İzmir’de Hangi İşler Yapılır?
İzmir şehri Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 11.891 km2’dir ve 30 ilçesi bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük ekonomisine sahip olan üçüncü büyük şehirdir.
- Nüfus Yoğunluğu
İzmir şehri Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehridir. 2020 yılında toplam nüfusu 4.394.694 olarak açıklanmıştır. Şehirdeki nüfusun %50,23 oranı kadınlardan, %49,77 oranı erkeklerden oluşmaktadır. İzmir şehrinde bulunan nüfusun %51 oranı orta yaş grubunda, %31 oranı genç yaş grubunda bulunmaktadır. Orta yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı ise 40-49 yaş arasında bulunan nüfustur. Genç yaş grubunda yoğunluk 25-29 yaş arasındadır. Girişimcilerin İzmir şehrinde kuracakları işler için orta yaş grubunda olan kadın personelleri ve genç yaş grubunda bulunan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.
İzmir şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe Buca, Karabağlar ve Bornova’dır.
- Eğitim Bilgileri
İzmir şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyi ilkokul, lise ve lisans mezunlarından oluşmaktadır. Şehirde her eğitim düzeyinden kişiler bulunmaktadır. Nüfusun %70 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %19 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanların oranıdır. Girişimcilerin İzmir şehrinde yoğunlukta olan eğitim düzeylerinde olan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.
- İşsizlik ve İstihdam
İzmir şehrinde işgücüne katılım oranı %56,2 işsizlik oranı %13,8 ve istihdam oranı %48,5 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam 184.928 kayıtlı işsiz bulunmaktadır. İşsizlik oranı kadınlarda daha fazladır. %48,9 oranıyla işsizliğin yaş grubuna göre dağılımında 20-24 yaş arası ön plana çıkmaktadır. Şehirde en fazla işsizliğin yaşandığı eğitim düzeyi ise ilkokul mezunlarıdır. Girişimcilerin İzmir şehrinde kuracakları işler için genç yaş grubunda olan kadın personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.
- İşyerlerinin Sektörel Dağılımı
İzmir şehrinde yatırım yapan pek çok girişimci başka bir şehirde iş kurmayı düşünmemektedir. Şehrin ekonomisinin gelişmiş olması bu durumda oldukça etkili olmuştur. Şehirde 20 ve daha fazla çalışanı olan 6.288 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler ise imalat, toptan perakende ve ticaret, inşaat sektörleridir. Konaklama, ulaştırma ve depolama sektörlerinin ise şehirde önemi büyüktür.
İzmir şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler sanayidir. Sanayi alanında şehirde gelişmiş olan pek çok alan vardır. Gıda imalatı, içecek imalatı, giyim ürünleri imalatı, ana metal sanayisi, elektrik üretimi ve dağıtımı, kömür ve petrol ürünlerinin imalatı, elektronik ürünlerin imalatı rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler arasında yer almaktadır.
- İşyeri Kiraları
İzmir şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 2.888 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise 646.250 TL olacaktır. Girişimciler için işyeri maliyetleri ilçelerin nüfus yoğunluğuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişim gösterebilir.
İzmir Şehrinin Ekonomik Yapısı
İzmir şehri Türkiye’nin en büyük ekonomisine sahip şehirleri arasında yer almaktadır. Ekonomik gelişmişlik olarak şehir üçüncü sırada yer almaktadır. Şehirde sanayi, tarım, ticaret ve turizm gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Girişimciler tarafından oldukça fazla yatırım alan şehrin ekonomik yapısı ise şu şekildedir;
- TARIM
İzmir şehrinde tarım sektörü diğer sektörlere oranla daha az gelişmiştir. Şehrin %30 oranı tarım arazilerinden oluşmaktadır. Şehirde sebze ve meyve, tarla ürünleri üretilmektedir. Tarla ürünleri arasında en fazla üretimi yapılan ürünler patates, pamuk, buğday, mısır ve arpadır. Şehirde üretilen patatesin Türkiye üretimi içindeki payı %7,84’tür. Pamuk üretiminin Türkiye içindeki payı ise %6,49’dur.
Meyve üretimi şehrin önemli bir gelirini oluşturmaktadır. En fazla üretilen meyveler üzüm, zeytin, mandalina, şeftali ve kirazdır. Şeftali ve kiraz üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %9’dur. Zeytin üretimindeki payı ise %7,64’tür. Şehirde en fazla üretilen sebzeler ise domates, hıyar, karpuz, biber ve fasulyedir. Fasulye üretimiyle %10,28 oranıyla Türkiye içindeki payı oluşturmaktadır. İzmir şehrinde tarıma dayalı sanayi oldukça gelişmiş olan bir sektördür. Şehirde en önemli olan sanayi ürünleri pirinç, pamuk, tütün, kenevir, anason ve baklagillerdir.
- HAYVANCILIK
İzmir şehrinde hayvancılık faaliyetleri gelişmiştir. Şehirde büyükbaş ve küçükbaş hayvan, kümes hayvanları yetiştirilmektedir. Şehirde sığır, manda, keçi ve koyun beslenmektedir. Hayvancılığın gelişmiş olmasıyla birlikte et ve et ürünlerinin üretimi, süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılmaktadır. Bergama peyniri ünlü olan ürünleri arasındadır. Aynı zamanda kümes hayvanları arasında yer alan tavuklar etçi ve yumurtacı olarak bakılmaktadır. Yumurta üretimi ve buna bağlı olan sektörler gelişmiştir.
İzmir şehrinin Dikili, Çeşme, Karaburun ilçelerinde balıkçılık yoğunlukla yapılmaktadır.
- SANAYİ
İzmir şehrinin en gelişmiş olan sektörü sanayidir. Şehir sanayiden elde ettiği gelir ile Türkiye’de üçüncü sırada yer almaktadır. Şehirde tarıma dayalı sanayi oldukça gelişmiştir. Endüstriyel makine, kimya, gıda ve içecek, ana metal sanayi gelişmiş olan sanayi sektörleri arasında yer almaktadır.
İzmir şehrinde gıda ürünleri imalatı, giyim eşyası imalatı, makine ve ekipman imalatı, metal ürünlerin imalatı, kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, kimyasal ürünlerin imalatı, mobilya imalatı, tekstil ürünleri imalatı en gelişmiş olan sektörler arasındadır. Aynı zamanda kâğıt ve kâğıt ürünlerinin imalatı, elektrikli teçhizat imalatı, deri ürünleri imalatı, tütün ürünleri imalatı, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı gelişmiş olan sektörler arasında yerini almaktadır.
İzmir şehrinde büyük ölçekli pek çok işletme bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alan pek çok işletme İzmir şehrinde faaliyet göstermektedir.
İzmir’de iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için: İzmir Sanayi Bölgeleri
- MADENCİLİK
İzmir maden kaynakları zengin olan bir şehirdir. İzmir’de altın, alünit, antimuan, asbest, bakır, kurşun ve çinko, civa, çimento hammaddeleri, demir, dolomit, feldispat, grafit, kalsit, kaolen, mermer ve perlit kaynakları bulunmaktadır. Şehirde yer alan tuz, civa ve perlit kaynakları işlenmektedir. Mermer ve linyit kaynaklarının bir kısmı işletilmektedir.
- TURİZM
İzmir şehrinde en gelişmiş olan sektörlerden biri turizmdir. Şehirde sağlık turizmi, deniz turizmi, yat turizmi, termal turizm, inanç ve kültür turizmi, rüzgâr sörfü ve kayak merkezi faaliyetlerinde bulunulmaktadır.
Şehirde önemli bir yer tutan termal turizm alanları Balçova Termal Turizm, Bayındır Termal Turizm, Çeşme Termal Turizm, Seferhisar Termal Turizm, Dikili Bergama Termal Turizm bölgeleri dikkat çekmektedir. Mevcut limanları nedeniyle yat turizmi gelişmiştir.
Şehrin en önemli turizm kaynağını ise Artemis Tapınağı oluşturmaktadır. İncil’de ismi geçen üç kilise şehirde bulunmaktadır. Alaçatı ilçesi rüzgâr sörfü için öne çıkan bir ilçedir. Selçuk-Pamucak, Güzelbahçe ve Urla, Çeşme-Ilıca, Altınkum, plajları deniz turizmi için potansiyeli oldukça yüksek olan yerlerdir. Çeşme ve Alaçatı ilçeleri şehrin en önemli turizm kaynağı oluşturmaktadır.
- TİCARET
İzmir şehrinin sahip olduğu limanlar nedeniyle ticaret faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Şehirde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler ticarete söz konusu olan sektörlerdir. Şehirde giyim eşyaları, gıda ve içecek imalatı, tarım ve hayvancılık, makine ve teçhizat, kimyasal madde ve ürünler, motorlu taşıtlar, tütün ürünleri en fazla ticaret faaliyetlerinin olduğu sektörler arasında yer almaktadır.
Dış ticaret faaliyetlerinin en fazla olduğu ülkeler ise Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve İspanya’dır.
–
–
İzmir Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler
- İzmir şehrinde tarımsal yatırım potansiyeli oldukça fazladır. Girişimcilerin şehirde meyve ve sebzelerin işlenmesi ve paketlenmesi, enginar üretimi ve işlenmesi, zeytinyağı üretimi, zeytinyağı şişelemesi, salamura zeytin yetiştiriciliği, sofralık zeytinlerin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik iş kurması mümkündür.
- Şehirde girişimciler katı ve sıvı bitkisel yağların üretimini, konserve salça üretimini, şeker üretimi, ekmek ve unlu mamullerin üretimini, makarna üretimi, dondurulmuş gıda üretim tesisi işlerinde yer alarak gelir elde edebilir.
- Kurutulmuş meyve ve sebzelerin işlenmesi, baharat işleme tesisi kurulması, meyve suyu işleme tesisi, alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretimi, gıda katkı ve aroma tesisi, yem ve üzüm üretimi yapılabilir.
- Şehirde girişimciler yumurta paketleme, bal ve balmumu üretimi, su ürünlerinin üretimi, pamuk üretimi, tatlı su balıkçılığı ile gelir elde edebilir.
- İzmir şehrinde elektrik üretimi oldukça önemli bir yer almaktadır. Girişimciler şehirde rüzgâr enerjisi yatırımı, güneş enerjisi yatırımı, doğalgaz ve termal enerji yatırımlarında bulunabilir.
- İzmir şehrinde turizm oldukça gelişmiş olan sektördür. Girişimcilerin şehirde otel, konaklama, termal tesis yatırımları, kültür turizmi yatırımları, kış turizmi yatırımları, lüks konaklama tesisleri, deniz turizmi yatırımlarında bulunması mümkündür.
- Girişimciler şehirde ana metal sanayi, demir ve çelik sektörü yatırımları, ambalaj sanayisi yatırımları, perlit işleme tesisi, taş ve toprağa dayalı sanayi yatırımları, kimyasal ürünlere yönelik yatırımlarla gelir elde edebilir.
- Nüfusun oldukça fazla olduğu şehirde girişimciler yazılım alanına, bilgi ve iletişim alanına, eğitim ve sağlık alanına yatırımlarda bulunabilir.
- Depolama ve ulaştırma alanına yatırım yapılabilir.
İzmir’de Yatırım Yapmak
Bir girişimci olarak İzmir şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan İzmir’de yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.