Uşak'ta İş Yapmak

Uşak’ta Hangi İşler Yapılır?

Uşak şehri Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 5.565 km2’dir ve 6 ilçeden oluşur.

  • Nüfus Yoğunluğu

Uşak şehrinin 2020 yılında açıklanan toplam nüfusu 369.433’dür. Şehirde bulunan nüfusun %49,87 oranı erkeklerden, %50,13 oranı ise kadınlardan oluşmaktadır. Uşak şehrinde bulunan nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında ise %48 oranı ile orta yaş grubu öne çıkmaktadır. Daha sonra gelen yaş grubu ise %33 oranı ile genç yaş grubunda bulunan nüfustadır. Orta yaş grubunda bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 45-49 yaş arasındadır. Genç yaş grubu ise 20-24 yaş arasında bulunan nüfusta yoğunlaşmaktadır.

Şehirde nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe ise: Merkez, Banaz ve Eşme’dir.

  • Eğitim Bilgileri

Uşak şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyini ilkokul mezunları oluşturmaktadır. Daha sonra lise ve lisans mezunu kişiler gelmektedir. Şehirde bulunan ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarının oranı ise %75’dir. %13 oranı ise lisans ve üstü derecede olan eğitim düzeylerini ifade etmektedir. Şehirde kurulacak işler için girişimcilerin her eğitim düzeyinden mezun olmuş personelleri kolaylıkla bulması mümkün olur.

  • İşsizlik ve İstihdam

Uşak şehrinde işgücüne katılım oranı %45,2 işsizlik oranı %9,2 ve istihdam oranı % 41,0 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam işsiz sayısı ise 18.529 kişi olarak açıklanmıştır. İşsizlik oranı ise kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. İşsizliğin en fazla olduğu yaş grubunu ise %27 oranı ile 20-24 yaş arasında bulunan nüfus oluşturmaktadır. Eğitim düzeyleri incelediğinde ise en fazla işsizlik ilkokul mezunlarında görülmektedir.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Uşak şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 357 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler ise imalat, toptan ve perakende ve ticaret, inşaat sektörleridir. Aynı zamanda konaklama ve yiyecek faaliyetleri, ulaştırma ve depolama sektöründe faaliyet gösteren işletmeler bulunur. Şehirde en az faaliyet gösterilen sektörler ise hizmet faaliyetleri ve gayrimenkul sektörüdür.

Uşak şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörleri ise imalat ve ticaret sektörü oluşturmaktadır. Gıda imalatı, deri ihracatı rekabetim en fazla olduğu sektörler arasındadır.

  • İşyeri Kiraları

Uşak şehrinde girişimcilerin işyeri kiralama maliyetleri ortalama olarak 1.567 TL olacaktır. İşyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise maliyeti 438.840 TL olacaktır. İşyerlerinin kira maliyeti seçilen ilçe ve ilçelerin ekonomik göstergelerine göre değişim gösterebilir.

Uşak Şehrinin Ekonomik Yapısı

Uşak şehrinin ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayi sektörüne bağlıdır. Şehir hakkında detaylı bilgi ise şu şekildedir:

  • Tarım

Uşak şehrinde tarım ekonominin temel gelir kaynağını oluşturmaktadır. Şehirde tarla, meyve ve sebze ürünlerinin üretimi yapılmaktadır. Özellikle tarla ve sebze ürünleri ekonominin başlıca gelir kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Uşak şehrinde en fazla üretilen tarla ürünleri ise şu şekildedir: Buğday, arpa, şekerpancarı, nohut ve dane tritikale. Türkiye üretiminden aldığı pay %3,57 oranı ile tritikale en önemli tarla ürünleri arasında yer alır.

Şehirde en fazla üretilen meyve ürünleri ise üzüm, elma, ceviz, kiraz ve armuttur. Sebze ürünleri arasında ise domates, karpuz, kavun, hıyar ve kuru soğan öne çıkmaktadır. Şehirde aynı zamanda burçak, fiğ ve tütün üretimi yapılmaktadır.

Şehirde ayçiçeği üretimi ve yem üretimi de yapılmaktadır. Şehirde tarım faaliyetlerinin gelişmiş olması nedeniyle tarımda dayalı sanayi alanında da gelişmeler yaşanmıştır.

  • Hayvancılık

Uşak şehrinde hayvancılık gelişmiş olan sektörler arasında yer alır. Kümes hayvancılığı en gelişmiş olan hayvancılık alanıdır. Tavuk varlığı et ve yumurta üretimi ile öne çıkmaktadır. Hindi, kaz ve ördek varlığı da gelişmiştir. Tavuk baktığının oldukça fazla olduğu şehirde yumurta üretimi ve beyaz üretimi önemli bir yerdedir. Daha sonra ise küçükbaş hayvancılık faaliyetleri gelir. Küçükbaş hayvancılığın öne çıktığı hayvanlar keçi ve koyundur.

Büyükbaş hayvan varlığı sığır ve manda ile yapılır. Arıcılık faaliyetleri sınırlı bir şekilde yapılmaktadır. 2021 yılında toplam arı kovanı varlığı 8.907 olarak açıklanmıştır. Uşak şehrinde hayvancılık faaliyetlerinin gelişmiş olması süt ve bal üretimi yapılmasına fırsat sunmuştur. Aynı zamanda beyaz et ve kırmızı et üretimi de yapılır.

  • Sanayi

Uşak şehri sanayi açısından gelişmiş olan bir şehirdir. Özellikle imalat sanayisi öne çıkan sektörler arasında yer alır. Şehirde en fazla faaliyet gösterilen sanayi sektörleri arasında deri imalatı yer almaktadır. Derinin işlenmesi ile üretim ve ticaret faaliyetleri yapılmaktadır. Tekstil sektörü ise daha sonra gelen sanayi alanıdır. Pamuklu dokuma, apre boya baskısı, pamuk ipliği, halı kilim ve battaniye ipi üretimi, pelüş battaniye, makine halısı ve kilim öne çıkan sektörler arasındadır.

Şehirde gelişmiş olan bir diğer sanayi sektörü ise seramiktir. Tekstil atıklarının geri dönüşümü, sentetik ve plastik atıkların geri dönüştürülmesine yönelik olarak yapılan faaliyetler bulunur.

Türkiye’de üretilen zig derinin %60 oranı, gazlı sargı bezlerinin %90 oranı ve yün ipliği üretiminin %65’i Uşak şehrinde yapılmaktadır. Aynı zamanda seramik üretimi ile %22 oranında pay almaktadır.

Uşak’ta iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Uşak Sanayi Bölgeleri

  • Maden Kaynakları

Uşak şehri maden kaynakları açısından zengin olan bir şehirdir. En önemli maden kaynağı ise altındır. Altın rezervi ise Eşme ilçesinde bulunmuştur. Aynı zamanda mermer üretimi yapılan bir mermer kaynağı bulunur. Şehirde yer alan diğer maden kaynakları ise asbest, civa, demir, kaolen, kum ve çakıldır. Aynı zamanda uranyum, zımpara, linyit ve kurşun, bakırdır.

  • Turizm

Uşak şehrinde bulunan tarihi eserler, şifa suları ile turizm potansiyelini içeren bir şehirdir. Şehrin önemli turizm potansiyelini ise Ulu Cami, Burmalı Cami, Şeyh Hacı Kemer Türbesi, Çatalköprü ve Çanlı Köprü oluşturur. Beylerhan Köprüsü, Halıpazarı Köprüsü, Zafer Anıtı önemli turizm potansiyelini içeren alanlardır.

İçme suları ile öne çıkan şehirde Hamam boğaz ıIlıcası ve İçmesi, Aksaz Kaplıcası önemli kaynaklar arasında yer alır.

  • Ticaret

Uşak şehri ticaret açısından gelişmiş olan bir şehirdir. Çelik, çimento ve cam seramiği, demir metalleri, deri ürünleri, halı ve tekstil sektörleri öne çıkan ticaret sektörleridir. Dış ticaretin söz konusu olduğu ülkeler ise Hollanda, Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan ve İspanya’dır.

YouTube video player

Uşak Şehrinde Yapılabilecek İşler

  • Uşak şehrinde girişimcilerin hayvancılık sektörüne yatırım yapma potansiyeli bulunur. Şehirde süt üretimi, et üretimi ve keçi peyniri üretimi potansiyel yatırım alanlarını içerir. Balıkçılık faaliyetleri için girişimcilerin salamura ve fermente üretim tesisi kurarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde aynı zamanda arıcılık faaliyetleri alanına yatırım potansiyeli bulunur. Bal, polen, arı sütü ve arı zehri üretimi yapılabilir.
  • Tarım alanında yatırım yapılması için baharat işleme, dondurulmuş gıda üretimi, tuz ve un üretimi alanlarında potansiyel bulunmaktadır. Meyve ve sebze işleme, meyve suyu üretimi, tahin helva ve meyve paketleme alanına yatırım yapılabilir.
  • Yem bitkilerinin üretilmesi, yumurta paketleme ve tavukçuluk faaliyetleri ile yumurta üretimi yapılması mümkündür.
  • Maden kaynakları açısından potansiyeli bulunan şehirde girişimcilerin altın ve mermer işleme alanlarına yatırım yapması mümkündür.
  • Tekstil sektörünün gelişmiş olması nedeniyle girişimciler tekstil alanına yatırımlarda bulunabilir. Deri ayakkabısı üretimi, deri konfeksiyon üretim tesisi, deri çanta ve deri kemer üretimi, örme çantaların üretimi potansiyel yatırım alanlarını oluşturmaktadır.
  • Girişimcilerin şehirde toprak işleme makinelerini üretmesi, orman ürünleri üretim tesislerine yatırım yapması mümkündür.
  • Masif mobilya üretimi, yonga levha üretimi, plastik bahçe mobilyalarının üretimi yatırım yapılabilecek alanlar arasındadır.
  • Girişimcilerin huzurevi, lisanslı depoculuk ve soğuk hava depolarına yatırım yaparak hizmet sektöründe faaliyet göstermesi ve gelir elde etmesi mümkündür.
  • Turizm sektörüne yapılabilecek potansiyel yatırım alanları bulunur. Şehirde otel, konaklama ve yeme içme sektörüne yatırım yapılması mümkündür. Özellikle Hamam boğazı sıcak su kaplıcalarının turizme açılması için yatırım yapılması mümkündür.

Uşak Şehrine Sunulan Teşvikler Nelerdir?

Uşak şehrinde girişimcilerin iş kurması halinde 3. bölge kapsamında sunulan destek unsurlarından yararlanması mümkün olur.

Bu kapsamda sunulan destek unsurları ise şu şekildedir:

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği (5-6 yıl)
  • Yatırım yeri tahsisi
  • Faiz desteği (1-3 puan)


Uşak’ta İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.