İş Planına İhtiyacınız Var mı?

Bilimsel Araştırmalar Evet Diyor

İşiniz için bir plan geliştirmek amaçlı biraz vakit harcamanız gerekmektedir. Bir işletme kurmak düşüncesinde iseniz, hedeflerinizi ve stratejilerinizi belirlemek için bir iş planına ihtiyaç duyulacaktır.

Planı yazmak çok önemli değildir.  Asıl mesele, ne tür bir planlama yaptığınız ve ne kadar zaman harcadığınızdır.

  • Planlamanın, bunu yapmak için zaman harcayan işletmeler üzerinde ne kadar etkili olabileceği.
  • Planlamanın işiniz için para toplama kabiliyetinizi nasıl etkilediği.
  • Planlama sürecine ne zaman başlamalısınız?
  • Başarısızlık şansınızı azaltmak için hangi adımları atabilirsiniz?

Planlamanın İşletme Büyümesine Etkisi

Planlama, şirketlerin yüzde 30 daha hızlı büyümesine yardımcı olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde ortaya çıkan sonuç, bir şirketin ticari büyümesi üzerine, bir araya getirilmiş araştırmalar ve planlamanın işletme performansında iyileştirme sağladığı tespit edilmiştir. Aynı çalışma, planlamanın mevcut şirketlere başlangıçtan daha fazla yarar sağladığını ortaya çıkartmıştır.

Planlama Neden Yeni Başlayan Ya Da Mevcut İşletmeye Yardım Eder?

Bu sorunun yanıtı, mevcut işletmelerin müşterileri hakkında daha fazla bilgi öğrenmeleri ve ihtiyaçlarının yeni bir başlangıçtan daha fazlası olması gerektiği gerçeğine dayanmaktadır. Mevcut bir işletme için planlama, kanıtlanması gereken daha az tahmin veya varsayımı içerir. Dolayısı ile geliştirdikleri stratejiler daha fazla bilgiye dayanır.

İş planlaması ile yapılan bir başka çalışma sırasında, planlama yapan şirketlerin, plan yapmayan şirketlere oranla yüzde 30 büyüme gösterdiği belirlenmiştir. Bu çalışma göstermiştir ki; pek çok işletme, planlama yapmadan başarı gösterebilmiş ancak plan yapan işletmelerin çok daha hızlı büyüdüğünü ortaya çıkartmıştır.

Bir başka çalışma da iş planı yapan şirketlerin satışlarında yüzde 80’in üzerinde artış olduğunu göstermiştir. Aslında hızlı büyüyen pek çok şirketin bir iş planı vardır. Bu planlarda, bütçeleri yaratır, satış hedeflerini belirler, pazarlama ve satış stratejilerini belgelerler. Bu şirketler her zaman planlarını iş planı olarak adlandırmazlar; bunun yerine stratejik planlar, büyüme planları ve operasyonel planlar olarak atıfta bulunurlar. Ancak adı ne olursa olsun, hepsi ileriye dönük planlamalardır.

Eylem

Hedeflerinizi belirlemek ve işiniz için bir plan oluşturmak iççin biraz zaman ayırmalısınız. Daha da önemlisi, işiniz ve müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi öğrendikçe, planınızı tekrar gözden geçirip, revize etmelisiniz.

Planın Kalitesi Önemlidir

Bir iş planında, sahip olduğunuz plan ve planın kalitesi oldukça önemlidir. İş planı göründüğü keder basit değildir. Bir iş planına sahip olmak da büyümeyi garanti etmez. Özellikle inovatif işler yapan girişimciler, daha az ve kısa ayrıntılı planlar yaratmalıdır.

Bu arada planınızın büyüklüğü değil, içinde dahil ettiğiniz bilgiler önemlidir. İş planı olan ve işletmenin değer önerilerin tanımlamakta iyi iş çıkartan işletmelerin, müşterilerin ihtiyaçlarını tanımlamakta zorlanan şirketlerden daha iyi oldukları belirlenmiştir.

Ayrıca yapılan başka bir araştırmaya göre, yöneticinin tutkusundan çok işe nasıl hazırlandığı önemlidir. Girişimciler fikirlerini, hedef pazarlarını, satış ve pazarlama stratejileri hakkında hazırlıklı olmaları için bazı planlamalar yapmalıdır. Bu nedenle 40 sayfalık bir işletme planı kullanışlı olmayabilir. Biraz daha kısa ama ayrıntılı planlama yapmak iyidir. İyi hazırlanmış kısa iş planları fon bulmak için de uygundur. Yapılan bir araştırmaya göre, planı olan işletmelerin, iş planı olmayan işletmelere oranla daha iyi fon buldukları ortaya konmuştur.

İş Planlaması ve Başarı Artışı

İşletmenizi başarıya götürmek ve hızlı büyümenize yardımcı olacak bir iş planı üzerinde çalışmaya ne zaman başlarsınız?

Araştırmalar gösteriyor ki; bir iş planlamasını erken başlatan girişimcilerin, bilim adamlarının meşruiyet oluşturma dedikleri şeyde daha iyi olduklarını göstermektedir. İş ortakları fon aramaya başlar ve işlerini başlatmak için ihtiyaç duydukları diğer bilgileri toplarlar.

İş planlarını erken “meşruiyet sağlamak” için kullanarak iyi bir iş yapan işletmecilerin başarılı olma olasılıkları daha yüksektir ve işletmeler de uzun ömürlü olarak faaliyetlerine devam eder. Pazarlama çalışmalarına başlamadan önce ve müşterilerle konuşmadan önce planlama sürecini başlatmak, bir işletmenin başarısız olma olasılığını azaltır.

Bunun için yapılacak eylem, planlama sürecinin erken başlatmaktır.

Yapılan bir araştırmaya göre de iş fikri bir plan oluşturmak için zaman ayıran girişimcilerin işlerine başlama olasılıklarının çok daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Planlı girişimcilikler, plansız girişimciliklerden çok daha iyi büyüme ve ilerleme göstermektedir.

Sonuç

Gerçekten bir iş kurmak istiyorsanız, hedeflerinizi ve stratejilerinizi yazılı olarak taahhüt etmeye başlayın. Tek sayfalık asit bir iş planı olsa bile, bu işinize hızlı başlamanıza ve diğer plansız şirketlere oranla daha hızlı büyüme kaydetmenize sebep olacaktır. Bu yüzden tek bir sayfa dahi olsa iş planı hazırlayın.

Performansınızı takip edin. Ne zaman stratejinizi ve taktiklerinizi değiştireceğinizi belirlemeniz için de yararlı olacaktır.

Hazır İş Planları

Girişimci olarak yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi tarafından hazırlanan iş planlarına ulaşabilir ilgilendiğiniz sektör hakkında ihtiyacınız olacak tüm raporlara ulaşabilirsiniz.