Dükkan Açmaya Karar Vermek

Yeni Dükkan Açmak

Girişimciliğe adım atmak; canlandırıcı, heyecanlandırıcı ancak bir o kadar da korkutucu bir deneyim olabilir. Ancak, kendi kararlarınızı verme, hayallerinizi gerçekleştirme ve sonunda finansal özgürlüğe kavuşma fırsatı, ilk adımı atmanız için size ilham vermek için yeterli olabilir.

Dükkan Açmaya Karar Verme Nedenleri

Bir işyeri açmak için belli başlı nedenler vardır. Bu nedenlere kısaca bakacak olursak;

Aile Mesleğini Devam Ettirmek

Bazı girişimciler yapacakları işe karar verme açısından çok daha şanslıdır. Dedelerinin ya da babalarının mesleğini devam ettirmek için, kendilerine bir işyeri açmaya karar verebilirler. Böylece hem aile mirası bir işi devam ettirebilir, hem de bağımsız bir kazanca sahip olabilirler. Aileden çocuğuna geçen baklavacı dükkânı, bir fırın ya da bir ev yemekleri restoranı örnek olarak gösterilebilir.

Aldıkları Eğitim Sonucu İşyeri Açmaya Karar Vermek

Bazı işler, belli bir eğitim sonucu yapılabilecek işlerdir. Bir kuaför salonu, güzellik merkezi, bir mühendislik ofisi ya da emlak ofisi, bu gibi işlere örnektir. Kişi, açacağı işin eğitimini ya üniversite eğitimi ile ya da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki kurslarda alabilir. Gerekli destekleri sağladıktan sonra da işyerini açmak için girişimde bulunabilir.

Bayilik Alarak İşyeri Açmaya Karar Vermek

Bayilik almak, yeni bir işyeri açmak için belki de en kolay ve hızlı olanıdır. Bu sebeplerden dolayı en çok tercih edilen iş kurma yöntemlerinden biridir. İlgi alanına göre araştırma yapılarak alınacak bayilik ile kısa sürede iyi kazanç elde edilebilir. Ayrıca bu sistemde, kişinin yapacağı işle ilgili teknik ve eğitim destekleri de verilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bayilik iş modeli, yeni bir iş kurma aşamasında tercih edilebilir.

İşyeri Açmaya Karar Verme Aşaması

İşyeri açmaya karar vermeden evvel, işin avantajları kadar dezavantajlarını da gözden geçirmek gerekir. Yeni girişimci tipik olarak finansal güvenlikten yoksul, uzun iş günlerinden oluşan ve hayatın neredeyse her alanda değişiklik gerektiren bir dünyaya girmektedir. Kendiniz için işe başlamadan önce, ilgili zorluklarla yüzleşmeye hazır olup olmadığınızı dikkatli düşünün.

Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Değerlendirin

Başarılı girişimciler kendiliğinden işe başlayanlardır. Onlara ne yapacaklarını söyleyecek bir patron ve takip edecek yazılı prosedürler yoktur. Kendi işinizi yürütmek motivasyon, enerji ve emek gerektirir. İşi yapmak ve işinize devam ederken her kararı vermek için gerekli olduğu sürece çalışmaya hazır olmalısınız.

Yeteneklerinizi ve Uzmanlığınızı Listeleyin

Başarılı olmak için satış, pazarlama, satın alma, bütçeleme, planlama, maliyet kontrolü, üretim ve finans dâhil olmak üzere işletmenizin her alanına uzmanlık uygulamanız gerekir. Belirli bir alanda becerileriniz yoksa örneğin bir muhasebeci veya pazarlama danışmanı ile uzmanlık satın almayı düşünün. Alternatif olarak, beceri setinizi güçlendirmek için uygun eğitimi almalısınız.

Finansal Durumunuzu Gözden Geçirin

En az 6 ay ya da 1 yıl boyunca işten gelir almayı çok fazla beklemeyin. Kişisel bir bütçe oluşturun ve ne kadar harcamanız gerektiğini belirleyin. Yaşam giderlerinizi karşılamak için yeterli birikiminiz mi yoksa ikinci bir gelir kaynağınız olup olmadığını belirleyin. İşe başlamak için ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğunu belirleyin, sermayeniz yoksa parayı nerede ve nasıl arttırabileceğinizi düşünün.

Planlarınızı Aile Üyeleriyle Tartışın

Yeni bir işletme zamanınızı ve mali durumunuzu etkileyecektir. Aile hayatının hem yakın gelecekte hem de ileride nasıl değişebileceğini açıklayın. Aşırı iyimser bir resim çizmekten kaçının. Nasihatları ve önerileri dinlemeye hazır olun.

İş Fikrinizi Değerlendirin

Önerilen ürün veya hizmetleriniz için, bir pazar olup olmadığını belirleyin. Müşteri ihtiyaçlarını ve rakiplerin pazar gücünü araştırın. Ürün veya hizmetinizi pazara sunma süresini ve ne zaman satış geliri almaya başlayacağınızı tahmin edin. Araştırmalarınıza ve tahminlerinize dayanarak bir taslak iş planı oluşturun. İş Fikri Nedir?

Bölgenizdeki Küçük İşletme Sahipleriyle İletişim Kurun

Bir iş kurmaya karar verdiğinizde, bölgenizde aynı işi yapan kişilerle iletişim kurmanız, sağlıklı karar vermenizi sağlayacaktır. Onlara işlerinde karşılaştıkları başarıları ve zorlukları açıklamalarını isteyin. Girişimcilik ile ilgili seminer ve kurslara katılın. Mümkün olduğu kadar çok bilgi toplayın. İmkanlar dahilinde, iş yapacağınız sektörde daha önceden staj yapın. Veya bir işletmede gerekirse bir dönem çalışın.

Artıları ve Eksileri Belirleyin

Kendinize iş yapmanın tüm artılarını ve eksilerini belirleyin ve listeleyin. Kişisel niteliklerinizi, becerilerinizi, finansal durumunuzu, yaşam tarzı beklentilerinizi ve aile ihtiyaçlarınızı dikkate alın.

Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinizi, hem kişisel hem de profesyonel olarak belgeleyin ve bunların en iyi şekilde girişimcilik veya istihdam yoluyla elde edilip edilmeyeceğini dengeli şekilde değerlendirin.

Kısaca Özetlersek;

İşyeri açmak için uygun olduğunuza karar verirseniz, önce ayrıntılı bir iş planı üretmeden, doğrudan giriş yapmaktan kaçının. Gerekirse iş planlarınızı beklemeye alın ve finansal durumunuzu güçlendirmek, yaşam tarzı ayarlamaları yapmak ve beceri setinizi geliştirmek için kendinize biraz zaman tanıyın.

Bir işe başlamaya karar vermenin bir parçası da, yeteneklerinizi değerlendirmek ve ince ayar yapmaktır. Ücretsiz çevrimiçi işletme eğitim programları, küçük işletme sahiplerinin, küçük işletme sahipliği dünyasına girmeden önce becerilerini geliştirmeyi amaçlayan harika bir yoldur.

İşyeri Açmaya Karar Vermeden Önce Kendinize Sormanız Gerekenler

Bir işyeri açmaya karar vermek, heyecan verici ve aynı zamanda riskli bir deneyim olabilir. Heyecanı artırmanın ve riski azaltmanın en iyi yollarından biri, ileride olacaklara tamamen hazır olduğunuzdan emin olmak için zaman ayırmaktır. Meydana gelebilecek her olasılık ve zorluk için planlama yapmak zor olsa da, dükkan açmak için girişimde bulunmada önce, aşağıdaki soruları kendinize sormanız gerekir:

Hedefinizi Belirleyip Planınızı Yaptınız mı?

Bir işyeri açmaya karar verdiğinizde, ne yapmak istediğinize ve nasıl yapmayı planladığınıza dair net bir fikriniz olmadan, kendinizi bir işyeri açma ve isteklerinize ulaşma aşamalarında tökezlemeniz mümkündür. En önemli adımlardan biri, kısa vadede (1–12 ay) ve aynı zamanda uzun vadede (12 ay ve daha fazla) başarmak istediğiniz hedefleri belirlemektir. Hedeflerinizi oluşturduktan sonra, işiniz için size yol gösterecek bir plan oluşturun. İlk olarak işyeri açma motivasyonunuzu da anlamak yararlı olacaktır.

Bir işe başladığınızda para büyük endişe kaynağıdır. Sabit bir maaş çekini geride bırakıyor olabilirsiniz. Ve yeni açacağınız işyerinizin önemli başlangıç giderleri olabilir. Finansal geçişi kolaylaştırmak için dikkate alınması gereken bazı işletme finansman seçenekleri vardır. Tam zamanlı çalışma ya da yarı zamanlı işinizi, işyerinizi açıncaya kadar çalışmaya devam ederken, diğer taraftan da işinizi başlatabilirsiniz.

Mali bir rezerv kaydedene veya işiniz karlı hale gelene kadar, gider ödemek için gerekli fonları ödünç alana kadar işinizi başlatmak için bekleyebilirsiniz. Küçük işletme kredileri veya hibeleri, girişiminizi finanse etmek için sahip olduğunuz diğer seçeneklerdir. Kârlı olacağını düşünüyorsanız, yardım için; bazı girişimci kapasiteleri veya melek yatırımcıları araştırabilirsiniz.

Kanunları ve Düzenlemeleri Araştırdınız mı?

Bir işyeri açarken, göz önünde bulundurmanız gereken bir takım yasal zorunluluklar vardır. Bir şahıs şirketi mi kuracaksınız yoksa bir limited şirket mi kuracaksınız? İşletmenin yapısına karar verirken, şirket tipinin kararını da vermek zorundasınız.

İşyerinizi açarken hangi odalara kayıt olmalısınız? Belediye ve gerekliyse Valilikten alınması gereken izinler neler? Hangi belgeler gerekiyor? Hangi vergilere tabi olacaksınız? Bunları öğrenmeniz gerekir. Gerekli lisansları ve izinleri almanız ve işletme vergileri için bütçenizi sağlamanız gerekir.

Destek Ağı Kurdunuz mu?

Hayatta az çok şeyleri tamamen özerk olarak başarırız ve aynı şey iş dünyasında da geçerlidir. İşyerinin tek sahibi olmayı planlasanız bile, işinizi devam ettirmek için, harici bir destek sistemi oluşturmaktan büyük ölçüde faydalanmalısınız.

Destek ağınız; aile, arkadaşlar, iş arkadaşları, bir mentor, bir koç veya birlikte gösterimlerde gezmenize yardımcı olarak herhangi birini içerebilir. Etkin bir destek sisteminiz olduğunda, sizin için çalışan bir danışman, bir muhasebe uzmanının sizinle olduğunu göreceksiniz.

Doğru Zihniyete Sahip misiniz?

Bir işyerini açmak ve başarılı bir işletme sahibi olmak için, benzersiz bir kişilik ve küçük işletme karakter özellikleri karışımı gerekebilir. Bir tür kişiyi diğerlerinden daha başarılı yapan standart bir formül olmasa da, bir işyeri açmış işletme sahibi olarak, işe başlama sürecini kolaylaştırabilecek, girişimci dostu bazı kişilik özellikleri, tutku, öz disiplin ve özveri içerir. İşyerini açmak için psikolojik olarak da hazır olmak önemlidir. Kendinizi hazır hissediyorsanız, işyeri açma girişimine başlayabilirsiniz.

SONRAKİ AŞAMA: Sektör Seçimi

Dükkan açmaya karar verme içeriğini inceledikten sonra, sektör seçimi adlı rehberi inceleyebilirsiniz.