Amasya'da İş Yapmak

Amasya’da Hangi İşler Yapılır?

Amasya şehri Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 5.701 km2’dir. Amasya şehrinde 7 ilçe ve 349 köy bulunmaktadır.

  • Nüfus Yoğunluğu

Amasya şehrinin nüfusu 2019 yılında açıklanan verilere göre 337.800’dür. Nüfusun %50.45’i erkeklerden, %49.55’i ise kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun yaşlara göre dağılımı incelendiğinde 20-24 yaş arasındaki gençlerin yoğunlukta olduğu görülmektedir. 25-39 yaş arasında bulunan kişilerin nüfus yoğunluğu daha sonra gelmektedir. Amasya şehrinin %47.16’sı orta yaş grubundan, %32.63’ü genç yaş grubundan oluşmaktadır. Girişimcilerin şehirdeki orta yaş grubunun daha fazla olması nedeniyle tecrübeli personel bulabilmesi kolay olacaktır. Aynı zamanda genç yaş grubunun yoğun olduğu şehirde girişimcilerin teknoloji odaklı işler kurarak gelir elde etmesi mümkündür.

Şehrin en fazla nüfus yoğunluğuna sahip olduğu ilk üç ilçe sırasıyla şu şekildedir; Merkez, Merzifon ve Suluova.

  • Eğitim Düzeyi

Amasya şehrinde nüfusun büyük bir çoğunluğu ilkokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. Şehirde lisans ve üstü eğitim düzeyinden mezun olan kişilerde vardır. Nüfusun 36.578 kişisi lisans mezunudur. Şehirde %71.16 oranında ilkokul, ortaokul ve lise eğitim düzeyinde mezun bulunmaktadır. %18.15 oranında lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezunlar bulunmaktadır. Girişimcilerin Amasya şehrinde yapacakları bir girişim için her eğitim seviyesinden personele ulaşmaları mümkün olacaktır. Ağırlıklı olarak lise mezunu kişilerin bulunduğu şehirde meslek liselerinden mezun olmuş olan personelleri bulmak kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Amasya şehrinde işgücüne katılım oranı %53.1, işsizlik oranı %8.2 ve istihdam oranı %48.7’dir.

Şehirde toplam 15.068 kişi işsizdir. Cinsiyet dağılımına göre işsiz kadınların sayısı 9353 ve işsiz olan erkeklerin sayısı 5715’dir. Şehirde kadınların işsizlik sayısı daha fazla olduğu için Amasya şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin kadın personel bulmaları daha kolay olacaktır. Şehirde 15-34 yaş grubunda olan gençlerin işsizlik oranı %54.57’dir. Şehirde işsizliğin en yoğun olduğu ilk üç meslek grubu şu şekildedir; büro hizmetleri, hizmet ve satış danışmanları ve nitelik gerektirmeyen meslekler.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Amasya şehrinde bulunan firmaların 20 veya daha fazla çalışanı olan 267 firması bulunmaktadır. Şehirde faaliyet gösteren 267 firmanın en çok imalat, inşaat, toptan ve perakende sektörlerinde faaliyet gösterdiği görülmektedir. Şehirde en az faaliyet gösterilen üç sektör finans ve sigorta, gayrimenkul ve bilgi ve iletişim sektörleridir. Şehirde kültür, sanat, eğlence ve spor faaliyetlerinde bulunan işletme sayısı da oldukça azdır.

  • İşyeri Kiraları

Amasya şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin seçtikleri ilçelere göre kira fiyatları değişim göstermektedir. Şehrin ortalama olarak kira gideri 1.975 TL’dir. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 469.500 TL şeklindedir.

Girişimcilerin şehirde tarım girişimlerinde bulunmaları halinde ortalama birim fiyatı m2’si 45 TL’dir. Minimum ve maksimum ortalama birim fiyatı ise m2’si 15 TL ve 132 TL arasında değişim göstermektedir.

Amasya Şehrinin Ekonomik Yapısı

Amasya şehrinin ekonomik yapısı tarıma dayalıdır. Şehirde yapılan ticaretin büyük bir çoğunluğu tarım ürünleri yoğunluktadır. Şehirde sanayileşmenin gelişebilmesi için pek çok çalışma yapılmaktadır.

  • TARIM

Amasya şehrinin ekonomisi tarıma dayalıdır. Şehirde pek çok ürün yetişmektedir. Amasya şehrinde Taşova ve Suluova’da buğday ekimi oldukça yoğun şekilde yapılmaktadır. Tütün üretimi, bamya, elma, mısır, kiraz, fasulye, pamuk, nohut, haşhaş, arpa, kenevir ve patates şehirde yetişir. Şehrin %44.7’si tarım alanından oluşmaktadır. Amasya şehrinde kiraz üretimi önemli bir yer almaya başlamıştır. Amasya şehrinin hemen hemen her ilinde ürün yetiştirilmektedir. En çok tarım alanının olduğu ilçeler Merkez, Merzifon ve Taşova’dır.

  • HAYVANCILIK

Amasya şehri hayvancılık faaliyetlerinde oldukça gelişmiştir. Şehrin ikinci gelir kaynağı hayvancılıktır. Şehirde en çok beslenen hayvan; sığır, koyun ve keçidir. Şehirde hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olması küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın ve tavukçuluğun gelişmesine yardımcı olmuştur. Şehirde küçükbaş hayvancılığın en yoğun yapıldığı ilçeler Merkez, Taşova ve Gümüşhacıköy’dür.

Amasya şehrinde büyükbaş hayvancılığın en yoğun yapıldığı ilçe Merkez’dir. Suluova ilçesinde tavukçuluk faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Şehirde hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olması yumurta ve et üretimine, süt ürünlerinin üretiminin artmasına yardımcı olmaktadır. Amasya şehrinde yumurta üretimi Türkiye’nin %2.5 oranında ihtiyacını karşılayacak aşamadadır.

  • SANAYİ

Amasya şehrinin sanayisi uzun yıllar boyunca tarıma dayalı işletmelerden oluşmaktaydı. Şehirde son yıllarda gıda ürünleri ve içecek imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, makine ve teçhizat imalatı sektörleri önem kazanmıştır. Amasya şehrinde elektrik üretimi sektöründe olan faaliyetler oldukça hız kazanmıştır. Şehirde HES ve RES enerji üretimi için yüksek bütçeli yatırımlar yapılmıştır.

Amasya şehrinde sanayi alanında öne çıkan sektörler şu şekildedir; %22.6 oranında gıda ürünleri imalatı, %17.8 mobilya imalatı, %12.6 oranında fabrikasyon metal ürünleri imalatı. Şehirde en az faaliyet gösterilen sanayi sektörleri şu şekildedir; metal cevheri madenciliği, bilgisayarın elektrik ve optik ürünleri imalatı ve ulaşım araçlarının imalatı.

Sanayi alanında gelişmeye çalışan şehirde girişimcilerin yer alması halinde oldukça iyi gelirler elde etmesi mümkündür.

Amasya’da iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Amasya Sanayi Bölgeleri

  • MADENLER

Amasya şehrinde doğal taş yatakları bulunmaktadır. Şehirde bulunan doğal taş rezervleri Türkiye’nin %21 oranına karşılık gelmektedir. Şehirde bulunan doğal taşlar Arabistan, Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yapılmasına yardımcı olmaktadır. Girişimciler için Amasya şehrinin doğal taş zenginliği ihracat yaparak gelir elde etmelerine yardımcı olacaktır.

Şehirde bakır, çinko, kurşun, manganez bulunmaktadır. Şehirde en önemli potansiyele sahip olan madenlerden biride kil sahalarıdır.Kil sahaları Keçiköy ve Akpınar civarında bulunmaktadır. Amasya şehrinde aynı zamanda en önemli maden kaynaklarından biri kömürdür. Kömür oluşumları Suluova, Merzifon, Taşova ve Merkez ilçelerinde görülmektedir. Kömür sahalarının olduğu ilçelerin bazılarında ürerim yapılmaktadır.

  • TURİZM

Amasya şehri doğal güzelliği ve kaynaklarıyla turizme elverişli olan bir ildir. Amasya’da kültür turizmi ve termal turizm yapılır. Şehirde kültür turizmi üzerine olan yapıtlar şu şekildedir; Amasya Müzesi, Amasya Kalesi, Şehzadeler Müzesi, Alpaslan Müzesi, Kral Kaya Mezarlığı, Ferhat Su Kanalı, Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-İ Hat Müzesi ve Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi.

Amasya şehrinde termal turizmi yapılabilecek 3 kaplıca bulunmaktadır. Terziköy Kaplıcaları, Gözlek Kaplıcaları ve Hamamözü Kaplıcaları.

Amasya şehri tarihi boyunca yapılan eserleri barındırmaktadır. Şehrin turizm potansiyeli yalnızca müzeler ve kaplıcalardan değil Osmanlı döneminden kalan camileri içermektedir. Amasya şehri ‘Şehzadeler Şehri’ olarak anılır ve UNESCO’nun ‘Dünya mirası geçici listesinde yer alır. 2018 yılında Amasya şehri 650 bin turist ağırlamıştır. Bu nedenle Amasya şehri turizm alanında potansiyeli yüksek olan bir şehirdir. Girişimcilerin turizm alanlarında iş kurarak gelir elde etmesi mümkündür.

  • TİCARET

Amasya şehrinde ticaret faaliyetleri tarıma dayalı olarak yapılmaktadır. İç ticarette tarım ürünlerini İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere yapmaktadır. Dış ticarette ise şehrin en önemli gelir kaynağı doğal taşlar, inşaat malzemeleri ve tarım ürünleridir. Şehirde en fazla ihracat yapılan sektörler hazır giyim, bakliyat ürünleri, madencilik ürünleri, yaş meyve ve sebzedir. Amasya şehrinin ihracatının %96’sı imalat sanayisine dayanmaktadır. İmalat sanayisinde önde gelen giyim eşyaları imalatıdır.

YouTube video player

Amasya Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Amasya şehri pek çok madeni kaynağa ev sahipliği yapar. Girişimcilerin maden ocakları işletmeciliği yapmaları iç ticaret ve dış ticaret yaparak gelir elde etmelerini sağlayacaktır.
  • Şehrin başlıca geçim kaynağı tarım olduğu için girişimcilerin gıda imalatı sektöründe yer alarak gelir elde etmeleri mümkündür. Hammaddenin ucuz olarak alınarak, gıda halinde üretilmesi ve iç ticaret yapılması mümkündür.
  • Amasya şehrinde en az faaliyet gösterilen sektörlerden birinin finans ve sigortacılık sektörü olması girişimciler için rakibin az olduğu bir iş fırsatı sunmaktadır. Şehirde bayilik alarak bir sigorta acentesi kurulması ve ihtiyaç duyan kişilerin sigorta işlemlerinin yapılarak gelir elde edilmesi mümkündür.
  • Genç nüfusun fazla olduğu şehirde en az faaliyet gösterilen sektörlerden biri eğlence, sanat ve spor dallarıdır. Girişimcilerin eğlence ve sanat alanlarına yönelerek eğlence merkezleri, AVM’ler, sinema salonları açarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Amasya şehrinde genç nüfusun ve kadınların işsizlik oranlarının fazla olması girişimcilerin kadınları ve gençleri mesleki olarak beceriler kazandıran eğitim hizmetleri sunması için bir fırsattır. Şehirde açık olan iş grubuna göre kadın ve gençlere eğitimler sunarak girişimcilerin gelir elde etmesi ve şehrin gelişimine katkı sağlaması mümkündür.
  • Şehirde hayvancılık faaliyetlerinin fazla olması girişimcilerin et üretimi, yumurta üretimi, deri ve süt ürünleri üretmesi için bir fırsattır. Girişimcilerin bu alanlara yönelerek iç ticaret ve dış ticaret yoluyla gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde dış ticaretin önemli bir kısmını yaş meyve ve sebzeler kaplamaktadır. Girişimcilerin soğuk hava deposu işini kurmasıyla yaş meyve ve sebzelerin korunması ihtiyacını giderebilir ve iyi kazançlar sağlayabilirler.
  • Şehirde elektrik üretimi yapan HES’ler son zamanlarda önem kazanmıştır. Girişimcilerin elektik üretimi yapacak santraller kurarak elektrik üretmesi ve bu iş ile gelir elde etmesi mümkündür. Elektrik üretimi girişimciler için oldukça kârlı olan iş fikirleri arasındadır. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları üzerine kurulabilecek olan santrallerin maliyeti düşük ve üretimi güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklara bağlı olacaktır.
  • Şehirde yapılabilecek işler arasında ticareti yapılan ürünlerin paketlenmesi vardır. Girişimcilerin paketleme işi kurarak ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların ürünlerinin korunması için hizmet sunması mümkündür.
  • Amasya şehri doğal taşlara sahip olan bir şehir olduğu için girişimcilerin doğal taşlarla takı üreterek satışa sunması ve ticaretini yaparak oldukça iyi gelirler elde etmesi mümkündür.
  • Amasya şehri turizm açısından oldukça iyi potansiyele sahip bir şehirdir. Girişimcilerin turistik alanlarda cafe açması, şehre özel ürünleri satması ve konaklama hizmetleri sunarak turistlerin ihtiyaçlarını karşılaması gelir elde etmesini sağlayacaktır.


Amasya’da İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.