Farklı İş Planları Türleri

İş Planı Türleri

İş planları; stratejik planlar, operasyonel planlar, iç planlar ve yalın planlar gibi pek çok isim adı altında kullanılır. İş planları, yapacağınız iş doğrultusunda düzenlenir. Farklı durumlar, farklı iş planlarını gerektirir. Etkili bir iş planı, kullanım amacına uygun olacaktır. Belirli bir plan türünün spesifik kullanımını bilmek, işinizin geleceği için daha iyi bir yol haritası oluşturacaktır.

  1. Her işletmenin sahip olması gereken Yalın Plan
  2. Tek sayfalık iş planları
  3. Yeni başlayanlar için iş planları
  4. Fizibilite planları, iç planlar, işlem planları, yıllık planlar ve stratejik planlar, plan türleri arasındadır

1- Yalın Plan

Yalın plan, resmi bir iş planından daha hızlı, kolay ve daha verimlidir. Sizin, ortaklarınızın ya da elemanlarınızın zaten bildiği özetleri, açıklamaları ve arka plan ayrıntılarını içermez.

Yalın bir plan 4 temel unsur içerir:

  • Rehberlik Stratejiniz

Hedef pazarınızı, iş teklifinizi, temel iş kimliğinizi ve uzun vadeli hedeflerinizi tanımlamak için basit madde kullanılır. Ek metin içermez. Bunlar, işletme sahibi ve yöneticiler için bir hatırlatma görevi görür.

  • Stratejiyi Uygulamak İçin Kullanacağınız Taktikler

Fiyatlandırma, kanallar, web sitesi, sosyal medya, tanıtım ve reklâmcılık gibi tanıtım kararlarını içerir. Ürün veya hizmet taktikleri, burada ayrıca fiyatlandırma, başlangıç tarihleri, paketler, yapılandırma, yeni sürümler, teslimat ve paketleme dâhil olmak üzere kullanılır. Diğer taktikler, işe alınacak pozisyonları, gerekli eğitimi tanımlar.

  • İlerlemenizi Ölçmek İçin Somut Özellikler

Varsayımların, dönüm noktalarının, performans objektif ölçümlerinin, görev sorumluluklarının ve izlenecek numaraların listesidir.

  • Temel Numaralar

Satış tahminleriniz, harcama bütçeniz ve nakit akışınızı içeren şirketinizin temel finansal planıdır. Temel Excel tablolarını kullanarak, bu alanların her birini izleyebilirsiniz. Ancak, tahminlerinizle gerçekleriniz arasındaki farkı hızlı ve kolayca gösteren bir işletme panosu size zaman kazandırır.

Planınızı, gerçek sonuçlarla otomatik olarak karşılaştıran bir yazılımınız olmalıdır. Yalın plan sadece bir başlangıçtır. Gerçek yönetim, işinizi düzenli olarak gözden geçirdiğiniz, ilerlemeyi ve performansı izleyen ve düzenli rota düzeltmesi yaptığınız bir yalın plan ile yönlendirmektir.

2- Standart İş Planı

Standart iş planı, daha kısa, basılabilir ve çevrimiçi belgedir. Bir iş planı etkinliğiniz varsa, yatırımcıya, bankaya, satıcıya, ortağa veya çalışana sunulması gerektiğinde standart bir iş planı hazırlanması gerekecektir.

Standart bir iş planı, yönetici özeti ile başlar. Şirketi, taşıdığı ürün ve hizmeti, hedef piyasayı, strateji ve uygulamadaki kilometre taşlarını ve hedeflerini, yönetim ekibini ve finansal tahminleri ve analizleri kaplayan bölüm veya bölümleri içerir.

Standart planı, kar ve zarar, bilânço ve nakit akışını içerir. Nakit akışı, standart planın önemli bir parçasıdır. İşletmeler açık kalmak için paraya ihtiyaç duyar. Bir işletme kar olmadan hayatta kalabilir ancak faturaların ödenmesi için paraya ihtiyaç vardır. Kar, bankaya teminat olarak gösterilemeyeceğinden, nakit akışı esastır.

Bir banka kredisini destekleyen planlar, bankanın özkaynak borcu, hızlı ve cari oranlar gibi görmek istediği öngörülen oranları içerebilir.

3- Tek Sayfalık İş Planı

Tek sayfalık iş planı, genellikle toplantılarda sunulan, işletmeye hızlı bir genel bakış için kullanılan, vurgulamaları içeren tek sayfalık işletme özetidir.

Hedef pazar, iş teklifi, ana kilometre taşları ve önemli satış tahminlerini tek sayfada özetler. Bu özet bankalar, yatırımcılar, satıcılar, müttefikler ve çalışanlar için yararlıdır. Bir iş adımı olarak da adlandırılır.

4- Stratejik Plan

Bir iç plandır ancak spesifikasyonlar ve finansal projeksiyonlar hakkında fazla ayrıntı içermez. Yalın planlar, ayrıntı içerir ancak strateji yürütmeden bir faydası olmaz. Bu nedenle iyi bir stratejik planın uygulanmasını dikkate almak gerekir. Bu da kaynaklar ve zaman için bir miktar değerlendirme anlamına gelir.

Şirketiniz için bir strateji oluştururken, zayıf ve güçlü yönlerinizi incelemeniz gerekir. Bunun için swot analizi eklemelisiniz.

Ücretsiz SWOT Analizi Şablonu

Swot analizi hazırlama sürecinde size yardımcı olabilcek ücretsiz Swot analizi şablonuna ulaşmak için tıklayın (PDF)

Strateji genelde doğru fırsatları seçme meselesidir. Kaynaklar genel olarak en büyük faydaları sağlayacak alanlara stratejik olarak yönlendirilmelidir. Strateji planlarının, üst düzey yönetim ekiplerinin ve bazen de pahalı danışmanların geniş kapsamlı, yüksek düzeyli bir strateji geliştirdiği büyük şirketler için bir şey olma olasılığı daha yüksektir.

Stratejiniz olduğunda onu uygulamak için plan oluşturmalısınız. Farklı iş planı türlerini okumak, bir iş planı oluşturma sürecinde iyi bir başlangıç noktası olacaktır.