Bir iş kurmak, günümüz şartlarında biraz masraflı ve riskli bir iştir. Her gün sayıları artan işletmeler nedeni ile oldukça zorlu bir rekabet ortamı yaratılmıştır. İşletmeyi kurdunuz, peki nasıl büyüteceksiniz? Büyümenin kuralları nelerdir, neleri göze almalısınız?
İşletmeyi Büyütmenin Yolları
İçindekiler
Bir işletmeyi kurmaktan çok, o işletmenin devamlılığını sağlamak ve büyütmek zordur ama asla imkânsız değildir. Biraz zaman, sabır ve kurallara uyulması ile şirketinizi çok rahat büyütebilirsiniz. Şirketi büyütmek nasıl olmalıdır? İşte tavsiyelerimiz.
Değişime Açık Olma – İnovasyona Açık Olmak
Bunu bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki bir otomotiv üretim şirketiniz var. Otomotiv sektörü inovasyona yani yeniliklere ve değişimlere açık olduğundan şirketinizi kolayca büyütme imkânı yaratılabilir. Otomobilin bir aksesuarında ya da dizaynında yapılacak konforsal bir değişim sizi piyasanın aranan ismi haline getirecektir. İnsanlar rahatlığı ve konforu sever. Bu sebepten dolayı otomotivle ilgili tüm yenilik ve değişimleri takip edin ve bir üst modelini kendiniz yaratmaya çalışın. Teknolojik gelişmeleri de takip edin ve şirketiniz için almanız gereken tüm teknolojik ürünleri edinmeye çalışın. Günümüz teknoloji devri. Bu yüzden üretimde kullanılabilecek en iyi teknolojik ürünleri almak yararınıza olacaktır.
Nakdi İyi Yönetme – Bütçeli İş Yapma
Şirketler, belli bir sermaye ile kurulan işletmelerdir. Gelir-gider denetimini iyi yapmak, şirketin nakitlerini iyi değerlendirmek ve yapılan her işin bütçe planlamasını iyi yapmak gerekir. Zarar göreceğiniz ve kazanamayacağınıza inandığınız işlerden uzak durmanız gerekebilir.
Hedef Belirleme – Odaklanma
Her şirket kar etme amaçlı kurulur ve yapılan iş karşılığında kazanç elde edilir. Şirketinizi büyütmek için kendinize aylık ve yıllık hedefler belirleyin ve bu hedefe odaklanın. Çalışma analizi ve değerlendirme yapın. Yapılacak işteki her ayrıntıyı iyi analiz edin.
Risk Alma – Riskleri Aza İndirme Planları
Risk olmazsa çalışmanın bir heyecanı kalmaz. Yaptığınız işlerde risk alın. Mesela hiçbir yerde olmayan bir ürünü ilk etapta küçük miktarlarla piyasaya sürün ve sonuçlarını bekleyin. İşinizle ilgili ihaleye katılma imkânınız varsa, katılın. Üretim- pazarlama ve dağıtım sürecindeki riskleri aza indirmeye çalışın. Tedarikçileri iyi belirleyin, kargosal riskler varsa en aza indirmeye çalışın.
Şirket İşleyişini Büyütmek
İşle İlgili Her Şeyi Öğrenin
Bir şirketi büyütmek için kurduğunuz şirketle ilgili her şeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Bunun için işinizle ilgili bilimsel yazıları, makaleleri okuyun. Mesleki dergi ve yayınları takip edin. Büyüyen şirketlerin izlediği politikaları yakından takip edin. Kendinize rol model belirleyin. Biraz da haset edin. Ne demişler. “ Haset etme çalış senin de olur “Siz hırslanın tabii ki ama dozunu kaçırmadan.
Birikimi Doğru Kullanmak
Gelişmeye başlayan şirketinizin kazancı da artacaktır. Şirket için gereken tüm zaruri masraflar çıktıktan sonra geriye belli bir birikim kalmaktadır. Bu birikimlerinizi doğru değerlendirdiğinizde kazancını daha da büyüyecektir.
Çalışanların Fikirlerine Önem Verin – Lider Personel Seçin
Patron sizsiniz ama unutmayın ki siz bir takımın parçasısınız. İstediğiniz kadar muhteşem teknolojiye sahip olursanız olun asıl iş gücü insandır. Ara sıra personelinizle toplantılar yapın. İş geliştirme ile ilgili fikirlerini dinleyin, tasarımlarını değerlendirin. Bu hem çalışma arzusunu güçlendirecek hem de personelinizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Verimli çalışma sağlıklı büyüme demektir.
Personelinizi seçerken, içlerinde liderlik vasfına uygun olan kişileri de tercih edin. Lider kişi, doğru kararları alabilen, takım çalışmasına uyan, siz şirkette yokken sizin tüm sorumluluklarınızı yerine getirebilecek kişidir. Bu yüzden en az 1 liderlik özelliği olan kişi yakınınızda bulunsun.
Piyasada Güven Kazanmak
Dürüst ve güvenilir şirketler, her zaman piyasada çok iş yapabilen ve çok kazanabilen şirketlerdir. Ahlaki değerlere saygılı, topluma uyum sağlayabilen ve güvenilir şirketler piyasadaki rakiplerine oranla daha hızlı bir büyüme sergileyebilir. Bu sebepten kendinizde ve işletmenizde dürüstlük kavramına uymaya özen gösterin. Etik değerlere bağlı kalın. İşletmelerde Büyüme Çeşitleri Nedir?
Şirketlerde Müşteri Memnuniyeti Sağlamak
Hizmette Kalite
Bir ürünü üretip piyasaya sunduğunuzda, insanların dikkat edeceği şeylerden biri de ürünün kaliteli olup olmadığıdır. Müşteri, aldığı ürünü uzun yıllar kullanmak ister. Bu yüzden ürün imalinde kullanılacak her madde ve hammaddenin kaliteli olmasına özen gösterin. Kaliteden asla ödün vermeyin.
Fırsatları Değerlendirin
İşinizle ilgili önünüze gelen ve aklınıza uyan her fırsatı değerlendirin. Ancak değerlendirmeye tabi tutmadan önce tüm ayrıntıları ile analiz edin ve ona göre belirlemelerinizi yapın. Kaçırdığınız fırsatlar için üzülmeyin, daha iyi fırsatları yakalamaya gayret edin.
AR-GE Çalışmalarına Önem Verin
Yapılan istatistiklere bakıldığında, araştırma- geliştirme çalışmalarına önem veren şirketlerin büyüme hızının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden sağlam bir bütçe ayırarak ar-ge çalışması yapın. Diyelim ki bir gece kremi üretimi yapıyorsunuz. Bu gece kreminin hem gece yüze uygulanan, hem de gözaltı torbalarını engelleyecek bir krem olarak formüle edilmesi emin olun pek çok müşteriyi memnun edecektir. Ar-Ge Çalışmaları
Sorumluluklarınızı Yerine Getirin
Şirketlerin evvela personeline sonra piyasaya ve müşterilere karşı sorumlukları vardır. Personelin huzurlu ve verimli çalışma ortamında iş yapmasının sağlanması, ürünün zamanında piyasaya sunulması ve müşteriye karşı sorumlulukların zamanında yerine getirilmesi, şirketin büyümesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden tüm sorumluluklarınızı yerine getirmelisiniz.
Ticari Zekâ ve Sabır
Bir şirket sahibinin veya yönetimde görev alan kişilerin ticari bir zekâya sahip olmaları gerekir. Ürünün üretim aşamasından pazarlanmasına ve dağıtımına kadar olan tüm aşamalar ticari zekâsını kullanan insanların işlerini layıkıyla yapmasına neden olmaktadır.
Son kuralımız ise sabırlı olmak. Bir şirketi kurmak kadar büyüme süreci de sabır isteyen sancılı bir süreçtir. Zaman ister. Zaman ise sabırdır. Sabırsız davranmak yanlış kararlara ve hatalara neden olduğundan, asla sabırsız davranmamanız önemlidir.