Niğde'de İş Yapmak

Niğde’de Hangi İşler Yapılır?

Niğde şehri Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 7,235 km2’dir. Şehir 6 ilçeden oluşmaktadır. Şehrin en önemli ürünleri Niğde elması ve kirazıdır. Niğde hakkında daha detaylı bilgiler ise şu şekildedir;

  • Nüfus Yoğunluğu

Niğde şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 362.071 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50,18 oranı erkeklerden, %49,82 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında %45 oranı ile orta yaş grubu önde gelmektedir. Daha sonra %40 oranı ile genç yaş grubu gelmektedir. Genç yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığını 20,24 yaş arasında bulunan nüfus oluşturmaktadır. Orta yaş grubunda ise yoğunluk 50,54 yaş arasında bulunan nüfustadır.

Niğde şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilçeler: Merkez, Bor ve Çiftlik’tir.

  • Eğitim Bilgileri

Niğde şehrinde bulunan nüfusun ağırlıkta olduğu eğitim düzeyini ilkokul mezunları oluşturmaktadır. Şehirde daha sonra ortaokul ve lise mezunları gelmektedir. Şehirdeki nüfusun %75 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %11 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeylerinden mezun olanları içermektedir. Girişimcilerin Niğde şehrinde kuracakları işler için her eğitim düzeyine sahip olan personelleri bulabilir.

  • İşsizlik ve İstihdam

Niğde şehrinde işgücüne katılım oranı %49,3 işsizlik oranı %6,1 ve istihdam oranı %46,3 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam kayıtlı işsiz sayısı ise 15261 olarak açıklanmıştır. Kadınlarda işsizlik oranı erkeklerden daha fazladır. İşsizlik oranının en fazla olduğu yaş aralığını ise genç yaş grupları oluşturmaktadır. Şehirde 20-29 yaş arasında bulunan nüfus işsizliğin en fazla olduğu yaş aralığıdır. İşsizliğin en fazla olduğu eğitim düzeyini ise ilkokul ve ortaokul mezunları oluşturmaktadır. Girişimcilerin şehirde kuracakları işler için genç yaş grubunda bulunan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Niğde şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan işletmelerin sayısı 261’dir. İşletmelerin en çok faaliyet gösterdiği sektörler imalat, toptan perakende ve ticaret, inşaat sektörüdür. Aynı zamanda şehirde konaklama ve yiyecek hizmeti, madencilik ve taş ocakçılığı, ulaştırma ve depolama alanında faaliyet gösteren işletmeler bulunmaktadır. En az faaliyet gösterilen sektörler su teminidir.

Niğde şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler gıda sanayisi, madencilik ve taş ocakçılığı, deri sanayisidir. Aynı zamanda tekstil ve giyim sanayisi, plastik ve kimyasal ürünler, geri dönüşüm sanayisi rekabetin yüksek olduğu sektörler arasındadır. Mobilya imalatı, inşaat yapı malzemeleri, makine parçaları imalatı öne çıkan sektörler arasındadır.

  • İşyeri Kiraları

Niğde şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin işyeri kiralamak için yıllık ortalama maliyetleri 2.290 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin yıllık ortalama maliyetleri 528.000 TL olacaktır. İşyeri maliyetleri seçilen ilçenin ekonomik ve sosyal faktörlerine göre değişim gösterecektir.

Niğde’nin Ekonomik Yapısı

Niğde şehrinin ekonomisi tarıma dayalıdır. Şehirde sanayi gelişmektedir.

  • Tarım

Niğde şehrinde tarım birinci gelir kaynağıdır. Anadolu’da buğday ambarı olarak bilinen şehirler arasında Niğde yer almaktadır. Şehrin tarla ürünlerinden sonra en önemli ürünü elmasıdır. Tarla ve meyve üretiminde şehir önemli bir yerdedir. Niğde şehrinde en fazla üretilen tarla ürünleri patates, buğday, şekerpancarı, arpa ve kuru fasulyedir. Kuru fasulye üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %21,05’tir. Patates üretiminin payı ise %13,26’dır.

Niğde şehrinde en fazla üretilen meyveler elma, kiraz, üzüm, şeftali ve kayısıdır. Elma üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %11,70’dir. Şehirde üretilen sebzeler ise domates, lahana, kuru soğan, kavun ve karpuzdur. Lahana üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %15,81’dir. Bu nedenle lahana oldukça önemli olan ürünleri arasında yer almaktadır.

Niğde şehri patates, çavdar ve lahana üretiminde Türkiye’de birinci, kuru fasulyede ikinci, elma üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Şehirde mercimek, sarımsak, mısır, fiğ, yonca ve korunga üretimi yapılmaktadır. Üzüm yetişen ilde bağcılık oldukça önemlidir.

  • Hayvancılık

Niğde şehrinde hayvancılık faaliyetleri arıcılık, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı üzerinden yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığı büyükbaştan daha fazladır. Sığır, manda, koyun, kıl ve tiftik keçisi şehirde beslenmektedir.

Kümes hayvanları arasında en fazla tavuk bulunmaktadır. Et ve yumurta tavuğu olarak beslenmektedir. Şehirde daha sonra hindi, kaz ve ördek bakılmaktadır. Arıcılık faaliyetleri olan şehirde 2020 yılında toplam 39.748 arı kovanı bulunmaktadır.

Niğde şehrinde hayvancılık faaliyetlerinin gelişmiş olması nedeniyle süt ve süt ürünleri üretimi, et ve et ürünleri üretimi, yumurta üretimi yapılmaktadır. Aynı zamanda yün, kıl, deri ve bal üretimi yapılmaktadır.

  • Sanayi

Niğde şehrinde sanayi yeni gelişmektedir. Şehirde önemli olan sanayi sektörü imalat sanayisidir. Mobilya imalatı, deri sanayisi, gıda ve içecek sanayisi, tekstil ve giyim sanayisi gelişmiş olan sektörler arasındadır. Aynı zamanda inşaat yapı malzemeleri, plastik ve kimyasal sanayi öne çıkan sektörler arasında yer almaktadır.

Niğde şehrinde aynı zamanda şeker imalatı, dokuma, soğutma ve havalandırma imalatı önemlidir.  Kimyasal gübre ve azotlu bileşenlerin imalatı, makine ve teçhizat imalatı öne çıkan sektörler arsında yerini almaktadır.  Niğde şehrinde üretilen gazoz oldukça önemlidir. Şehirde gazoz üretimi bu nedenle gelir kaynağı oluşturmaktadır.

Niğde’de iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Niğde Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Niğde maden kaynakları açısından zengin olan bir şehirdir. Niğde şehrinde altın, gümüş, antımuan, bakır, kurşun, çinko, civa, demir, mermer, jiips, molibden, diyatomit kaynakları bulunmaktadır. Bulunan kaynaklardan yalnızca demir, çinko, kaolin ve alçıtaşı işlenmektedir.

  • Turizm

Niğde şehri sahip olduğu müze, tarihi yerler ve doğal güzellikleri nedeniyle turizm potansiyeline sahiptir. Şehirde Çiftehan Kaplıcası ile sağlık turizmi potansiyeli bulunmaktadır. Aladağ, Bolkar Dağı doğa turizmi potansiyeli içermektedir. Şehirde Niğde Kalesi, Saat Kulesi, Ulukışla Öküz Mehmet Paşa Külliyesi turizm potansiyeli içeren alanlardır. İzcilik ve kamp turizmi için Narlıgöl, yayla turizmi için Keten çimeni ön plana çıkmaktadır. Şehirde bulunan konaklama yerleri genellikle 4 yıldızlıdır ve dağ evi kategorisinde yer alan bir konaklama, termal turizm için iki konaklama alanı bulunmaktadır.

Tyana Harabeleri, Tyana Su Kemerleri ve Roma Havuzu oldukça önemli turizm alanlarıdır.

  • Ticaret

Niğde şehrinde ticaret mobilya imalatı, deri sanayisi, gıda sanayi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Aynı zamanda tekstil sanayisi, madencilik, inşaat yapı malzemeleri ticaretin olduğu sektörler arasında yer almaktadır. Şehirde dış ticaret faaliyetlerinin en fazla olduğu ülkeler Irak, Almanya, İtalya ve İran’dır.

İç ticaret faaliyetlerinde tarımsal ve hayvansal üretim ürünleri ticarette ön plana çıkmaktadır.

YouTube video player

Niğde Şehrinde Yapılabilecek İşler

  • Niğde şehrinde tarım ve hayvancılık sektöründe yatırım potansiyeli bulunmaktadır. Şehirde patates işleme tesisi, lahana işleme tesisi, meyve suyun üretimi, madensuyu veya gazoz üretimi yapılması mümkündür. Niğde şehrinde helva, reçel ve lokum üretimi yapılabilir.
  • Niğde şehrinde modern tarım uygulamaları, tohumculuk, kiraz ve elma üretimi yapma fırsatı bulunmaktadır.
  • Şehirde girişimcilerin et ve et ürünlerini işleme, süt işleme, hayvansal ürünlerin toplanması ve işlenmesi, arıcılık yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Niğde şehrinde tekstil sektörünün gelişmiş olması nedeniyle girişimcilerin makine halısı üretimi, dericilik, iplik üretimi, örme eşya, çorap üretimi alanlarına yatırım yapması mümkündür. Aynı zamanda deri işleme, deri eşya tesisi, döşemelik deri üretimi alanlarına yatırım yapabilir.
  • Niğde şehrinde kalsit işleme, mermer işleme ve çimento üretimi alanlarına yatırım yapma fırsatı bulunmaktadır.
  • Termal turizm, av turizmi, yayla turizmi alanlarına girişimciler yatırım yaparak gelir elde edebilir.
  • Şehirde deri artıklarından hayvan yemi üretme, tarım alet ve makinelerin imalatı, soğuk lastik kaplama tesisi, makine ve plastik ürünlerin üretimi alanlarına yatırım yapılabilir. Aynı zamanda şehirde boru, kablo, PVC, makine ekipmanları üretimi yapılabilir.
  • Tarım ve hayvancılığın gelişmiş olduğu şehirde girişimcilerin soğuk hava deposu, lisanslı depoculuk alanlarına yatırım yapması mümkündür.

Niğde Şehrine Sunulan Teşvikler

Niğde şehri 5. bölge destek unsurlarından yararlanmaktadır.

Bu kapsamda sunulan unsurlar şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Gümrük muafiyeti
  • Vergi muafiyeti
  • SGK işveren prim muafiyeti
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz veya kâr payı desteği
  • Yapı harçları muafiyeti
  • Emlak vergisi muafiyeti
  • Damga vergisi muafiyeti


Niğde’de İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.