İş Planına Uymalı mı, Değiştirmeli mi?

B planının zamanı geldi mi?

En iyi ve en kullanışlı tür iş planlaması, yalnızca bir kerelik kullanım iş planı değil, sürekli bir süreçtir. İlk iş planı sadece ilk adımdır. İşletmenizin hayatının geri kalanında planı ayda bir gözden geçirmelisiniz. Gerçek sonuçları planladığınızla karşılaştırın, optimize etmek için hangi adımları atacağınızı belirleyin ve planı gözden geçirin.

İş Planına Uymaya Karar Vermek

Sürekli iş planlamasının birçok yönden yardımcı olduğunu göreceksiniz;

  • Odaklanmaya yardımcı olur.
  • Ekibi önceliklere göre ayarlayabilirsiniz.
  • Piyasadaki değişiklikleri olduğu gibi ele alabilirsiniz.
  • Neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığına ilişkin strateji ve taktikleri ayarlamanıza yardımcı olur.

Gözden geçirme, gerçekte beklediğinizle, olanları karşılaştırmak anlamına gelir. İş planları her zaman doğru olmayabilir. Bu nedenle plan ile gerçek sonuçlar arasında her zaman bir fark olacaktır.

Satışlar, harcamalar ve benzeri gerçek işletme numaraları için muhasebeciler, plandaki tahminler ile gerçek sonuçlar arasındaki farkı açıklar. Varyans analizi, sayıların nerede ve ne yönde farklı olduğunu belirlemek için bu farklılıklara bakar. Varyans analizi, istatistik biliminde grup ortalamaları ile bağlı işlemleri analiz için kullanılan istatistiksel bir modeller koleksiyonudur.

Varyans analizi yapabilmek için hesap tablosunu veya muhasebe yazılımını kullanabilirsiniz.

Burada önemli olan muhasebe veya hesaplamalar değil, sonuçta ortaya çıkan yönetimdir.

Bir örnekle anlatacak olursak;

Bir işletmenin geliri planlanandan daha düşük ve giderleri daha yüksektir. Faaliyet geliri de planlanandan daha azdır. Ancak nakit ve nakit akışı iyileşmektedir ki bu iyi bir haber. Ancak bunun nedeni, bu şirketin ödemelerini uzatmasıdır. Bu finanse etmeye ve bankada para bulundurmaya yarar ancak kötü tarafı ise, satıcılarda ilişkileri bozacağı için itibarı zedeleyebilir.

Bir işletme için önemli olan zor sayılarla uğraşmak değil, yönetimdir. Peki, şirketi daha iyi hale getirmek için bu sonuçlara göre ne yapılmalı?

Aylık inceleme toplantısı gerçek iş planlama için kesinlikle gereklidir. İş planlamasının asıl değeri, verdiği kararlar ve sonuçlanan yönetimdir ve bunun için, sonuçları izlemek ve gerektiğinde revize etmek için sadece bir plana değil, düzenli bir aylık incelemeye ihtiyacınız vardır.

Ve inceleme toplantısının en zor kısmı da şu kritik sorudur: Plana bağlı mıyız, yoksa değiştiriyor muyuz?

Bu soru sıkça ortaya çıkar, çünkü gerçek dünyada işler asla planlandığı gibi gitmez. İş planlarının hedefleri, izlemeleri, kilometre taşlarını ve beklentileri belirlemesi gerekir.

Gözden geçirme toplantısı sizden istediği zaman:

Ne oldu? Planda ne doğru, ne yanlış idi?

Eğer planı değiştirirsem, o zaman planım (tahminim) gerçek sonuçla karşılaştırılabilir mi?

Stratejinin işe yaraması için tutarlı bir uygulama gerektirmiyor mu?

Bunlar geçerli sorular ve cevabı kolay değildir. Bunu kolaylaştırmak için iyi uygulamalar bulamazsınız. Bu yüzden durum bazında karar vermek zorunda kalacaksınız.