Türkiye’de İnovasyon Yapmak
İçindekiler
Orijinallerini olmasa da benzerlerini geliştirmede, Çin’le yarışabilir bir ülkenin vatandaşlarıyız. Türkiye’de ticaret, sanayi, eğitim, kozmetik, tekstil, sanat ve tüm alanlarda yapılan üretimler, en hızlı sürede benzerlerinin üretilmesine vesile olan ön açılımlardır. Bu konuda, tüm ülkeler arasında lider veya lidere yakın konumda yer alıyoruz. Dolayısıyla markaya özel yenilikler getirmek mümkün müdür?
Firma başarısını artırmak, marka konseptini geliştirmek için yapılan inovasyon içerikli etkinlikler, diğer firmalarında aynı hızda yenilik kostümlerini giymelerine neden olabiliyor.
Peki, bu lale tarlasında fark yaratmak mümkün müdür bu durumda?
İnovasyon neden gereklidir?
Yeniliğin ve yenilikçiliğin bir ifadesi olan “İnovasyon” hizmet sektöründe ve ticari alanların tamamında gereklilik gösteren etkinliklerdir.
İnovasyonun bir etkinlik olarak değerlendirilmesinin nedeni ise; hedef doğrultusunda yapılan değişimler ve hareketlilik ağıdır.
İnovasyon Tasarımı Nasıl Yapılır?
Yenilenme sürecini temsilen ifade edilen inovasyon, özellikle geleneksel firmaların çeşitli sürelerde geçirdikleri değişimler için gereklidir. Marka gidişatına, ticari sirkülasyona ve yenilenme gereksinimlerine bağlı olarak logodan, klasik haline gelmiş ürünlere dek yenileme çalışmaları yapılabilir.
İnovasyonda önemli adım, yeniliğin neden gerektiğidir. Şayet herkes memnunsa ve ülkenin en iyi marka başarısı devam ettiriliyor ise; neden yenilik gereklidir? Gelişim veya geliştirme olarak da değerlendirilebilen inovasyonda, tasarım önemlidir.
Yenilik yapılacak ürün tasarımı, marka konsepti veya yeni bir hizmet anlayışının edinilmesi, bir nevi inovasyondur. Dolayısıyla proje, tasarımın ve yenilikle elde edilmesi gereken başarının tüm hatlarını kapsamalıdır.
İnovasyon Parametreleri
İde, fark veya kostüm değişimi… Yenilikçi vizyona sahip olmak, değişmeyen tek faktörün değişimin kendisi olduğu dünyada, bir gerekliliktir. Özellikle hızla değişen ve dönüşen ticari sektörlerde, daima yenilik edinmek ve markayı geliştirmek elzemdir.
İnovasyonda başarı sağlayan temel parametreler şu şekilde değerlendirilebilir;
- “Bilgi” birikimi değil, güncel bilgi ağının gelişkin düzeyde olması
- “üretim” yelpazesinin gelişmesi, imalata kalite etkilerinin kazandırılması
- “tasarım” ve sunumda yenilikler uygulanması
- “performans” artırımı
- “pazarlama” stratejilerinin geliştirilmesi
- “ilişki” ağına yeni zincirler eklenmesi
Ve en önemlisi AR-GE çalışmalarının mutlaka yapılması gerekiyor. İnovasyonu başarılı kılan unsurlar arasında ayrıca; risk değerlendirmesi, kurumsal kimlik başarısı, finans desteği edinilmesi gereklidir.
Yenilikçilik ve sürecinde döngü; öğrenme, geliştirme, sunum ve pazarlama gibi etkinliklerle sağlanır. Strateji geliştirme ve her aşamasını planlama, ticari formasyon oluşturma, tedarik ağına yenilikle alakalı genişleme sağlanması, döngüye dahil olan faktörler arasındadır.
İnovasyon Süreçleri
Bir faydadan ötürü geliştirilen inovasyon programı, bilginin kazanca dönüştürülmesidir. Ya da, bir fikrin hayata geçirilmesi olarak düşünülebilir. Stabil bir firmanın, ticari kazancını artırması veya e-ticaret sitesinin yepyeni müşteriler elde etmesi için yenilik daima gerekiyor.
Teknik yenilenme süreci, sosyal süreç ve ticari süreç aşamalarıyla oluşturulan inovasyon programı, bilgi ve deneyimin kazanca dönüştüğü şık etkinliktir. Üstelik, eğlenceli ve heyecan verici bir süreçtir. Bu süreçteki her aşama, vizyon geliştirme projesinde bir adımdır. İnovasyona Doğru Yaklaşım
Markanıza Özel Yenilik Konsepti
Firmanız hangi sektör ve iş alanında faaliyet ediyor ise, alakasız sektörlerden fikir almak sizi daha çok geliştirir. Örneğin çorap üretim firmasının, yazılım sektöründen ilham alması dijital çorap üretmesi için harika bir gelişimdir.
Marka logosu daima stabil ve sürdürülür olmalıdır. Sektörde kalıcı olmak ve insanların hafızasında yer etmek için ilk geliştirilen marka logosunun devam ettirilmesi önemlidir. Ancak markaya dair her faktör, yenilenebilir formdadır. Markanın stili, hitap ettiği hedef kitle, satış usulleri ve vizyonu, yenilikçi çalışmalar ile güncellik kazanabilir. Marka Oluşturmak
Markanıza özel inovasyon çalışmaları arasında; internet üzerinden satış yapmak veya klasik giyim konseptinin sokak modası konseptine dönüştürülmesi olabilir. Ya da bir deterjanın içeriğine nano tanecikler katarak, giysi dokularına alerjen önleyici donanım kazandıran bir yenilik edinilebilir.
Konsept yenilenme yapılırken;
- Yenileme projesi için bilgi ve araştırmanızı detaylı olarak yapınız
- Hedefinizde olan yeniliğe göre planlama ve strateji edinme aşamalarını değerlendirin
- Tedarik zincirini oluşturun, bütçe planlaması yapın
ve yeniliğe hemen adım atın. Dijital ağlarda yeniliğinizi tanıtmak, sosyal medya sistemlerini kullanarak başkalaşım geçiren ürünün reklamını geliştirmek ve yenilikçi çalışmaları düzenli aralıklarla tekrarlamak, markanızı yükselten unsurlar arasındadır.
Unutulmaması gerekense; markaya inovasyon kostümleri giydirmekten ziyade, inovasyon ile elde edilecek kazanımların ideal şekilde analiz edilmesidir. Yenilikle beraber gelecek ticari kazançlar, bir sonraki yenilenme projenize destek ve deneyim katar.