Gelir Tablosu Nedir?

Gelir tablosu, bir işletmenin, belli bir dönemde elde ettiği bütün gelirlerle, bu gelirleri elde etmek amacıyla, aynı dönem içinde katlanılan bütün giderleri ve bunların sonucunda oluşan dönem net karını veya zararını, belli bir düzen içinde gösteren finansal tabloya verilen isimdir.

Gelir tablosunun düzenlenirken genel kabul görmüş muhasebe kavram ve ilkelerinde belirtilen esaslara göre düzenlenir. Üç önemli finansal tablodan biridir. Diğer iki tablo ise bilânço ve nakit akış tablosudur. Gelir tablosu, bir şirketin faaliyetlerine, yönetimin verimliliğine düşük performans gösteren sektörlere ve sektör emsallerine göre performansa ilişkin değerli bilgiler sağlar.

Gelir Tablosu

Kâr ve zarar tablosu veya gelir gider tablosu olarak bilinen gelir tablosu, öncelikle şirketin belirli bir dönemdeki gelir ve giderlerine odaklanır.

Net Gelir = (Toplam gelir + Kazançlar) – (Toplam giderler + Kayıplar)

Toplam gelir, hem işletme hem de işletme dışı gelirlerin toplamı iken, toplam giderler birincil ve ikincil faaliyetlerden kaynaklananları içerir.

Gelir tablosu, dört ana öğeye odaklanır. Gelirler, giderler, kazançlar ve zararlar. Nakit ve gayri nakdi makbuzlar ( kredili satışlara karşı nakit satışlar) veya nakit ve nakdi olmayan ödemeler

(kredili satın almalara karşı nakit satışlar) arasında ayrım yapmaz. Satışların ayrıntılarıyla başlar ve ardından net geliri ve sonunda hisse başına kazancı hesaplamak için çalışır.

Esasen, şirket tarafından elde edilen net gelirin net kazanca (kar veya zarar) nasıl dönüştüğünün bir hesabını verir.

Gelir Tablosu Kalemleri

  • Gelirler ve Kazançlar

Aşağıda belirtilen kalemler, gelir tablosunda kapsanmaktadır. Ancak formatı yerel düzenleyici gerekliliklere, işin çeşitlendirilmiş kapsamına ve ilgili işletme faaliyetlerine bağlı olarak değişebilir.

İşletme Geliri

Birincil faaliyetler yoluyla elde edilen gelir, genellikle işletme geliri olarak adlandırılır. Bir ürünü üreten bir şirket veya bu ürünü satma işiyle uğraşan bir toptancı, distribütör ve perakendeci için, birincil faaliyetlerden elde edilen gelir, ürünün satışından elde edilen geliri ifade eder.

Benzer şekilde, hizmet sunma işindeki bir şirket (veya onun bayileri) için, birincil faaliyetlerden elde edilen gelir, bu hizmetlerin sunulması karşılığında kazanılan gelir ve ücretleri ifade eder.

Faaliyet Dışı Gelir

İkincil, temel olmayan ticari faaliyetler yoluyla elde edilen gelirler genellikle faaliyet dışı yinelenen gelirler olarak adlandırılır. Bu gelirler, mal ve hizmet alım satımı dışında kalan kazançlarından elde edilir ve bankada yatan işletme sermayesinden elde edilen faizden elde edilen gelirleri, ticari mülklerden elde edilen kira gelirlerini, telif hakkı ödeme makbuzları gibi stratejik ortaklardan elde edilen gelirleri içerebilir.

Kazançlar

Diğer gelir olarak da adlandırılan kazançlar, uzun vadeli varlıkların satışı gibi diğer faaliyetlerden elde edilen net parayı gösterir. Bunlar, eski nakliye kamyonunun satılması, kullanılmayan arazi gibi bir defalık ticari olmayan faaliyetlerden elde edilen net gelirleri içerir.

Gelir, makbuzlarla karıştırılmamalıdır. Gelir, genellikle satışların yapıldığı veya hizmetlerin sunulduğu dönemde muhasebeleştirilir. Makbuzlar, alınan paradır ve paranın alındığı zaman muhasebeleştirilir.

Örneğin, bir müşteri 8 Kasım’da bir şirketten mal/hizmet almış ise gelir Kasım ayında muhasebeleştirilir. İyi itibarı sayesinde müşteriye 30 günlük bir ödeme süresi verilebilir. Yani makbuzların muhasebeleştirildiği tarih olan ödemeyi yapması için 8 Aralık’a kadar süre verilir.

  • Giderler ve Zararlar

Bir işletmenin faaliyete devam etme ve kar elde etme maliyeti gider olarak bilinir. Bu harcamalardan bazıları ön muhasebe yönergesine uygunsa, vergi beyannamesine yazılabilir.

Birincil Faaliyet Giderleri

İşletmenin, birincil faaliyetiyle bağlantılı normal işletme gelirini elde etmek için yapılan tüm giderlerdir. Bunlar, satılan malların maliyeti, satış, genel ve idari giderler, amortisman veya itfa, araştırma ve geliştirme harcamalarıdır.

Listeyi oluşturan tipik öğeler, çalışan ücretleri, satış komisyonları, elektrik ve ulaşım gibi kamu hizmetleri için yapılan harcamalardır.

İkincil Faaliyet Giderleri

Kredi parasına ödenen faiz gibi temel olmayan ticari faaliyetlerle bağlantılı tüm harcamalardır.

Gider Olarak Zararlar

Uzun vadeli varlıkların zarar eden satışına yönelik tüm harcamalar, tek seferlik veya diğer alışılmadık maliyetler ya da davalara yönelik harcamalardır.

Birincil gelir ve giderler, şirketin ana işinin ne kadar iyi performans gösterdiğine dair içgörüler sunarken, ikincil gelir ve giderler, şirketin geçici, temel olmayan faaliyetleri yönetmedeki katılımını ve uzmanlığını hesaba katar.

Mamul malların satışından elde edilen gelirle karşılaştırıldığında, bankada yatan paradan önemli ölçüde yüksek faiz geliri, işletmenin üretim kapasitesini genişleterek, mevcut nakdi tam potansiyeline kullanamayabileceğini veya bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösterir.

Bir otoyol boyunca yer alan şirket fabrikasında, reklâm panolarının barındırılmasıyla elde edilen yinelenen kira geliri, yönetimin ek kârlılık için mevcut kaynaklardan ve varlıklardan yararlanmaya başladığını gösterir.

Gelir Tablosu Nasıl Hazırlanır?

Bir gelir tablosu yazmak ve işletmenizin ürettiği kârı rapor etmek için aşağıdaki muhasebe adımlarını izleyebilirsiniz.

  • Bir Raporlama Dönemi Seçin

Gelir tablosu hazırlamanın ilk adımı, raporunuzun karşılayacağı raporlama dönemini seçmektir. İşletmeler genellikle gelir tablolarını yıllık, üç aylık veya aylık olarak raporlamayı seçerler. Halka açık şirketlerin mali tablolarını üç ayda bir ve yıllık olarak hazırlamaları gerekir, ancak küçük işletmelerin raporlarında çok fazla düzenleme yoktur.

Aylık tabloları oluşturmak, kârlarınızda ve harcamalarınızda zaman içindeki eğilimleri belirlemenize yardımcı olabilir. Bu bilgiler şirketinizi daha verimli ve kârlı hale getirmek için iş kararları vermenize yardımcı olabilir.

  • Deneme Bakiyesi Raporu Oluşturun

İşletmeniz için bir gelir tablosu oluşturmak için standart bir deneme bakiyesi raporu yazdırmanız gerekir. Bulut tabanlı muhasebe yazılımınız aracılığıyla deneme bakiyesini kolayca oluşturabilirsiniz.

Deneme bakiyesi raporları, belirli bir raporlama dönemi için genel muhasebedeki her bir hesabın son bakiyesini listeleyen dâhili belgelerdir. Bir gelir tablosu oluşturmanız için ihtiyacınız olan tüm bakiye rakamlarını size verecektir.

  • Gelirlerinizi Hesaplayın

Deneme bakiyesi raporu ardından, raporlama dönemi için işletmenizin toplam satış gelirini hesaplamanız gerekir. Geliriniz, tüm ödemeleri henüz almamış olsanız bile, raporlama döneminde hizmetleriniz için kazanılan tüm parayı içerir.

Deneme bakiyesi raporunuzdaki tüm gelir satır öğelerini toplayın ve toplam tutarı, gelir tablonuzun gelir satır öğesine girin.

  • Satılan Malların Maliyetini Belirleyin

Satılan malların maliyeti, mal veya hizmetlerinizi sağlamak için katlandığınız doğrudan işçiliği, malzemeleri ve genel masrafları içerir. Satılan malların tüm maliyetini deneme bakiyesi raporunuza ekleyin ve satılan malların toplam maliyetini gelir tablosunda doğrudan gelir satır öğesinin altında listeleyin.

  • Brüt Marjı Hesaplayın

Toplam satılan malın maliyetini, gelir tablosundaki toplam gelirden çıkartın. Bu hesaplama, size brüt marjı veya mal ve hizmetlerinizin satışından kazanılan brüt tutarı verecektir.

  • İşletme Giderlerini Dâhil Edin

Deneme bakiyesi raporunuzda listelenen tüm işletme giderlerini toplayın. Satış ve yönetim giderleri kalemi olarak toplam tutarı gelir tablosuna girin. Doğrudan brüt marj çizgisinin altında bulunur.

  • Gelirlerinizi Hesaplayın

Satış ve yönetim giderleri toplamını brüt marjdan çıkarın. Bu, size vergi öncesi geliri verecektir. Gelir tablosunun altındaki tutarı girin.

  • Gelir Vergilerini Dâhil Edin

Gelir vergisini hesaplamak için, geçerli vergi oranını vergi öncesi gelir rakamınızla çarpın. Bunu, vergi öncesi gelir rakamının altındaki gelir tablosuna ekleyin.

  • Net Geliri Hesaplayın

İşletmenizin net gelirini belirlemek için, vergi öncesi gelir rakamından gelir vergisini çıkarın. Rakamı, gelir tablosunun son satırına girin.

  • Gelir Tablosunu Kesinleştirin

Gelir beyanınızı sonlandırmak için, rapora gelir tablosu olarak tanımlayan bir başlık ekleyin. İşletme bilgilerinizi ve gelir tablosunun kapsadığı raporlama dönemini ekleyin.

Gelir Tablosunun Kullanım Alanları

Bir gelir tablosunun ana amacı, şirketin kârlılığı ve ticari faaliyetlerinin ayrıntılarını paydaşlara iletmek olsa da, farklı işletmeler ve sektörler arasında karşılaştırma yapmak için şirketin içindekiler hakkında ayrıntılı bilgiler sağlar.

Bu tür beyanlar, yıl boyunca çeşitli operasyonların ilerlemesini kontrol etmek için, şirket yönetimi tarafından daha derin içgörüler elde etmek için, departman ve segment seviyelerinde daha sık hazırlanır, ancak bu tür ara raporlar şirket içinde kalabilir.

Gelir beyanlarına dayalı yönetim, yeni coğrafyalara genişleme, satışları artırma, üretim kapasitesini artırma, varlıkların kullanımında artış veya doğrudan satış, bir departmanı ya da üretim hattını kapatma gibi karlar alabilir.

Rakipler, bir şirketin başarı parametreleri hakkında içgörüler elde etmek ve Ar-Ge harcamalarını artırırken, odak alanları hakkında bilgi edinmek için de kullanılabilir.

Alacaklılar, bir şirketin geçmiş kârlılığı yerine gelecekteki nakit artışları hakkında daha fazla endişe duyduklarından, sınırlı bir gelir tablosu kullanımı bulabilirler. Araştırma analistleri, yıllık ve çeyrek bazda performansı karşılaştırmak için gelir tablosunu kullanır.

Bir şirketin satış maliyetini düşürme çabalarının, zaman içinde kârlarını iyileştirmesine yardımcı olup olmadığını ve yönetimin kârlılıktan ödün vermeden, işletme gideri üzerinde bir sekme tutup tutmadığı çıkarılabilir.

Gelir tablosu, bir işletmenin çeşitli yönlerine ilişkin değerli bilgiler sağlar. Bir şirketin faaliyetlerini, yönetimin verimliliğini, kârları aşındırabilecek olası sızıntı alanları ve şirketin sektör emsallerine uygun performans gösterip göstermediğini içermektedir.