İş Planı Ne Demek
İş Planının Tanımı
En basit tabiri ile iş planı; bir rehberdir. İşiniz için hedefleri belirleyen ve bu hedeflere nasıl ulaşmayı planladığınızı ayrıntılandıran bir yol haritasıdır. Bir işe başlamayı düşünüp, bir kâğıda iş stratejiniz ile ilgili bir fikir yazmış iseniz, bir iş planı yazmış olursunuz. Ancak bir işletmeyi başarılı bir şekilde kurup işletmek için, kâğıda yazdığınız plandan daha fazlasına ihtiyacınız olacak.
Günümüzde kullanılan modern iş planları, çok kolay, basit ve hızlı bir şekilde hazırlanmaktadır. İş planları bir sayfa olabilir ancak çok nadir 10 sayfadan uzun hazırlanır.
Bir iş planı yapmadan önce neler yapılmalı ve nasıl hazırlanılmalıdır?
İş Planınızı Yazmadan Önce
İş planınıza başlamadan önce, iş planlaması hakkındaki temel bilgileri okumanız gerekir. Bu bilgiler, bir iş planının ne olduğunu, neden bir kişiye ihtiyaç duyduğunuzu, farklı iş bileşenlerini ve yazabileceğiniz iş planı türlerini açıklamaktadır.
Küçük bir hazırlık ile kendi iş planınızı hızlı bir şekilde yazabilirsiniz:
- Kim bir iş planına ihtiyaç duyar
- Doğru iş planını nasıl seçersiniz
- Her iş planının içermesi gereken temel bileşenler
- Rekabetinizden daha hızlı büyüme elde etmek için planınızı nasıl kullanabilirsiniz
İlk olarak, iş planı dönem ödevi gibi uzun bir resmi belge değildir. Her işletme, iş planlama sürecinden geçmek için büyük faydalar sağlarken, daha küçük işlemeler ise yatırımcı aramak ya da ticari bir krediyi desteklemek amacıyla iş planına ihtiyaç duyar.
İyi işletmeler basit planlarını her zaman güncel tutar. Yalın iş planı, planlama sürecini daha az korkutucu yapmaktadır. Eskisi gibi 30–40 sayfalık planlar artık çok basite indirgenmiştir. İş planı, işinizde nasıl başarılı olacağınızı gösteren bir plandır.
İş planı bir not kâğıdına yazılı plandan daha uzundur elbette. Tüm iş planınızı bir sayfaya sığdırmak en idealidir aslında. Çünkü çok uzun iş planını hiçbir yatırımcı okumaz. Bu yüzden makul bir sayfa sayısında kalmanızda yarar var. Ancak, nakit akışı, bütçe ve giderler gibi temel finansal fonksiyonları da planlamak gerekir.
İş Planı Nasıl Sunulur?
İş planları, dışarıdakilerle ya da ekip arkadaşlarınızla bir bilgi paylaşmanız gerektiğinde, yalnızca belirli durumlarda yazdırılan bir belge olmalıdır. Aksi halde iş planı bilgisayarda saklanmalıdır. İş planı, işletmenin durumuna göre güncellenebilir. Çünkü bir iş planı, işletme var olduğu sürece devam etmektedir.
Resmi Bir İş Planı Ne İçerir?
Resmi bir iş planı belgesine ihtiyacınız varsa;
- Bir yönetici özeti
- Bir şirkete genel bakış
- Ürünleriniz ve/veya hizmetleriniz hakkında bazı bilgiler
- Kişisel pazarlama planı
- Büyük şirket dönem noktalarının listesi
- Yönetim üyelerinin her üyesi ve şirketteki rolleri hakkında bilgiler
- Şirketinizin finansal planının detayları
İş Planınızı Ne Sıklıkta Gözden Geçirmelisiniz?
Her durumda, iş planlamasının en önemli unsuru gözden geçirme takvimidir. Hedeflerinize yönelik ilerlemenizi gözden geçirmek için belli zamanlar ayarlayın. Mesela her ayın 3. pazartesi günü gibi.
Planı gözden geçirme, hayati bir süreçtir. Özellikle finansal tabloların gözden geçirilmesi gerekmektedir.
İş Planına Kimin İhtiyacı Vardır?
Gelirinizi artırmak için serbest çalışılan bir iş bulmayı planlıyorsanız, bir iş planına ihtiyaç duymazsınız. Ancak, önemli miktarda zaman, para ve kaynak tüketmesi muhtemel bir çaba sarf edecekseniz, bir iş planına ihtiyacınız olacaktır.
İş konusunda ciddi iseniz, planlama konusunda da ciddi olmanız gerekmektedir. Pek çok insan yeni bir işe başlamak ya da işletme kredisi almak için bir iş planına ihtiyaç duyar ancak, iş planları, stratejik planlama için de çok önemlidir. Mevcut işletmeler, pazar koşulları değiştikçe ve yeni fırsatlar ortaya çıktıkça sürdürdükleri ve güncelledikleri iş planına sahip olmalıdır.
Her işletmenin uzun ve kısa vadeli hedefleri, satış hedefleri ve harcama bütçeleri vardır.
Bir iş planı tüm bunları kapsamaktadır. 10 yıllık bir işletmeye olduğu kadar, fon toplamaya çalışan bir işletmeye de faydalıdır.
Başlangıç Şirketleri
Başlangıçtaki iş planları, ihtiyaç duyduğunuz anda ne kadar paraya ihtiyaç olduğunu bilmediğiniz durumlarda, öngörülen satışları, maliyetleri, giderleri ve ödemelerin zamanlamasını ortaya çıkartır.
Tüm girişimciler için bu yatırımcıları, bankaları, aileyi ya da arkadaşları, yeni girişimi finanse etmeye ikna etmeye gerekip gerekmediğine bakılmaksızın yeni şirketin ne yapacağını, hedeflerine nasıl ulaşacağını ve kurucuların neden işi yapmak için doğru insanlar olduğunu açıklamaya odaklanmıştır.
İş planı, karlılığa yol açacak ve işi kurmak için gereken para miktarını ve başlangıçtaki büyüme aşamalarını da ayrıntılandırır.
Mevcut İşletmeler
İş planları sadece yeni işletmeler için kullanılmaz. Mevcut işletmeler tarafından pazardaki değişiklikleri ele almak, yeni fırsatlardan yararlanmak, işi stratejik olarak yönetmek ve yönlendirmek için iş planı yaparlar.
Stratejiyi güçlendirmek, ölçütleri oluşturmak, sorumlulukları ve hedefleri yönetmek, sonuçları izlemek ve kritik nakit akışı dahil kaynakları yönetmek ve planlamak için iş planı yapılır. İş planları, mevcut işletmeler için önemli bir büyüme faktörü olabilir.