İş Planında Yapılan Temel Hatalar

İş planlamanıza hızlı bir değerlendirme yaparak başlayın. Yerleşik bir işletme bile günlük faaliyetlerden uzaklaşmak ve temellerine bakmak için zaman ayırmalıdır.

İlk değerlendirme yapmanın tek bir doğru yolu yoktur ve kelimeler ve ifadeler farklılık gösterir. En belirgin ilk değerlendirme, strateji, taktik, dönüm noktası ve temel sayıları belirten bir madde işaretleri listeleri ve tabloları olan yalın iş planıdır.

İnsanlar ayrıca uzun yazıları okumaktan sıkıldıklarından, kısa özet olan tek sayfalık planları daha çok severler.

Bunların hepsi işinizin mevcut sağlık durumunu veya potansiyel uygulanabilirliğini değerlendirmek için geçerlidir. Yalın iş planı basittir. Vuruş noktaları, listeler ve tablolar. Temel bir stratejinin çok basit bir tanımını, ayrıca taktiklerin, kilometre taşlarının ve temel sayıların bir listesini içerir.

Strateji odaklı ilgilidir. Hangi sorunu çözüyorsunuz? Hangi çözümü sundunuz? Hedef pazarınızı, sizi ve işinizi nitelikli ve farklı kılan nedir?

Taktikler, ürün avantajları hakkında konuşma şekliniz, fiyatlandırmanızı nasıl yapılandıracağınız ve test edeceğiniz, dağıtım yöntemleri, pazarlama faaliyetleri gibi hedeflerinize ulaşmak için yapacağınız şeylerdir.

Kilometre taşlarında ise; Nereden başlayacaksın? İzlenecek adımlar nelerdir? Sorularına basit bir liste ile yanıt verilir.

Finansal plan, ilk değerlendirme için normalde yalın bir iş planının parçası olan öngörülen satışlardan, harcamalardan ve nakit akışından daha basit olabilir. İlk değerlendirme için bir satış tahmini yapın.

Tek Sayfalık İş Planı

Tek sayfalık iş planı, yalın bir plan ve yönetici planı arasında pek bir fark yoktur. Tek fark, tek sayfalık planın çoğu kişinin okuyabileceği bir yazı tipine bir sayfa olarak sığması gerekir iken geleneksel bir yönetici özeti işinizle ilgili fikirlerinizi kısaca görecektir.

Yönetici özetinizi minimum seviyeye getirmek için gereksiz kelimeler kaldırılmalıdır çünkü bu iş fikrinizi net ve daha az dağınıklıkla paylaştırır.

İş Planında Yapılan Hatalar

İş planlarında en yaygın yapılan hatalar nelerdir? Bir iş planı hazırlarken ve yazarken gerekli unsurları dâhil etmek önemlidir. Ancak aşağıda belirttiğiniz ortak iş planı hatalarından birini yapmadığınıza emin olmalısınız.

  • Çıkarma

Çok fazla sayıda işletme, iş planlarını bir seçeneğe sahip olmadıkları zaman yapmaktadır. Hatta banka ve yatırımcılar bir plan istemiyorsa, işletmeler hiçbir şekilde bir iş planı yapmazlar. Plan yapmama için bahaneler hep hazırdır. Planlayamıyorum ya da işleri halletmekle meşgulüm.

Ne kadar yoğun olursanız olun bir iş planı yapmak zorundasınız. Bir ormanı ele alalım. Yangın çıkması tehlikesine karşı bir yağmurlama sistemi kurmalısınız. Tek tek yanan ağaçlara müdahale ederseniz, tüm ormanı kaybedebilirsiniz.

İş planı, yağmurlama sistemi gibidir. Tehlike anında da devreye girer ve tek tek şirketi kurtarmak yerine bütününü ele alır, sizin tehlike anında kurtarıcınızdır. Bir yalın plan bile sadece 1 saatinizi alacaktır. Planlamayı yapmak hayati önem taşır.

  • Nakit Akışı Rahatlığı

Yeni bir işletme hayal ettiğinizde, ürün maliyetini, kaça satabileceğinizi ve birim başına kazancınızın ne olacağını hesaplayabilirsiniz. İşletmelerdeki kar kullanılmamakta sürekli olarak nakit akışı kullanılmaktadır. İş planınıza nakit akış tablosunu da dâhil etmelisiniz.

  • Fikir Enflasyonu

Bir işe başlamak için harika bir fikre ihtiyacınız yoktur. Elbet bir fikre ihtiyaç vardır ama fazla abartılmaması gerekir. Zamana, paraya, azim ve sağduyuya ihtiyacınız vardır. Yeni bir fikir var olandan daha zordur çünkü insanlar yeni fikri anlamadıkları gibi, işe yarayıp yaramadığından da emin olmazlar.

Sadece çok az işletmenin başarısı yeni fikirlere dayanır. Planlar, yatırımcılara yeni iş fikri satmaz. İş olanaklarını ve başarılarını özetler. Yatırımcılar fikirlere değil, insanlara ve işlerine yatırım yapar. Plan, gerekli olsa da sadece bilgiyi sunmanın bir yoludur.

  • Korku

Bir iş planı yapmak, düşünüldüğü gibi zor değildir. Sonuçta hazırladığınız bir doktora tezi ya da roman değil. Yalın bir plan bile sadece madde işaretli listeler, tablolar ve birkaç sayfa temel projeksiyondan ibarettir.

  • Belirsiz Hedefler

Bir planın amacı, sonuçları olduğunu ve bunları takip etmeniz gerektiğini unutmayın. Belirli tarihlere, yönetim sorumluluklarına, bütçelere ve dönem noktalarına ihtiyacınız olacaktır. Ne kadar iyi düşünülmüş veya mükemmel bir şekilde sunmuş olursanız olun, sonuç üretmedikçe bir şey ifade etmez.

  • İş Planları Tek Kalıp Değildir

Planınızı gerçek iş amacınıza göre uyarlamanız gerekir. İş planları farklı olabilir. Bazen yeni bir işi açıklamak için sadece satış belgesidir. Ayrıca yalın planlar; ayrıntılı eylem planları, finansal planlar, pazarlama planları ve hatta personel planları dahi olabilir. Bir işi başlatmak ya da yürütmek için kullanabilirler. İş hedeflerinize uygun plan geliştirmelisiniz.

  • Seyreltilmiş Öncelikler

Strateji, odaktır. 3 ila 4 maddelik bir öncelik listesi odak noktasıdır. 20 maddelik öncelikli bir liste kesinlikle stratejik değildir ve nadiren etkili olduğu görülür. Listede ne kadar çok ürün varsa, her birinin önemi o kadar az olur.

  • Büyüme Projeksiyonları

Satışlar ilk başta yavaş yavaş büyür. Ancak daha sonra hızlı büyüme gerçekleşir. Büyüme konusunda daha az iyimser olmalısınız.