Yatırımcı Arıyorum

Ne İmal Edebilirim?

Ne İmal Edip Satabilirim?

Bir girişimcinin, kendi işini kurmak istemesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Kendi işinin patronu olmak, kazancın kişiye ait olması, kendi programını yapmak ve esnek iş saatleri gibi pek çok sebep sayabiliriz. Aklınızda ne imal edebilirim ya da ne üretebilirim gibi pek çok soru olabilir. İmalat, ne kadar küçük olsa bile, ekonomiyi yönlendiren bir sistemdir.

Bir imalat işi kurmayı düşünüyorsunuz. Aklınızda bir fikir var ancak ne yapacağınız ya da hangi yöne gideceğinize dair bir fikriniz yoksa araştırma yaparak bu düşüncelerinizi faaliyete geçirebilirsiniz. Bunun için de üretim ve imalat arasındaki farkı da biliyor olmanız gerekir. İmal etmek, malın faydasını ve çabasını artırma yoludur.

İmal Etmek İçin Fikirleri Gözden Geçirme Aşaması Nelerdir?

Bir işi başlatmak, sadece tesisi bulup, ekipmanları içine doldurup çalışmak anlamına gelmemelidir. İmal aşamasından önce ne imal edeceğinizi belirlemeniz gerekir. Aklınızda bir fikir vardır ancak, derinlemesine araştırma yaptığınızda bölgeyi, imal edeceğiniz ürüne ihtiyaç olup olmadığını belirlemeniz gerekir. Eğer talep görmeyen bir ürün ise, yaptığınız bütün masraflar ve harcadığınız emek boşa gidebilir.

İmalat sanayinde aktif bir rol oynamak istiyorsanız, küçük bir işletme ile başlayabilirsiniz. Küçük işletmeler genelde toptan imalatla, oldukça karlı bir oluşumdur çünkü toptan imalat her zaman daha fazla kazandırır.

Örneğin sağlık ve tıp alanında ekipman imalatına önemli derecede ihtiyaç duyulmaktadır. İmalat da üretim gibi iyi bir sermaye gerektirir. Ev mobilyası imalatı gibi küçük bir imalat işletmesi kurabilir, bunu daha da büyütebilir ya da mobilya sektöründe orta büyüklükte bir işletme kurabilir, daha sonra imalat işletmesini büyüterek, daha büyük pazarlara açılabilirsiniz. Önemli olan aklınızdaki imalat fikrinin uygun olmasıdır.

İmal Yapmak İçin Hangi Hazırlıklar Yapılır?

Prototipleri veya fikirleri bir ürüne dönüştürmeye çalışan pek çok işletme için, özellikle toplu imalat yapılacaksa, bir tesis yardımına ihtiyacınız olacaktır. Tesis ararken göz önünde bulundurmanız gereken bazı durumlar vardır.

Bir tesis kiralamadan ya da satın almadan evvel, birkaç başlangıç adımını geçmeniz gereklidir:

Pazar Araştırması

Ürünün müşteriler arasındaki talebi, rakiplerinizin sektördeki gücü, imal edeceğiniz ürünün piyasadaki rolü, bir ihtiyacı giderip gidermediği gibi araştırmaları yapmanız önemlidir. İmal ettiğiniz ürünün, piyasadaki bir ürünün daha gelişmiş versiyonu olması gerekir, çünkü kötü imal edilen bir ürün, başarısız olmanızı sağlayacaktır.

Fikri Mülkiyetin Korunması

İmal edeceğiniz ürün daha önce herhangi bir şekilde imal edilmediyse, size ait bir fikirse, başkalarının fikrinizi çalıp sizi zarara uğratmaması için patent kaydı yaptırabilir veya çalışmanızın telif hakkını alabilirsiniz. Fikri mülkiyet haklarınızı kullanmak, sizin imal edeceğiniz fikrinizin, herhangi bir şekilde dışarıya sızması nedeniyle, fikrinizin başkaları tarafından hayata geçirilmesine karşı bir garantidir.

Web Sitesi Hazırlıklarına Başlamak

Bir işin duyurulmasının artık en kolay yolu bir web sitesi kurmak. Web siteleri işletmelerin tüm aktif faaliyetlerinin tanıtıldığı, müşterilerin sizinle hızlı iletişiminin sağlanabileceği internet ortamlarıdır. Web sitenizin alt yapısını hazırlattığınızda, bilgeleri eklemeniz daha kısa süreceğinden, insanlara kendinizi çok daha kısa sürede tanıtabilirsiniz. Ayrıca web siteniz harici sosyal medya platformlarında açacağınız sayfalar da insanların sizi tanımasına, pazar içindeki diğer imalat şirketlerinin de ihtiyaç halinde sizinle iletişim kurmasına yardımcı olacaktır.

İşletmenizi hayata geçirir geçirmez, imal ettiğiniz ürünler hakkında videolar oluşturun. Youtube kanalı açın. Uzman içerik yazarları ile anlaşıp işletmenizi tanıtan yazılar yazdırın. Bu sizi sadece belli bir bölgeye ya da ülkeye değil, dünyaya tanıtacaktır ki böylece iş hacminiz yükselecektir.

Satış Yeri

İmal ettiğiniz ürünü nasıl satacaksınız? Daha önceden belirlediğiniz bir satış yeriniz mevcut mu yoksa henüz bir karar veremediniz mi? Satış planının en iyi şekilde yapılması, satış şekline karar verilmesi, imal ettiğiniz ürünlerin size ne şekilde kazanç getireceğini gösterecektir. İmal ettiğiniz ürünleri satabileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır.

Bireysel Satış: Eskiden hatırlarsanız, kapı kapı dolaşıp ürünlerini satan ya da telefonla randevu aldıktan sonra ürünü kişilere götürüp satma yöntemine rağbet vardı. Şimdi pek fazla uygulanmasa da bu satış yöntemi, hala sizin için uygun bir yöntem.

İnternetten Online Satış: Ürününüzün reklamını sizin yapacağınız, belli bir kitleye değil, pek çok kişiye ulaşabileceğiniz, günümüzün en önemli satış kanalıdır. Büyük internet satış sitelerinde hesap oluşturup, imal ettiğiniz ürünün tanıtımını hem de satışını, geniş kitlelere kolayca yapabilirsiniz.

Mağazalar: İmal ettiğiniz ürünü, yakın çevrenizdeki ya da ürününüzle ilgilenen her fiziksel mağazada satabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, mağaza ile görüşerek ürünlerinizi stoklamalarını sağlamak.

İmal Etmek İçin Uygun Yeri Seçmek

Bir ürünün imalatı için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Birincisi ev tabanlı imalat diğeri ise imalathane kurulmak suretiyle yapılan imalattır. Genellikle el işi örgü imalatı yapılan işlerde ya da takı imalatında evden çalışılmaktadır. Bu da pek çok maliyeti azaltmaktadır.

Ancak daha teferruatlı bir imalat fikriniz varsa, bunun için profesyonel bir imalathane açmanız gerekir. Örnek olarak, belli yemek türleri ( poğaça, kurabiye, dolma vb.) imalatı yapacaksanız evden de çalışabileceğiniz gibi, siparişleriniz arttığında ve yiyecek sektöründe daha büyük bir rol alacaksanız (organizasyonlar vb.) bir imalathane kurmanız yerinde bir karar olacaktır.

Bir imalathane kuracaksanız, ihtiyacınız olan tüm şeylerin yakınınızda olduğundan emin olun. Elektrik ve su şebekeleri, internet ve telefon ağları, kolay ulaşım olanağı gibi işinizi kolaylaştıracak hizmetlerin olduğu yerleri tercih edin. Sırf kirası ucuz diye bunların olmadığı ya da eksik hizmetin olduğu yerlerden kaçırmalısınız.

Not: şayet bu alanda detaylı bir bilgi arıyorsanız, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan iş yeri açmak adlı rehberi incelemenizi tavsiye ediyoruz.

İmal Etmek İçin Yeteneğiniz Var mı?

Bir ürün imalatında bulunmak, sermaye ve zaman gerektirse de, en büyük sermayeniz yeteneklerinizdir. Bir imalat işletmesini yönetmek, sadece imal etmek değil, yeteneklerinizi de göstermeniz gerekir.

  • Hesap-kitap işlerinden anlar mısınız?
  • İmal edeceğiniz ürün hakkında üretim tekniği bilgisine sahip misiniz?
  • Bir tesisi yönetebilecek yeterlilikte misiniz?
  • En küçük bir aksaklıkta irade yeteneğinizi kaybeder misiniz?
  • İmalat sektörü hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?
  • Ürünün pazarı hakkında yeterli bilginiz var mı?
  • Yeniliklere açık mısınız?

İmal İşletmesi İçin Personel Nasıl Bulurum?

İşletmelerin en önemli işlevinin kullanılan ekipmanlar olduğu düşünülse de, bir işletmenin en büyük gücü insan gücüdür. Eğer evde kendi yaptığınız fikri imal edecekseniz, bir personele ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak işletmenizi büyüttüğünüzde hem işletme yönetiminde hem de imalat bölümünde çalışmak üzere personele ihtiyaç duyabilirsiniz.

İmalathanenizde çalışmak üzere personeli, iş ilanları vererek karşılayabilirsiniz. İmal sektöründe çalışıp, makinelerin özelliklerini ve çalışma prensiplerini bilen kalifiye elemanlar bulabileceğiniz gibi, kendiniz eğitmek üzere vasıfsız elemanlar bulabilirsiniz.

İmalat İçin Ne Kadar Sermaye Gereklidir?

Her işletmenin kuruluşu, sürdürülebilirliğinin devamı, gerekli ekipmanların alınması, personel ücretleri Vs. gibi pek çok kalem için belli bir sermayeye ihtiyaç duyacaktır. Sermayeniz, işletmenizin büyüklüğüne göre farklılık gösterecektir. Evden imalat yapacaksanız, daha az sermayeye ihtiyaç duyacakken, bir imalat tesisi kurmak daha fazla bir sermayeye ihtiyaç duyulacaktır.

İmal işinizi hayata geçirmeden evvel, bir iş planı oluşturmanız ve tahmini bir sermaye oluşturmanız gerekecektir. Tahmini sermayenizi hesapladıktan sonra bunun iki katı bir sermaye oluşturmanız, aksaklık olması durumunda zarar etmenizi önleyecektir.



kobi vadisi

Yorumunuz