Yatırımcı Arıyorum

Ticaret Fuarlarından Yararlanmak

Ticari Fuarlardan En İyi Şekilde Yararlanmak

Günümüz şartlarında artık kaliteli bir ürün yaratmak başarılı olmak için yeterli değil. Çünkü her geçen gün rekabet şartlarının ağırlaşmasıyla birlikte aynı ürün ya da hizmeti çok daha düşük fiyatlarla sunan alternatifleriniz çoğalıyor. Gün geçmiyor ki yeni bir firma aynı ürün üzerinde bir değişiklik yaparak karşınıza çıkmasın. Teknolojinin de hemen hemen herkesin tekelinde olması araştırmayı, fiyat karşılaşmasını bir klavye mesafesine taşımasıyla bu süreç daha da zorlaşıyor.

İşte bu süreçte tüketicinin gözünde farklı bir değer yaratmayı başarabilen firmalar pazar paylarını koruyabilmektedirler. Bu noktada fuar gibi tanıtım ve pazar aktivitelerinin rolü daha da önem kazanıyor. Ticaret ihtisas fuarları bu anlamda odaklanmış bir ilgi talebini hem alıcı hem satıcı için sunmaktadır.

Ticaret fuarları diğer fuarlar arasında her ne kadar yüksek bilinirliği sahip olsa bile, hazırlanması kolay bir süreç değildir. Katılmayı düşündüğünüz fuar, her ne kadar kafanızda şekillenmiş olsa bile, iyi bir planlama ile katılım yapıldığı takdirde geri dönüş beklentilerinizi karşılamayacaktır. Hatta kötü ve eksik hazırlanıldığında mevcut portföyünüzdeki müşteriler gözünde imajınızı bile sarsabilir. Ancak doğru şekilde hazırlanıldığında, ilişkiler kurmak, firmanızın ismini yaymak ve potansiyel müşteriler oluşturmak isteyen KOBİ’ler için harika bir fırsat imkânı vermektedir. Fuar Nedir

Katılmayı düşündüğünüz fuarda başarılı olabilmeniz için neler yapılabilir, kısaca ana noktalarına bir göz atalım;

Fuarlarda Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Stant ve Ekipman

Fuarda güçlü ve doğru bir izlenim bırakmak hayati öneme sahiptir ve stant ilk plandadır. Fuar katılımcıları hakkında yapılan bir istatistikte ilginç stantların genellikle daha fazla müşteri çektiği tespit edilmiştir. Unutmayın! Standınız sizin fuardaki yüzünüzdür. Bu yüzden kim olduğunuz, ürünleriniz, verdiğiniz hizmetler, hedeflediğiniz hizmet ya da ürünler açık ve cazip bir şekilde sergilenmelidir. Sergilemede şeffaflık her ne kadar anahtar kelime olsa dahi, müşterinin merak edip standın içine girmesi için bu şeffaflık oranını iyi ayarlamanız gerekmektedir.

Ayrıca hedeflenen etkiyi yaratmada ekibinizde önemlidir. Standınızda görev alacak herkesin yerleşim ve fuar detaylarını bildiğinden emin olunmalıdır. Bu konuda markanızı tanıyan vizyonunu bilen kadrolu personelinizi görevlendirmek sizin en iyi seçimdir. Şayet görev alması için dışarıdan ajanslardan yardım alınıyorsa, firmanın marka hikâyesi, vizyonu hakkında bu personellere bilgi aktarılıp hatta gerekiyorsa, ellerine bu konuda kısa bir künye yazısı verilmelidir.

Hedeflerinizi seçin

Fuara katılmadan önce hangi kitle hedeflendiği belirlenmelidir. Belirlenen kitleye fuar davetiyeleri en az 15-20 gün önce ellerine ulaşacak şekilde gönderilip bu kitlenin katılımı sağlanmalıdır. (Toptancı, perakendeci, yurtdışı vs) Katılımı sağlanan müşterilerle fuar alanında yapılması planlanan toplantılar önceden görüşülmeli ve planlanmalıdır. Bu toplantılar hizmet ya da ürünün tanıtımı, yeni ürünün lanse edilmesi hafızalarda yer edecek şekilde aktarım yapılmalıdır.

Yapılan tanıtım toplantı süresi iyi ayarlanmalıdır ki kısa yapılan toplantılarda gerekli tanıtım yapılamayacağı gibi uzun toplantılar sıkıcı olabilir. Önceden belirlenen saate sadık kalınması katılımcının gözünden bakıldığı zaman firmanın ciddiyetini yansıtır.

İletişim başarısı

Ayrıca stantta sizi ziyaret edecek potansiyel müşterilerle gelecekte başarılı bir çalışmanın ilk adımı atılmalıdır. Bu tanıtımlarda katılımcının ne istediği dinlenmeli ve ürün özendirilmelidir ki bir sonraki adıma geçebilesiniz. Ayrıca, iş fuarlarındaki başarının büyük bir kısmı, yaptığınız konuşmalara ve onları nasıl tuttuğunuza bağlıdır. Dostça bir yaklaşımla ve net bir tutumla sorular sormak, konuşmaları başlatmanın en iyi yoluyken müşteri adayları oluşturmanın en etkili yoludur. İletişim kurarken herkesin kendisi hakkında konuşmayı sevdiği gerçeği atlanmamalıdır. Araştırmacılara göre ilgi göstermek, eylem tamamlandığı zaman bile kişiyi hatırlamanızı sağlayacak en etkili yoldur.

Bu yüzden standınızı ziyaret eden müşteri adaylarını önce dinleyerek beklentileri öğrenilmeli, sonra gereken açıklama ve tanıtımlar yapılmalıdır. Bu görüşmenin bölünmemesi ve samimi bir ortam olması için ortam hazırlanmalı ve hazırlanmış hediyelikler, ikramlıklar ile beslenmelidir. Fuar Ziyaretçileri ile Görüşme Yapmak

Kartvizit dağıtın

İletişimde sözlü iletişimin payı elbette inkâr edilemez bu bir gerçek. Fakat atalarımızın deyimi ile “söz uçar yazı kalır” Yoğun olarak fuarlarda bulunan katılımcılar ile yapılan bir çalışma da, katılımcılar cazip bulduğu firmanın muhakkak kartvizitini aldığını, hatta bazılarının da ilginç gördüğü ürünün fotoğrafının yanına bu kartviziti iliştirdiğini söylemişlerdir. Bu yüzden fuar hazırlıkları yapılırken kartvizit bastırılması fuar başarısı ve geri dönüş için etkili bir faktördür.

Pazar payının ve rekabet şansının artırılmasında önemli bir rol üstlenen fuarlar, iyi planlandığı ve fuar sonundaki irtibatların sağlıklı sağlandığı sürece şirketinize katkıları büyüktür. Ayrıca yurtdışı ve içi fuarlarda KOSGEB’in Kobilere verdiği destek projelerinden faydalanmak mümkündür.

Fuar Takvimlerini Takip Edin

Türkiye genelinde yapılan yurtiçi ve yurt dışı fuarların tanıtımları, tarihleri, adresleri gibi vb. birçok bilgiye ulaşmak için arama motorlarında arama yaparak bu konuda kapsamlı hizmet sunan internet sitelerinden faydalanabilirsiniz.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz