Yeni Girişimler İçin Basit İş Planı

Deneyimli girişimciler, bankacılar, ticari danışmanlar ve yatırımcılar, genellikle bir işe başlamadan önce, bir iş planı geliştirmeniz konusunda hemfikirdir. Yaptığınız iş planları; ilerlemenize, kararlar almanıza ve işinizde başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak tüm iş planları aynı değildir ve yapılan işe göre farklılık gösterir. Küçük bir işletmeye başlarken yapacağınız basit bir plan, daha sonra geliştirilebilir ve bu size yardımcı olur.

İlk olarak basit iş planı ile başlayıp, banka ya da yatırımcıya sunulacağı zaman geliştirme ve revize yapılabilir.

Basit İş Planı Örneği

Basit iş planı nasıl hazırlanır bunu bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki; bir kadın evinde takı tasarımı yapıyor. Hafta sonları da bir seyyar tezgâhta bunları satıyor. Normal bir iş planı, ona akıştan geri çekilme, işini geliştirme ve iyileştirme yollarına bakma şansı verebilir.

Planlama süreci onun işi anlamasına yardımcı olmalıdır. İşletmeden ne istediğini tanımlamasına, müşterilerinin ne istediğini anlamasına ve işletmesini kendi şartlarında nasıl optimize edeceğine karar vermesine yardımcı olmalıdır.

Basit bir satış ve gider tahmini, hatta kar ve zarar tahminleri geliştirmekten faydalanabilir. Kaynaklarını nasıl kullanacağını ve geliştireceğini planlayabilir.

Basit planın ilk adımı birkaç başlangıç ögesine odaklanır. Misyon ifadesi, müşteri, işi anlamaya yönelik başlamak da kritiktir.

Ancak tüm girişimler bu kadar basit değildir. Birçoğunun ürün geliştirme, paketleme, ofis ekipmanlarına ve web sitelerine ihtiyacı vardır. Bu harcamaları finanse etmek için yeterince zengin değilseniz, banka kredisi veya yatırımcıyla ya da her ikisiyle de ilgilenmeniz gerekir ki, bunun için daha kapsamlı iş planına ihtiyaç duyulacaktır. Plan, beklentileri karşılamalıdır.

Ne Tür Bir İş Planına İhtiyacınız Var?

Planınızı, gerçek iş ihtiyacınızı karşılayan aşamalar şeklinde geliştirmek yararlı olacaktır. İlk aşama olarak potansiyel ortak ve ekip üyeleri ile tartışılması için birkaç kilit konu yeterli olabilir. Bir sonraki aşamada, kar ve zarara yol açan temel bir satış ve gider tahmini eklenebilir.

İşletme numarası eklemek, işletme akışını tahmin etmenize ve harcamaları gelirle eşleştirmenize yardımcı olacaktır.

Daha basit işletmelerden bazıları işin başında plan yapar. Ve her işletmenin tek bir planı vardır. Tek kişilik bir işletme bile yazılı bir plan oluşturmalıdır, çünkü plan oluşturma süreci faydalı ve değerlidir. Yalın planı 1 saat gibi bir sürede yapabilirsiniz.

İşletmeye ikinci bir kişi dâhil edilecekse, planlama ihtiyacı çoğalır. Plan; değerleri, hedefleri, stratejileri ve detaylı uygulamaları iletmek için kritik öneme sahiptir.

Görevinizi, amacınızı, başarınızın anahtarını, hedef pazar, rekabet avantajı ve temel stratejileri tanımlamayı deneyin. Başlamak için yalın plan şablonu kullanın. Yalın iş planında olduğu gibi, madde işareti, strateji, taktik ve kilometre taşları listelerini kullanın. Size uygun olanı uyarlayın.

Basit iş planı, satış ve masraf sayılarını önünüze koyan bazı araçları kullanmak ve bunları otomatik olarak eklemek ve çıkarmakta yardımcı olur.

İyi bir planlamada yardımcı sorular nelerdir?

  • Pazarı gerçekten biliyor musun?
  • Potansiyel müşteri olarak dışarıda kaç kişi var?
  • Önemli miktarda envanter yönetiyor musunuz?
  • Vergilerinizi nakit veya tahakkuk esasına göre mi kullanıyorsunuz?
  • Krediyle satış yapıyor musunuz?

Tüm bu ayrıntıları biraz daha ayrıntılı bir plan dâhilinde uygularsanız sizin için iyi bir yol gösterici rehber olacaktır.