Gaziantep’te Hangi İşler Yapılır?
Gaziantep şehri Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 6,803 km2’dir ve 9 ilçeden oluşur. Gaziantep şehri Türkiye’nin en kalabalık 9. ilidir.
- Nüfus Yoğunluğu
Gaziantep şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 2.101.157 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50,49 oranı erkeklerden, %49,51 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Toplam nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında yoğunluğun gençlerde olduğu açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %49,54 oranında genç yaş grubundan, %42,35 oranı orta yaş grubundan oluşmaktadır. Genç yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 15-24 arasında bulunan yaş aralığıdır. Orta yaş grubunda ise 35-39 yaş arasında bulunan grup ağırlıktadır. Girişimcilerin Gaziantep şehrinde kuracakları işler için genç personeller bulmaları daha kolay olacaktır. Aynı zamanda gençlerin yoğunlukta olduğu şehirde gençlere yönelik bir iş kurmaları halinde gelir elde etmesi mümkündür.
Gaziantep şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe şu şekildedir; Şahinbey, Şehitkamil ve Nizip’tir.
- Eğitim Düzeyi
Gaziantep şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyi ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Ancak şehirde her eğitim düzeyinden mezun olmuş olan nüfus bulunmaktadır. İlköğretim, lise ve lisans mezunlarının sayısı birbirine oldukça yakındır. Lisans mezunlarının sayısı diğer eğitim seviyelerinin biraz daha altındadır. Gaziantep şehrinde bulunan nüfusun %72,15 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %9,90 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır.
Girişimcilerin Gaziantep şehrinde kuracakları işler için her eğitim düzeyinden mezun olmuş olan personelleri bulmaları kolay olacaktır.
- İşsizlik ve İstihdam
Gaziantep şehrinde işgücüne katılım oranı %46,8 işsizlik oranı %6,9 ve istihdam oranı %43,6 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam 87.630 işsiz bulunmaktadır. İşsizliğin cinsiyete göre dağılımında %59 oranıyla erkeklerin daha fazla işsizlik oranına sahip olduğu açıklanmıştır. Şehirde bulunan işsiz nüfusun yaş gruplarına göre dağılımında en fazla işsizliğin olduğu yaş grubu 20-24 yaş grubu olarak açıklanmıştır. Şehirde en fazla işsizliğin olduğu eğitim düzeyi ilkokul mezunlarını içermektedir. Girişimcilerin Gaziantep şehrinde kuracakları işler için genç yaş grubunda bulunan ve erkeklerde işsizlik oranının fazla olması nedeniyle erkek personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.
- İşyerlerinin Sektörel Dağılımı
Gaziantep şehrinde 20 ve daha fazla personele sahip olan 1850 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler ise imalat, toptan perakende ve ticaret, inşaat sektörleridir. Şehirde aynı zamanda konaklama, insan sağlığı hizmetleri, ulaştırma ve depolama sektörlerinin payı büyüktür.
Gaziantep şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler tekstil, plastik ve gıda sektörleridir. Tekstil sektöründe rekabetin yoğunlukta olduğu alanlar nonwoven kumaş ve makine halısıdır. Plastik sektöründe rekabetin yoğunlukta olduğu alanlar PU/PVC/EVA ayakkabılar ve terliklerdir. Aynı zamanda ambalaj ürünlerinde rekabet yoğundur. Gıda sektöründe rekabetin yoğunlukta olduğu alanlar makarna ve şekerli ürünlerdir.
- İşyeri Kiraları
Gaziantep şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 3.005 TL olacaktır. İşyeri satın almak isteyen girişimcilerin ise ortalama maliyeti 671.360 TL olacaktır. İşyeri kiraları girişimcilerin seçtikleri ilçelerin nüfus yoğunluğuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişim gösterecektir.
Gaziantep Şehrinin Ekonomik Yapısı
Gaziantep şehrinin ekonomisi tarım, sanayi ve ticarete dayalıdır.
- TARIM
Gaziantep şehrinin ekonomisinde tarımın yeri oldukça önemlidir. Şehirde bulunan arazilerin %52 oranı tarım alanı, %8 oranı mera alanıdır. Tarım yapılan arazilerde meyve üretimi yoğun olarak yapılmaktadır. Daha sonra tarla ürünleri ve sebze ürünleri gelmektedir. Gaziantep şehrinde meyve ürünleri arasında en fazla Antepfıstığı üretimi yapılmaktadır. Daha sonra zeytin, üzüm üretimi gelmektedir. Tarla ürünleri arasında ise buğday, arpa ve nohut üretimi yapılmaktadır.
Gaziantep şehrinde Antepfıstığının önemi oldukça büyüktür. Türkiye’de üretilen fıstığın %44 oranı şehirden karşılanır ve şehrin ihracat faaliyetlerinde önemli bir yerdedir. Şehirde aynı zamanda nar ve kiraz üretimi yapılmaktadır. Nane, kırmızı biber, taze ve kuru sarımsak üretimi yapılmaktadır. Nane üretimi Türkiye’nin %62’sine karşılık gelmektedir. Aynı zamanda Gaziantep şehrinde tütün, pamuk ve pirinç üretimi yapılmaktadır.
- HAYVANCILIK
Gaziantep şehrinde hayvancılık faaliyetleri mera alanlarının verimsiz olması nedeniyle yoğunlukta olarak yapılmamaktadır. Şehirdeki kent alanlarında daha çok küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde bulunulmaktadır. Şehirde daha çok koyun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Daha sonra ise keçi ve sığır gelmektedir. Büyükbaş hayvanlar genellikle kırmızı et üretimi için kullanılmaktadır ve küçükbaş hayvanlar Arap ülkelerine ihraç edilmektedir.
Gaziantep şehrinde tavukçuluk faaliyetlerinde bulunulmaktadır. Şehirde en çok yumurta tavuğu bulunmaktadır ve yumurta üretiminde Türkiye’de 10. sırada yer almaktadır. Şehirde yapılan hayvancılık faaliyetleriyle birlikte hayvansal ürünlere yönelik üretimde artmıştır.
- SANAYİ
Gaziantep şehrinde sanayi gelişmiştir ve şehrin ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Şehirde tekstil, gıda ve plastik sanayisi gelişmiştir. En önemli sanayi dalları; pamuk, un, akrilik iplik, makarna, irmik, halı, bitkisel yağlar, deterjan üretimi, deri üretimi ve plastiklerdir. Aynı zamanda şehirde çimento, ambalaj makineleri, soğuk hava depoları oldukça sanayi işletmelerin ürettikleri ve kullandıkları alanlar arasında yer almaktadır.
Gaziantep şehrinde tarım faaliyetlerinin gelişmiş olması nedeniyle tarıma dayalı sanayide oldukça gelişmiştir. Tarıma dayalı sanayi alanında faaliyet gösteren büyük, orta ve küçük ölçekli firmalar bulunmaktadır. Şehirde tarım ekipmanları üreten işletmeler, işlenmiş gıdalara yönelik olarak teneke, ambalaj, kâğıt, file ve etiket üretimi yapan işletmeler bulunmaktadır.
Gaziantep şehrinde hayvancılık faaliyetlerinde bulunulması nedeniyle hayvansal üretim yapan işletmeler bulunmaktadır. Şehirde yumurta üretimi yapan işletmeler, deri işletmeleri, süt üretimi yapan işletmeler, kırmızı et üretimi, beyaz et üretimi, süt üretimi yapan işletmeler bulunmaktadır. Şehirde yapılan sanayi faaliyetlerinin gelişmiş olmasıyla Gaziantep Türkiye’de sanayi alanında gelişmiş olan 5. il sırasındadır.
Gaziantep’te iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için: Gaziantep Sanayi Bölgeleri
- MADENCİLİK
Gaziantep şehri yeraltı kaynakları zengin olan bir şehir değildir. Bu nedenle madencilik faaliyetleri pek fazla gelişmemiştir. Şehirde bulunan yeraltı kaynakları alüminyum, asbest, demir, krom, manganez, tuğla ve kiremittir.
Gaziantep şehrinde hidroelektrik enerjiden faydalanarak elektrik üretilmektedir ve güneş enerjisi için oldukça iyi bir potansiyele sahiptir.
- TURİZM
Gaziantep şehri bulunduğu konum nedeniyle turizm açısından oldukça avantajlıdır. Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye arasında bulunan yollarda kavşak noktası olması nedeniyle yerli ve yabancıların uğrak olduğu bir şehirdir. Şehirde bulunan; Gaziantep Kalesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Medusa Cam Müzesi turistlerin ilgisini çeken alanları oluşturmaktadır. Aynı zamanda şehirde eski çağlara ait olan eserler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Yeşemek Heykel Kalesi, Kaya Mezarları, Kargamış ve Kiriş Harabeleridir.
- TİCARET
Gaziantep şehri ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri ticarettir. Türkiye’de yapılan dış ticaretin %14’ü Gaziantep’te yapılır ve Türkiye’de ihracatta 5. sırada yer alır. Dış ticarette en önemli ürünleri tarımsal ürünler oluşturmaktadır. Hububat, bakliyat, meyve ve sebze mamulleri, kuru meyveler, zeytin ve zeytinyağı, Antepfıstığı, tütün ürünleri, mobilya ürünleri ihracatın başlıca ürünleridir. Şehirde en çok ihraç edilen ürünler pamuk, makarna, Antepfıstığı, irmik, un ve yemdir. Gaziantep şehrinde Antepfıstığı ihracatının %90 oranına, kuruyemiş işleme ve ihracatının %85 oranına, havlu ihracatının %10 oranına sahiptir.
–
–
Gaziantep Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler
- Gaziantep şehrinde hayvancılık faaliyetlerinde bulunarak girişimcilerin süt ürünleri üretmesi, et ürünleri üretmesi mümkündür. Aynı zamanda şehirde arıcılık faaliyetlerinde bulunarak bal üretimi yapılması ve tavukçuluk faaliyetleriyle yumurta üretimi yapılması mümkündür.
- Gaziantep şehrinde tarımcılık faaliyetlerinin gelişmiş olması nedeniyle tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Girişimcilerin şehirde üzüm yetiştiriciliği yaparak şarap üretmesi, Antepfıstığı üretmesi, reçel ve marmelat üretilmesi, makarna ve unlu mamullerin üretilmesi, bakliyat üretilmesi mümkündür.
- Girişimcilerin şehirde gıda ürünlerinin paketlenmesi, ambalajlaması, etiketlenmesi faaliyetlerinde bulunarak gelir elde etmesi mümkündür. Aynı zamanda soğuk hava depoları ve ulaşım hizmetleri sunarak kazanç sağlanabilir.
- Şehirde nar işleme tesisleri, sarımsak üretimi ve semizotu üretimi yapılarak girişimcilerin gelir elde etmesi mümkündür. Şehirde meyve üretiminin gelişmiş olması nedeniyle girişimcilerin meyve suyu üretiminde bulunarak gelir elde etmesi mümkündür.
- Gaziantep şehrinin pamuk üretimi ve tütün üretiminde oldukça önemli bir yer tutması nedeniyle girişimcilerin pamuk üretmesi, tütün ve tütün ürünlerini üretmesi ve dış ticaret ile döviz geliri elde etmesi mümkündür.
- Tarım ve sanayinin gelişmiş olduğu şehirde girişimcilerin rekabet gücünün yüksek olduğu sektörlere yönelik olarak makine ve teçhizat üretimi yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
- Gaziantep şehri girişimcilerin enerji üretimi yapabilecekleri potansiyele sahip olan bir şehirdir. Girişimcilerin şehirde güneş enerjisi yatırımları, rüzgâr enerjisi yatırımları, yenilenebilir enerji yatırımları yapması mümkündür.
- Şehirde turizm faaliyetlerinin yoğunlukta olması nedeniyle girişimcilerin otel, konaklama, ulaşım hizmetleri sağlayarak gelir elde etmesi mümkündür.
- Şehirde deri üretimi, yün iplik üretimi, ayakkabı üretimi yaparak girişimcilerin gelir elde etmesi mümkündür.
- Gaziantep şehri genç nüfusa sahip olan bir şehirdir. Bu nedenle girişimcilerin genç nüfusa yönelik olarak kültür ve sanat alanlarında iş kurmaları mümkündür. Aynı zamanda şehirde işsizlik oranının en yüksek olduğu yaş grubunun genç yaş grubu olması nedeniyle girişimcilerin şehirde iş bulma ve yetenek geliştirmek için iş kurmaları mümkündür.
Gaziantep Şehrinde Yatırım Teşvikleri
Gaziantep şehri bölgesel teşvikler sayesinde bazı teşviklerden yararlanabilmektedir. Bu teşvikler şu şekildedir;
- KDV istisnası
- Vergi indirimi
- Sigorta primi işveren hissesi desteği
- Yatırım yeri tahsisi
- Faiz desteği
Gaziantep şehri 3. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır.