliyor açıklamaya göre 7 banka kartel oluşturmakla suçlanıyor 5 banka hakkında bir bulgu yok.

Bank Of Tokyo – Mitsubishi UF ’un Rekabet Kuruluna gönderdiği başvurunun basında yer alan açıklamalarında, ‘Türk firmalarına verdiğimiz kredilerde 12 banka ile uyumlu eylem yolu ile rekabeti ihlal ettiğimizi tespit ettik, pişmanız’ ifadesi yer alıyor.

Soruşturma heyeti 2008-2014 yılları arasında ki dönem için Turkcell, Türk Telekom, TÜPRAŞ, Avea, Vestel, Net Holding, Ülker gibi dev kuruluşlara verilen kredileri yüksek faiz ve vade yönünden incelemeye alıyor.

İnceleme sonucunda heyet, 8 bankanın kartel oluşturmaktan gelirlerine %2 ile %4 arasında ceza uygulanmasını istiyor 5 banka hakkında ise rekabet koşullarını ihlal ettikleri yönünde bir bulguya ulaşamadıklarını açıklıyor. 13 banka geçtiğimiz günlerde sözlü savunmada bulunuyorlar kartel oluşturmak ile suçlanan bankalar temsilcileri ve avukatları aracılığı ile bu konuda delil bulunmadığını belirterek suçlamaları ret ediyorlar.

Rekabet kuruluna verdiği ‘pişmanım’ başvurusu ile soruşturmayı başlatan Bank of Tokyo – Mitsubishi UF’un hakkında verilen karar ise sürpriz oldu soruşturma heyeti, Bank of Tokyo – Mitsubishi UF’un cezasının tamamen kaldırılmasını istiyor.

Bank Of Tokyo – Mitsubishi UF Türkiye temsilcisi bahadır Balkı yaptığı açıklamada, rekabetin ihlal edildiği şüphesi oluşur oluşmaz Tokyo’ya ilettiklerini Tokyo’da ki merkezden gelen direktif doğrultusunda derhal ayrılma kararı aldıklarını ifade ediyor. Soruşturma heyetinin Bank Of Tokyo – Mitsubishi UF’un hakkında verdiği cezadan muaf tutulması kararını ise memnuniyetle karşıladıklarını kültürümüzden bir deyişi Mevlana’nın ünlü sözünü anımsatarak ‘Ne olursan ol Yine gel’ diyerek espritüel bir yaklaşımla ifade ediyor.

Bankacılık sektörü 2017 yılı sonu itibarı ile uygulama alanlarını genişleterek teknolojiden daha fazla yararlanma yoluna gidiyor. Dijital bankacılık uygulamalarında ki yenilikler bunlardan biri. Dijital banka yine gerçek bankaya bağlı tüm bankacılık işlemleri dijital ortamda gerçekleşiyor her sorun herhangi bir şubeye gitme gereği duyulmadan çözülebiliyor. Bankanın avantajları arasında kira, elektrik, su kırtasiye masraflarının olmaması banka müşterisi açısından hiç yorulmadan günlük yaşamın koşuşturmasından ayrıca zaman ayırmadan, bir banka şubesine gitmek zorunda kalmadan, sıra beklemeden, hesap işletim ücreti, eft, havale ücreti ödemeden tamamen dijital ortamda tüm işlemlerin gerçekleştirilebiliyor olması.

Bankacılık sektörü geçmiş yıllarda, bankacılığın her alanında ki yapılarında başlattığı inovasyon uygulamalarını hızlandırarak sürdürüyor gelecek dönemler için teknolojik uygulamaların daha çok ve yaygın kullanılması planlanıyor. Bankacılıkta teknolojik dönüşüm konusunda yayım yapan kuruluşların bildirdiğine göre, bankalar oluşturdukları dijital dönüşüm stratejisi doğrultusunda hazırlanan planları uyguluyor yenilikleri hayata geçiriyorlar yenilenme sürecinde gösterilecek ufak bir ihmal riskler doğurabiliyor ya da kayıplara neden olabiliyor.

Konuyu biraz detaylandırırsak dijital dönüşüm zamanda tasarruf, işlemlerde hızlı uygulama, sorunların çözümünde hız ve kolaylık sağlasa da rekabeti kontrol etmekte ya da rekabet gücünü artırmakta yine de yeterli olmamaktadır.

Dijital dönüşüm hayata geçirilirken inovasyon çalışmaları da koordineli olarak uygulanmalıdır. Yenileşme çalışmalarının yapılmasına herhangi bir engel var mıdır var ise nedir o engeller nelerdir engellerden kurtulmak için hangi yöntem uygulamalıdır sorularının cevaplarının bulunması o yöntemlerin seçilmesi uzun soluklu konusunda uzman profesyonellerin emeği ile beklenen sonuca ulaşacaktır yorumunda bulunuluyor.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz