Kocaeli'de İş Yapmak

Kocaeli’de Hangi İşler Yapılır?

Kocaeli şehri Türkiye’nin Marmara bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 3.397 km2’dir ve 12 ilçeden oluşur. Kocaeli şehri ekonomisi ile dördüncü büyük şehirdir.

  • Nüfus Yoğunluğu

Kocaeli şehri Türkiye’nin en kalabalık onuncu ilidir. 2020 yılında toplam nüfusu 1.997.258 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50,54 oranı erkeklerden, %49,45 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Kocaeli şehrinde bulunan nüfusun %50 oranı orta yaş grubunda, %37 oranı genç yaş grubundadır. Genç yaş grubunda bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 25-29 yaş arasında bulunan nüfustur. Orta yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı ise 50-54 yaş aralığıdır.

Kocaeli şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe: Gebze, İzmit ve Darıca’dır.

  • Eğitim Bilgileri

Kocaeli şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyini lise mezunları oluşturmaktadır. Daha sonra ilkokul ve lisans mezunları gelmektedir. Şehirdeki nüfusun %72 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %16 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır. Girişimcilerin Kocaeli şehrinde kuracakları işler için her eğitim düzeyinde olan personelleri bulması kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Kocaeli şehrinde işgücüne katılım oranı %54,9 işsizlik oranı %10,2 ve istihdam oranı %49,3 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan kayıtlı işsiz sayısı 85.970 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan kayıtlı işsizliğin kadınlarda daha fazla olduğu açıklanmıştır. En fazla işsizliğin olduğu yaş aralığı ise 15-29 yaş arasında bulunan nüfustur. Eğitim düzeyinde ise en fazla işsizlik ilkokul mezunlarındadır. Kocaeli şehrinde çalışan nüfusun yoğunlukta olduğu sektörler sanayi, tarım ve madenciliktir.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Kocaeli şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 3360 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler imalat, toptan perakende ve ticaret, inşaat sektörleridir. Aynı zamanda şehirde ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren işletmeler bulunmaktadır. İşletmelerin en az faaliyet gösterdikleri sektörler ise finans ve elektrik sektörüdür.

Kocaeli şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler sanayi, tarım ve ormancılıktır. Şehirde plastik ve kauçuk ürünlerin imalatı, makine ve teçhizat imalatı, ana metal sanayi, gıda ve içecek imalatı, tekstil ürünleri imalatı rekabet gücünün yüksek olduğu sektörlerdir.

  • İşyeri Kiraları

Kocaeli şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 2.387 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise ortalama maliyeti 527.744 TL olacaktır. Girişimcilerin seçtikleri ilçelerin nüfus yoğunluğuna ve ekonomik faktörlerine bağlı olarak işyeri maliyetleri değişim gösterecektir.

Kocaeli Şehrinin Ekonomik Yapısı

Kocaeli şehrinin ekonomik geliri sanayi, tarım, hizmetler ve ticarete bağlıdır. Kocaeli şehri girişimciler tarafından oldukça fazla yatırım alır. Sanayide gelişmişliği açısından ikinci şehirdir. Yatırımcılar tarafından oldukça fazla tercih edilen şehrin sektörlerin gelişmişlik düzeyi şu şekildedir;

  • Tarım

Kocaeli şehri iklim şartları açısından tarım faaliyetleri için oldukça uygundur. Ancak şehirde tarım arazileri oldukça azdır. Tarım arazilerinde tarla ürünleri, meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Tarla ürünleri arasında en fazla üretilen ürünler buğday, arpa, yulaf, mısır ve ayçiçeğidir. Yulaf üretimine şehrin Türkiye üretimi içindeki payı %5,47’dir.

Şehirde en fazla üretimi yapılan meyveler fındık, elma, kiraz, ceviz ve armuttur. Sebze üretiminde ise domates, karpuz, hıyar, kavun ve biber üretimi yapılmaktadır. Aynı zamanda Kocaeli şehrinde tütün ve keten üretilmektedir. Şehrin sahip olduğu pişmaniye meşhurdur.

  • Hayvancılık

Kocaeli şehrinde çayır ve mera alanları azdır. Ancak hayvan besiciliği gelişmektedir. Küçükbaş hayvancılık ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık faaliyetleri gelişmiştir. Şehirde bulunan küçükbaş hayvan varlığı büyükbaş hayvan varlığından daha fazladır. Hayvan besiciliği yapılan şehirde et ve et ürünleri üretimi, süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılmaktadır.

Arıcılık faaliyetlerinde gelişmiş olan şehirde bal ve balmumu üretimi yapılmaktadır. Buna bağlı olarak bal, polen, arı sütü ve petek üretimi paketleme ve işleme tesisleri bulunmaktadır. Kümes hayvancılığına bağlı olarak yumurta paketleme sektörü gelişmiştir. Hayvancılık sektörünün gelişmiş olması nedeniyle şehirde yem üretimi yapılmaktadır.

  • Sanayi

Kocaeli şehrinin temel gelir kaynağını sanayi oluşturmaktadır. İmalat sanayisinin oldukça gelişmiş olduğu şehir Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Kimya ve kâğıt sanayisinde Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yer almaktadır. İmalat sanayisinde öne çıkan sektörler ise plastik ve kauçuk ürünlerin imalatı, makine ve teçhizat imalatı, ana metal sanayisi, motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork imalatı sektörleridir.

Aynı zamanda kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı öne çıkmaktadır. Kâğıt hamuru, kâğıt ürünlerinin imalatı, ağaç ve ağaç ürünlerinin imalatı, saz ve saman gibi malzemelerle örülerek yapılan eşyalar, gıda ürünleri ve içecek imalatı, tekstil ürünleri imalatı en çok faaliyet gösterilen alanlar arasındadır.

Kocaeli şehrinde tarım ilacı fabrikaları, gübre fabrikaları, çimento fabrikaları, otomotiv fabrikaları, lastik fabrikaları, halıcılık fabrikaları bulunmaktadır. Porselen ve çini fabrikaları da bulunmaktadır. Şehirde girişimciler genellikle Dilovası ve Gebze alanlarına sanayi alanında yatırım yapmaktadır. Enerji üretimiyle öne çıkan şehir Türkiye enerji üretiminin %10’unu karşılamaktadır.

Kocaeli’de iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Kocaeli Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Kocaeli şehri yeraltı kaynakları zengin olan bir şehirdir. Şehirde bakır, kurşun, çinko, barit, civa, dolomit, kuvarsit ve mermer rezervleri bulunmaktadır. Jeotermal kaynakları ise Yeniköy termal tesisinden oluşmaktadır.

  • Turizm

Kocaeli şehrinde turizm oldukça önemlidir. Doğal güzellikleri, yaylaları, plajları ve kayak merkezi ile öne çıkan şehirde tarihi eserlerde oldukça önemlidir. Karadeniz ve Marmara bölgesine kıyısı olan şehir turizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Şehirde 53 adet konaklama tesisi bulunmaktadır.

Şehrin Kartepe Kayak Merkezi, Mimar Sinan Köprüsü, Tavşancık Tarihi Evleri, Darıca Hayvanat Bahçesi, Karamürselbey Anıtı, Valide Sultan Köprüsü, Sultan baba Türbesi öne çıkan turizm alanlarıdır. Şere yerli ve yabancı turistler ziyarette bulunmaktadır.

  • Ticaret

Kocaeli şehri ticaret faaliyetlerinin gelişmiş olduğu bir şehirdir. Otomotiv sektörü, mineral yakıtları, motorlu kara taşıtları sektörleri ticaret faaliyetlerinin en fazla olduğu sektörlerdir. İhracatın en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Krallık ve Mısır’dır.

İstanbul’a konum itibariyle oldukça yakın olan şehir iç ticaret faaliyetlerinin büyük bir çoğunluğunu İstanbul’a yapmaktadır.

YouTube video player

Kocaeli Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Kocaeli şehri hayvancılık sektöründe yapılabilecek fırsatları içermektedir. Şehirde girişimcilerin et ve süt ürünleri üretimine yönelik olarak yatırım yapması, manda sütü üretimi yapması, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde bulunarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Kocaeli şehrinde girişimciler sebzecilik, meyvecilik, kandıra biberi yetiştiriciliği, kuru fasulye üretimi, gıda işleme ve paketleme faaliyetlerinde bulunarak gelir elde edebilir.
  • Girişimcilerin şehirde rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, biyogaz yatırımları ve atıkların değerlendirilmesi tesislerini kurarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Nüfusun oldukça yoğun olduğu şehirde girişimciler okul öncesi eğitimi, ilkokul ve lise yatırımları, bilişim alanına yapılacak yatırımlar ile gelir elde edebilir.
  • Kocaeli şehri sanayi alanında yapılacak yatırımlar için oldukça uygundur. Şehirde plastik eşya ve ambalaj imalatı, metal boru ve profil bağlantıları imalatı tesisi, metal yapı malzemeleri imalatı, bilgisayar ve elektronik yazılımı ürünlerinin imaları ile gelir elde edebilir.
  • Ağaç ürünlerinin imalatı, kâğıt ürünleri imalatı, parke ve MDF üretimi, yonga levha imalatı, ahşap kaplama imalatı, profil imalat tesisi alanlarına yapılacak yatırımlar için potansiyel içermektedir.
  • Petrol ürünleri imalatı, boya ürünleri imalatı, tarım ilaçları imalatı, inşaat yapı malzemeleri imalatı, mobilya imalatı potansiyel yatırım alanlarını içermektedir.
  • Kocaeli şehrinde nüfusun yoğunlukta olması nedeniyle girişimcilerin eğlence, kültür alanlarına yatırım yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Ticaret faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde girişimciler soğuk hava depoları, ulaştırma ve depolama alanlarına yatırım yaparak gelir elde edebilir.
  • Öğrencilerin yoğunlukta olması nedeniyle şehirde girişimciler yurt, apart gibi yatırımlar ile hizmet sunabilir.
  • Kış turizmine yönelik, kültür ve inanç turizmine yönelik olarak şehirde yatırım yapan girişimcilerin gelir elde etmesi mümkündür.

Kocaeli Şehrine Sunulan Teşvikler

Kocaeli 1. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. 1. bölge için sunulan destek unsurları ise şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Yatırım yeri tahsisi

Kocaeli şehrinde yatırım teşviki sağlanan bazı alt sektörler ise şu şekildedir;

  • Elektrik üretimi
  • Ambalajlama faaliyetleri
  • Demiryolu taşımacılığı
  • Depolama ve ambarlama hizmetleri
  • İlkokul hizmetleri
  • İçecek imalatı
  • Kimyasal ürünlerin imalatı
  • Kakao ve şekerleme imalatı
  • Oyun ve oyuncak imalatı

Kocaeli’de Yatırım Yapmak

Bir girişimci olarak Kocaeli şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan Kocaeli’de yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.



Kocaeli’de İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.