Yatırımcı Arıyorum

Tropikal Meyve Yetiştiriciliği Yapmak

Türkiye’de tropikal meyve üretmek

Türkiye’de tropikal meyve üretimi yapılır mı?

Türkiye‘ye muz meyvesi ile gelmeye başlayan tropikal meyve üretim rüzgârı papaya, pitahaya, avakado, kivi vb. daha pek çok tropikal meyvenin üretimi ile eserek artış gösteriyor. Alanya’da açılan tropikal meyve bahçesi ile tam 24 çeşit tropik meyvenin üretimi gerçekleştiriliyor.

Bolu’da 2017 yılında açılan Tropikal meyve serasında ise tam 51 çeşit tropikal meyve yetiştiriliyor. 51 çeşit ürünle 365 gün üretim yapılan Bolu da muzdan ananasa kadar sıra dışı tropikal meyve üretim çalışmaları yapılmaktadır.

Tropikal meyve yetiştiriciliği ne kazandırıyor?

Tropikal meyvelere olan ilginin her geçen gün artması ile tropikal meyve üretim pazarı her geçen gün artış gösteriyor. Türkiye de 4 bin dekarda üretimi yapılan tropikal meyve çiftçilerin alternatif kazanç seçeneği olmaya başladı. En çok talep edilen tropikal meyveler arasında altın çilek, pepino, papaya, ananas, mango gibi meyveler yer alıyor. Türkiye de ağırlıklı olarak Mersinde ve Antalya da tropikal meyve üretimine rastlamak mümkün. Tropikal meyvenin Türkiye de ki en büyük diyarı Alanya’dır.

4 bin dekarlık tropikal meyve alanın çoğunluğunu Alanya tek başına karşılıyor. 26 çeşit tropikal meyvenin üretildiği Alanya’da tropikal meyve üretimi yapmak isteyen girişimcilere bu alana dair gerekli eğitimler Ziraat odası tarafından veriliyor. Hakkâri den Edirne iline varıncaya kadar pek çok ile tropikal meyve fidesi satışı yapılmakta. Tropikal meyve fide fiyatları yaklaşık, 0.50 – 2 TL yılda 100 bin civarına varan fide satışı gerçekleştiriliyor.

Tropikal meyve bahçesi kurmak ne kadar sermaye gerekiyor

Tropikal meyveler hem ağaç hem de bitki olarak bulunabiliyor. Ağaç fidelerinin fiyatı, 15 ile 20 TL oranında değişiyor. Bir dekar başına ortalama 20 ağaç dikilebilmekte iken sadece fidenin fiyatı 400 TL. Altın çilek kurma bahçesi 3 bin 500 TL, fejeyo 6 bin lira, pepino meyve ise 500 TL civarında. Genel olarak tropikal meyve bahçesinin bedeli, 500 ile 6 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor. Yeni iş fikirleri arasında yer alan bu iş kolu oldukça az oranda bulunmaktadır. Altın Çilek Yetiştiriciliği Yapmak

Tropikal meyve yetiştiriciliği için devlet destek veriyor mu?

Meyvecilik üretimi hususunda devlet artık çok ciddi destekler sunuyor. Destek klasik bahçelere yönelik olmamakla birlikte Çiftçi kayıt sistemine üyelik gerçekleştiren üreticiler için en az 5 dekar meyve fidanı ile 10 dekar arasında destek sağlıyor.

Ayrıca, sertifika alarak tesis edilen tropikal meyve bahçelerine hibe desteği sağlanıyor.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz