Yatırımcı Arıyorum

Yatırım Araçları Serisi – Özet ve Örnek Uygulamalar

Ekonomi Uzman Yardımcısı Şaban Yıldız’dan, Kobivadisi.com’a özel, Nasıl milyoner olunur konulu, makale serimizi sizlere sunuyoruz…

Yatırım Araçları Serisi – 5.Bölüm

Özet ve Örnek Uygulamalar

Birikim + Yatırım + Tasarruf = Finansal Özgürlük mantığımız ile çıktığımız yola, küçük tasarruflarımız ile, küçük birikimlerimizle, Küçük yatırımcılarımızla artık yeni bir döneme başlayacaksınız. Kendinizi psikolojik olarak yatırımcı olarak görmeniz, her gittiğiniz ortamlarda, tanıştığınız insanlarda, artık yatırımcı bakış açınızı ön plana çıkaracaksınız. Fırsatları görüp, yatırım yapma konusunda sürekli beyin fırtınaları yapacaksınız. Uzman olarak tüm para piyasalarını bileceksiniz. Gazetelerin ekonomi bölümlerini sürekli takip edeceksiniz. Trendlere bakacaksınız, insanlar genelde neyi konuşuyor, nelere yatırım yapıyor, beklentiler neler artık bunları rahatlıkla göreceksiniz.

Örneğin, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) listesini inceleyeceksiniz Size uygun olan ortak olmak istediğiniz şirketlerin hisselerini alarak yatırımlar yapacaksınız. Halka açık olan şirketlere ortak olmanız çok kolaydır. Bankanızda bir yatırım hesabınız bulunması yeterli. Borsadan nasıl kazanırım diye düşünürseniz, bundan 13 yıl önce Aselsan’ın – 5.000 TL değerinde 9.803 lot (0,51 TL’den) Aselsan alsaydık, – Şu an 313.696 TL değerinde olacaktı! (Bedelsiz sermaye artırımları dahil) – 13 yılda %6175 kar!  Bunun gibi bir çok şirket bunlara örnektir. Ülkemizin en kıymetli markalarında THY aynı şekildedir. Yerli Anadolu merkezli şirketlerimiz, dev holdinglerin çoğunun hisselerini alabilirsiniz. Alırken üretim, sanayi ve teknoloji şirketleri ilerde daha da değerlenecek şirketlerdir. Bunları piyasaya girdikten sonra işlem yapa yapa daha da iyi öğreneceksiniz. Şirketlerin bilanço açıklamalarını sabırsızlıkla bekleyeceksiniz. Geriye dönük yatırım yapacağınız şirketlerin kar – zarar tablolarına bakacaksınız.  Vestel şirketinin kuracağı ortaklıklar, Sahibi Zorlu kadar sizin için de önemli olacak bir zaman sonra.  Kendimizi sürekli eğitip, bilinçli bir yatırımcı olursanız, her zaman kazanırsınız. Kendi kurallarınızı, hedeflerinizi, yönlendirmelerinizi kendiniz koyacaksınız.

Yatırımlarınızı bir yerden sonra çeşitlendirme bakacaksınız. Yatırımlarınızı daha çok kar etmek için girişimlere de ortak olabilirsiniz. Girişimlere ortak olmak hem sizin için daha iyi olur, hem de ortaklık yoluyla kurmuş olduğunuz girişimlerin daha hızlı büyümesine neden olur. Şimdi bunu yakın çevremizde gözlemleyebilirsiniz. Yakın akrabalarınızdan, arkadaşlarınızdan başlayarak kim ne iş yapıyor iyice inceleyin. İş yerlerine gidip ziyaretler yapın. Yaptıkları işler hakkında bilgiler toplayın. Sonra biraz düşünüp, o işi yapan kişilere onları için ve sizin için Kârlı olacak teklifler götürün.

Haydi örnekleyelim;

Örneğin; yakın bir arkadaşınız mantar üretim işine girdi. Gittiniz baktınız tesisini kurmuş, işinin başında, eğitimini almış her şey yolunda işine başlamış. Tabi bu arkadaşınız yolun başında olduğu için, sermayesi az olduğundan fazla bir yatırım yapamamış ama yeterince yeri, zamanı, imkanı ve bilgisi var. Sevdiğiniz güvendiğiniz birisi. O arkadaşınızın parası sınırlı veya imkanları az, sizinde az birikmiş paranız var.  Bundan sonra iş geliştirme aşamasına bakıp, fırsatları görüp kendisine şöyle bir teklifte bulunsanız ve aranızda bir sözleşme yapsanız, kim kazançlı çıkar. Yerin, imkanın, zamanın, bilgin güzel ama aldığın adet düşük tesisin büyük, sana bir teklifim var. Örneğin senin aldığın kadar ham madde kadar bende alayım. Tesisin yeri müsait senin zamanın müsait. Senin mantarlar ile benimkilere beraber bak.

Giderleri ortak üstlenelim, Benim adıma aldığım ham maddeden üretilen mantar ile de ortak olalım. Yani bakım senden, mantar üretim hammaddeleri benden, masraflara (Elektrik vs) ortağız, ay sonunda üretilen mantarın yarısı senin, yarısı benim diye teklif edilebilir ve 2 tarafta kazançlı çıkar. Teklif ettiğiniz kişi eğer mantıklı düşünebiliyorsa teklifinizi ilk anda kabul eder.

Neden:

  1. Giderlerini yarı yarıya indirecek. (Elektrik vs.)
  2. Ham madde ve tohum alacağı zaman eskisinden iki kat fazla alacak, aldığı yer ile pazarlık yapma, nakliye gideri daha az olacak.
  3. Ay sonunda hedeflediğinden daha fazla mantar olacak daha fazla kazanacak.
  4. Yeni ortağı üretimde yardım etmese bile, iş geliştirme konusunda, satış ve pazarlama konusunda çevresine doğal olarak reklam çalışması yapacak satışları daha çok olacak.

Tabi bir iş anlaşması yaparken, daha çalışmaya başlamadan evvel, her şeyin kağıt üzerinde belli olması, taraflar arasında yazılı sözleşme yapılması, zaman kavramının belli olması, ilerde doğabilecek anlaşmazlıklara çözüm sağlar. En başında nasıl bir anlaşma yapıldı ise herkes yapacağı görevi bilirse, daha başarılı işler gerçekleşir. Bunu örneği daha da çoğaltabiliriz.

Örneğin son zamanlarda popüler olan, solucan gübresi işi veya hayvan besisi yapan tanıdıklarınız. Aynı mantıkla bunlara da yatırım yapılabilir. Bir araç alıp oto kiralama şirketlerine verebilirsiniz. Arsası olan birisiyle fidanlık kurabilirsiniz, bir kamyon, tır alıp nakliye şirketlerine veya deneyimli bir şoföre verebilirsiniz.  Yada daha büyük bir ekip kurup, gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurup, gayrimenkul alım satımları, yatırımları kiralamaları yapabilirsiniz. Kendi yatırımlarınız yetmese bile yine ortak birkaç kişi ile taksi plakası, özel halk otobüsü gibi ticari yatırımlar yapabilirsiniz. Sahil kenarında olanlar tekne, yat alıp, kiralama şirketlerine verebilir. Araştırmaya başladığınızda göreceksiniz ki bir çok kişi zaten bu tarz çok yatırımlar yapıyor. Bu sizin tüm araştırmalarınıza ve çevrenize kalmış.  O kadar çok iş geliştirme bağlantıları yapabilirsiniz ki.

Bu sadece sizin yeteneğinize, vizyonunuza, geleceği görmenize biraz da risk almanıza bağlı.

Yapacağınız tüm yatırımlarda öncelikle yasal mevzuatlara ve  ahlaki değerlerde uygun olan tüm yatırımlar ülkemiz için faydalı olacaktır. Özellikle girişimciliğe yapacağınız yatırımlar küçük esnafların orta büyüklüklere ve kurumsallaşmalarında önemli rol olacaktır.

  • Yazı Serimizin 1. Bölümü Nasıl Milyoner Olunur? konusunu inceleyebilirsiniz.
  • Yazı Serimizin 2. Bölümü Tasarruf konusunu inceleyebilirsiniz.
  • Yazı Serimizin 3. Bölümü Birikim konusunu inceleyebilirsiniz.
  • Yazı Serimizin 4. Bölümü Yatırım konusunu inceleyebilirsiniz.

Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz