Yatırımcı Arıyorum

Firmamı Satmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Firma Satışı

Bir firmayı kurmak zordur, satmak ise daha da zor. Bunun nedeni, firmanız ile kurduğunuz güçlü bağlardır. Firmaya yıllarca çalışarak bir emek vermiş ve çalışanlarla da güçlü dostluklar edinmişsinizdir. Yani işin maddi kısmı kadar işin manevi kısmı da önem kazanmaktadır. Çünkü satmak istediğiniz şey, her şeyden önce emekleriniz ve uykusuz geçirdiğiniz gecelerinizdir.

Bin bir emekle kurulan bir firma, işlerin yolunda gitmemesi sonucu ekonomik açıdan zarara uğrama, başka bir ile taşınma, sağlık nedenleri ya da askerlik nedeniyle kimsenin ilgilenememesi gibi vb. nedenlerden dolayı satılmak zorunda kalınabilir.

Firmayı tamamen kapatmak pek çok prosedür ve zaman alacağından, firmayı satmak en akıllıca alınacak kadar olacaktır ki, firmayı satınca/devir edince ayrıca belli bir kazanca da sahip olacaksınız. Firmayı tamamen kapatmak size ve işletmenize ekonomik olarak büyük zararlar verebilir. Hem emekleriniz boşa gitmeyecek hem de firmanın kapanmasından dolayı personeliniz işsiz kalmayacaktır.

Firma Satışı İçin Yapılması Gerekenler

İş kanunlarına baktığımızda görürüz ki, bir işçiyi işten çıkarmak yani iş akdini feshetmek en son çare olmalıdır diye Yargıtay ibaresini görmekteyiz. Yani işçi, firma içerisinde başka bir işte değerlendirilmeli, eğer buna imkân yoksa iş akdi feshedilmelidir. Bu durumla ilişkili olarak firmanızın satışını yapmadan öncede, eğer imkânınız var ise, sizi firmayı satmaya zorlayan durumları ortadan kaldırmak için çaba göstermeli ve en son çare olarak satışı düşünmelisiniz.

Firmanızı satmak için karar vermiş iseniz, yapmanız gereken bazı işler olacaktır.

Rapor Hazırlamak

Her türlü imkânı gözden geçirip, artık firmanızı satmaya karar vermiş iseniz, yapmanız gereken ilk şey detaylı bir rapor hazırlamak ya da hazırlatmaktır. Firmanızın ekonomik durumu, faaliyetleri, yapılan işler, üretim ya da satış işi yapılıp yapılmadığı, üretim ya da satış miktarı, satışların yapılış biçimi, kar ve zarar miktarları, personel sayısı ve isimleri, müşteri ve tedarikçi adı ve bilgileri gibi konuları içeren bir rapor hazırlamanız gerekecektir.

Buna ek olarak; abonelikler, varsa vergi ve SGK borçları ve ödenmeyen personel maaşları gibi bilgilerin de bu raporda yer alması gerekir. Eğer rapor hazırlamayı bilmiyorsanız, bunu muhasebe biriminizden ya da bir mali müşavirden isteyebilirsiniz. Onlar şirketin mali durumunu inceleyecek ve size detaylı bir rapor hazırlayacaklardır.

Ayrıca, tüm yasal prosedürlerden sizin bilgi sahibi olmanız ve bu prosedürler çerçevesinde, bir avukat desteği ile satış işinizi gerçekleştirmeniz gerekecektir. Şirketler konusunda uzmanlaşmış bir avukat size tam destek verecek ve bu satış aşamasında sizin yararınıza olacaktır. Bu yarar ileride sizi hukuken zor durumda kalmaktan da kurtarır.

Fiyat Belirlemek

Rapor hazırlama işleminin tamamlanmasının ardından, firmanız için bir fiyat belirlemeniz gerekir. Belirlenen fiyat, şirketin gerçek fiyatı olmalıdır ve eğer alınacak ya da ödenecek bir para varsa, bu kalemler de dikkate alınmalıdır. Şirketin fiyatını belirlerken bir dikkat etmeniz gereken durum da, eğer borç ödeyen taraf siz olacaksanız, şirketin satışından ve borçlarına ödenmesinden sonra, sizin ve ailenizin ekonomik zorluk çekmemesini de sağlamalısınız. Yani firmanızı sattınız ama tüm para borçlara gidince, ailenizin dara düşmemesi ve yeni iş kurabilmeniz için de için de ekonomik açıdan gerekli tedbirleri almanız önemlidir.

Alıcı ile herhangi bir sorun yaşamamak için, firmanızın değerini belirten bir fiyat belirlemeniz ve yüksek karla şirketinizi satmak için, gelen teklifleri en ince ayrıntısına kadar değerlendirmeniz gerekmektedir. Gelen ilk teklifi kabul etmeyin. Zira daha iyi fiyat veren başka bir kişiden de teklif almanız büyük olasılıktır. Bu yüzden satışı hemen yapmayın ve başka teklifleri de değerlendirin.

Alıcıyı bulmak

Gerekli raporları hazırladığınıza ve fiyatı da belirlediğinize göre, yapmanız gereken diğer bir iş, firma için uygun gereken alıcıyı bulmaktır. Bunun için, internet aracılığı ile satış ilanı vermeniz daha doğru olacaktır. İnternet sitelerinden vereceğiniz ilanınız, yurt içinde ve yurt dışından yatırım yapmak isteyen pek çok alıcıya ulaşma imkânı sağlayacaktır. Ayrıca alıcı kişi ya da kişileri de araştırmanız sizin için önemlidir. Güvenilir alıcı ile iş yapmanız gerekir.

Bu aşamada size yardımcı olmak ve firma, şirket, kurum satışınız ile ilgili en hızlı desteği almak için Kobi Vadisi desteğinden faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken; devren ilanı ver sayfasını ziyaret ederek işletmeniz hakkında ilan oluşturmak. Ardından firmanız ile ilgilenen yatırımcıların size geri dönüş yapmasını beklemek.

Firma Satışında Karşılaşılabilecek Sorunlar

Bir firmayı sorunsuz satmak düşüncesi sizin için pek mümkün olmayabilir. İlla ki satış sırasında bir sorun ya da sıkıntı ile karşılaşılabilir.

Ödenmeyen Vergi Borçları

Bir firmanın satışındaki en önemli sorunlarından biri, zamanında ödenmeyen ve faiziyle birlikte biriken vergi borçlarıdır. Bunlar her ödenmediği ay süresince faizli bir şekilde, borç katlanarak geri döner. Bu yüzden firmanızın ödenmeyen vergi borcu varsa, ödemeye çalışın ya da firmanızı satın alacak kişiye durumu bildirip ona göre yeni bir fiyat belirlemesi yapın. Personelin Ödenmeyen SGK Primleri ve Maaş Ödemeleri

Firmanız bünyesinde çalışan bir ya da birden çok kişi olabilir. Bu da her ay yapılacak düzenli maaş ödemesi ve SGK primlerinin ödemesi demektir. Bunların ödenmemesi durumunda, ileride faiz ödemesi, icra takibi ve dava açılması gibi durumlarla karşılaşmanıza neden olacaktır. Bu sebepten dolayı, firmanızı ödemeler konusunda eksiksiz satmanız sizin içinde kazançlı olacaktır.

Eğer ödeme gücünüz yoksa bu kalemleri de göz önüne alarak ve alıcı kişi/kişilerin bu ödemeleri de kabul etmesini sağlayarak, şirketinizi daha rahat satabilirsiniz.

Abonelikler ve Sözleşmeler

Firmanızın devam eden sözleşmeleri ya da abonelikleri varsa, firmanın satılacağı, abonelik ya da sözleşme yaptığınız kişilere durumu bildirmeniz gerekecektir. Aksi takdirde, firmanın el değiştirdiğini bilmeyen müşteri ve tedarikçiler arasında sıkıntı yaşanacağından, zararlarının tazmini için sizi dava edebilirler. Bu yüzden gerekli tüm bildirimleri kişilere bildirmeniz zorunludur.

HUKUKİ PROSEDÜRLER

Firmanın satış işi hukuki bir olaydır ve tüm bu işlemlerin yasalar çerçevesinde yapılması gerekir. Kanun yollarını bilmiyor iseniz, raporları hazırlamak için uzman bir mali müşavirle, hukuki prosedürler için de şirket konusunda uzman bir avukatın, sizin yasal işlemlerinizi, adınıza halletmesi daha uygun olacaktır. Sadece bu işlemler için vereceğiniz bir vekâlet ile adınıza avukat atayabilir ve işlemlerin sorunsuz halledilmesini sağlayabilirsiniz.

Firma satışında kısa bir değerlendirme yapacak olursak yapılması gerekenler;

  • Rapor hazırlamak,
  • Fiyat belirlemek,
  • Alıcı için ilan vermek
  • Karşılaşılacak sorunları halletmek,
  • Hukuki prosedürler dâhilinde satışınızı gerçekleştirmek olacaktır.


kobi vadisi

Yorumunuz